Zobacz pełną wersję : D700 połączenie z Macbookiem
Cześć,
mam następujący kłopot, chciałbym wgrać profile do D700, ale mój mac go nie widzi. Mac widzi aparat wyłącznie w programie nikon transfer, ale tam mogę zrzucać tylko fotki z aparatu na dysk.
Nie mam natomiast pojęcia, czemu po podpięciu D700 przez USB do Maca, Mac nie widzi nowego urządzenia, na które mógłbym zgrać profile.
Na komputerze z windowsem jest wszystko ok.
Odinstalowałem nikon transfer i to samo...
W czym problem?
Pozdr.,
M.
Skorzystaj z czytnika kart
WyTapatalkowane
dzieki za info, ale nie posiadam i w tym jest problem:)
igorbyrski
22-04-2012, 17:03
masz maca czy macbooka ?
jesli masz maca to nie podpinaj do uscbpod klawiatora tylko za monitorem - moze zadziala :)
mam macbooka... i szczerze mowiac jestem mocno zdziwiony ta historia i brakiem info w necie na ten temat...
stachmuszel
22-04-2012, 17:22
Przelacz tryb pracy portu USB w D700 (Mass Storage i PTP/MTP jesli dobrze pamietam). Powinno zadzialac.
z tego co widzę D700 nie ma opcji przelaczania trybu pracy portu USB:) ale moze nie widze...
stachmuszel
22-04-2012, 19:27
z tego co widzę D700 nie ma opcji przelaczania trybu pracy portu USB:) ale moze nie widze...
Sorki, faktycznie chyba nie ma. Ciągle myli mi się z D200 :-)
:) to jest jakies rozwiazanie?:)
Należy zakupić czytnik kart lub nagrać profil u kogoś z takim urządzeniem.
paparazzi89
23-04-2012, 20:32
Ale jak mozna nie mieć czytnika kart? To jest podstawowe urządzenie dla fotografa ;)
I tak- w osx nie widac aparatu jako urządzenie. Mozna tylko importować- prostota.
do tej pory miałem czytniki wbudowane w laptopie... ostatnio kupilem maca...:(
to się apple popisał:(
Nie Apple tylko Nikon. To samo jest przecież pod Windows. D700 nie pracuje w trybie pamięci masowej i tyle.
adamouse
23-04-2012, 21:21
do tej pory miałem czytniki wbudowane w laptopie... ostatnio kupilem maca...:(
Hej, przecież maczki mają czytnik w laptopach, miniakach i iMacach od kilku lat (chyba tylko mniejszy air i mac pro nie mają). Tyle, że SD, trzeba zmienić aparat na D800 i będzie ok ;)
BTW, który laptop miał czytniki CF, bo zakładam, że o taki chodzi w wątku o D700?
Faktycznie, na pc tez nie dziala... :)
Zmienilem komputer i aparat, i z tego wynika ten problem, ktorego wczesniej nie bylo:)