PDA

Zobacz pełną wersję : YongNuo 460-II - wyzwalanie ze stopki

micz87
23-04-2012, 21:41
Mam problem z YongNuo 460-II, a dokładniej nie chce się ona wyzwalać gdy jest założona na stopce mojego D90. Kiedy założę ją na radiowy RF-602 wszystko śmiga, podobnie z fotocelą. Kiedy założę ją na body to aparat jej nie wykrywa w sensie, że nie pokazują się opcje dla lampy zewnętrznej itp. Mam dwie sztuki YongNuo i w obu sytuacja wygląda tak samo czyli z sanek nie strzelają, a z wyzwalacza lub fotoceli tak.

Jakieś pomysły? Podobnie mam na Panasonicu Lumix G3... Rf-602 działa, a sama 460-II nie.

adolfik9501
24-04-2012, 00:13
Może byś w aparacie tryb M ustawił, przecież to lampa z jednym stykiem.

EDYTA: Opcje dla lampy zewnętrznej są dostępne, jeśli się nie mylę tylko dla SB400. Co się zaś tyczy wyzwalania to działa tak w M jak i A,P i S. W Pozostałych trybach podnosi się wbudowana.

micz87
24-04-2012, 06:32
Ustawiłem w M oczywiście (potem też inne tryby). Co do "opcji lampy" to niezbyt jasno się wyraziłem. Chodzi mi o to że gdy podłączę mojego Metza 58 af-2 to na górnym LCD aparatu pojawiają się opcje lampy (czy ma być redukcja czerwonych oczu, rear itp), jak podłącze wyzwalacz RF-602 to tez to okienko się aktywuje czyli staje się widoczne, ale oczywiście nic zmienić nie mogę bo to tylko wyzwalacz. Jak założe na sanki 460-II to okienko się nie aktywuje - jakby aparat nie czuł że ma coś założone :-/ Sanki mam na pewno sprawne bo Metz jak i RF-602 działają sprawnie, Myślałem że skoro 460-II ma jeden styk to nie ma możliwości żeby nie odpaliła, a tu taka checa.

adolfik9501
24-04-2012, 09:04
U mnie (D80) parametry lampy (Rear, Slow itp. na górnym LCD) wyświetlane są zawsze, niezależnie czy lampa jest na stopce czy nie.
Aparat nie wie, czy ma coś założone póki nie założysz lampy z dodatkowymi stykami (Metz, RF). Po to właśnie wymyślono dedykację. Weź może w ramach eksperymentu zaklej dodatkowe styki w Metzu i zobacz jak się zachowuje aparat, no i najważniejsze czy błyśnie, a powinna.
Co się zaś tyczy wyzwalania YN na stopce to szczerze mówiąc zaskoczyła mnie ta informacja. Może jest nie do końca wsunięta w stopkę, może coś nie kontaktuje... Nic innego mi nie przychodzi do głowy.

wer
24-04-2012, 10:58
Przestaw tryb lampy wbudowanej z TTL na M w menu aparatu. Sprawdziłem, z ustawionym TTL nie odpala się.

adolfik9501
24-04-2012, 11:08
Przestaw tryb lampy wbudowanej z TTL na M w menu aparatu. Sprawdziłem, z ustawionym TTL nie odpala się.

Z ciekawości sprawdziłem u siebie (D80) i ustawienia te nie mają nic do rzeczy, co zresztą zdrowy rozsądek podpowiada. Jeśli jest tak jak mówisz, to muszę powiedzieć, że "są na tym świecie rzeczy o których się fizjologom nie śniło" ;)

yezim
26-04-2012, 21:14
Witajcie,
chyba w podobnym temacie [tyle, że dotyczy lamp studyjnych]więc po wielu poszukiwaniach tu postanowiłem zapytać. Jak ktoś wie gdzie pominąłem szukanie, to proszę o podpowiedź.
Robię zdjęcia na D90. Do tego wyzwalacz YoungNuo. Wyzwalanie tylko lamp studyjnych. I teraz tak:
1. nadajnik działa - był sprawdzany na innym aparacie
2. gorąca stopka działa - podłączyłem lampę zewnętrzną, co prawda canona, ale działa [taką lampkę z 5 zł też działa]
Robiłem zdjęcia na całym tym systemie [YoungNuo + lampy studyjne] i przestało działać.
Czy ktoś z Was spotkał sie z tym? Wiecie o co może chodzić?
"Restartowałem" aparat przez wyciągnięcie akumulatora też - jeżeli to istotne.
Jestem wdzięczny za każdą podpowiedź.
pzdrwm

Vinci
26-04-2012, 22:01
wyzwalanie błysku lampy w aparacie ustawiłeś na M?
Może paluszki w odbiorniku padły (słabe - mimo, ze dioda się pali na czerwono)
A i jeszcze zapytam, czy odbiornik łączysz z lampami poprzez kabelek synchro, czy podpinasz do niego jakąś lampę i dopiero tym zestawem wyzwalasz studyjne (przez fotocelę)?

yezim
26-04-2012, 22:13
1. Robię zdjęcia tylko na M więc tak
2. Paluszki nie padły, bo tak jak pisałem na innym aparacie działa
3. Odbiornik łączę przez kabelek z jedną z lamp studyjnych. Wcześniej szło radiowo, ale odbiornik radiowy podłączony do lampy się zepsuł [ale to było dawno temu więc pewnie nie ma wpływu]
Jeszcze się nie dorobiłem lampy zewnętrznej z fotocelą więc inne opcje nie wchodzą w grę.

r_m
27-04-2012, 03:49
Na początek: jaki to wyzwalacz?
Lampy studyjne są sprawne, wyzwalają po naciśnięciu "test", oraz - po podłączeniu kabla (z zestawu, od lampy) - po zwarciu styków w kablu (długopisem, metalowym-nie lakierowanym spinaczem itp)? Czy po podłączeniu kabelka od wyzwalaczy i zwarciu końcówki też wyzwalają?
Czy nadajnik ma przycisk "test"? Naciśnięcie powinno wysłać sygnał do odbiornika, na odbiorniku chyba masz diodę sygnalizującą zadziałanie - czy jest tak jak opisałem i czy to działa (bez zakładania na aparat, bez podłączania czegokolwiek)?
Kolejny test, nadal bez aparatu: czy lampa założona na odbiornik (zakładam, że masz sanki w odbiorniku) działa po naciśnięciu "test" na nadajniku? Czy lampa podłączona do odbiornika kablem wyzwala w momencie naciśnięcia "test" na nadajniku?

Tylko co to ma wspólnego z lampą YN460-II, oprócz producenta, to nie mam pojęcia, na dobrą sprawę to bardziej "studio" ;-)

Możesz to rozwinąć? Nie całkiem zrozumiałem

Odbiornik łączę przez kabelek z jedną z lamp studyjnych. Wcześniej szło radiowo, ale odbiornik radiowy podłączony do lampy się zepsuł [ale to było dawno temu więc pewnie nie ma wpływu]

yezim
16-05-2012, 15:12
witam i przepraszam za przerwę
1. wyzwalacz: YOUNGNUO RF-602TX
2. lampy studyjne są sprawne, działają na "test", ruszanie kabelkiem itd.
3. lampy wyzwalają się także gdy nadajnik jest podłączony do innego aparatu.
4. odbiornik nie jest podłączony gdyż jest zepsuty - nadajnik jest podłączony bezpośrednio do lampy, np. STEINER LD-200 [i jak wspomniałem wcześniej, z innego aparatu działa]
5. jeżeli chodzi o stopkę w moim aparacie - też działa - podłączałem lampę i normalnie błyska [lampa była co prawda canona, ale taka za "5zł" też działa.
Co do cytatu - przejęzyczenie, miało być: NADAJNIK łączę przez kabelek....
Dodam, że nie jest to moje studio i nie znam parametrów wszystkiego co tam jest.
A czy może być tak, że mój nikon potrzebuje więcej mocy do uruchomienia wyzwalacza [nadajnika] i trzeba zmienić na nowe baterie? Nie wymieniałem, bo jak pisałem wcześnie wszystko działa - tylko oczywiście nie z moim aparatem.
Dzięki za podpowiedź ewentualnego rozwiązania problemu i pozdrawiam