Zobacz pełną wersję : Problem z FF/BF - Sigma 100-300 f4
Doradźcie co począć z Sigmą 100-300 f4... Sytuacja następująca:
Ostrzenie z bliska, ok. 2 m, na 100 mm w porządku.
Ostrzenie z bliska, ok. 2 m, na 200 mm w porządku.
Ostrzenie z bliska, ok. 2 m, na 300 mm FF rzędu kilku mm.
Ostrzenie z ok. 7 m na 300 mm BF rzędu 10 cm.
Ostrzenie z ok. 50 m na 300 mm BF rzędu 2 m.
Szkło zepsute? Do kalibracji? Puszka ostrzy z innymi szkłami w punkt. Jakieś doświadczenia macie?
Szkło zepsute? Do kalibracji? Puszka ostrzy z innymi szkłami w punkt. Jakieś doświadczenia macie?
miałem to szkło pod Canona.
Ostrzyło jak i gdzie chciało. Im dłuższa ogniskowa tym większy FF nawet kilkumetrowy jak u Ciebie.
Oddałem jak najszybciej.
Jakieś doświadczenia macie?
Ja mam takie, z D80 był spory FF, poszło do kalibracji, poprawili, ale dalej szkło pracowało z lekkim rozrzutem, raz trafiało raz nie. Żyłem z tym do czasu kupna D300s, z tą puszką zaczęło wreszcie trafiać powtarzalnie, aczkolwiek nigdy aż tak szczegółowych testów jak Ty nie robiłem.
Pozdrawiam.
W sumie nie były to aż tak szczegółowe testy. Dziś wydrukowałem kartę do testowania obiektywów i sprawdziłem na krótkich i średnich dystansach. A zrobiłem to, bo miałem obserwacje odnośnie BF z dłuższych dystansów. Czy nie jest jakąś anomalią, że szkło ma jednocześnie i BF i FF w zależności od odległości? I czy da się to skalibrować? Dodam, że nie jest to kwestia rozrzutu, bo rezultaty te są powtarzalne.
Mój egzemplarz trafiał ładnie i do tej części nie miałem zastrzeżeń szczerze mówiąc. Co do tego czy to dziwne - niekoniecznie. Czy da się to skorygować? O, a tu już serwis bym pytał. Podobno sigmowy serwis się stara, więc można spokojnie z nimi prowadzić tę dyskusję. Chyba nawet na forum udzielał się jakiś jego pracownik. Wątek i pytania raczej do działu "serwis".