PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ...::: Skalne dzieło sztuki :::...

geralttt
23-04-2012, 18:05
...::: Skalne dzieło sztuki :::...
Islandia

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/6417/brama2012850pixver2.jpg)

Rozmiar większy dla tych, którzy preferują rozmiary większe.. :

http://img137.imageshack.us/img137/4402/brama2012850pixver21100.jpg

Pozdrawiam!!!

Rafał

maniak666
23-04-2012, 18:11
Kopa dostało w tej zalinkowanej wersji.
Świetne!

katatjuta
23-04-2012, 18:13
No jak dla mnie super jest. Kadr jest świetny no i światełko świeci fajnie. Może odrobinę jest przeostrzone ale to MZ>

2pompony
23-04-2012, 18:52
Ale jaja! A mnie jak tam byłem powiedzieli, że to jest skamieniała i pochylona resztka furtki do zatopionej przystani rybackiej, obrośnięta małżami!

Żartowałem, nie byłem tam. Ale zdjęcie pomimo że tam nie bylem dalej świetne.

QubaKpl
23-04-2012, 19:51
Piękne zdjęcie, kadr i czas w którym wykonałeś zdj !! Pozazdrościć pobytu w Islandii.

UBoot
23-04-2012, 20:06
czy to jest zachodnia część Islandii ? I gdzie to dokładnie jest ? Możesz podać współrzędne ? Bo jakoś nie mogę tego punktu odnaleźć na mapach satelitarnych ...

Duder
24-04-2012, 12:39
Bardzo dobra fota, dobrze zrobiona. Większa wersja obowiązkowo.

Sebastianito
24-04-2012, 12:53
Kawal dobrej foty! Z ilu klatek (tak technicznie)

hateom
24-04-2012, 13:25
Bardzo mi się podoba - i fota, i miejsce.

Adam Majchrzak
24-04-2012, 16:14
Miejsce i okoliczności niesamowite! [...szczerze mówiąc kadrowanie mi nie podchodzi, ale to jest oczywiście tylko moje zdanie.] Pozdrawiam! =]

geralttt
24-04-2012, 18:27
czy to jest zachodnia część Islandii ? I gdzie to dokładnie jest ? Możesz podać współrzędne ? Bo jakoś nie mogę tego punktu odnaleźć na mapach satelitarnych ...

Hehe - widzę, że nie tylko mnie w postach pytasz o współrzędne. :) A na mapach satelitarnych możesz zapomnieć - punkt jest zbyt mały by go dostrzec.
Hmm...co do współrzędnych to nie mam ich, ale szukaj w okolicy Husaviku - Północna Islandia. Pozdr...

Kawal dobrej foty! Z ilu klatek (tak technicznie)

Seba: 6, które użyłem, plus kilkanaście of course tych, które nadal leżą i czekają... Może kiedyś... :)

Dzięki wszystkim.. :)

UBoot
24-04-2012, 20:32
a oto inne ujęcie tego samego miejsca:

http://www.panoramio.com/photo/333026?source=wapi&referrer=kh.google.com

Zaskoczyłem was ?

eyu
24-04-2012, 20:35
Rewelacja, aż chciało by się tam być.

pitbul60
25-04-2012, 19:33
Naprawde swietan fota ,piekny kadr ,no i swiatelko kozak .Gratulcje .

geralttt
26-04-2012, 15:31
Thx 4 All!!! :)
Uboot - wyszperałeś łobuzie ale po fakcie podania namiaru, zatem zaskoczenie zbladło jak sam widzisz. Mimo to - podziwiam zaangażowanie. :) Jakbyś się tam wybierał to dawaj znać - pokażę osobiście. :) Tylko spiesz się, bo powoli stąd zabieram swój kuper i przenoszę moją zagrodę. :)

UBoot
26-04-2012, 17:06
jak będę na tamtych wodach na patrolu, to dam znać ...

Hoobie
26-04-2012, 20:00
Świetny motyw, złapany w bdb warunkach :)
Podoba mi się, choć widzę tutaj dwa inne rozwiązania pod kątem kadru ;)

Pierwszy kadr, wg mnie dobrze się tutaj sprawdził: umieszczenie słoneczka w łuku. Być może wiązało by się to z wejściem do wody, ale wtedy taki kwadracik mógłby okazać się miodny ;)
Drugi kadr, to kilka kroków w prawo, czyli pozbycie się lewej, a wypełnienie kadru wschodzącym słońcem + tematem głównym :D
Ot, tak sobie głośno myślę ;)

geralttt
26-04-2012, 20:28
Podoba mi się twoje głośno-myślenie :)
Pierwszy kadr wykonałem rok temu - wyszło mz bardzo dobrze, z promykami ze środka jest klimat.
Drugi kadr to mój ból głowy. Z prawej opierałem się o klif, za który po prostu nie da się już wejść bez konkretnych woderów, a nie wiem, czy i to by wystarczyło. Musiałem godzić te aspekty i iść na kompromis. Zresztą to norma, sam wiesz... Tak, czy siak kadrowo można tam jeszcze poszaleć, z kamyka na kamyk, ciut wcześniej, słońce będzie wyżej, inna perspektywa i coś się wymodzi jak się człek nie skąpie w tym lodowatym morzu grenlandzkim, a jak się skąpie to tym bardziej może coś wyjść z zaskoku hehe :D
Inna sprawa, że już mnie ciągnie w inne miejscówki, czekam tylko aż wreszcie wiosna na dobre zawita, a z tym jakoś kiepściuchno jak na razie...

PS. Mam inne pytanie - widzieliście ostatnio coś na niebie? Chodzi mi o te wybuchu na słońcu w tym tygodniu. Widziałem foty zórz z Irlandii i Kanady - niektóre zresztą kapitalne. Udało wam się coś chwycić? U mnie już dość widno nocą, mam prze..chlapane. Ale na niższych szerokościach nadal są przecież szanse... Ciekaw jestem hmmm...

Hoobie
26-04-2012, 20:38
Jeśli pytasz o zorzę polarną to owszem... 23, 24 i 25 kwietnia, kilku amatorom udało się uwiecznić to zjawisko, połączone z deszczem meteorów.
I powiem Ci, że widoczna była w Irlandii Północnej, gdzie trudno było ją spotkać na początku roku. Trzeba było "wspinać się" do Irlandii, w najbardziej wysunięte na północ miejsca :)
A w Północnej, np. Grobla Olbrzyma została uwieczniona wraz z zorzą (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=392343380797556&set=a.392343364130891.94090.197313523633877&type=1&theater)... Tego jeszcze nie grali :D
Mi niestety nie udało się, ze względu na brak czasu wolnego, a jednak potrzebuje te 2,5-3h na dojazd :p

geralttt
26-04-2012, 22:15
Yep! Ostatnio bodajże z biegłym i Gregiem77 rozmawialiśmy a propos zórz nad Irlandią, zatem zaciekawiło mnie czy ktoś z forum chwycił jakąś po ostatnich wybuchach. Na razie cisza, może prace właśnie dojrzewają w cyfrowej ciemni... Na to mi wygląda , gdyż coś się tutaj ostatnio pojawia: http://www.digart.pl/zoom/7027624/Aurora_Storm.html i nasunęło mi się teraz pytanie patrząc na fotkę podlinkowaną przeze mnie i ciebie.
Mianowicie niebo - w Irlandii taki odcień fioletu towarzyszy Wam cały czas w bezksiężycowe noce? Oczywiście mam na myśli klatkę w aparacie, bo w rzeczywistości to inna baja ma się rozumieć. :)

Fajnie ta zorza zabarwia się na fiolet. Skład gazów w atmosf. ponoć na to wpływa, ale dziwnym trafem i zorza i niebo są w podobnym odcieniu. Jak tak sobie patrzę to wrażenie jakby KOLOR nieba też miał wpływ na zorzę, albo powstaje za sprawą tych samych gazów co aurora... Nie wiem kurde blaszka, ale ciekawie się to zjawisko zmienia wraz z szerokością. Z tego co widzę podglądając kolegę procyona na PlFoto w Polsce panuje więcej czerwieni hmmm... A u mnie czasem trafiam na całkiem zielone niebo. :D Fajnie fajnie, podoba mi się to zróżnicowanie :D

Masz jeszcze czas Hoobie - podskórnie czuję, że obecny cykl jeszcze nie pokazał nam swego najsilniejszego pierdyknięcia. Osobiście liczę na sierpień - październik. Mam nadzieję że to wtedy rąbnie najmocniej w tym cyklu i będzie można wspominać to aż do kolejnego za 10-11 lat... :D 3mam zatem kciuki za nas wszystkich... :)

Ehhh... Tak mi teraz chodzi po głowie..., że ktoś kiedyś skompiluje fajnego seta z takich różnokolorowych auroras borealis. :)

Pozdro