PDA

Zobacz pełną wersję : Kamerka ale zdalnie, z innego PC

Strus
24-04-2012, 00:42
Jest sobie PC z podpiętą kamerką. I jest sobie laptop. Czy da się przez internet (z laptopa) włączyć i wyłączyć kamerkę w PC ? Oczywiście nie chodzi o samo ON/OFF ale o uzyskanie uzyskanie obrazu z kamerki.

mOSAd
24-04-2012, 01:42
Na PC powinno dać się postawić serwer, który przy dostępie przez sieć uruchomi kamerkę i da do niej dostęp. Większość tego typu rzeczy realizowana jest chyba przez stronę www, na której jest jakiś tam aplet połączony z oprogramowaniem kamery. Prostszym rozwiązaniem są kamerki (najczęściej WiFi), które od razu taką funkcjonalność mają i są widoczne w sieci lokalnej. Większość cały czas na serwerze uaktualnia obraz. Czy ktoś to ogląda, czy nie - kamera pracuje non-stop. Ale może to nie być pożądane rozwiązanie - zależy do czego.
Może ta strona pomoże, a jak nie to google (hasła do wyszukania już powinny być łatwe do odnalezienia):
http://www.worldcam.pl/programy.html

nigel
24-04-2012, 09:12
A może przez zdalny pulpit z laptopa do PC (tudziez inne VNC np) i wtedy mozna obslugiwac tak, jkaby sie bylo na PC :)
O to chodzi ?

Rafał_Sz
24-04-2012, 11:25
Ja używam smartfona i program IP Camera z Google Play.

Strus
24-04-2012, 14:15
A może przez zdalny pulpit z laptopa do PC (tudziez inne VNC np) i wtedy mozna obslugiwac tak, jkaby sie bylo na PC :)
O to chodzi ?

Chodzi o to żebym mógł włączyć kamerkę zdalnie z laptopa, zobaczyć co się dzieje w polu widzenia kamerki i potem ją wyłączyć.

Ja używam smartfona i program IP Camera z Google Play.

Zerknę ale wątpię żeby to coś działało z BB

pil74
24-04-2012, 17:08
Trenowałem to kiedyś celem podglądania opiekunki do dziecka. Najpierw używałem do tego skypa i działało to całkiem fajnie. Przed wyjściem z domu dzwoniłem na komp w pracy i odbierałem będąc na miejscu.
Potem robiłem dokładnie to samo ale przy wykorzystaniu VNC.

nigel
24-04-2012, 21:59
Chodzi o to żebym mógł włączyć kamerkę zdalnie z laptopa, zobaczyć co się dzieje w polu widzenia kamerki i potem ją wyłączyć.

No to jesli zalogujesz sie przez zdalny pulpit na kompa gdzie podlaczona jest kamerka, bedziesz to mogl zrealizowac. Chyba ze czegos nie skumalem :)
Ewentualnie kamerka IP, jesli tylko bedzie mialazewnetrzny IP (co da sie ominac) to tez bedziesz mogl podejzec co sie na niej dzieje.

Majek
27-04-2012, 09:45
Mój znajomy używa do tego skajpa. Ma tak ustawionego kllienta w zdalnym kompie, żeby automatycznie odbierał przychodzące połączenie i włączał wideo. Tylko nie wiem, co się dzieje, jak ktokolwiek inny zadzwoni.

TOP67
27-04-2012, 09:54
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest kamerka IP. Za taką obracaną dasz niecałe 300zł. Można ją podejrzeć z telefonu lub dowolnego komputera przez przeglądarkę www. Do tego nie trzeba mieć wciąż włączonego komputera. Można ją postawić gdziekolwiek bez potrzeby ciągnięcia internetu (byle w zasięgu WiFi).

Matey3000
28-04-2012, 00:07
Moze to z amazon.co.uk (http://www.amazon.co.uk/Wireless-camera-2-ways-Mobile-Viewing/dp/B00432J56G/ref=dp_cp_ob_computers_title_2)

Strus
30-04-2012, 08:44
Dzieki za podpowiedzi. Kamerke ostatnio kupilem i kolejnej nie chce kupowac. To podgladanie nie jest mi niezbedne a widze. Ze to jednak sporo zachodu z tym jest. Rozwiazania Skypowe odpadaja bo powoduja przeciez rowniez aktywnosc na kompie do ktorego podpieta jest kamerka. A chodzi o to żeby nikt poza mna nie wiedzial ze w ogole mam opcje podejrzenia pola widzenia kamerki.
Takze chyba sobie daruje