Zobacz pełną wersję : Fotografia w stomatologii
Witam, mama mojego znajomego posiada gabinet dentystyczny i chce wykonywać zdjęcia uzębienia pacjentów. Jak zasięgnęła u kogoś innego opinii to doradzili jej d90/d300/d700 (itp) + obiektyw macro + lampa pierścieniowa co łącznie dało bardzo dużą kwotę. Kolega zwrócił się do mnie czy możliwe jest zakupienie tańszego zestawu do takiego zastosowania. Osobiście zastanawiam się czy nie wystarczy jeden z tańszych dslr nikona+18-105(do stosowania na długim końcu)+lampa pierścienowa. Co sadzicie, czy macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Pozdrawiam
podejrzewam że wystarczy zwykły DX+dobre makro+lampa makro. Nie ma co cudowac z D700 jeśli to ma być tylko do fotografii zębów :)
Nie ma co cudowac z D700 jeśli to ma być tylko do fotografii zębów :)
Kolega najwyraźniej nie był na żadnej poważnej konferencji stomatologicznej. Tam liczy się tylko bokeh, plastyka i trójwymiarowość. Nie bez powodu PTS rekomenduje wyłącznie Hasselblada...
D700 z pospolitym Micro-Nikkorem będzie potraktowany jako najniższe rejestry nędzy, ale przynajmniej nie zostanie odebrany w kategoriach osobistej zniewagi.
Nie bez powodu PTS rekomenduje wyłącznie Hasselblada...
.
heheheh ;)
Swojego czasu D90 + Tamron 90/2.8 spisywal sie rewelacyjnie u mnie.
można spróbować z olympusem pen - do tego soczewka mal, lub raynox, a do oświetlania czółka mal - całość max 1500zł
U nas w jednej z przychodni używają Canonów 450D, więc raczej nic z wyższej półki nie trzeba, można też wybrać coś analogicznego z Nikona. Nie wiem jakie obiektywy mają.
Witam wszystkich,
czy do fotografii w stomatologii nadaje się Nikon D5100 z obiektywem 18-105 mmVR, zakładając że dokupi się pierścienie redukcyjne i lampę pierścieniową?
domino737
21-08-2013, 18:17
Wybór aparatu (DX, czy FX) w fotografii wewnątrzustnej w zasadzie nie ma znaczenia. Kupując natomiast obiektyw, zdecydowanie polecam stałoogniskowe makro ze skalą odwzorowania 1:1. Jednak trzeba się również zastanowić nad ogniskową. Jeśli będzie zbyt krótka, to fotografując zęby wejdziemy pacjentowi do "jamy gębowej", a efektem będzie parowanie soczewek od oddechu. Zbyt długa ogniskowa spowoduje zaś problem podczas fotografowania całej twarzy pacjenta - odległość od fotografowanej osoby będzie tak duża, że może nie starczyć gabinetu... No chyba, że gabinet jest w hali;) Z doświadczenia polecam 105mm dla FX, lub jej ekwiwalent do DX. Oczywiście ważne jest prawidłowe oświetlenie jamy ustnej, czyli bezwzględne jest użycie lampy pierścieniowej. Bez niej spodziewać się można brzydkich cieni, lub poruszonego zdjęcia ze względu na zbyt długi czas naświetlania.
Pozdrawiam
Dominik Morawski, dentysta:)