Zobacz pełną wersję : Ptaki - jaki zestaw ?
Witam serdecznie Forumowiczów, pisze z prośbą o polecenie jakiegoś zestawu do Fotografowania Ptaków... max budżet to 2000 zł (w tym szkło)... Aparat ma służyć Pani w średnim wieku lubiącej przyrodę i chcącej fotografować ptaki... zestaw dla totalnego amatora :) ....proszę o jakieś podpowiedzi :)
Za 2 tys to ciężko coś znaleźć. Ptaki wymagają inwestycji. Używane szkło o odpowiedniej ogniskowej to będzie już z 1500 zł i to ze śrubokrętem, a za 500 zł to może uda się kupić D70s. Chyba lepiej kupić już jakiś kompakt z zoomem.
Poczytaj sobie http://www.foto-ptaki.pl/
arturmsi
24-04-2012, 20:26
D50/70s plus sigma 70-300 APO/ Tamron 70-300, lub sigma 400 5.6, to jedyna opcja praktycznie na puszkę i coś dłuższego...odnośnie sigmy 400, nie wiem czy chciałoby się targać to szkło na szyi i czy nie przeszkadzałby fakt, iż to stałka i nożne zoomowanie.
Witam!
Udalo mi sie kupic ostatnio d60 z kitem + 55-200 vr + karta 4Gb + torba za 1300 pln. Mysle ze ta Pani spokojnie znajdzie d3000 i T70-300 za 2000 pln
A ja zaproponuje kompakt cos w stylu: Sony DSC-HX200V, chyba Pani nie bedzie robila duzych odbitek? Jesli ta jakosc odpowiada: http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-cyber-shot-dsc-hx200v-photo-gallery/DSC00007_0.JPG to ogladajac na monitorze i tak wyjdzie ladne, gorzej juz jak ogladamy 100% powiekszenia, no ale to nie jest koszt lustrzanki i drogich obiektywow.
Szczerze Powiem ze myślałem nad czymś w stylu d80 czy d5000 + np 55-200 lub 70-300 ...chodzi o zdjęcia typowo do albumu i nic więcej...więc żądne większe inwestycje nie wchodzą w gre ;p
200mm to krótko jak na ptaszki.
za te pieniądze to chyba tylko jakiś superzoom.
zawodnique
25-04-2012, 07:59
Kompakt superzoom może nie nadążyć z ostrzeniem na ptaka w locie, tym bardziej, że na dłuuugich ogniskowych trudno utrzymać stały kadr dostatecznie długo. Lustrzanka łapie ostrość 'w locie' ;) 200mm daje akceptowalne rezultaty ale tylko dużych ptaków. Coś pokroju Rudzika czy Pliszki to praktycznie niewidoczne jest na zdjęciu i trzeba mocno kadrować a wtedy potrzeba dużo pikseli żeby po obcięciu zostało chociaż na odbitkę 10x15... Chyba, że zasadzimy się 5m od karmnika i poczekamy aż ptaszyna sobie spokojnie usiądzie ;)
Jeśli myślisz o ptaszkach to w cenie 70-300 możesz nabyć używaną Sigmę 400mm f5.6
A co do D5k to mam ten aparacik, używam od paru lat i jestem zadowolony z niego.
Ostatnio był nawet anons na forum
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205737
zawodnique
25-04-2012, 08:41
Zona ma D5100 i jest bardzo zadowolona, ale cena przekracza zakładany budżet. D5000 zmieści się w cenie ale ma 12 MP jak mój D90 i brakuje pikseli do obcinania...
Tak przy okazji przed zakupem dobrze przemyślcie sprawę wagi całego zestawu, długie szkła swoje ważą... Dla 'Pani w średnim wieku' całość może być za ciężka i odebrać radość fotografowania. Nie patrz na to z punktu widzenia faceta, bo moja żona D90+N18-200 uważa za zbyt ciężki zestaw...
a ja bym w tym przedziale cenowym polecił "Fuji FinePix HS20EXR" lub FinePix HS30EXR
Da się tym robić fotki z reki przy max ogniskowej, czy statyw nieodłącznym elementem jest?
Czarny73
25-04-2012, 09:54
A może nowy nikkor 55-300 VR za około 1200 pln, a za resztę można znaleźć np. D80.
Powiem szczerze ze ostatnia opcja jest warta przemyślenia :)
...jeszcze raz wspomnę że ma Być to Aparat Dla starszej Pani która lubi wyjść na spacer i "pstrykać zdjęcia ptaków" ...więc jestem pewien ze 99,99% czasu będzie na ustawieniach AUTO więc ergonomia puszki jest tu średnio potrzebna , w tym przypadku ;p
...D80 to jedna opcja ale może coś z nowszą matrycą może d5000 ? (może właśnie coś z "czterocyfrowych" nikonów ?)
...Powiem szczerze że ja osobiście nie miałem nigdy doświadczenia z zoomami ...dlatego zawracam wam głowę :)
wersja budżetowa to N 55-200 a polecicie coś z Tamrona lub Sigmy ?
Źle przeczytałem wątek i zaproponowałem ciężką Sigme - mea culpa.
Jeśli to jest dla starszej Pani, która będzie robić fotki na spacerach i ogląda tylko jpegi to proponowany wyżej FinePix może być dobrym rozwiązaniem.
zawodnique
25-04-2012, 11:31
Bawiłem się Coolpixem P510 i dla mnie to autofocus jest za wolny na ptaki w ruchu (generalnie wszystko w ruchu). Nie wiem jak to wygląda w Fuji. Może i fotki nie będą drukowane na wielkich formatach ale jak z 80% ptak odleci to nie będzie czego oglądać. Nie twierdzę, że superzoom to absolutnie złe rozwiązanie, zwracam tylko uwagę żeby przetestować AF na obiekcie w ruchu na długiej ogniskowej, żeby nie było rozczarowania w lesie...
Czy ta Pani fotografowała już ptaki? Jeśli tak, to czym i co jej nie odpowiada, co chce zmienić, czego oczekuje od nowego sprzętu?
Wiele razy spotykałem się ze stwierdzeniem "gdybym miał taki aparat/obiektyw to...". Ludzie często mają błędne wyobrażenia na temat długiej rury. Myślą, że jak kupią np. wielki, profesjonalny w ich mniemaniu 55-300, to sikorka z dachu sąsiedniego bloku wypełni im cały kadr. Po zakupie przychodzi rozczarowanie :)
Ale może być też w drugą stronę. Ja pamiętam moje pozytywne zaskoczenie jak założyłem makrokonwerter na mojego pasikonika i moim oczom ukazał się świat, którego dotąd nie widziałem, i z którego piękna sobie sprawy nie zdawałem.
Ta Pani robi teraz jakimś zwykłym kompaktem... jest strasznie wolny, zero praktycznie zoomu itp.
Szczerze Powiem ze myślałem nad czymś w stylu d80 czy d5000 + np 55-200 lub 70-300 ...chodzi o zdjęcia typowo do albumu i nic więcej...więc żądne większe inwestycje nie wchodzą w gre ;p
Mialam d80 (aktuanie d90) i 70-300 VR tez mam i na ptaszki to nie jest jakis full wypas extra, bardzo czesto brakuje dluzszej ogniskowej, a jak podkresliles ze tylko do albumu, wiec male rozdzielczosci, to absolutnie nie ma sensu lustrzanki, z tak ograniczonym szklem jak wlasnie 70-300 VR, ten kompakt Sony co ci podalam wyzej ma ogniskowa 27-810mm, wiec bedzie latwiej zlapac ptaszka z wiekszej odleglosci, jakosc gorsza bedzie, ale jak pisales zdjecia male do albumu, wiec 100% kadrow sie nie wykorzysta, wiec lustrzanka to zbedny wydatek, ale to jest tylko moje zdanie, kompakt maly, lekki wygodny, a lustrzanka z takim duzym szklem to straszny ciezar, na spacerach, nie namawiam cie, ale przemysl i zobacz specyfikacje czy jest szybki, wolny.. i ogolnie parametry.
Sa tez na pewno inne podobne kompakty z takimi duzymi zoomami i ja mysle ze wjasnie tylko je warto wziac pod uwage. Inna sprawa miala by sie gdyby Pani potrzebowala duza rozdzielczosc, drukowala wielkie formaty i zajmowala sie bardziej profesjonalnie, to wtedy lustrzanka, a i tak 70-300 by nie wystarczyl, a tak dla satysfakcji i maly format, to ja uwazam ze lepiej dobry kompakt, poczytac porownac parametry i wybrac wlasciwy...
Moja propozycja to Nikon 1 + 50-300 + FT1. Niestety to przekracza budżet.
Witam!
Taki przykład : KLIK (http://allegro.pl/nikon-d3000-2obiektywy-torba-karta-4gb-tanio-i2294071566.html)
Zapytaj panią jakie zdjęcia już ją satysfakcjonują, czy to poziom National Geographic czy galeria własna z małym zwierzątkiem w kadrze? Bo tu dużo filozofów ....
Witam!
Taki przykład : KLIK (http://allegro.pl/nikon-d3000-2obiektywy-torba-karta-4gb-tanio-i2294071566.html)
no to gratuluję pomysłu;
czekam na zdjęcia ptaszków z tego zestawu - bez filozofii.
no to gratuluję pomysłu;
czekam na zdjęcia ptaszków z tego zestawu - bez filozofii.
No masz racje, przepraszam. Za 2 tys zeby kupic cos do ptakow to jednak potrzeba filozofii. Bo pewnie 2 tys to kosztuje sam dekielek do twojego 600mm, ktory robi obiekty o wiele wieksze niz ptaki...to zaproponuj tej pani cos zamiast pisac puste posty...tylko nie proponuj 800mm
Dajmy sie pani wypowiedzic jaki obraz chce uzyskac?
Kompaktowy FujiFilm FinePix HS20 EXR wspomniane wcześniej przez wilka325 to dobre rozwiązanie. Zakładanego budżetu nie nadszarpnie, ogniskowa obiektywu odpowiada 24-720 dla 35mm, więc poszaleć odrobinę można. A aparat przyjemny, foci ładnie, ostrzy szybko, a jeśli ptaszki się znudzą, to w makro też można się pobawić, no i co istotne dla pani - wagowo ręki i szyi nie urywa.
Kompaktowy FujiFilm FinePix HS20 EXR wspomniane wcześniej przez wilka325 to dobre rozwiązanie. Zakładanego budżetu nie nadszarpnie, ogniskowa obiektywu odpowiada 24-720 dla 35mm, więc poszaleć odrobinę można. A aparat przyjemny, foci ładnie, ostrzy szybko, a jeśli ptaszki się znudzą, to w makro też można się pobawić, no i co istotne dla pani - wagowo ręki i szyi nie urywa.
Nic dodać nic ująć, tylko trzeba iść i pomacać z Panią tego fujika.
No masz racje, przepraszam. Za 2 tys zeby kupic cos do ptakow to jednak potrzeba filozofii. Bo pewnie 2 tys to kosztuje sam dekielek do twojego 600mm, ktory robi obiekty o wiele wieksze niz ptaki...to zaproponuj tej pani cos zamiast pisac puste posty...tylko nie proponuj 800mm
Dajmy sie pani wypowiedzic jaki obraz chce uzyskac?
a przeczytałeś wszystko, czy tylko wybiórczo ( przeczytaj sobie post 14 )?
Panowie, Nie podchodźcie do tego ambicjonalnie... wiem że można Kupić np d300 + np N 300 mm 2,8 ... i będzie Fajnie... ja może i bym to uradził a nie Pani w wieku 55 lat która jedzie na wycieczkę rowerową i będzie robić zdjęci od tak sobie...uparła się na Lustrzankę bo "niby to profesjonalnie tak"... i próbuje pomóc ...jeśli w temacie lustrzanek mam mam trochę rozeznanie to już w bezlustrowcach to już nie... i nie wiem czy jest sens pchać się w np d5000 + 55-200 (bo chyba tylko na to wystarczy) czy szukać czegoś innego...
A może skombinuj jej na tydzień lustrzankę z obiektywem 200mm? Niech sama zobaczy ile z tego wychodzi. Czasami trzeba przekonać łopatologicznie. 300, a tym bardziej 200 mm to naprawdę krótko jak na małe ptaki. Ja robiłem na 400mm i nie było szału, trzeba było potem i tak wycinać cropa prawie 1:1, żeby mieć zdjęcie 1024x680 z sensownej wielkości ptaszkiem na ekranie. Jeśli pani chce jechać na rowerze i robić zdjęcia ptaków to nie ma szans się zbliżyć do nich na tyle, żeby zrobić zdjęcie. Najwyżej gołębie, wróble, gawrony i to po zachęcie karmieniowej.
Z tego co widzę to na lustrzance si zawiedzie i tak jak inni polecam jej jakiegoś porządnego kompakta z dużym zoomem np. FujiFilm FinePix...
zawodnique
27-04-2012, 09:05
Na Fotopolis jest recenzja Fujifilm Finepix HS30EXR z punktu widzenia fotografa zwierząt Fujifilm Finepix HS30EXR - opinia Bogusława Smardzewskiego (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14799&fujifilm-finepix-hs30exr-opinia-boguslawa-smardzewskiego)
nie wiem czy jest sens pchać się w np d5000 + 55-200
z D5100 + 55-200 daje się wyciągnąć całkiem przyzwoite zdjęcia, ale... tam jest 6 MP więcej do kadrowania, no i zdjęcia robione są z 'zakradania się' czyli z dość bliska. Jak ma być polowanie na to co akurat zobaczymy ze ścieżki to 200mm jest krótko. Moje 500 nadal jest krótko jak się nie chce podchodzić zwierza...
czy to nie podpucha???
starsza pani z doświadczeniem z prostego kompakta i proszę: lustro + zestaw do ptaków, ma być tanio, długo i lekko ;)
Odkopuje trochę, dla potomności:
Wróbel robiony na 500mm (na DX) z 5 metrów:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/v2012050221402432662268-1.jpg
źródło (http://niebezpieczny.pxd.pl/gallery/pic184/v2012050221402432662268.jpg)
Jeśli ktoś liczy na szybkie upolowanie małego ptaszka z doskoku przy ogniskowej 300 mm, to może się mocno zawieść. Wróble, sikorki tak, bo nie są tak płochliwe, ale inne ptaki ciężko podejść blisko. Zdjęcie potem trzeba mocno kadrować, żeby ptaszek miał sensowną wielkość.