Zobacz pełną wersję : filtry Polar + cokin
jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
Ktory wybrac do nikkora 18-70?
Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie. Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?
Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.
Tak nie do końca bez UV się obędzie. Polar to jakieś -2EV i musisz to wziąć pod uwagę.
Valdek_Tychy
07-03-2007, 15:08
jakos nigdzie nie znalazlem lub nie doczytalem, ale mam maly problem.
Planuje zakup polara. Chce przeznaczyc jakies 250zl
do wyboru mam Hoye SHMC lub DIGITAL PRO 1, B+W POL-CIR NC lub wzglednie Marumi DHG CPL.
Ktory wybrac do nikkora 18-70?
Ja postawiłbym na Marumi DHG CPL.
Dodatkowo mam pytanie w sprawie polaczenia Polar + cokin. Wiem, ze polar pelni tez role UV, wiec pewnie bez UV sie obedzie.
Polar nie zastąpi filtra UV chodzi o to,że nakręcając polara powinno się ściągnąć filtr UV z uwagi na to,że oba filtrują promienie UV.
Ale jak ma sie sprawa polacznia polara z cokinem?
Polarem trzeba przecierz krecic w celu ustawienia odpowiednie polaryzacji. Jak sobie z tym radzicie?
W połączeniu z cokinem np. szarą połówką daje wzmocnione b.fajne efekty a co do kręcenia to nie ma problemu bo: jeśli masz obiektyw który nie kręci "mordką" czyli IF ustawiasz polara i on nie zmienia pozycji w czasie działania AF a następnie zakładasz do założonego wcześniej na polara holdera filtr cokina i ustawiasz go nie przestawiając pozycji polara.Holder w połączeniu z adapterem przy pomocy którego łączysz go z obiektywem poprzez np.filtr obraca się wokół swojej osi.
ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
Dobrze kombinuje?
a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?
Valdek_Tychy
07-03-2007, 16:06
ale z tego co wiem, to polarem kreci sie za dosc waska czas filtr. I tu upatruje problemu. Po zalozeniu adatera i holdera z systemu cokin, moze zdarzyc sie cos takiego, ze moje paluch nie dosiegna polara, a wlasciwie tego pierscienia, ktorym ustawia sie stopien polaryzacji.
Dobrze kombinuje?
ten pierścień nie jest taki znowu cienki, odrobina prawy i będzie ok.
a jeszcze z ta UV-ka. Sciagac ja przy zakladaniu polara? Bo raczej na pewno bedzie winieta. UV + polar + cokin i to przy 18mm. Czy moze da rade bez winiety zdjecia robic?
w/g rad bardziej doświadczonych użytkowników filtrów (np.ALF) należy ściągać UV przed założeniem polara choć z doświadczenia własnego wiem,że zrobienie zdjęcia z oboma filtrami też jest możliwe :)
ale w połaczeniu UV+Polar+Cokin= winietować na pewno będzie na 18mm Polar+Cokin= już nie powinno lub bardzo minimalnie.
A może kupić polar Cokin? :)
swego czasu pisalem juz post na ten temat i odradzono mi.
Ale cena mocno zacheca... Na allegro po ok 100zl
Uzywal ktos cos podobnego?
Valdek_Tychy
08-03-2007, 09:08
Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.
Moim zdaniem lepiej jednak posługiwać się takim wkręcanym,o ile filterki połówkowe cokin dają lepsze możliwości ustawień o tyle wkręcany polar jest wygodniejszy w zastosowaniu.
Wygodniejszy nawet w połączeniu z zestawem Cokin wkręconym w niego?
Valdek_Tychy
08-03-2007, 09:32
Wygodniejszy nawet w połączeniu z zestawem Cokin wkręconym w niego?
No nie, mam na myśli stosowanie samego polara.
a jak z jakoscia tych polarow do cokina?
Duzo gorsze od chociazby HOYIJ HMC?
Valdek_Tychy
08-03-2007, 13:49
a jak z jakoscia tych polarow do cokina?
Duzo gorsze od chociazby HOYIJ HMC?
Nie wiem bo nie miałem.
Poczytaj bardzo dobre opracowanie na temat filtrów cokina stworzone przez Alfa
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429
czytalem juz kilka razy, ale nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie...
trudno, trzeba bedzie kupic normalny nakrecany polarek
jakość polarów cokina jest zadawalająca do zdjęć amatorskich, ale do takiego marumi WPC to mu sporo brakuje...
mówiąc szczerze...dotychczas (a cykam już dłużej niż ma lat niejeden forumowicz :)) tylko 2 czy 3 razy korzystałem jednocześnie z polara i cokina...dla mnie problem nie istnieje :D
a dlaczego tak zadko uzywales takiej kombinacji? Nie wygodnie, czy efekty niezadowalajace?
nie ma takiej potrzeby...polara używam prawie wyłącznie do likwidacji odbić...do nieba są cokiny und hitechy :)
trzeba niedlugo wybrac sie w plener i popatrzec jak cokin sie sprawuje
a o polarze jeszcze pomysli sie :)
Valdek_Tychy
10-03-2007, 16:30
Zboczę trochę z tematu i zapytam - Jacku czy masz jakieś doświadczenia z filtrami IR cokina lub hitecha ? kusi mnie zakup takiego
nie bawiłem się IRkami...może kiedyś :)