PDA

Zobacz pełną wersję : ISO, czas czy przyslona?

slasib
29-04-2012, 21:03
Hej,
moje pytanie brzmi:
bardzo sloneczny dzien, w jaki sposob likwidujecie przepaly? lepiej wydluzyc czas czy wieksze F?

stig
29-04-2012, 21:20
bardzo sloneczny dzien, w jaki sposob likwidujecie przepaly? lepiej wydluzyc czas czy wieksze F?Wydłużyć czas? Chyba skrócić. :) Wszystko zależy od sytuacji, ale ja najczęściej wolę przymknąć przesłonę. A jak potrzebuje długiego czasu (lub nieco większego otworu), to generalnie polar wystarcza.

Art Erie
29-04-2012, 21:35
Hej,
moje pytanie brzmi:
bardzo sloneczny dzien, w jaki sposob likwidujecie przepaly? lepiej wydluzyc czas czy wieksze F?

Z wydłużaniem czasu jak wyżej ;)
Co przepalasz? Jaki pomiar światła? Matrycowy?

slasib
29-04-2012, 21:49
no wiem wiem, zawsze zle powiem, wartosc liczbowa wieksza czas krotszy :) co do polara to nie bralem pod uwage, musze chyba jakowys nabyc.
@ Art Erie co do pomiaru swiatla to nie orientuje sie az tak bardzo, mozesz cos wiecej na ten temat powiedziec

PS mialem tez lampe SB800
postaram sie zamiescic jakies zdjecie aby pokazac moj problem

Art Erie
29-04-2012, 21:56
Daj fotki z exifem.

slasib
29-04-2012, 22:03
http://www.treklens.com/gallery/photo638989.htm chyba nie grzesze tym linkiem :)

Art Erie
29-04-2012, 22:24
http://www.treklens.com/gallery/photo638989.htm chyba nie grzesze tym linkiem :)

Grzeszysz ;) O tym jak zamieszczać zdjęcia na forum jest przyklejony wątek.
"Pomiar matrycowy", Punktowy i "centralnie ważony" to pojęcia opisane w instrukcji obsługi aparatu; musisz je przyswoić, bo się nie dogadamy - to jest abecadło.
Zdjęcie jest bez exifa ( kolejne pojęcie ) do sprawdzenia w google.
Na początek poprzeczka ustawiona dość wysoko, bo obsługa lampy jest trudniejsza od obsługi aparatu ( to kolejny krok).
Co do zdjęcia, to zakładam, że pomiar TTL, wprawadż więc korektę -2/3EV na lampie ( jak nie pomoże to -1EV) i powinno być OK ( tak wiem pojawiły się kolejne terminy).
A i jeszcze jedno; zaraz będa Ci wciskać kit pt: "rób w RAW" - nieprawda, naucz się robić prawidłowo naświetlone jpg.
Wtedy nie będziesz musiał ciągnąc RAW "za uszy".
Sorry, że tyle niezrozumiałych słów w jednym poście, ale musisz je przyswoić.

stock
29-04-2012, 22:33
jest EXIF :)

Make NIKON CORPORATION
Model NIKON D80
Software RawTherapee
Exposure Time 10/1000 sec
F-Stop f/1.4
ISO Speed Ratings 100
Focal Length 50 mm
Date Taken 2012-04-29 13:34
Metering Mode Pattern
Light Source Flash
Flash Flash fired, auto mode, return light detected
File Size 187 kb
----------------------------
co do konkretów to nalezy sobie przyswoić co napisał Art Erie. To wtedy zobaczysz że błąd za błędem - 1.4; 1/100; ISO 100. To tak na poczatek.

slasib
29-04-2012, 22:34
fajny wyklad :)
pomiar byl TTL tak tez ustawione w lampie
exif wiem co to jest. musze kilka programow doinstalowac bo po swiezej instalacji windows 8 to troche narobilem zamentu i nie mam photoshopa a raw wywolalem jakims RAW Therapee ktorego nie znam i stad brak exif w jpg, zreszta czasem z pospiechu sie pogubie bo jestem niecierpliwy i za szybko te zdjecie wrzucilem

@ stock smutne ze tyle bledow, tlumaczy mnie jedynie ze gdy wpadlem na te wystawe to rzucilem sie do robienia zdjec zapominajac o wszystkim. Bonsai sa drugim konikiem wraz z fotografia. teraz jak na to patrze to sam sie smieje :) z F 1.4 i calej reszty. mysl o tym zeby zdjecia byly jasne kazala zapiac 50/1.4. wciaz nie moge z moja mala wiedza okielznac tego obiektyw. troche zdradliwe dla mnie jest to 1.4

a tak przy okazji to widze ze stock z Wroclawia a Art Erie z Prochowic, teraz zaluje ze nie puscilem posta na forum, moze ktos byl tez na wystawie Bonsai i bym cos podpatrzyl od Was

stock
29-04-2012, 22:45
hehehe - takie sa poczatki :) doczytasz i wszystko będzie jasne. I jest zasadnicza różnica pomiędzy jasnością obiektywu i jasnością zdjęcia. To nie to samo :)
Instrukcja+podstawowy podręcznik i będzie gites :)

Art Erie
29-04-2012, 22:50
fajny wyklad :)
pomiar byl TTL tak tez ustawione w lampie
exif wiem co to jest. musze kilka programow doinstalowac bo po swiezej instalacji windows 8 to troche narobilem zamentu i nie mam photoshopa a raw wywolalem jakims RAW Therapee ktorego nie znam i stad brak exif w jpg, zreszta czasem z pospiechu sie pogubie bo jestem niecierpliwy i za szybko te zdjecie wrzucilem

@ stock smutne ze tyle bledow, tlumaczy mnie jedynie ze gdy wpadlem na te wystawe to rzucilem sie do robienia zdjec zapominajac o wszystkim. Bonsai sa drugim konikiem wraz z fotografia. teraz jak na to patrze to sam sie smieje :) z F 1.4 i calej reszty. mysl o tym zeby zdjecia byly jasne kazala zapiac 50/1.4. wciaz nie moge z moja mala wiedza okilznac tego obiektyw. troche zdradliwe dla mnie jest to 1.4

Mój błąd chyba sprawdzałem exif na podglądzie...
slasib jasne szkło = mała GO
jasny - ciemny; tutaj światło nie ma nic do rzeczy. Przesłona 1,4 daje Ci małą głębię ostrości, a Sabina w tym przypadku da tyle światła ile potrzebujesz.
Przy takim zdjęciu mała GO jest niepotrzeba, można spokojnie dać f5,6; lampa TTL z korektą -2/3EV (może więcej ze względu na tą białą karteczkę), ISI 100 zostaje.
Co do RAW podtrzymuję to co napisałem post wyżej, bardzo łatwo wpaść w "to się poprawi w PS", ale jak nauczysz się robić zdjęcia "pudełkiem po butach", to RAW będzie bardzo przydatny (ważne zdjęcia zawsze rób w RAW).

slasib
29-04-2012, 22:56
dzieki za uwagi :)
w sumie wybralem moim zdaniem nagorsze zdjecie zeby pokazas z czym sobie czasem nie radze. inne zdjecia robilem trybem auto zeby miec cokolwiek ladnego do kreatywnosci przy tworzeniu wlasnego bonsai :) jak znajde miejsce do wrzucenia w siec to moze zamieszcze cos dla milosnikow bonsai

gALL
30-04-2012, 13:15
Hej,
moje pytanie brzmi:

Nie robic zdjec jesli rozpietosc tonalna sceny nie miesci sie w zakresie rozpietosci tonalnej materialu rejestrujacego (film czy matryca). Wybrac inna pore dnia na zdjecia. Jak juz musisz zrobic zdjecie, filtr polaryzacyjny jest jedynym filtrem ktorym mozesz regulowac kontrast sceny. Jak scena nadal nie miesci sie w zakresie tonalnym materialu rejestrujacego, to decyzja nalezy do ciebie, co przepalic albo co niedoswietlic.

Mozna probowac doswietlac cienie blyskogratem.

slasib
30-04-2012, 19:57
juz koledzy wspomnieli i czeka mnie zakup polara :) a zdjec nie dalo rady robic w inny dzien bo to byla wystawa i jeszcze dojechac musialem do Wrocka, dzieki za rade

stig
30-04-2012, 20:01
juz koledzy wspomnieli i czeka mnie zakup polara :)Tylko na tego polara to nie zaluj. Zebys nie marudzil pozniej, ze masz mydlo (jak kupisz cos najtanszego).

Art Erie
30-04-2012, 20:01
Ten polarek, to była sugestia kolegi odnośnie zdjęć na zewnątrz w świetle naturalnym (piszę o tym, bo zamieściłeś zdjęcie z lampą).

slasib
30-04-2012, 20:02
tak jest Panie stig :) juz kiedys chcialem kupic ale nie wiedzialem jaki. czy polaryzacyjny kolowy to dobry wybor?

jacek dr
30-04-2012, 21:05
Nie robic zdjec jesli rozpietosc tonalna sceny nie miesci sie w zakresie rozpietosci tonalnej materialu rejestrujacego (film czy matryca). Wybrac inna pore dnia na zdjecia. Jak juz musisz zrobic zdjecie, filtr polaryzacyjny jest jedynym filtrem ktorym mozesz regulowac kontrast sceny. Jak scena nadal nie miesci sie w zakresie tonalnym materialu rejestrujacego, to decyzja nalezy do ciebie, co przepalic albo co niedoswietlic.

Mozna probowac doswietlac cienie blyskogratem.

lub włączyc magiczny przycisk BKT ,stworzony własnie z mysla o takich sytuacjach.Oczywiscie dokupic statyw i pilot.

slasib
30-04-2012, 21:10
co tam, pierwsze koty za ploty :) obiecuje poprawe a rady sie z pewnoscia przydadza

Mekano
30-04-2012, 22:03
Ja mam slonce 365 dni w roku i bez filtra polaryzacyjnego nie da sie. Najmniejsze iso i przyslona. I prawie nigdy pomiar matrycowy.

gALL
01-05-2012, 13:22
lub włączyc magiczny przycisk BKT ,stworzony własnie z mysla o takich sytuacjach.Oczywiscie dokupic statyw i pilot.

A potem wlaczyc "magiczny" program do HDRow.

kendo73
13-05-2012, 13:37
................ I prawie nigdy pomiar matrycowy.

a czemu tak ? bierzesz punktowy bo przepala ?

kendo73
13-05-2012, 13:38
Tylko na tego polara to nie zaluj. Zebys nie marudzil pozniej, ze masz mydlo (jak kupisz cos najtanszego).

poradź jaki kupić żeby było dobrze ;-]

stig
13-05-2012, 17:10
poradź jaki kupić żeby było dobrze ;-]Heliopan. Koledzy pewnie podsuna jeszcze jakies – ale w tej kwestii – im drozej, tym (najczesciej, bo wyjatki na pewno tez sie zdarzaja) lepiej.