Zobacz pełną wersję : Linie kadrowania d5100
Wanageddon
23-04-2012, 19:29
Witam,
czy ktoś wie, jak poradzić sobie z problemem ich braku w systemie ? Nowa matówka, wysyłka do serwisu ?
Wolałbym sprawdzone sposoby :)
W czym problem? nie ma ich, czy nie wiesz jak je włączyć?
Wanageddon
23-04-2012, 19:40
Nie ma ich, a przydałyby się.
D5100 po prostu ich nie ma.
Wanageddon
23-04-2012, 19:57
D5100 po prostu ich nie ma.
Dlatego założyłem ten wątek.
tylko matówka. Osobiście sam wymieniałem matówkę w d7000, nie jest to wielka filozofia, zaopatrzyłem się w patyczek od zestawu do paznokci (do podniesienia blaszki), potem w rękawiczkach bezpyłowych wyciągnąłem matówkę i włożyłem nową. O tyle problem, że niestandardowe matówki kosztują krocie więcej niż oryginalne.
Dlatego założyłem ten wątek.
A czytałeś instrukcję obsługi ? D5100 nie ma w menu " włącz linie kadrowania" po prostu nie ma takiej funkcji, okroili
go z tego.
Jeśli aparat czegoś nie ma, to nikt i tak Ci nie pomoże.
Linie kadrowania nie są naniesione na matówce, pod matówką jest wyświetlacz który wyświetla punkty AF i inne symbole, słaba bateria, brak karty pamięci a także linie kadrowania.
Zgera, obawiam się, że się mylisz, na matówce mogą być uwidocznione linie kadrowania. Chociaż z reguły ich nie ma, a są otoczki wokół centralnej linii kadru. Efekty połączenia właśnie takich okrągłych linii z punktami wbudowanymi (lepiej widać na modelu np. d7000 (wystarczy zmienić nazwę modelu w linku))widać tu na jednym z ostatnich zdjęć:
http://www.focusingscreen.com/work/d5100en.htm Tu co prawda linie są od rastera, aczkolwiek można umieścić na matówce takie linie nierasterowe.
Wanageddon
23-04-2012, 21:57
A czy ktoś się orientuje, gdzie można by dostać matówkę ze stricte liniami ?
A czy ktoś się orientuje, gdzie można by dostać matówkę ze stricte liniami ?
http://www.katzeyeoptics.com/page--Grid-Lines-Crop-Guides--gridlines.html :)
Zgera, obawiam się, że się mylisz, na matówce mogą być uwidocznione linie kadrowania. Chociaż z reguły ich nie ma, a są otoczki wokół centralnej linii kadru. Efekty połączenia właśnie takich okrągłych linii z punktami wbudowanymi (lepiej widać na modelu np. d7000 (wystarczy zmienić nazwę modelu w linku))widać tu na jednym z ostatnich zdjęć:
http://www.focusingscreen.com/work/d5100en.htm Tu co prawda linie są od rastera, aczkolwiek można umieścić na matówce takie linie nierasterowe.
Kolega Wanageddon zadał dla mnie trochę niezrozumiałe pytanie, cytuję:
Witam,
czy ktoś wie, jak poradzić sobie z problemem ich braku w systemie ? Nowa matówka, wysyłka do serwisu ?
W D90/5000 można w menu włączyć linie kadrowania, widoczne w wizjerze, lub na wyświetlaczu w trybie LV, ale
tak jak napisałem wcześniej, te linie nie znajdują się na matówce.
W D5100 nie ma takich linii, jeśli Kolega znajdzie taką matówkę na której takie linie będą naniesione, to będą one widoczne w wizjerze na stałe.
Wanageddon
24-04-2012, 14:19
Kolega Wanageddon zadał dla mnie trochę niezrozumiałe pytanie, cytuję:
Witam,
W D90/5000 można w menu włączyć linie kadrowania, widoczne w wizjerze, lub na wyświetlaczu w trybie LV, ale
tak jak napisałem wcześniej, te linie nie znajdują się na matówce.
W D5100 nie ma takich linii, jeśli Kolega znajdzie taką matówkę na której takie linie będą naniesione, to będą one widoczne w wizjerze na stałe.
I o to właśnie mi chodziło, dziękuję.