PDA

Zobacz pełną wersję : Uniwersalny statyw pod d800

ken69
23-04-2012, 19:18
Wkrótce mam zamiar zmienić system i zakupić d800 dlatego już od jakiegoś czasu zapoznaję się z tym forum :)

Mam prośbę do osób, które "macały" już trochę statywów, bo w sieci opinie są równe, a gdy się pisze do sklepów i prosi o poradę to każdy pisze co innego (jedni chwalą sirui, inni triopo itd).

Szukam uniwersalnego (na tyle na ile to możliwe) statywu, który by trzymał zestaw d800 + coś w rodzaju 70-200 2.8 + filtry itp. Chciałbym kupić jeden statyw ale tak aby służył mi zarówno w domu (budowa domowego studio), jak i na dosyć częstych wyjazdach. Musi więc być w miarę stabilny, krótki (max 50cm po złożeniu), lekki (najlepiej do 2kg) + nie chcę też wydawać fortuny na to. Znajdzie się taki?

Czytałem sporo o statywach Sirui i chyba w nie wejdę bo są dosyć lekkie i cenę można jeszcze przeżyć. Czy zestaw:

SIRUI T-2004X + głowica Sirui K-20X będzie optymalnym wyborem?

Zastanawiam się też nad N-1004 - czy ktoś te statywy sprawdzał i może coś powiedzieć jak w "realu" się sprawują? Ciężko je niestety znaleźć w sklepach aby samemu potestować.

ps. będę miał wkrótce tez głowicę Gitzo G1276 ale waży to około 800 gram więc chyba jednak pójdzie pod młotek z powodu wagi.

Dager
24-04-2012, 13:18
Trochę drogo jak na mój gust, poza tym, z tego co zauważyłem wagę do SIRUI wszędzie podają bez głowicy. Niedawno był wątek na temat statywów Velbon, które są znacznie tańsze a robią swoje. Parę osób polecało DF-60 - 138zł. Ja bym się zastanawiał nad droższym Sherpa 750R: http://allegro.pl/velbon-sherpa-750r-duzy-po-zlozeniu-maly-i2286664007.html

ken69
24-04-2012, 13:56
Trochę drogo jak na mój gust, poza tym, z tego co zauważyłem wagę do SIRUI wszędzie podają bez głowicy. Niedawno był wątek na temat statywów Velbon, które są znacznie tańsze a robią swoje. Parę osób polecało DF-60 - 138zł. Ja bym się zastanawiał nad droższym Sherpa 750R: http://allegro.pl/velbon-sherpa-750r-duzy-po-zlozeniu-maly-i2286664007.html

ale to po złożeniu ma ponad 50cm i waży też więcej niż 2kg :)

Długi
24-04-2012, 17:53
Jakbym kupował d800, to na statywie bym nie oszczędzał. Tym bardziej, że z tym szkłem zestaw będzie swoje ważył. Moim zdaniem Sirui, to dobry wybór. Ja mam co prawda tylko głowicę k-10x ze statywem Benro i głowicy nie mogę nic zarzucić. W dodatku masz 6 lat gwarancji i bardzo konkurencyjną cenę. Czytałem tutaj, że osoby, które się zdecydowały na statyw Situi, bardzo sobie chwalą.

Dager
24-04-2012, 20:52
ale to po złożeniu ma ponad 50cm i waży też więcej niż 2kg :)

Wagę ma niemal taką samą jak ten Sirui + głowica. Fakt, że jest dłuższy. Przyznam, że dane producenta na temat Sirui trochę imponują: leciutki, króciutki, 15kg udźwigu i jeszcze cena ;] Już na starcie kasuje Manfrotto 190XProB. Teraz sam jestem ciekaw jak wypada w praktyce. Gdybyś kupował recenzja mile widziana :)

adalbertus44
27-04-2012, 10:10
Sirui, no chyba, że Cię stać na Gitzo. Mam N-1204 + K20X. Rewelacja i do studia i na wyprawy. Wcześniej miałem Frotkę oraz Velbona - nie nadają się do D700 z 70-200, przenoszą drgania i wibracje, natomiast karbonowe Sirui - leciutkie i naprawdę super stabilne.

ken69
27-04-2012, 11:05
Jakbym kupował d800, to na statywie bym nie oszczędzał
no tandety nie chcę ale też przepłacać nie chcę bo może się okazać, że droższy model to wydanie tysiąca więcej a niewielka różnica w wadze i stabilności... wtedy wolę za ten tysiąc kupić choćby jakiś obiektyw samyanga :)

Problem jest w tym, że te nowoczesne statywy sirui, benro, triopo i ostatnio doszedł jeszcze fotopro nie są dokładnie opisane, przetestowane nigdzie. Nie są też dostępne powszechnie w sklepach więc ciężko tu cokolwiek wywnioskować, a sprzedawcy jak to sprzedawcy - dla nich istotne jest aby sprzedać i nie ważne czy za to klient dostaje najlepszy produkt czy nie. Zresztą sami mają blade pojęcie o tych produktach.

Ostatnio np pojawiły się statywy Fotopro z serii MGA - np MGA-684N + głowica kulowa Fotopro FPH-62Q - cena 550 zł i waga około 2kg razem z głowicą z tego co wynika ze specyfikacji. Duet chyba ciekawy i za taką kasę to aż niesłychane. Problem jest jednak, że niewiele osób o tych statywach pisze.

Zastanawiam się też nad np nogami Triopo GT-3228X8C + głowica Sirui K-20X lub nawet K-30X - cena 2 razy wyższa niż wyżej ale to nie jest główny problem. Problem jest w tym, że nie wiadomo czy te 1000 złotych wydane da jakiekolwiek przełożenie na stabilność czy kompletnie nie.

Jak ktoś ma statywy wspomniane tutaj to dajcie znać jak się sprawują pod obciążeniem i z dłuższymi czasami.

kolarz
27-04-2012, 11:44
Fajny filmik byc moze to przesada z moje strony ale zobacz ten chinczyk ma calkiem ciekawe klipy http://www.youtube.com/watch?v=G9S9jZW3Jxc