PDA

Zobacz pełną wersję : Studio 200 m2

MironGalkowski
25-04-2012, 11:03
Budżet 3.0000 zł czy wystarczy i co byście za to kupili. Cel otwarcia studia wynajem. Przewidziany koszt wynajmu 20 - 25 zł godzina.
Dzięki za odpowiedzi.

stock
25-04-2012, 11:16
na 1 lampę starczy. Ale co to za studio z jedna lampa.

MironGalkowski
25-04-2012, 11:26
na 1 lampę starczy. Ale co to za studio z jedna lampa.
stock 3.0000 na jedną lampę chyba lekko przesadziłeś :-)

Myślałem o tym :
http://allegro.pl/e-oko-bowens-2x750pro-travel-pak-bw4885-od-reki-i2300227247.html
http://allegro.pl/e-oko-bowens-gemini-2x1000pro-bw4900-f-v-od-reki-i2275747312.html
http://allegro.pl/zestaw-2-x-500pro-bw-4860-bowens-sklep-wroclaw-i2240681889.html

tk422
25-04-2012, 12:03
Chodziło Ci chyba o 30 000 ?

morzon
25-04-2012, 12:05
Myślałem o tym :
http://allegro.pl/e-oko-bowens-2x750pro-travel-pak-bw4885-od-reki-i2300227247.html

Po co Ci travel pack do studia... ?
Mam wrażenie, że kompletnie nie wiesz co do czego służy, a tu szukasz ludzi którzy odwalą za Ciebie robote z doborem sprzętu.

MironGalkowski
25-04-2012, 12:14
Tak chodziło o 30.000 trzydzieści tysięcy złotych.

MironGalkowski
25-04-2012, 12:17
Po co Ci travel pack do studia... ?
Mam wrażenie, że kompletnie nie wiesz co do czego służy, a tu szukasz ludzi którzy odwalą za Ciebie robote z doborem sprzętu.
Proszę o nie cytowanie kontekstu z całości, bo nie ma to sensu. Jest to przykład. A na marginesie travel pack też na wyposażeniu być powinien.

morzon
25-04-2012, 12:18
Do czego? Jak braknie prądu w studio? ;)

MironGalkowski
25-04-2012, 12:23
Do czego? Jak braknie prądu w studio? ;)
Nie mam zamiaru zamykać się tylko na działanie w studiu jako pomieszczeniu, studio będzie usytuowane na terenie portowym , gdzie jest dużo świetnych miejsc do robienia zdjęć, jeśli ktoś będzie potrzebował tak owego zestawu, wiem że bez problemu mogę go zaoferować potencjalnemu klientowi, jak bym się zamykał tylko na robienie zdjęć w pomieszczeniu to było by to posunięcie raczej mało odpowiedzialne.

morzon
25-04-2012, 12:26
No to tak można było od razu, nic o tym nie wspomniałeś ;)

MironGalkowski
25-04-2012, 12:30
No to tak można było od razu, nic o tym nie wspomniałeś ;)
S4INT - Chodziło mi o ogólne wyposażenie. Mam na wszystko poza WT4 - I PC które już są kupione 30.000 zł pytanie czy w tej kwocie jestem w stanie zakupić oświetlenie do 200 m2 studia. Jest to kwadrat z oknami w 60 % lokalu, wysokość 4.20 okna od sufitu do ściany na wysokości 3 m. Pomieszczenie jest białe, jedna ściana będzie z czerwonej cegły.

marszull
25-04-2012, 12:58
potrzebujesz ze dwie mocne lampy 1000-1200 plus ze trzy 600-900, najlepiej by bylo glowki ale tego raczej budzet nie wytrzyma
plus modyfikatory rozne, plus statywy, plus tla, plus rozne pierdulki (np. wentylator itd)
zeby sie zmiescic w budzecie to raczej z bowens to max, z ciekawych i dobrych lamp to jest jeszcze fomei lub aurora (w zasadze to samo ale pod roznymi brandami i fomei daje 5 lat gwarancji)

MironGalkowski
25-04-2012, 13:06
potrzebujesz ze dwie mocne lampy 1000-1200 plus ze trzy 600-900, najlepiej by bylo glowki ale tego raczej budzet nie wytrzyma
plus modyfikatory rozne, plus statywy, plus tla, plus rozne pierdulki (np. wentylator itd)
zeby sie zmiescic w budzecie to raczej z bowens to max, z ciekawych i dobrych lamp to jest jeszcze fomei lub aurora (w zasadze to samo ale pod roznymi brandami i fomei daje 5 lat gwarancji)
Marszull - dzięki za odpowiedz. 30.000 to kwota przeznaczona tylko na Oświetlenie, nie liczę systemu zawieszenia tła, wentylatorów itp... gdyż na to jest przeznaczone kolejne 20.000 zł, jednak w kwestii pierdółek już sobie poradziłem, pozostało oświetlenie.

Sapphiron
25-04-2012, 13:33
Marszull - dzięki za odpowiedz. 30.000 to kwota przeznaczona tylko na Oświetlenie, nie liczę systemu zawieszenia tła, wentylatorów itp... gdyż na to jest przeznaczone kolejne 20.000 zł, jednak w kwestii pierdółek już sobie poradziłem, pozostało oświetlenie.

Nie wiem, może jestem przewrażliwiony ale mi to śmierdzi kolejną prowokacją...

MironGalkowski
25-04-2012, 15:12
Sapphiron - Ja u jestem nowy na forum, i o tyle o ile na temat systemu Nikona nie będę się wypowiadał bo uważam iż nie ma to sensu, jest tu i tak wielu lepszych specjalistów których wiedza przekazywana za pomocą słowa pisanego jest na bardzo wysokim poziomie. To w kwestii oświetlenia jestem raczej kiepski i chcę zasięgnąć waszych rad. Nie wiem czemu nazywasz to prowokacją. Jest określoną kwota, są określone założenia więc czemu nie możecie pomóc ?

ZoomTeam
25-04-2012, 15:29
Jest duża nadpodaż niskobudżtowej powierzchni studyjnej. prawdopodobnie nigdy nawet inwestycja Ci sie nie zwróci nie mowiąc już o zarobku.

jesli już w ten biznes wchodzic w 2012 roku to celowac w target z najwyższej połki a co za tym idzie i w takie wposażnie. Bo tylko tam są pieniąde i komercyjne sesje. Na niedzielnych fotografach którzy szukają studia za 20 złgodz nie zarobisz. Ja wiem ze innej odpowiedzi oczekiwałes ale czasy dla duetu biznes i fotografia są jakie są.

marszull
25-04-2012, 15:47
ZoomTeam ma 100% racji, chyba ze w 3miescie jest inaczej niz w wwa
ale kazdy biznes kalkuluje sobie sam, a pytania o zasadnosc takiej inwestycji nie padlo ;)

ZoomTeam
25-04-2012, 15:51
nawet jesłi , to autor i tak targetuje studio na przedział 20/25 zł godz. nie ma takiej opcji żeby 200 metrowe studio z inwestycją na poziomie 70 tys, w sprzet ze sredniej połki na siebie zarobiło. Co innego gdyby wyposażył np w PROFOTO lub inny sprzet z najwyższej połki. Wtedy jest szansa zarobić bo też i klientem nie są wtedy niedzielni amatorzy "popstrykania cyckooff" tylko firmy z konkretnymi zleceniami.

Czerwona ceglana ściana mimo że fajna to szybko sie znudzi i bedzie tylko żródłem problemów ze światłem. Musisz zamontować np verticale którymi bedziesz mógł zasłonić ten ceglasty mur ew. wyrównać GK i naklejac jakies ciekawe tapety.

także pomysł w obecnym kształcie dla własnej satysfakcji i korzystania TAK, jako biznes zdecydowanie NIE.

Michał Jędrak
25-04-2012, 17:44
Kiedyś wynajem studia to było 150-300zł za godzinę. Studia samochodowe to parę tysi za dzień.

Obecnie ceny spadają do 25zł a nawet można kupić sobie 'pakiet minut' i mieć jeszcze taniej. Drogie studio nie ma sensu

MironGalkowski
25-04-2012, 18:17
A co myślicie o Elfo ?

Jacek_Z
25-04-2012, 20:38
Studio 200 m, czerwona ściana + dużo okien, cena 20-25 zł i mało wiesz o studiu. Co ty doradzisz komuś, kto cie zapyta o coś z oświetleniem? Panie, ja tu tylko sprzątam i kasuję pieniądze? Wydajesz 50 tys na biznes gdzie trzeba wiedzy, której nie masz. Zrób malutkie studio, kup kilka lamp i wyposażenie za w sumie 5 tys. Naucz się o co w tym chodzi. Za rok jak będziesz kumaty postaw duże studio. Ale przy cenie 20-25 zł nie masz szans zrobić z tego biznes. Szkoda wsadzania w to 50 tys dla tragicznie małego zwrotu.

Sapphiron
25-04-2012, 22:51
Studio 200 m, czerwona ściana + dużo okien, cena 20-25 zł i mało wiesz o studiu. Co ty doradzisz komuś, kto cie zapyta o coś z oświetleniem? Panie, ja tu tylko sprzątam i kasuję pieniądze? Wydajesz 50 tys na biznes gdzie trzeba wiedzy, której nie masz. Zrób malutkie studio, kup kilka lamp i wyposażenie za w sumie 5 tys. Naucz się o co w tym chodzi. Za rok jak będziesz kumaty postaw duże studio. Ale przy cenie 20-25 zł nie masz szans zrobić z tego biznes. Szkoda wsadzania w to 50 tys dla tragicznie małego zwrotu.

AMEN... i tyle na ten temat :)

JacekCz
26-04-2012, 07:06

Do... do.... dotacja.... z bezrobocia? Dość typowy zbieg łatwych pieniędzy i "rozwijającej się" wiedzy.

Choć co do studiów (fotograficznych) jestem kibicem i to zielonym, widze to na kilometr.

MironGalkowski
26-04-2012, 12:47
Po przeanalizowaniu wszystkich opcji i kontakcie z dystrybutorem PROFOTO - postanowiliśmy zainwestować w ten właśnie system oświetlenia, zwiększając budżet inwestycji. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i rady.
Pozdrawiam.

morzon
26-04-2012, 12:52
2 lampy będą w studio?

JacekCz
26-04-2012, 14:18
2 lampy będą w studio?

Tak, ale druga na krechę ... komentarz tu (http://www.youtube.com/watch?v=jmsghvDgwIo)

MironGalkowski
26-04-2012, 15:56
Nie bardzo rozumiem twój przytyk i link do filmu na youtube. Jeśli jest budżet 30.000 zł i po rozmowie w wątku faktycznie to nie da za wiele jeśli chodzi o zysk to warto jest zainwestować kilka razy więcej (zwłaszcza że nie muszę brać pożyczki, nie dostałem dotacji z unii, urzędu pracy) mam inną działalność która mi zapewnia dochód. I czerpać z niej czysty zysk w postaci wynajmu powierzchni wraz z światowej klasy oświetleniem. Może czas abyś JackuCz zapoznał się telefonicznie z ofertą PROFOTO u Polskiego dystrybutora i wtedy porozmawiamy. Dystrybutor ma jasno określone zasady działania na Polskim rynku i chwała tym co polecili mi tą markę. Ale nie będę się rozpisywał tutaj bo nie o tym ten wątek. Grunt to chcieć coś robić i nie stać w miejscu. Jednak nie wiele osób na to stać, względy finansowe bardzo mocno ograniczają ludzi w drodze do działania i poodejmowana prób aby coś osiągnąć.

JacekCz
26-04-2012, 17:33
Grunt to chcieć coś robić i nie stać w miejscu. Jednak nie wiele osób na to stać, względy finansowe bardzo mocno ograniczają ludzi w drodze do działania i poodejmowana prób aby coś osiągnąć.

Wiesz, ja jestem techniczny, techniczni mają od stu lat taką anegdotę: "wszyscy wiedzą, że zrobienie czegoś nie jest możliwe, jeden tego nie wie, i on zostaje wynalazcą".

Tu w tym wątku "wszyscy wiedzą, że zrobienie biznesu nie jest możliwe", wypada życzyć pozytywnej drugiej części zdania.

I czerpać z niej czysty zysk w postaci wynajmu powierzchni

W wielu miastach przynajmniej na południu (zdanie właścicieli i biznesmenów) jest w pierony powierzchni, której nikt nie chce wynająć.

Sapphiron
26-04-2012, 18:19
2 lampy będą w studio?

na 200m2? powodzenia ;)

stock
26-04-2012, 18:40
jak wrzuci tego kolosa broncolora to mu studia braknie. Ino że to koszt ponad 30 000zł :)

Sapphiron
26-04-2012, 18:44
Hmm ja będę próbował w swoim studio ten parasol wielki (sferyczny czy jakoś tak), zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Bartek - NinoVeron
27-04-2012, 12:46
Przewidziany koszt wynajmu 20 - 25 zł godzina.
Dzięki za odpowiedzi.

a ile wyjdzie Cię miesięczny czynsz za ten lokal 200m2? a media? a ogrzewanie (przecież to 200m2)? prąd?
internet?

jeśli mniej jak 2 tys zł to super ... jeśli mniej niż 1 tys zł to rewelacja

wg Twojego cennika koszt wynajmu na sesję to ok. sto zł
to teraz szybka kalkulacja - ile sesji musisz zrobić aby pokryć co miesięczne koszty? ok. 15-30
liczysz, że będziesz miał tylu klientów? bo to baaaaaaardzo optymistyczne wyliczenia
tym bardziej, że stawiając na Profoto będziesz miał dwie lampki na krzyż - a kto sensowny przyjdzie do studia z dwoma lampkami?

ale teraz idziemy dalej
bo do tej pory mówiliśmy o samym lokalu
a kiedy ma się zwrócić koszt sprzętu studyjnego? planowałeś wydać na sprzęt 30 tys zł ... teraz słyszę, że jest więcej ... a z czasem okaże się, że non stop będziesz musiał coś nowego dokupować (bo takie są realia studia)
i do tego przy ilości ok. 20 sesji na m-c będziesz musiał non stop dokupować żarówki, palniki, tła itp....

wychodzi na to, że przez kilka lat będziesz dokładał do tego interesu by inni mogli sobie focić na profoto za grosze :D :D

Jacek_Z
27-04-2012, 14:21
....wychodzi na to, że przez kilka lat będziesz dokładał do tego interesu by inni mogli sobie focić na profoto za grosze :D :DDokładnie tak. Gdybym był z tych okolic to bym ci płacił z góry za wynajem za 5 dni w miesiącu. Miałbym super studio z dobrymi lampami za cenę niższą niż wynajem gołego pomieszczenia. Nie muszę kupować lamp, jak się zepsują palniki - kłopot właściciela. Normalnie raj. Dla innych. Dla ciebie to żaden biznes. Biorąc pod uwagę, że nie znasz się na oswietleniu to kiepsko to widzę - co już zresztą pisałem.
Szkoda, że nie otwierasz takiego studia w Bydgoszczy, zamknąłbym swoje :)
Niech cie nie mylą ceny wynajmu jakie widzisz w necie. Generalnie to są małe studia, mało lamp, lampy klasy quantuum, mało modyfikatorów, tła z fizeliny itp. I to wszystko zakupione z dotacji, ceny wynajmu za niskie, nie da się potem odtworzyć studia gdy sprzęt się wykruszy i trzeba będzie kupować kolejne rzeczy z zysku, a nie z dotacji. Te studia potem się po prostu likwidują. Znam dokładnie takie przykłady, sam prowadziłem w róznych miastach kursy w studiach, które już dziś nie istnieją. Po 2-3 latach od startu.

ZoomTeam
27-04-2012, 16:19
Gdybym był z okolicy to zaraz po Jacku ja wziałbym kolejne 5 dni w pakiecie. i w cholerę zamknąłbym swoje studio . eh. No to fotografowie z gdańska beda mieli swój Studyjny Raj. PROFOTO to śietny sprzęt. fakt że ceny przygniatają.

tylko pewnie teraz to bedzie nie 20 zł ale stówka za godzine. i slusznie.

tomek murański
27-04-2012, 20:34
twórca wątku niech robi co chce - jego szmal, jego wola. Jestem właścicielem studia 100m kw (w sumie z salą spzredaży, przebieralnia, kibelkiem i rupieciarnią. Jacek_Z był u mnie i widział). Najtaniej stałym i częstym klientom - kolegom jestem w stanie wynająć za 50 zł. Gdy studio stoi woln, a ja i tak muszę w nim siedzieć. Normalna cena to 75 zł/h, a na imprezy komercyjne to 100zł/h. I nie mam profoto. Jak padnie lampa i trzeba fiknąć kilka stówek za naprawę, w pytę siana za tło, środki czystości, prąd, ogrzewanie itp, to człowiek szybko się leczy z 20 zł/h. Kiedyś ktoś do mnie zadzwoniłi zapytał o cenę. powiedziałem co i jak. Klient oburzony - ale ja mogę mieć studio za dwie dychy! - krzyczał. Poprosiłem, żeby w takim razie udałl się właśnie tam. Krótkie 'S' jak 'odejdź szybko... Ale niech autor wątku zrobi 200m na profoto za dwie dyszki. Jak go stać... jego sprawa!

rlat
01-05-2012, 17:28
Posłuchaj, gdy dobrze Ci radzą. Pieniądze wtopić łatwo, gdy będziesz chciał odzyskać kasę z inwestycji to już nie będzie tak fajnie.