Zobacz pełną wersję : Uniwersalny statyw pod d800
Wkrótce mam zamiar zmienić system i zakupić d800 dlatego już od jakiegoś czasu zapoznaję się z tym forum :)
Mam prośbę do osób, które "macały" już trochę statywów, bo w sieci opinie są równe, a gdy się pisze do sklepów i prosi o poradę to każdy pisze co innego (jedni chwalą sirui, inni triopo itd).
Szukam uniwersalnego (na tyle na ile to możliwe) statywu, który by trzymał zestaw d800 + coś w rodzaju 70-200 2.8 + filtry itp. Chciałbym kupić jeden statyw ale tak aby służył mi zarówno w domu (budowa domowego studio), jak i na dosyć częstych wyjazdach. Musi więc być w miarę stabilny, krótki (max 50cm po złożeniu), lekki (najlepiej do 2kg) + nie chcę też wydawać fortuny na to. Znajdzie się taki?
Czytałem sporo o statywach Sirui i chyba w nie wejdę bo są dosyć lekkie i cenę można jeszcze przeżyć. Czy zestaw:
SIRUI T-2004X + głowica Sirui K-20X będzie optymalnym wyborem?
Zastanawiam się też nad N-1004 - czy ktoś te statywy sprawdzał i może coś powiedzieć jak w "realu" się sprawują? Ciężko je niestety znaleźć w sklepach aby samemu potestować.
ps. będę miał wkrótce tez głowicę Gitzo G1276 ale waży to około 800 gram więc chyba jednak pójdzie pod młotek z powodu wagi.
Trochę drogo jak na mój gust, poza tym, z tego co zauważyłem wagę do SIRUI wszędzie podają bez głowicy. Niedawno był wątek na temat statywów Velbon, które są znacznie tańsze a robią swoje. Parę osób polecało DF-60 - 138zł. Ja bym się zastanawiał nad droższym Sherpa 750R: http://allegro.pl/velbon-sherpa-750r-duzy-po-zlozeniu-maly-i2286664007.html
Trochę drogo jak na mój gust, poza tym, z tego co zauważyłem wagę do SIRUI wszędzie podają bez głowicy. Niedawno był wątek na temat statywów Velbon, które są znacznie tańsze a robią swoje. Parę osób polecało DF-60 - 138zł. Ja bym się zastanawiał nad droższym Sherpa 750R: http://allegro.pl/velbon-sherpa-750r-duzy-po-zlozeniu-maly-i2286664007.html
ale to po złożeniu ma ponad 50cm i waży też więcej niż 2kg :)
Jakbym kupował d800, to na statywie bym nie oszczędzał. Tym bardziej, że z tym szkłem zestaw będzie swoje ważył. Moim zdaniem Sirui, to dobry wybór. Ja mam co prawda tylko głowicę k-10x ze statywem Benro i głowicy nie mogę nic zarzucić. W dodatku masz 6 lat gwarancji i bardzo konkurencyjną cenę. Czytałem tutaj, że osoby, które się zdecydowały na statyw Situi, bardzo sobie chwalą.
ale to po złożeniu ma ponad 50cm i waży też więcej niż 2kg :)
Wagę ma niemal taką samą jak ten Sirui + głowica. Fakt, że jest dłuższy. Przyznam, że dane producenta na temat Sirui trochę imponują: leciutki, króciutki, 15kg udźwigu i jeszcze cena ;] Już na starcie kasuje Manfrotto 190XProB. Teraz sam jestem ciekaw jak wypada w praktyce. Gdybyś kupował recenzja mile widziana :)
adalbertus44
27-04-2012, 10:10
Sirui, no chyba, że Cię stać na Gitzo. Mam N-1204 + K20X. Rewelacja i do studia i na wyprawy. Wcześniej miałem Frotkę oraz Velbona - nie nadają się do D700 z 70-200, przenoszą drgania i wibracje, natomiast karbonowe Sirui - leciutkie i naprawdę super stabilne.
Jakbym kupował d800, to na statywie bym nie oszczędzał
no tandety nie chcę ale też przepłacać nie chcę bo może się okazać, że droższy model to wydanie tysiąca więcej a niewielka różnica w wadze i stabilności... wtedy wolę za ten tysiąc kupić choćby jakiś obiektyw samyanga :)
Problem jest w tym, że te nowoczesne statywy sirui, benro, triopo i ostatnio doszedł jeszcze fotopro nie są dokładnie opisane, przetestowane nigdzie. Nie są też dostępne powszechnie w sklepach więc ciężko tu cokolwiek wywnioskować, a sprzedawcy jak to sprzedawcy - dla nich istotne jest aby sprzedać i nie ważne czy za to klient dostaje najlepszy produkt czy nie. Zresztą sami mają blade pojęcie o tych produktach.
Ostatnio np pojawiły się statywy Fotopro z serii MGA - np MGA-684N + głowica kulowa Fotopro FPH-62Q - cena 550 zł i waga około 2kg razem z głowicą z tego co wynika ze specyfikacji. Duet chyba ciekawy i za taką kasę to aż niesłychane. Problem jest jednak, że niewiele osób o tych statywach pisze.
Zastanawiam się też nad np nogami Triopo GT-3228X8C + głowica Sirui K-20X lub nawet K-30X - cena 2 razy wyższa niż wyżej ale to nie jest główny problem. Problem jest w tym, że nie wiadomo czy te 1000 złotych wydane da jakiekolwiek przełożenie na stabilność czy kompletnie nie.
Jak ktoś ma statywy wspomniane tutaj to dajcie znać jak się sprawują pod obciążeniem i z dłuższymi czasami.
Fajny filmik byc moze to przesada z moje strony ale zobacz ten chinczyk ma calkiem ciekawe klipy http://www.youtube.com/watch?v=G9S9jZW3Jxc