Zobacz pełną wersję : F100 + takumar 50/1.4 + zuiko 50/1.4
Hej,
Nigdy nie podpinałem do nikona obiektywów z innymi bagnetami. Mam możliwość przetestowania i potem ew. kupna "kultowych" ;) takumara 50/1.4 i zuiko 50/1.4. Pytanie brzmi: jak to zrobić używając korpusu nikona? Uderzać w przejściówkę (z soczewką pogarszajacą ostrość czy bez soczewki, ale bez ostrzenia na nieskończonoś?), czy może dać sobie spokój i kupić za grosze korpus pentaxa lub olympusa?
Acha, mam też zenita. Zenit to bagnet M42, ale w przypadku takumatra ponoć jest jakiś problem z bolcem przysłony, który blokuje się na bagnecie zenita. Jak tego uniknąć?
pastwisko
27-04-2012, 11:28
inne body: pentax, contax, canon, olympus...
bylem w nieco podobnej sytuacji , tzn mialem SMC Takumara 50mm F1.4 , co do samego obiektywu , ma juz swoje lata , wiec na dzien dobry przyda sie porzadne czyszczenie , poczyms takim jakosc obrazu wzrasta , obiektyw zaskakuje jakoscia czasami zblizajaca sie do dzisiejszych szkiel , ale tylko zblizajac sie , moim zdaniem jego najwiekszym atutem jest bokeh na F1.4
uzywalem go z cyfra i po jakims czasie zrezygnowalem , ostrzenie na golej matowce to byl koszmar , szczegolnie na F1.4
planowalem wiec dokupic do niego Pentaxa Me Super , tam mam klin i raster wiec ostrzenie o niebo wygodniejsze , jednak po czasie i ten pomysl upadl z uwagi na powolnosc recznego ostrzenia i brak priorytetu czasu
kupilem najpierw Nikona F80 , pozniej F100 ktorego teraz uzywam , Takumar poszedl w ludzi i kupilem Nikkora 50mm 1.4 D i moim skromnym zdaniem ma to sens
jezeli wiec mam cos doradzic , sprzedaj Takumara , kup Nikkora i bedziesz zadowolony
A ja mam pentaxa me super z takumarami, ostrzę szybko i celnie na gigantycznej matówce, aparat i szkła są małe, mieszczą się w kieszeni bluzy (szczególnie para 50/1.7 i 28/2.8 - prawie naleśniki, połowę mniejsze od nikonowskiego 50/1.8).
Nie jestem przekonany czy nikon ma 50mm równie fajne jak pentax. 28 może i ma.
Acha, taki zestaw kosztuje ok 400zł :)
A do f100 tylko nikon z af moim zdaniem.
A ja mam pentaxa me super z takumarami, ostrzę szybko i celnie na gigantycznej matówce, aparat i szkła są małe, mieszczą się w kieszeni bluzy (szczególnie para 50/1.7 i 28/2.8 - prawie naleśniki, połowę mniejsze od nikonowskiego 50/1.8).
Nie jestem przekonany czy nikon ma 50mm równie fajne jak pentax. 28 może i ma.
Acha, taki zestaw kosztuje ok 400zł :)
A do f100 tylko nikon z af moim zdaniem.
pewnie , mozna i tak , ja mialem okazje chwile pobawic sie takumarem i Me Super (obiektyw mialem swoj a body pozyczone na weekend) i nie mialem byc moze takiej wprawy jak Kolega zeby szybko ustawiac ostrosc
natomiast co do ceny , kiedy jeszcze w mojej glowie tkwil tylko pomysl na zakup Me Super to kilka razy zostalem przelicytowany kwotami ok 300 pln wiec odpuscilem Me i wyladowalem w Nikonie
chyba duzo zalezy od ceny za jaka sie kupi Takumara i Me Super
jednak po czasie moja filozofia odnosnie analoga wyewoluowala do nastepujacej , kupowac analogi z koncowki ich ery , wszystkie pomocnicze bajery sa bardzo wygodne , a zawsze mozna je wylaczyc jezeli przeszkadzaja ;-)
Na ebayu body + 50mm widziałem w tym tygodniu za 250zł.