Zobacz pełną wersję : F100 vs F2
Matt19283
22-04-2012, 08:32
Witam! Który aparat jest wg Was lepszy? Chcialbym sobie kupic wlasnie albo jeden albo drugi ale nie wiem ktory lepszy.
Ja bym kupił F100. F2 fajnie wygląda i to jednocyfrowy korpus, ale to już wiekowa konstrukcja i trzeba mieć świadomość jej ograniczeń.
pastwisko
22-04-2012, 12:10
bez kryteriów wyboru to mozna powiedziec ze F100 bo się lepiej wymiawia, z kolei F2 się szybciej pisze i ma swój klawisz na klawiaturze etc..
sorevell
22-04-2012, 12:35
bez kryteriów wyboru to mozna powiedziec ze F100 bo się lepiej wymiawia, z kolei F2 się szybciej pisze i ma swój klawisz na klawiaturze etc..
Idąc w tym kierunku, FG będzie najbardziej wygodny ;)
Idąc w tym kierunku, FG będzie najbardziej wygodny ;)
To jeszcze lepszy Feeeeee.
Wracając do wątku, kiedyś wśród motocyklistów podobne pytanie i odpowiedź: jak do kochania to Junak, jak do jeżdżenia to 'japonia' na wtryskach.
widzę że analogowa zaraza rychle się rozprzestrzenia
haradrimm
23-04-2012, 00:50
Tak naprawdę to trudne pytanie, ponieważ to zupełnie inne aparaty.
Co chcesz podpiąć do tego korpusu? Jakie masz obiektywy?
Kartofelinder
23-04-2012, 07:34
widzę że analogowa zaraza rychle się rozprzestrzenia
Może to być za sprawą pewnych wydawnictw :)
Chociaż głupio by było, gdyby owocowało to głównie takimi wątkami :/
Chociaż głupio by było, gdyby owocowało to głównie takimi wątkami :/
Podejrzewam, ze w niemałej ilości przypadków na tym się kończy. Czasem jest jeszcze następny krok czyli kupno aparatu. Nieliczni wykonują gigantyczną pracę i kupują superię, męczą rolkę miesiąc czasu, wywołują skanują (czasem odbitki) i na tym się kończy.
pastwisko
23-04-2012, 12:29
Jak ja sobie przypomnę niektóre pytania sprzętowe z AO to się wiele nie różnią. Od czegoś trzeba zacząć.
Ja bym kupił F100. F2 fajnie wygląda i to jednocyfrowy korpus, ale to już wiekowa konstrukcja i trzeba mieć świadomość jej ograniczeń.
ja na pierwszy analogowy aparat wybralem F80 (dla mnie mial super stosunek cena do mozliwosci) , po czasie zrobilem przesiadke na F100 , nie zaluje tego wyboru , naprawde swietny aparat , doskonaly AF , swietny wizjer , aparat blyskawicznie reaguje na wcisniecie spustu migawki
uzywam dwoch aparatow , cyfrowki (lustrzanka) oraz analoga F100 i ten ostatni daje mi taki sam komfort fotografowania jak cyfrowka , ale zyskuje tez wszystkie zalety analoga (klisza)
wiec byc moze dla niektorych osob , dobrym rozwiazaniem bedzie kupno analoga z koncowki ich produkcji , gdzie poziom wsparcia fotografa byl naprawde wysoki
jest jeszcze jeden sposob patrzenia na fotografie analogowa , dzisiaj mozna kupic za bardzo rozsadne pieniadze , aparaty ktore kiedys kosztowaly naprawde spore pieniadze i cieszyc sie komfortem pracy na nich
jest jeszcze jeden sposob patrzenia na fotografie analogowa , dzisiaj mozna kupic za bardzo rozsadne pieniadze , aparaty ktore kiedys kosztowaly naprawde spore pieniadze i cieszyc sie komfortem pracy na nich
Otoz to, gdyby nie cyfrowa rewolucja nigdy by nie bylo mnie stac na G2 ze szklarnią, nowy G2 kosztowal jesli sie nie myle miedzy 5 a 6 tys. PLN.
A ciekawe, może ktoś pamięta, ile kosztował F90X powiedzmy 10lat temu w sklepach?
sorevell
23-04-2012, 17:22
"The N90s sold for over $1,000, even at discount, throughout most of the 1990s, and was sold new through 2004."
Cytat stąd (http://www.kenrockwell.com/nikon/n90s.htm). Parę tygodni temu sprzedałem takiego w doskonałym stanie z gripem za 350zł...
Otoz to, gdyby nie cyfrowa rewolucja nigdy by nie bylo mnie stac na G2 ze szklarnią, nowy G2 kosztowal jesli sie nie myle miedzy 5 a 6 tys. PLN.
ciesze sie ze ktos podziela moj poglad , dzisiaj jak sie postarac mozna nabyc perelki analogowe , ktore kiedys kosztowaly tysiace USD a dzisiaj kosztuja kilkaset PLN
Kartofelinder
24-04-2012, 07:30
W ubiegłym roku kupiłem Rokkora 2.8/200 za niecałe 600 zł O_O
A ciekawe, może ktoś pamięta, ile kosztował F90X powiedzmy 10lat temu w sklepach?
Ja w 2000 roku, używkę w mint. stanie zapłaciłem 2100 pln.
2 lata temu musiałem błagać na naszej giełdzie, żeby ktoś za 400 pln chciał się zaopiekować...