Zobacz pełną wersję : d7000 jaka procentowa szansa,że trafię puszkę bez wad?
witek309
28-04-2012, 21:56
witam, przymierzam się do kupna d7000, jaka jest szansa, że trafię puszkę bezproblemową? w w fj mikołów był dziś po 3899(samo body), czy to dobra cena?
witam, przymierzam się do kupna d7000, jaka jest szansa, że trafię puszkę bezproblemową? w w fj mikołów był dziś po 3899(samo body), czy to dobra cena?
Cena dobra,najlepiej jak byś podpiął 35mm/1.8 i zrobił fotki z dalszej odległości na przysłonie 1.8,ale mam nadzieję że nowe puchy wyrosły z wieku dziecięcego:smile:
Cena dobra,najlepiej jak byś podpiął 35mm/1.8 i zrobił fotki z dalszej odległości na przysłonie 1.8,ale mam nadzieję że nowe puchy wyrosły z wieku dziecięcego:smile:
Najlepiej bez statywu, z czasem co najmniej pół sekundy, potem dokładnie sprawdź cropa, na maksymalnym powiększeniu fotografowanego detalu.
Najlepiej bez statywu, z czasem co najmniej pół sekundy, potem dokładnie sprawdź cropa, na maksymalnym powiększeniu fotografowanego detalu.
Spokojnie....zapinałem 35/1,8 w FJ na próbę i przy iso200 wybierając naświetlone miejsca w sklepie czas oscylował ok 1/100s, chyba utrzymasz taki co? A jak nie to przestaw na iso400 ;)
Miłego testowania...nie zapomnij linijki :P
witam, przymierzam się do kupna d7000, jaka jest szansa, że trafię puszkę bezproblemową?
Gdybyś nigdy nie trafił na to forum to szansa byłaby w okolicach 100%. Ale jak już tutaj trafiłeś to Twoja szansa kupienia puszki bezproblemowej spadła właściwie do zera
Spokojnie....zapinałem 35/1,8 w FJ na próbę i przy iso200 wybierając naświetlone miejsca w sklepie czas oscylował ok 1/100s, chyba utrzymasz taki co? A jak nie to przestaw na iso400 ;)
Chyba nie wychwyciłeś ironii
witek309
29-04-2012, 09:26
Gdybyś nigdy nie trafił na to forum to szansa byłaby w okolicach 100%. Ale jak już tutaj trafiłeś to Twoja szansa kupienia puszki bezproblemowej spadła właściwie do zera
piekne!!, boję się własnie, że zamiast robić zdjęciq jqk do tej pory, zacznę robić testy:P
Kupuj! I korzystaj z pogody - będziesz miał mniej szans by tu zaglądać! :) No chyba że wszystkie wątki z D7000 w tytule wsadzisz do KF. :)
panoramix
29-04-2012, 09:52
:D Prawda. Tutaj Ci to udowodnią, choćbyś nie chciał i choćby rzeczywiście było inaczej.
Ja w podobny sposób testowałem d7k w FJ z ich szkłem 35 1.8
Zdjęć już zrobiłem zzz 15 tyś i jak było na początku tak i na wieki... (myślę) czyli wszystko oky...;)
powinno być OK - z wielkiej litery :)
oczywiście dla pewności podepnij coś jasnego - oby nie kitowy 18-105, bo z nim to wszystko działa ;)
mój jest z wieku chorób dziecięcych, a ponieważ go wyleczyli to zakładam, że nowe są już pozbawione wad.
jak parametry Ci pasują to brać, bo pucha świetna.
WielkieC
01-05-2012, 19:01
czy jak cos z puszka jest nie tak to strzela zawsze BF lub FF? czy np 50% jest dobrych, czy lepiej to wyglada i 90% jest dobrych?
Kupiłem kilka dni temu D7k i testując go na moim szkle 50 m 1.8 (f ustawiłem na 1.8) , wszystko wydawało się ok. Dzisiaj w swoim mini studio robiłem fotki dziecku na f5.6 i co się okazało że ostrość jest za obiektem.
Mega mnie to zaskoczyło gdyż na przysłonie 1.8 jest względnie ok ale na 5.6 , 6,3 i większej wzrasta ustawianie ostrości za obiektem. Co jest grane?
masz może datę produkcji?
Kupiłem kilka dni temu D7k i testując go na moim szkle 50 m 1.8 (f ustawiłem na 1.8) , wszystko wydawało się ok. Dzisiaj w swoim mini studio robiłem fotki dziecku na f5.6 i co się okazało że ostrość jest za obiektem.
Mega mnie to zaskoczyło gdyż na przysłonie 1.8 jest względnie ok ale na 5.6 , 6,3 i większej wzrasta ustawianie ostrości za obiektem. Co jest grane?
witam w klubie
mam dokładnie to samo mikro regulacja -15
F6,3 to BF
F5,6 trafia
F1,8 to FF
moze ktoś jeszcze tak ma bo zastanawiam się czy to puszka czy wina szkła
witam w klubie
mam dokładnie to samo mikro regulacja -15
F6,3 to BF
F5,6 trafia
F1,8 to FF
moze ktoś jeszcze tak ma bo zastanawiam się czy to puszka czy wina szkła
Mam takie same szkla co Ty tylko napisz prosze jak wygladal Twoj test. Zeby moj byl zblizony.
masz może datę produkcji?
A gdzie się sprawdza datę produkcji.
Dzisiaj testowałem na innych szkłach i wynik jest ten sam czyli im zwiększamy wartość f tym zwiększa się BF.
I tak na około 5,6 muszę mieć korektę na około -18. Na f/1,8 korektę robię około -4.
Najgorsze jest to, że zmieniając przysłonę za każdym razem trzeba robić korektę AF , trochę to wkurzające.
Mam takie same szkla co Ty tylko napisz prosze jak wygladal Twoj test. Zeby moj byl zblizony.
link do mojego zestawu
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2806104#post2806104