Zobacz pełną wersję : Polar
Pomijajac cenę, co wybrać B+W MRC, czy Marumi WPC? Czy do N18-70 i
Tamrona 17-50 2.8 XR DI II radzicie slim?
ja po tym jak kupilem Hoya slim black do swego Tamrona 17-50, drugi raz bym tego nie zrobil.
z Twego przedzialu kupilbym Marumi i powaznie zastanawial bym sie czy slim - chodzi o wygode (ew mozna kupic kapturek na slim) bo oczywiscie "zatyczki" oryginalnej wtedy juz na polara nie zalozysz. a Marumi mialem w Sigmie 20 i kolorowalo przepieknie (to byl slim i musialem w Rays kupic do niego kapsel). poza tym Marumi w stosunku do Hoya o wiele latwiej przeczyscic - co do B&W niech wypowiedza sie inni bo ja eksperiencji w tejze materi nie posiadl zem zadnej
ja po tym jak kupilem Hoya slim black do swego Tamrona 17-50, drugi raz bym tego nie zrobil.
Dlaczego?
Slim marumi zarówno uv jak i polar pozwala na użycie oryginalnych dekli. Może nie każdy, bo nie znam wszystkich, ale sa takie co to umozliwiają.
Kuba Borysko
05-03-2007, 22:35
Mam Marumi polar DHG ma oba gwinty, czyści się bezkolizyjnie i ładnie polaryzuje, oczywiście mówię o wersji slim.
kup B+W - jest lepszy od Marumi
napiszę po raz któryś...jesli masz kasę kup heliopana SH-PMC, jeśli nie masz kasy kup marumi WPC
Ja mam hoya cir. Dobry czy nie dobry. Tak po waszemu. Bo ja wiem swoje.
hoya optycznie nie jest zła, zwłaszcza od wersji HMC w górę, ale kłopotliwa w czyszczeniu...pozbyłem się większości hoyi na rzecz marumi
Tak, czyszczenie, "tak jak bym chciał" jest niemożliwe.