Zobacz pełną wersję : Czy zestaw wart jest tej ceny?
Witam forumowiczów. Potrzebuję pilnej porady dot. zestawu lamp ,ktory znalazłem na Ebay-u. Rozpoczynam moją prace w studiu i to bedzie moj pierwszy zestaw. Interesuje mnie przede wszystkim jakość tych lamp i czy cena warta jest tego sprzetu. Dodam, ze na co dzien mieszkam w UK i zestaw został znaleziony na Ebay-u w UK. Cena tego zestawu to ok 850 zł. Dziekuje za pomoc. Oto link do zestawu na Ebay : http://www.ebay.co.uk/itm/230776368327?ru=http%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%3A80%2 Fsch%2Fi.html%3F_from%3DR40%26_trksid%3Dp4712.m570 .l1313%26_nkw%3D230776368327%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1&_rdc=1#ht_5179wt_1396
RobertMiernik
23-04-2012, 19:02
Nie widzę uchwytu do mocowania modyfikatorów, wygląda na jakieś dedykowane rozwiązanie, bezpieczniej byłoby z jakimś bowensem... Znajdziesz do tego komplet modyfikatorów?
Druga sprawa to palniki, wygląda na to, że są bardzo głęboko osadzone, więc będziesz miał mocno skupione światło.
Tak poza tym to cena za 3 lampy wydaje się dość atrakcyjna.
Czytałem Troche opini na zagranicznych forach i nie wyglada to najgorzej,szkoda ze wiecej osob z forum sie nie wypowiedziało. Opinie sa pochlebne zwazywszy na stosunek cena-jakość. Coz chyba zaryzykuje i rozpoczne przygode z nowym studiem na powyzszym zestawie.
Art Erie
24-04-2012, 08:14
Czytałem Troche opini na zagranicznych forach i nie wyglada to najgorzej,szkoda ze wiecej osob z forum sie nie wypowiedziało. Opinie sa pochlebne zwazywszy na stosunek cena-jakość. Coz chyba zaryzykuje i rozpoczne przygode z nowym studiem na powyzszym zestawie.
Kolega wypunktował w zasadzie wszystko na temat tego zestawu, podzielam opinię - atrakcyjna jest jedynie cena...
marszull
24-04-2012, 11:07
mi by bylo szkoda nawet takiej kasy na ten zestaw, szukaj lamp z mocowaniem bowensa i normalnie osadzoymi palnikami, ewentualnie lepiej juz zainwestowac w chinskie lampy yn i przejsciowki bowens
RobertMiernik
24-04-2012, 12:24
Jeśli jeszcze brakuje Ci argumentów, to można dodać brak wyświetlacza z ustawioną przysłoną lampy, będziesz miał problem z ustawieniem lamp na 'właściwe' wartości, wszystko będziesz musiał robić 'na czuja'...
Bardzo fajna regulacja mocy. Max - Min, zakres stepless :). 3 miesiące gwarancji też wyglądają zachęcająco, całe 3.
digitaltee
24-04-2012, 17:03
2x250 kichowatej lampy? To lepiej kupić jedną albo dwie ze średniej półki - moim zdaniem będziesz miał z tego dużo większy pożytek, zwłaszcza, że na początek operowanie 3-em lampami to w sumie dość skomplikowana rzecz, tym bardziej przy takiej precyzyjnej regulacji mocy :D ...potem będziesz chciał dokupić coś i w sumie zainwestujesz w jakąś fajniejszą lampę i będziesz miał 1 porządną lampę + 3 popitaki, a jak teraz kupisz coś do rzeczy, to z tą drugą będą już dwie lampy do rzeczy. Kwestia z głęboko osadzonym palnikiem też jest istotna - niby szczegół, ale właśnie "diabeł tkwi w szczegółach". Zamiast kupować masę najtańszego shitu kup coś co będzie się nadawało do rozwoju. Nie mają to być najdroższe i najlepsze lampy na rynku weź choćby dwie takie QQ http://www.ebay.co.uk/itm/250Ws-QQ-250-Jinbei-Studio-Monolight-Flash-FreePower-/150782717893?pt=LH_DefaultDomain_212&hash=item231b59afc5 to już będzie dużo lepsze, nawet jeśli wyniesie Cię to ogólnie więcej, ale chociaż założysz do tego uniwersalny softbox z mocowaniem bowensa.
Bartek - NinoVeron
25-04-2012, 02:51
gdybyś na stałe przebywał w Polsce to taki zestaw zdecydowanie bym skrytykował - ze względu na brak mocowania Bowensa a co za tym idzie brak tanich modyfikatorów
ale jeśli chodzi o UK to nie mam zielonego pojęcia czy ten sprzęt jest tam popularny i jak dużo rzeczy (na to mocowanie) można tam dokupić
jednak jakby nie spojrzeć ... to kupując "system studyjny" decydujesz się na pewne rozwiązanie i pewien standard, który później "utrzymuje" się i "rozbudowuje" przez lata
jeśli postawiłbyś na obojętnie jaki system z mocowaniem Bowensa to masz pewność, że praktycznie wszędzie jesteś w stanie szybko i tanio to rozbudować
a jak postawisz na jakiś "no name" to przy pierwszym zakupie może się okazać bardzo fajny ale później możesz mieć problemy z jego rozbudową
do tego po co Ci 3 lampy 250Ws? jaką masz wielkość studia? gdzie będziesz działał? co chcesz fotografować? bo lampa 250Ws jest dobra w pokoiku w blokach ale w większym studio będzie za słaba
aaaa.... i nie znalazłem info co do regulacji tych lamp - 1/16? 1/32? 1/64?...
statywy min. 75 cm max 190 cm??? czyli ani nie poświecisz z dołu ani z góry ... bez sensu
parasolki - i co z tego, że dodają? przecież parasolki są tanie jak "barszcz"
soft 50x70 - to tylko to portretu/popiersia... nic więcej nim nie oświetlisz :( tzn. gdybyś ustawił daleko i na bardzo dużej mocy to mógłbyś oświetlić całą sylwetkę ... ale lampy 250Ws są do tego za słabe
digitaltee
25-04-2012, 10:26
zgadzam się z bartosem
w tym wypadku ten kto jest oszczędny ten dwa razy płaci... zresztą jakaś sensowną lampę może jeszcze odsprzedasz, a taki zestaw to... chyba dzieciom do zabawy ^^ Chyba, że znajdziesz kogoś podobnego do siebie, kto będzie chciał tanio i.... tanio :)
chichot_losu
25-04-2012, 19:09
Jestem tego samego zdania co poprzednicy... Ciekawa cena niekoniecznie przełoży ci się na ciekawe efekty. Ładnie lampy będą wyglądąły w pomieszczeniu, na gosciach-laikach zrobią wrażenie profesjonalnego studia, ale ty będziesz się męczył później w photoshopie z poprawianiem niedociągnieć sprzętowych.
Zakup lepiej jakieś konkretne lampy np. Quantuum, które też nie są specjalnie drogie, a jakościowo o wiele lepsze. Nie mają tak głeboko osadzonych palników i konstrukcje o wiele wytrzymalsze.
Ale to i tak twoje pieniądze twój wybór ;)