Zobacz pełną wersję : Metz 48 AF-1 słabiej doświetla w iTTL
Witam
Pytanie do posiadaczy w/w Metz'a Zakupiłem tą 48-kę i po naładowaniu aku zacząłem testy. Okazuje się, że Przy tych samych ustawieniach lampa wbudowana (D80) naświetla mocniej niż Metz, aby uzyskać tak samo jasne zdjęcie muszę przy zewnętrznej ustawić korekcję +0.7. Zdziwiłem się bo przy szajsowatym Tumaxie było wszystko ok przy palniku na wprost. Kolejny test - użyty czas 1/800, obiekt około 2m od aparatu i na iTTL ciemno, przy ustawieniach manualnych na pełną moc obiekt doświetlony ok. Wniosek nasuwa się jeden, albo lampa ma stary soft, albo zwalony iTTL (jest trzecia możliwość, że się nie znam) Załadowałem nowy soft 4.2 i dalej to samo, Lampa w iTTL nie doświetla. Teraz pytanie: czy mógłby ktoś z posiadaczy tej lampy sprawdzić, czy też tak ma albo czy ktoś z Białegostoku mógłby mi pomóc stwierdzić czy z lampą jest coś nie teges?
dominicus
28-04-2012, 11:35
O ile się nie mylę to lampa wbudowana działa przy czasie 1/60 [s]. Mi się krótszego czasu z D90 nie udało uzyskać, ale może coś źle robię inna sprawa że mnie to nie bawiło ;) Synchronizacja w D80 do 1/200 [s]. Jeśli używasz czasu 1/800 [s] to powinieneś mieć ustawione AutoFP, a w tym trybie mocno upraszczając moc lampy maleje...
Rozumiem, porównanie pomiędzy lampami robiłem na 1/60s 18mm i f:3.5 - wbudowana świeciła mocniej. Natomiast przy 1/800s miałem autoFP i testowałem na iTTL i na manualu - tylko na Metz'u - przy czym na manualu świecił mocniej, na iTTL'u niedoświetlał, choć mocy miał w zapasie (bo na M i 1/1 doświetlał ok) Więc wydaje mi się, że albo ta lampa tak ma, że lubi niedoświetlać i trzeba dodawać korektę albo jest po prostu walnięta. Chętnie porównałbym ją z inną sztuką albo z SB600.
Z nudów sprawdziłem z D90 i mam podobne obserwacje:
1. wbudowana oświetla mocniej - Metza faktycznie trzeba skompensować o +0,7 żeby uzyskać podobne światło
2. lampa synchronizuje w HSS bez problemu do 1/4000 sek, ale wówczas moc światła już dramatycznie spada w zasadzie do ok 1m (no, ale to wiemy)
3. w HSS mam tak samo "jasno" czyli ciemno na 1/4000 w trybie M jak i TTL (coś tam widać, ale tylko blisko)
W sumie to ciekawe, bo zawsze jak robiłem zdjęcia z użyciem tej lampy w pomieszczeniach to fotki były lekko niedoświetlone. Zrzucałem to na karb trudnych warunków i kiepskiej (ciemnej) optyki. O tym ze lampka delikatnie niedoświetla nie pomyślałem. :?
Aha, soft mam ten nowszy umożliwiający odpalenie lampy za pomocą fotoceli
Czyli jednak tak, jak myślałem. Lampa ma tendencję do niedoświetlania i trzeba ją korygować o ok. +0,7 W necie znalazłem już takie opinie, że lampa ma taką tendencję i teraz jestem przekonany, że to nie jest kwestia sztuki, tylko modelu lampy. Nie wiem teraz, czy nie lepiej było zakupić SB600.
Albert44
30-04-2012, 15:29
Czyli jednak tak, jak myślałem. Lampa ma tendencję do niedoświetlania i trzeba ją korygować o ok. +0,7 W necie znalazłem już takie opinie, że lampa ma taką tendencję i teraz jestem przekonany, że to nie jest kwestia sztuki, tylko modelu lampy. Nie wiem teraz, czy nie lepiej było zakupić SB600.
Myślę, że to wina takiego jednego tranzystorka.. ;) Napisz do fototechniki..w Gdańsku, sądzę że koszt naprawy/wymiany nie będzie duży ;)
Myślę, że to wina takiego jednego tranzystorka..
Widzę, że kolega coś wie i pewnie temat przerabiał :). Ten tranzystorek to trzeba w serwisie ten.. tego..., czy można dokupić w jakimś elektroniku i zmienić samemu - ta opcja mi się "zajawiła", bo u mnie już po gwarancji, więc parę złotych bym zaoszczędził, a i w bebechach błyskotki jakoś tak bardziej odważnie można pogrzebać :)
Napisałem zapytanie do Fototechniki i czekam na odpowiedź.
No to ja mam pytanie apropos lampy, przeczytałem jej specyfikacje i teoretycznie znam odpowiedź na to pytanie... Nie znalazłem osobnego wątku więc czy ktoś może potwierdzić, że lampa ta obsługuje w miarę prawidłowo D-TTL (w N D100/ D1x)?
Albert44
09-07-2012, 17:06
No to ja mam pytanie apropos lampy, przeczytałem jej specyfikacje i teoretycznie znam odpowiedź na to pytanie... Nie znalazłem osobnego wątku więc czy ktoś może potwierdzić, że lampa ta obsługuje w miarę prawidłowo D-TTL (w N D100/ D1x)?
Za Metzem:
i-TTL / D-TTL / 3D flash mode
i-TTL remote mode (Slave and servo mode)
Ale mnie nie musisz wierzyć.. bo tylko talibem metzowym jestem.. ;)
PS. Pożyczałem swoje metze (50 i 58 ) kolegom z F analogami... na d-ttl.. pracowały miodnie.
Potwierdź sobie jeszcze to info u kolegi dorjana (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9188)..
adolfik9501
09-07-2012, 19:21
(...)
(...)
Wolność słowa zapewnia również prawo do wypowiedzi Talibom Metzowym ;) Co jak co, ale Metz nie ma interesu by obcinać kompatybilność lamp, w przeciwieństwie do Nikona, więc pracują one tak na analogach (TTL) jak i wszystkich cyfrach (dTTL, iTTL).
Albert44
10-07-2012, 16:28
Wolność słowa zapewnia również prawo do wypowiedzi Talibom Metzowym ;)
Wolność słowa :???: .. nijak nie ma się do moherowych wyznawców białego napisu nikon i dodawanych w pudełku ficzerków... muszę być ostrożny :twisted:
adolfik9501
10-07-2012, 18:13
Wolność słowa :???: .. nijak nie ma się do moherowych wyznawców białego napisu nikon i dodawanych w pudełku ficzerków... muszę być ostrożny :twisted:
Im również owa wolność słowa, chociaż teoretyczna, zapewnia że mogą pleść co chcą ;)
A ostrożnym to zawsze warto być.
Albert44
10-07-2012, 19:44
A ostrożnym to zawsze warto być.
Dlatego turban ... podstawą prawidłowego maskowania.. :)
Za Metzem:
i-TTL / D-TTL / 3D flash mode
i-TTL remote mode (Slave and servo mode)
PS. Pożyczałem swoje metze (50 i 58 ) kolegom z F analogami... na d-ttl.. pracowały miodnie.(...)
(...)Co jak co, ale Metz nie ma interesu by obcinać kompatybilność lamp, w przeciwieństwie do Nikona, więc pracują one tak na analogach (TTL) jak i wszystkich cyfrach (dTTL, iTTL).
Dziękuję Panowie:)
p.s. jeszcze nie do końca rozgryzłem skąd ta wojna. Czyżby maczał w tym palce dystrybutor? (bo gdybym nim był zależało by mi by na takim forum takim jak to dyskredytowano pozostałe urządzenia (M,N,Y) i zalecał najlepiej nowe bo lampy się przecież szybko wypalają... czy może to już zbyt daleko posunięta teoria?!)
czas pokaże...
Co jak co, ale Metz nie ma interesu by obcinać kompatybilność lamp, w przeciwieństwie do Nikona, więc pracują one tak na analogach (TTL) jak i wszystkich cyfrach (dTTL, iTTL).
Chyba niezupełnie. Mam Metza 48 i 50 na D700 i pracują bardzo ładnie we wszystkich trybach, ale na D80 kuzyna niedoświetlają o jakieś 2EV. Ktoś wyżej pisał, że na d90 też coś nie działa, coś jest na rzeczy z kompatybilnością lamp..
adolfik9501
11-07-2012, 00:04
Chyba niezupełnie. Mam Metza 48 i 50 na D700 i pracują bardzo ładnie we wszystkich trybach, ale na D80 kuzyna niedoświetlają o jakieś 2EV. Ktoś wyżej pisał, że na d90 też coś nie działa, coś jest na rzeczy z kompatybilnością lamp..
Ale tak D700 jak i D80/90 to iTTL, więc jeden system pomiaru. Poza tym całkiem sporo osób z forum używa/ło D80/90 z M48 i bardzo sobie chwalili, więc ciężko coś stwierdzić tak na odległość, bez parametrów i "na gębę" - bo niedoświetla o 2EV ;)