PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie do tych co znają się na sieci

fafniak
28-04-2012, 12:15
Czy to jest "dobra" oferta?
https://www.ovh.pl/hosting/hosting_www_osobisty_25gb_trafic_nieograniczony_tw oja_oferta.xml

RobertMiernik
28-04-2012, 13:37
Oferta samoobsługowa, pytanie jak z dostępnością i bezawaryjnością?

Wiele skrzynek pocztowych, wiele domen, wygląda rozsądnie chociaż 100 zł to na pewno nie jest najtańsza oferta, ale wygląda bardzo rozsądnie.

Z tego co kojarzę, któryś ze znajomych ma hosting na ovh i _chyba_ był zadowolony (znaczy nie kojarzę, żeby narzekał)

fafniak
28-04-2012, 13:47
Jestem kompletna cipa jeśli chodzi o sieciowe sprawy
co to znaczy oferta samoobsługowa ?
Chcę postawić tam stronkę o moim tacie - czyli zdjęć będzie od groma plus trochę tekstu.
Być może będą 2 dokumenty jeżeli uda mi się je wydostać z tvp

docxxx
28-04-2012, 14:14
OVH? Nie, dziekuje. Nie wiem czy wiesz, ale to serwery we Francji wiec albo modl sie aby serwer padl Ci miedzy 8.00 a 15.00, bo wtedy mozesz pogadac z rodakiem, albo naucz sie francuskiego.
Poza tym, przejechalem sie tez na ich cenie. Niby duzo mniejsza za duuuuuzo wiecej, a w moim przypadku okazalo sie, ze... moge sobie zalozyc tylko jedna (!) baze danych i jednego (!) maila. Mowie im do sluchawki, ze to paranoja, ze pojemnosc liczycie mi w terabajtach, a moge zalozyc tylko jedna baze i jednego maila (tak, JEDNEGO). Gosc przyznal racje, ze zrezygnowalem z uslugi, a po miesiacu wycofali ja ze sprzedazy.
Ludzie, rozumiecie? Jeden mail! Pan z obslugi tlumaczyl mi, ze moge sobie w programie pocztowym ustawic opcje "Zwrotny adres email". A juz myslalem, ze mnie nic nie zdziwi.
ps. Jeszcze raz: tak, jedna baza danych i jeden mail.

fafniak
28-04-2012, 14:17
to kogo proponujesz? (choć przyznam że bazy danych to chyba nei postawię bo nie wiem po co ona miała by mi się przydać ) mail jeden - wystarczy

a oferta starter :
http://www.1and1.pl/Hosting?__lf=Cancel&linkOrigin=&linkId=ct.btn.productswitch.webhosting

hmmm jakbym nie podliczał to OVH jest tańsze .....
Przy typie strony typowo wspominkowej to chyba nie jest problemem że serwery są we francji ?

docxxx
28-04-2012, 14:56
Fafniak, jeden mail? Nie chodzi o to, czy jest Ci potrzebny.
Poza tym, nauczylem sie jednego. Dzisiaj kupisz taniej, a pozniej bedziesz rwal wlosy z glowy. Nie polece Ci nikogo innego, bo sam trzymam swoje strony (na razie) na hostingu wspoldzielonym, ale na pewno nie wzialbym w OVH czy wynalazku jak 1and1. Moze linuxplcom?
A musisz miec VPSa? Ja bronie sie przed tym jak moge. Nie dosc, ze administruje CMS-em, to jeszcze dojdzie mi administracja serwera. I wez tu znajdz czas na zabezpieczenia itd.

ps. Jak masz serwer we Francji i cos padnie, to do kogo napiszesz? Gdzie zapytasz, jakie sa adresy sql czy ftp? Ja juz mialem mila pogawetke z Pania. Jak mi powiedziala dwa pierwsze slowa po francusku, to dopiero wtedy zrozumialem, jaki blad popielnilem. Bedac jednak uczciwym musze napisac, ze lepszej pomocy technicznej niz na Superhost nie znalazlem. Ucieklem od nich i jestem mega zadowolny z linuxplcom, ale dostepnosc helpdeska pozostawia wiele do zyczenia. W SH bylo to 24h. Dzwonilem i i 2.00 i o 4.00 i zawsze byl ktos po drugiej stronie. Fakt, bylo to raz, ale zapamietalem to do dzis.

fafniak
28-04-2012, 15:13
czyli jestem głupszy niz przed zadaniem pytania

Kurtz
28-04-2012, 15:41
ovh = bardzo kiepska obsluga klienta. Znam pare przypadkow problemow z dyskami ktore ciagnely sie w nieskonczonosc,a informacje udzielane przez ovh byly conajmniej nieprofesjonalne.
Zeby to zkontrastowac - sporo osob zadowolonych z hetzner.de, profesjonalna obsluga, konktakt bezposrednio z technikiem w przypadku usterki ( dedyki ), zawsze sporo informacji w przypadku usterek laczy i zmian tras routingu.

RobertMiernik
28-04-2012, 15:41
Ojtam, ojtam, właśnie dzwoniłem do tego znajomego, który na ovh już 3 rok będzie się hostingował, nie miał żadnych problemów i sobie chwali (czyli dobrze pamiętałem, że się nie skarżył...).

Samoobsługowa czyli laik może sobie wyklikać 'wszystko' czego potrzebuje, masz samoinstalujące się CMSy więc nie musisz się 'w ogóle' znać na hostingach i innych *******etach
W parametrach jest opisane:
- 1 baza danych (na jedną stronę w zupełności wystarczy, wystarczy nawet na XX niedużych stronek...)
- - Skontroluj tylko co oznacza zapis: "Serwer wirtualny perso zawiera 1 baza baz personal 50 MB". Bo brzmi jak po chińsku...
- 1000 skrzynek email na domenę (nie sądzę, żebyś potrzebował więcej niż 20)
- Backup w ofercie
- 1000 multidomen (możesz do tego serwera przypiąć wiele adresów www i wiele stron z nimi powiązanych)

Nie widzę nic czego mogłoby Ci zabraknąć do stworzenia strony, o której piszesz...

P.S.
Jeśli szukasz innych propozycji, dwa lata używałem home.pl i byłem zadowolony (pomijając cenę). Kolejna propozycja to linux.pl, używam od pół roku ponad i też żadnych problemów. Dodatkowo jeszcze używałem kiedyś rootnode ale od jakiegoś czasu nie korzystam, w każdym razie też super stabilne...
Niestety z powyższych tylko na home.pl są autoinstalatory dzięki którym samosię dzieje, więc jeśli się na tym nie znasz możesz mieć z tym problem...

fafniak
28-04-2012, 19:30
No dobrze.
To ma być tak:
Robię stronkę w programie do robienia stronek ;)
program generuje kod i wysyła go na FTPa
Czy na ovh tak się da?

cube
28-04-2012, 19:34
mam srednie doswiadczenia z duzymi firmami, odbijasz sie ciagle o infolinie, proponuje inten.pl - mala firma w ktorej problemy i watpliwosci zalatwiasz z zywym czlowiekiem przez telefon w blyskawicznym tempie. korzystam z ich uslug od dawna i na duza skale, naprawde polecam.

fafniak
28-04-2012, 20:23
a umieją rozmawiać z debilem internetowym?

RobertMiernik
28-04-2012, 20:29
A jak chcesz robić w programie do robienia stronek, to potrzebny Ci najprostszy hosting, bez żadnych fajerwerków, w takim razie spokojnie mogę linux.pl polecić, na infolinii dyżuruje ktoś praktycznie 24/7 (kilkanaście razy czegoś chciałem, zawsze ktoś był).

P.S. To co chcesz da się zrobić na każdym hostingu, to najprostsza ('najprymitywniejsza' ;P) opcja, wszędzie się powinno dać.

KrZyChUM
28-04-2012, 20:43
Korzystam z linuxpl.com. Coprawda dopiero drugi rok, jednak dotychczas nie było ani jednej awarii (którą odnotowałem/zauważyłem). Na helpdesk także nie narzekam.

cube
28-04-2012, 21:43
linuxpl.com rowniez testowalem i polecam, dziala szybko sprawnie i bezawaryjnie, do konta otrzymujesz directadmin w ktorym po naprawde niewielkim przeszkoleniu bedziesz w stanie w pelni zarzadzac kontem

nigel
29-04-2012, 09:26
Ja polecam
http://webio.pl/
swietna obsluga klienta ! Zwykle dostaje odpowiedz na pytanie w ciagu 20 minut. Awarii nie bylo od czau kiedy mam tam strony (czyli cos ponad 3 lata).
Dodatkowo w panelu masz zbior darmowych aplikacji webowych. Czyli np. klikasz w ikonke, czekasz chwikle i juz masz zainstalowanego Wordpressa.