Zobacz pełną wersję : W brzozowym gaju
Jak Wam się to widzi ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img256.imageshack.us/img256/6605/dsc1877800.jpg)
nurkiewicz
24-04-2012, 10:00
Ja jestem chyba na nie. Zwłaszcza te mazaje na ziemi w porównaniu z roślinkami mi się gryzą.
Ale na abstrakcji się nie znam, więc mogę być niemiarodajny ;-)
od strony technicznej - pomysł i wykonanie dobre.
Oczywiście nie każdemu podoba się grafika komputerowa (bo fotografia to to nie jest), ale faktem jest, że niesamowicie widać ruch zamrożony na statycznej z pozoru fotografii.
Ocenę subiektywno-artystyczną każdy może mieć inną. Na mnie robi to ogólnie dobre wrażenie.
Obecnie jestem zbyt zajęty rozwijaniem warsztatu krajobrazowo-architektonicznego oraz reportażu, ale być może kiedyś znajdę czas na podobną pracę ?
2pompony
24-04-2012, 16:19
Rzeczywiścei boli w oczy, ale... Otóż pomijając techniczne niedociągnięcia które rażą, bardziej boli mnie to, że jest to efekt z gatunku 'czczy wybryk', że tak to określę z braku innych słów. Gdyby efekt był użyty, żeby coś podkreślić, wtedy być może prezentowałby się jeśli nie lepiej, to przynajmniej miałby uzasadnienie.
Widziałem kiedyś zdjęcie kocura, który szedł en face w stronę obiektywu. Zwykły kot domowy. Ponieważ fotograf umieścił go w środku kadru i zastosował ten efekt - tylko albo się postarał, albo zrobił to optycznie - ten kot zyskał wygląd tygrysa szablozębnego! Zbliżał się tak, że człowiek chciał uciekać sprzed monitora! :) Tam efekt nie tylko miał uzasadnienie, ale jeszcze był rzeczywiście EFEKTEM, to znaczy stanowił jakąś premię, wartość dodaną dla obrazka, coś wnosił, coś podkreślał.
Jeśli zaś tak jak tutaj zastosuje sam efekt dla efektu, to według mnie wygląda to dość nijako i licho. Czczy wybryk, czyli próżny trud i daremny wysiłek - tak to widzę.
tbogdanowicz
24-04-2012, 20:25
Czy to widok z kabiny Tu 154M? Przeprasza, ale nie mam innych skojarzeń.
Tak jak 2pompony, nie lubię gdy ktoś stosuje efekty tylko dla nich samych. Aczkolwiek jako ćwiczenie dla samego siebie, z myślą o późniejszym celowym wykorzystaniu po "naumieniu się" ma to sens. Tylko wtedy raczej nie ma po co pokazywać takich zdjęć.
chichot_losu
25-04-2012, 19:24
Łojacię, ależ efekt!
Szczerze powiedziawszy podoba mi się taka dynamika, ciekawe wrażenie wywołują te rozmazy.
Jedyne co mi nie pasuje do końca to naturalne kolory. Czerń i biel bardziej by tutaj zagrała. Skoro mamy abstrakcję w postaci ultra ruchu, to i abstrakcja kolorystyczna może się tutaj pojawić :)
Dziękuję za wyczerpujące i ciekawe komentarze. Fota przed obróbką była dla mnie taka zwykła. Chciałem ją trochę "ożywić" :D i tym samym wzbudzić u widza jakieś reakcje. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że niekoniecznie pozytywne.
@2pompony - a czy wszystko musi mieć jakieś uzasadnienie ? Pozdrawiam :)
2pompony
26-04-2012, 23:04
@2pompony - a czy wszystko musi mieć jakieś uzasadnienie ? Pozdrawiam :)
Oczywiście nie! :)
Można też robić rzeczy całkiem bez sensu przecież, to nie jest karalne, a nawet zaczyna być ostatnio modne, jak widzę obserwując świat. Ale wystawiając na forum należy też mieć na względzie, że są i inne podejścia do własnego - więc i odpowiedzi neizgodne z naszym przekonaniem.