Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtry Polar + cokin

Slon
05-03-2007, 22:14
jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
Ktory wybrac do nikkora 18-70?

Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie. Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?

mpwt
07-03-2007, 13:40
Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.

Tak nie do końca bez UV się obędzie. Polar to jakieś -2EV i musisz to wziąć pod uwagę.

Valdek_Tychy
07-03-2007, 15:08
jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
Ktory wybrac do nikkora 18-70?

Ja postawiłbym na Marumi DHG CPL.

Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.

Polar nie zastąpi filtra UV chodzi o to,że nakręcając polara powinno się ściągnąć filtr UV z uwagi na to,że oba filtrują promienie UV.

Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?

W połączeniu z cokinem np. szarą połówką daje wzmocnione b.fajne efekty a co do kręcenia to nie ma problemu bo: jeśli masz obiektyw który nie kręci "mordką" czyli IF ustawiasz polara i on nie zmienia pozycji w czasie działania AF a następnie zakładasz do założonego wcześniej na polara holdera filtr cokina i ustawiasz go nie przestawiając pozycji polara.Holder w połączeniu z adapterem przy pomocy którego łączysz go z obiektywem poprzez np.filtr obraca się wokół swojej osi.

Slon
07-03-2007, 15:39
ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
Dobrze kombinuje?

a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?

Valdek_Tychy
07-03-2007, 16:06
ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
Dobrze kombinuje?

ten pierścień nie jest taki znowu cienki, odrobina prawy i będzie ok.

a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?

w/g rad bardziej doświadczonych użytkowników filtrów (np.ALF) należy ściągać UV przed założeniem polara choć z doświadczenia własnego wiem,że zrobienie zdjęcia z oboma filtrami też jest możliwe :)
ale w połaczeniu UV+Polar+Cokin= winietować na pewno będzie na 18mm Polar+Cokin= już nie powinno lub bardzo minimalnie.

Slon
07-03-2007, 16:16
dzieki za pomoc :-D

pebees
07-03-2007, 21:17
A może kupić polar Cokin? :)

Slon
07-03-2007, 23:04

swego czasu pisalem juz post na ten temat i odradzono mi.
Ale cena mocno zacheca... Na allegro po ok 100zl
Uzywal ktos cos podobnego?

Valdek_Tychy
08-03-2007, 09:08

Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.

pebees
08-03-2007, 09:31
Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.
Wygodniejszy nawet w połączeniu z zestawem Cokin wkręconym w niego?

Valdek_Tychy
08-03-2007, 09:32
Wygodniejszy nawet w połączeniu z zestawem Cokin wkręconym w niego?
No nie, mam na myśli stosowanie samego polara.

Slon
08-03-2007, 10:18
a jak z jakoscia tych polarow do cokina?
Duzo gorsze od chociazby HOYIJ HMC?

Valdek_Tychy
08-03-2007, 13:49
a jak z jakoscia tych polarow do cokina?
Duzo gorsze od chociazby HOYIJ HMC?

Nie wiem bo nie miałem.
Poczytaj bardzo dobre opracowanie na temat filtrów cokina stworzone przez Alfa
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429

Slon
08-03-2007, 15:54
czytalem juz kilka razy, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie...
trudno, trzeba bedzie kupic normalny nakrecany polarek

ALF
10-03-2007, 14:36
jakość polarów cokina jest zadawalająca do zdjęć amatorskich, ale do takiego marumi WPC to mu sporo brakuje...
mówiąc szczerze...dotychczas (a cykam już dłużej niż ma lat niejeden forumowicz :)) tylko 2 czy 3 razy korzystałem jednocześnie z polara i cokina...dla mnie problem nie istnieje :D

Slon
10-03-2007, 14:51
a dlaczego tak zadko uzywales takiej kombinacji? Nie wygodnie, czy efekty niezadowalajace?

ALF
10-03-2007, 15:14
nie ma takiej potrzeby...polara używam prawie wyłącznie do likwidacji odbić...do nieba są cokiny und hitechy :)

Slon
10-03-2007, 15:58
trzeba niedlugo wybrac sie w plener i popatrzec jak cokin sie sprawuje

a o polarze jeszcze pomysli sie :)

Valdek_Tychy
10-03-2007, 16:30
Zboczę trochę z tematu i zapytam - Jacku czy masz jakieś doświadczenia z filtrami IR cokina lub hitecha ? kusi mnie zakup takiego

ALF
10-03-2007, 16:51
nie bawiłem się IRkami...może kiedyś :)