Zobacz pełną wersję : Kamerka ale zdalnie, z innego PC
Jest sobie PC z podpiętą kamerką. I jest sobie laptop. Czy da się przez internet (z laptopa) włączyć i wyłączyć kamerkę w PC ? Oczywiście nie chodzi o samo ON/OFF ale o uzyskanie uzyskanie obrazu z kamerki.
Na PC powinno dać się postawić serwer, który przy dostępie przez sieć uruchomi kamerkę i da do niej dostęp. Większość tego typu rzeczy realizowana jest chyba przez stronę www, na której jest jakiś tam aplet połączony z oprogramowaniem kamery. Prostszym rozwiązaniem są kamerki (najczęściej WiFi), które od razu taką funkcjonalność mają i są widoczne w sieci lokalnej. Większość cały czas na serwerze uaktualnia obraz. Czy ktoś to ogląda, czy nie - kamera pracuje non-stop. Ale może to nie być pożądane rozwiązanie - zależy do czego.
Może ta strona pomoże, a jak nie to google (hasła do wyszukania już powinny być łatwe do odnalezienia):
http://www.worldcam.pl/programy.html
A może przez zdalny pulpit z laptopa do PC (tudziez inne VNC np) i wtedy mozna obslugiwac tak, jkaby sie bylo na PC :)
O to chodzi ?
Rafał_Sz
24-04-2012, 11:25
Ja używam smartfona i program IP Camera z Google Play.
A może przez zdalny pulpit z laptopa do PC (tudziez inne VNC np) i wtedy mozna obslugiwac tak, jkaby sie bylo na PC :)
O to chodzi ?
Chodzi o to żebym mógł włączyć kamerkę zdalnie z laptopa, zobaczyć co się dzieje w polu widzenia kamerki i potem ją wyłączyć.
Ja używam smartfona i program IP Camera z Google Play.
Zerknę ale wątpię żeby to coś działało z BB
Trenowałem to kiedyś celem podglądania opiekunki do dziecka. Najpierw używałem do tego skypa i działało to całkiem fajnie. Przed wyjściem z domu dzwoniłem na komp w pracy i odbierałem będąc na miejscu.
Potem robiłem dokładnie to samo ale przy wykorzystaniu VNC.
Chodzi o to żebym mógł włączyć kamerkę zdalnie z laptopa, zobaczyć co się dzieje w polu widzenia kamerki i potem ją wyłączyć.
No to jesli zalogujesz sie przez zdalny pulpit na kompa gdzie podlaczona jest kamerka, bedziesz to mogl zrealizowac. Chyba ze czegos nie skumalem :)
Ewentualnie kamerka IP, jesli tylko bedzie mialazewnetrzny IP (co da sie ominac) to tez bedziesz mogl podejzec co sie na niej dzieje.
Mój znajomy używa do tego skajpa. Ma tak ustawionego kllienta w zdalnym kompie, żeby automatycznie odbierał przychodzące połączenie i włączał wideo. Tylko nie wiem, co się dzieje, jak ktokolwiek inny zadzwoni.
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest kamerka IP. Za taką obracaną dasz niecałe 300zł. Można ją podejrzeć z telefonu lub dowolnego komputera przez przeglądarkę www. Do tego nie trzeba mieć wciąż włączonego komputera. Można ją postawić gdziekolwiek bez potrzeby ciągnięcia internetu (byle w zasięgu WiFi).
Matey3000
28-04-2012, 00:07
Moze to z amazon.co.uk (http://www.amazon.co.uk/Wireless-camera-2-ways-Mobile-Viewing/dp/B00432J56G/ref=dp_cp_ob_computers_title_2)
Dzieki za podpowiedzi. Kamerke ostatnio kupilem i kolejnej nie chce kupowac. To podgladanie nie jest mi niezbedne a widze. Ze to jednak sporo zachodu z tym jest. Rozwiazania Skypowe odpadaja bo powoduja przeciez rowniez aktywnosc na kompie do ktorego podpieta jest kamerka. A chodzi o to żeby nikt poza mna nie wiedzial ze w ogole mam opcje podejrzenia pola widzenia kamerki.
Takze chyba sobie daruje