PDA

Zobacz pełną wersję : Piksele, nowości i... pytanie o D3s

estEban
21-04-2012, 18:36
Witam koleżeństwo.
W zasadzie nie chciałem pisać na forum. Staram się czytać a nie zaśmiecać forum głupimi pytaniami. Jednak w pewnej kwestii walczę już z myślami i wątpliwościami drugi miesiąc. Tak więc zwracam się do znawców tematu o poradę. Na początek kilka słów na temat tego co fotografuję: są to inscenizacje historyczne, przedstawienia (często w słabych warunkach oświetleniowych, jak np. uliczne teatry), często przedstawienia w naturalnych zamkowych sceneriach przy naturalnym świetle. Dotąd pracowałem z D700 i jako tako tę pracę określam. Brakowało mi większego bufora i większej ilości FPS gdy koniki szybko biegały, albo gdy ludzie machali szabelkami.
Poza błotem i murami czasem mam okazję focić w przyjemniejszych warunkach - modelki w studio.
Tu niestety denerwowało mnie ciągłe poprawianie kolorytu skóry. Mój D700 strasznie żółcił na linii światła/cienia. Niespodziewanie wpadł mi w ręce D5100 a zaraz potem D800. Ku mojemu zdziwieniu żółtość znikła. Słowem - nowe matryce pozbawione są już tej przypadłości. Kolega którego uważam za swojego guru a który pracuje Canonem (przepraszam jeśli kogoś uraziłem) ;) potwierdził te spostrzeżenia. Ale to offtopic, więc dajmy spokój.
Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu czegoś lepszego - D3s, który nadał by się idealnie do wspomnianych pędzących koników i rycerzy. Niestety wiedzę na temat tego modelu opieram jedynie na zdaniu innych. Nie wiem jak się toto ma do zdjęć studyjnych. Czy żółci tak samo jak D700?
Na dniach pojawił się D800 i D4 (który już dla mnie jest za drogi). Z kolei D3s i D3x wycofano z produkcji.
Dlaczego... nie wiem. Nie rozumię już tego ruchu Nikona zupełnie. Czy to oznacza, że modele te uznane są za przestarzałe? Z jakiego powodu? Czy jakość zdjęć D3s i D800 rzeczywiście dzieli już taka przepaść? Czy kupując dziś Nikona D3s z drugiej ręki okażę się skończonym kretynem? (nie ukrywam fajnie byłoby oprócz dobrze kadrowanych zdjęć robić również dobre jakościowo na czasy obecne zdjęcia).
D800 ze swoimi 4 FPS to „nieco mało” a D4 to przepaść finansowa.
A może D800 ma tak genialny AF, że nie potrzebne jest tyle FPS? Może szybkość działania autofocusa i jego celność rekompensuje niejako tę niedogodność? Wiem, że pytanie są kretyńskie, ale co wybralilbyście na moim miejscu?
Proszę o wyrozumiałość, cierpliwość dla starego gaduły i rzeczowe podpowiedzi.

21-04-2012, 22:41
zdecydowanie d800 .
jeśli pracowałeś d700 to przejście na d3s nie będzie jakoś drastycznie duże .
W d3s brakuje kilku bardzo istotnych(jak dla mnie )elementów lub sa one bardzo upierdliwe.
W d700 z gripem wg mnie jest bardziej poręczne i ergonomia lepsza niż d3s.Zaraz zostanę zjedzony ale używam obu i wiem co piszę. Wb w d3s jest równie skopane jak w d700 wiec dla mnie bez różnicy.
zauważalnie d3s daje lepszy obrazek , czuć delikatność zdjęcia (nie umiem tego nazwać ale zdjęcia są deczko inne naświetlone niż z d700). D3s bez lampki wbudowanej wspomagania af potrafi się często gubić!! guziki joysticki af-u sa zdecydowanie za daleko w ustawieniu pionowym(ciężko je ogarnąć palcami) iso 12800 bajka , można pracować bez lampy jak się dobrze naświetli zdjęcia to rzeczywiście zdjęcie wygląda cool.d3s przy złym naświetleniu klatki potrafi zaszumieć na 1600.
zdecydowanie d800+grip. nowy af, nowa matryca która podobno daje w dupę C 5dmk3, rozdzielczość do studia a na porządną reporterkę wystarczy. Zauważ,że C 5d mk1 dalej robi zdjęcia i jest używany przez lepszych fotografów ślubnych nagminnie-a przecież af ma taki i bufor nie ten i co? da się.

elbarto
21-04-2012, 22:59
Miałem podobny dylemat i 2 dni temu zdecydowałem się jednak na półroczne D3s z przebiegiem 7500 klatek - trafiłem ja na allegro. Nie mam porównania z D800, ale dziś - jako jeden z pierwszych testów trafiło mi się fotografowanie dziecka, które urządziło w domu teatr i w półmroku prezentowało przedstawienie baletowe. ISO na 25600 i mam 5 świetnych zdjęć, które będą pamiątką na lata. Dla porównania, podłączyłem lampę i... po 3 błyskach dziecko kompletnie się rozkojarzyło i nie było już czego fotografować.
Podsumowując - do światła zastanego - D3s jest bezkonkurencyjny. A zapłaciłem za niego 500 zł więcej niż cena cennikowa d800, do którego musiał bym jeszcze dokupić grip i który przy takim ISO poddał by się - nawet po odszumianiu i przeskalowaniu.
Potwierdzam, że wybierak punktów ostrości jest trochę daleko w ustawieniu pionowym, ale po kilku minutach się przyzwyczaiłem. Wyłączyłem w menu liniowe punkty ostrości i zostawiłem same krzyżowe i jest celnie - nawet bez lampki wspomagającej AF (która tak samo jak flash - momentalnie dekoncentruje mi dziecko).

elbarto
22-04-2012, 02:52
Kolega avatarr zadał mi na PM pouczajace pytanie dot ograniczenia punktów ostrości, o którym, jak się okazuje, błędnie napisałem.
Rozpędziłem sie. Chodzilo mi o ograniczenie punktow ostrosci do 11, co - jak teraz doczytalem - nie pokrywa sie z punktami krzyzowymi. Uzywam d3s od 2 dni, wiec stad takie potknięcie. Dla mnie, poki co, mniejsza ilosc punktow ostrosci ulatwia ich wybór, zmuszajac czasem do kombinowania przy kadrowaniu, ale jest to szybsze niż przeskakiwanie tak wielu gęsto ustawionych punktów.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

estEban
22-04-2012, 07:50
Serdecznie dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Mam jednak pytanie do kolegi Avatara. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź. Rozumię, że "nowy" znaczy "lepszy"? No bo cóż byłby za sens 'zdecydowanie" kupowania "nowego autofocusa" i "nowej matrycy" gdyby to nowe nie oznaczało lepsze? Dobrze rozumię? Czyli podsumowując przewaga D800 nad D3s to:
a) nowy=lepszy autofocus (celniejszy)
b) nowa=lepsza matryca (mniejsze szumy, lepsza dynamika).
Czy dobrze rozumię?

wilk325
22-04-2012, 10:07
Serdecznie dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Czyli podsumowując przewaga D800 nad D3s to:
a) nowy=lepszy autofocus (celniejszy)
b) nowa=lepsza matryca (mniejsze szumy, lepsza dynamika).
Czy dobrze rozumię?

Nie mam D800, ale się nim bawiłem i wg mnie:
a) lepszy w D800, choć ten w D3s spokojnie sobie daje radę w większości sytuacji ( ja fotografuję szybko, nawet baardzo szybko latające samoloty i to z bliska - takie F-15, F-16, F-22 i podobne:))
b) przede wszystkim inna: lepsza dynamika na D800, szumy porównywalne.
c/ Ciebie jeszcze interesowały FPS - no i tu konkurencji dla D3s brak.

Warto pamiętać że to są puszki do różnych zastosowań, uniwersalny to jest kompakt;).

estEban
22-04-2012, 10:16
Warto pamiętać że to są puszki do różnych zastosowań, uniwersalny to jest kompakt;).
Tak, wiem, wiem. Nie byłoby problemu, gdyby w sklepie dostępne były zarówno D800 jak i D3s. Jednak teraz powstała patowa sytuacja, że albo kupuje się D800 albo D4 za kosmiczną cenę. Jest ona jak dla mnie jednak zbyt wysoka. Tak więc jedyne co mogę zrobić to kupić z drugiej ręki jakiegoś D3s. Zastanawiałem się tylko jak wypada w zestawieniu z D800. (oczywiście poza FPS ale nie warto pisać o oczywistych sprawach).
Tak czy owak dziękuję za pomoc.

22-04-2012, 10:35
nie sądzę żeby szumiał mniej niż d3s -(d4 i d3s nie maja sobie równych jeśli chodzi o szumy)trzeba zapytać i poczytać porządne testy.
ja bym brał d800 bez zastanawiania+grip

siedemczwartych
22-04-2012, 18:49
wszyscy radzą D800... ale po co?
Żeby się załadować kartami po 64 GB, komputerem z pędzącym procesorem do obróbki i kilkoma dyskami do archiwizacji?
Szczerze mówiąc nie widzę sensu zakupu tej puszki przy tym co Ty robisz.
Do reporterki, którą głownie się zajmujesz D3s zabija (moim skromnym zdaniem) D800.
Więcej klatek, pancerność, i wygoda. Nie zgadzam sie z przedmówcami, że D700 z gripem jest wygodniejszy.
Miałem... i załuję do dzisiaj tego zakupu... wiem, wiem, zaraz będzie, że sie czepiam, ale moje doświadczenia z D700 są wyjątkowo i może skrajnie negatywne, dlatego bierz trochę na mnie poprawkę. ;)
Ja jestem za D3s i polecam puchę ze spokojem.
(u mnie D3s już ponad 2 lata śmiga i tylko D300 dawał podobną frajdę z pracy tą puszką - mam na myśli intuicyjność, łatwośc obsługi, dostępne funkcje, no i oczywiście ISO)

22-04-2012, 18:58
no widzisz ja mam przeciwne wrażenie ;-)
jak kupiłem d3s to byłem zły ze lepszą ergonomie i funkcjonalność ma d700+grip z bateriami el4
D4 eliminuje moje wszystkie bolączki dotyczące pracy z d3s.
jedno jest piękne-praca na wysokim iso ;-) szału nie ma (bo przy zakupie d3s miałem błędną iluzje ze ISO 6400 będzie czyściutkie jak dupka niemowlaczka) ale porównując do innych puszek d3s i d4 jest bezkonkurencyjne

milk
23-04-2012, 09:38
wszyscy radzą D800... ale po co?
Żeby się załadować kartami po 64 GB, komputerem z pędzącym procesorem do obróbki i kilkoma dyskami do archiwizacji?
Szczerze mówiąc nie widzę sensu zakupu tej puszki przy tym co Ty robisz.
Do reporterki, którą głownie się zajmujesz D3s zabija (moim skromnym zdaniem) D800.
Więcej klatek, pancerność, i wygoda. Nie zgadzam sie z przedmówcami, że D700 z gripem jest wygodniejszy.
Miałem... i załuję do dzisiaj tego zakupu... wiem, wiem, zaraz będzie, że sie czepiam, ale moje doświadczenia z D700 są wyjątkowo i może skrajnie negatywne, dlatego bierz trochę na mnie poprawkę. ;)
(u mnie D3s już ponad 2 lata śmiga i tylko D300 dawał podobną frajdę z pracy tą puszką - mam na myśli intuicyjność, łatwośc obsługi, dostępne funkcje, no i oczywiście ISO)

podpisuję się pod Kolegą...
Miałem d700 przez 3 lata zawsze z gripem, od miesiąca d3s... do ergonomii i guziczków zawsze można się przyzwyczaić... jest szybki to ważne... cała reszta wyjdzie w praniu najbliższego sezonu :)
Należy brać pod uwagę że cena gripa do d800 też nie będzie mała... w sumie zrobi się z tego niemały wydatek... i nikt nie bierze pod uwagę przewidywanych przebiegów dla migawek obu modeli ... d800 z np 100tys przebiegu będzie już stary... a d3s po setce dotarty :)

estEban
23-04-2012, 12:42
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rzeczowe rady. Intuicyjnie czuję że D3s lepiej sprawdziłby się w moich zastosowaniach. Niestety nie ma go już w sklepach. Optyczne: "Nigdy już go nie będziemy mieli"
Fotojoker: "Pytaliśmy w naszej logistyce i nie będzie już dostępny"... itd itd...
Dlaczego Nikon nam to zrobił!?!?
A tak przy okazji mam do wszystkich małe zadanie. Pozornie nie związane z tematem.
Określcie proszę który z obrazków uznalibyście za najlepszy. Tak "na oko" (to samo na które przysłowiowy chłop w szpitalu choruje) :) Później wyjaśnię o co chodzi. :) :) :)
Powiem tylko, że wszystkie trzy obrazki są przy zrobione przy tej samej czułości (6400 ISO) i nie stosowane są żadne zabiegi odszumiające i inne czary (surówka).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/images/74f09f35452f.jpg)

Henio Jawa
23-04-2012, 13:18
Określcie proszę który z obrazków uznalibyście za najlepszy. Tak "na oko" (to samo na które przysłowiowy chłop w szpitalu choruje) :) Później wyjaśnię o co chodzi.

Tak na oko to ja głosuję na C.

Co do D800 to jako jeden z byłych posiadaczy tego korpusu powinieneś mieć własne zdanie na jego temat:-)

elbarto
23-04-2012, 17:24
Fotojoker: "Pytaliśmy w naszej logistyce i nie będzie już dostępny"... itd itd...
Dlaczego Nikon nam to zrobił!?!?

Zarobił, bo wypuścił następcę i nie widzę logicznego uzasadnienia dla utrzymywania dwóch całkowicie pokrywających się modeli, tylko dlatego, żeby jeden z nich był tańszy.

Musisz polować na uzywki. Mnie udało się kupić półroczny, z przebiegiem 7500 i fakturą VAT, wcześniej "uciekł" mi trochę starszy - także na allegro.
Niestety, wymaga to cierpliwości.

estEban
23-04-2012, 18:54
A co panowie powiedzą o nowym Canonie 5dmark III? Do reporterki lepszy niż Nikon 3ds?

mOSAd
23-04-2012, 23:53
Przede wszystkim 5D nie jest tak szybkostrzelny. No i to nie jest sprzęt profesjonalny. To taka półka zaawansowanego amatora. Da się, ale na dłuższą metę zawsze na czymś oszczędzono i prędzej, czy później to wyjdzie. Na papierze wydaje się wystarczający, ale jeżeli D700 był za wolny, to 5D jest jeszcze wolniejszy przecież. Czy lepsze śledzenie (tego się dowiemy po dokładniejszych testach dopiero) zrekompensuje mniejszą liczbę klatek? Nie wiem.
D3s wydaje się być idealnym sprzętem, do tego, co robisz. Tylko z tym żółtym zafarbem mnie zastrzeliłeś. Bo o ile Adobe rzeczywiście kiepsko kolory odwzorowuje z D700, to korekta tego nie jest jakaś wielce skomplikowana. I teraz nie wiem, czy tego nie widzę, czy to problem obróbki, czy D3s także będzie cierpiał na podobną przypadłość. To inna matryca niż ta w D700 - trochę udoskonalona, więc może nie ma tego problemu? A może rozwiązaniem jest ściągnącie z sieci trochę NEFów i sprawdzenie, czy dany problem jest widoczny?
5D byłby lepszy w przypadku filmowania.

NBA
24-04-2012, 00:45

Podpisuję się obiema rękami, a przeszedłem już wiele korpusów... D700/800 to świetna pucha, ale jedna to nie to samo co D3s. D4 nie wspomnę. Myślę, że ja moim jeszcze powalczę kilka lat.

Pawel Pawlak
26-04-2012, 12:06
Nie mam porównania z D800, ale dziś - jako jeden z pierwszych testów trafiło mi się fotografowanie dziecka, które urządziło w domu teatr i w półmroku prezentowało przedstawienie baletowe. ISO na 25600 i mam 5 świetnych zdjęć, które będą pamiątką na lata. Dla porównania, podłączyłem lampę i... po 3 błyskach dziecko kompletnie się rozkojarzyło i nie było już czego fotografować.
Jeśli chodzi o jakość obrazka to jestem przekonany że w takich okolicznościach i zastosowaniu nie zauważyłbyś różnicy międzye D3s a D800, może nawet stwierdziłbyś że zdjęcie z D800 wygłada ładniej :)

elbarto
26-04-2012, 19:06
Jeśli chodzi o jakość obrazka to jestem przekonany że w takich okolicznościach i zastosowaniu nie zauważyłbyś różnicy międzye D3s a D800, może nawet stwierdziłbyś że zdjęcie z D800 wygłada ładniej :)

Przy ISO 25600?

Pawel Pawlak
26-04-2012, 20:08
no jasne :) przy tej czułości różnica w szumach po normalizacji jest pomijalna, detale trochę lepsze w d800, DR trochę lepszy w d3s. Generalnie różnice są tak małe że pewnie trudno byłby rozpoznać które jest z czego - zwłaszcza że mowa o wielkościach zdjęć pamiątkowych, albo wielkość "monitorową".

ja planowałem po zakupie D800 pozbyć się D700 i d300 i kupić D3s - którego wiele razy używałem i bardzo mi się podobał. Ale po tym jak zasmakowałem w AF z d800 i d4, jak poznałem jakość obrazka z D800, odeszła mi ochota na D3s. Jak już to zamienię D800+d300 na d4. Natomiast wielkie pliki w d800 to urojona uciążliwość - Adobe DNG conwerter robi z nich RAWy o prawie dowolniej wielkości - 8, 10, 15, 20mpix - jak chcemy. Obrabia się je równie szybko jak pliki z d3s. Problem wielkich kart pamięci jest także wyolbrzymiony przez osoby nie mające pojęcia o realiach rynkowych - SD sandisk ultra 64GB kosztuje ok 200zł, extreme 64GB o szybkości 45mb/s - ok. 300zł, najszybszy extreme pro 95mb/s to tylko ok 600zł. Proponuję zestawić to z cenami CF które trzeba ładować do D3s i okaże się że koszt nośnika/zdjęcie jest w d800 na pewno nie wyższy - chyba niższy.

kordolio
09-05-2012, 20:45
Witam!
No to i ja się podłączę, bo dylematy mam podobne. Z tym, że u mnie dochodzi jeszcze jako opcja używany D3x. Cel - fotografia przyrodnicza, używana potem do kalendarzy, plakatów. Tak czytając Wasze posty wychodzi na to, że D800 (tańsze i teoretycznie mniej profesjonalne) jest w zupełności na poziomie D3s jeśli chodzi o możliwości matrycy i za D3s przemawia tylko prędkość. Dla mnie więc lepszym wyborem byłby D800, jest nieco tańszy i oferuje dużo większe odbitki, oczywiście pod warunkiem, że zdążę je ustrzelić. Dobrze Was zrozumiałem?
Pozdrawiam

Pawel Pawlak
09-05-2012, 20:58
każdy z wymienionych nadaje się do fotografii przyrodniczej. A każdy fotograf przyrody wie czego potrzebuje najbardziej - wszystko zalezy od tematów, optyki posiadane itp.

kordolio
09-05-2012, 21:41
To, że każdy wie, czego potrzebuje, jest jasne dla każdego, więc nie rozumiem tej wypowiedzi. Czego nie wiemy to tego, który sprzęt da nam właśnie to, czego potrzebujemy. Po to to forum i pytanie do tych, co już dany sprzęt posiadają i mogą coś na jego temat powiedzieć.

Pawel Pawlak
09-05-2012, 22:30
najwyraźniej za głupi jestem na Twój tok rozumowania.

krokus66
10-05-2012, 10:03
To, że każdy wie, czego potrzebuje, jest jasne dla każdego, więc nie rozumiem tej wypowiedzi. Czego nie wiemy to tego, który sprzęt da nam właśnie to, czego potrzebujemy. Po to to forum i pytanie do tych, co już dany sprzęt posiadają i mogą coś na jego temat powiedzieć.

Odpowiedź dostałeś prawidłową.
Pytanie zadałeś natury ogólnej, trudno odpowiedzieć w dwóch zdaniach. Fotografia przyrodnicza to wielka dziedzina i jeszcze większa sztuka/ trudność. Cena puszki przy optyce to jest pikuś, taki mały pikuś. Wiedza, sprzęt, doświadczenie, zaangażowanie oraz olbrzymi czas jaki trzeba poświęcić aby mieć efekty, to są dopiero wielkie schody. O potrzebie niesamowitej, anielskiej wręcz wyrozumiałości małżonki, to ja już nawet nie wspomnę.

Dlatego powtarzam, odpowiedź prawidłowa.

kordolio
10-05-2012, 10:17
Ale czy ja prosiłem o wywody na temat tego, czym jest fotografia przyrodnicza? Pytanie jest proste i tak szczegółowe, jak to tylko możliwe: dotyczy konkretnego sprzętu, podałem konkretne wymagania z mojej strony i skierowane jest do tych, którzy z takim sprzętem mają doświadczenie. Od nich chcę otrzymać konkretną, ich subiektywną odpowiedź, a nie teoretyzować na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.

Slon
10-05-2012, 10:30
to moze okresl, co to za rodzaj przyrody - do landszaftow wybiera sie inna puszke, do ptakow/zwierzatek jeszcze inna. Nie wspominajac o szklach....

krokus66
10-05-2012, 10:43
to moze okresl, co to za rodzaj przyrody - do landszaftow wybiera sie inna puszke, do ptakow/zwierzatek jeszcze inna. Nie wspominajac o szklach....

... do fotografii przyrody z małej odległości, np. motylki, ważki i wszelakie owady - jeszcze inny sprzęt.

Jest jeszcze tzw. martwa przyroda - na talerzu.:lol:

kordolio
10-05-2012, 11:13
Dobra, spróbujemy tak.
Do czego? Do fotografowania ptaków. Dużych w locie. Problem - ptaki latają daleko (wysoko), a jak są nisko, to od spodu nigdy nie ma oświetlenia (przynajmniej na naszych szerokościach). Działam na D300s, ISO 250 i jak próbuję wydobyć szczegóły spod skrzydła ptaka na pełnym kadrze, pojawia się szum. Jak ptak jest dalej, to muszę jeszcze kadrować, efektem czego jest jeszcze ładniej widoczny szum. D3s ponoć załatwia sprawę, a jeśli nie załatwia, to (podkreślam) ponoć daje o wiele lepsze efekty. A jakie efekty da mi D800? Teoretycznie przecież otrzymuję większą odbitkę, więc przy kadrowaniu wyjdę na tym lepiej, bo pikseli będzie więcej. Ale przecież piksel pikselowi nierówny, stąd pytanie, na ile są one nierówne w tych 2 (a dołączając D3x trzech) puszkach? Dodam, że nadal CELEM są duże odbitki. Kwestie barw i ich odcieni są dla mnie bez znaczenia (jestem facetem i znam tylko 16 kolorów).
Proszę, błagam i jeszcze raz proszę, żadnych teoretycznych rozważań na temat tego, czy to co napisałem, jest słuszne.

qooba
10-05-2012, 11:18
kordolio, będzie z Tobą ciężka przeprawa...

kordolio
10-05-2012, 11:20
Wiem, lubię konrety, a w dzisiejszych czasach ludzie uwielbiają wręcz godzinami i przy każdej okazji paplać o pewnej części ciała niejakiej Maryni. :-)

Pawel Pawlak
10-05-2012, 11:23
Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy. D300s spokojnie nadaje się do fotografowania ptaków w locie, a oświetlenie skrzydeł od dołu to kwestia odpowiedniej pory, pogody i pozy ptaka.

kordolio
10-05-2012, 11:26
Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy. D300s spokojnie nadaje się do fotografowania ptaków w locie, a oświetlenie skrzydeł od dołu to kwestia odpowiedniej pory, pogody i pozy ptaka.
Chłopie, jak chcesz ludzi obrażać, znajdź sobie inne forum. A najlepiej weź się za odrabianie lekcji, bo wakacji to chyba jeszcze nie ma.

R
10-05-2012, 11:28
i pozy ptaka.

za to, to mozna bana dostac... :mrgreen:

a tak powaznie... nie wiedzialem ze jest takie pojecie jak poza ptaka :mrgreen:

Chłopie, jak chcesz ludzi obrażać, znajdź sobie inne forum. A najlepiej weź się za odrabianie lekcji, bo wakacji to chyba jeszcze nie ma.

ostro bijesz... tylko chyba mierzysz za wysoko w doborze przeciwnika

qooba
10-05-2012, 11:31
proponuję wylogować się z forum i odetchnąć na łonie natury szukając odpowiedniego światła i ptaka

wilk325
10-05-2012, 11:38

Proponuję na spokojnie się zastanowić co chcesz napisać, później jeszcze raz i jeżeli masz zamiar to samo to lepiej nic nie pisać - w innym przypadku będzie "nagroda".

Co do Pawła, to może wejdź najpierw w jego wątki zdjęciowe, zobacz czym się zajmuje i jakie ma efekty. Widzę, że jak ktoś ( Paweł ) chce Ci pomóc to go obrażasz.

A, gotowy przepis to można w książce kucharskiej znaleźć, co do danej dziedziny foto to jedynie podpowiedzi; ale jak widzę to nie wystarcza. Jest jeszcze inna metoda-są warsztaty z fotografii ptaków - pojedź, weź sprzęt różny do ręki i zobaczysz co Ci odpowiada.

krokus66
10-05-2012, 12:02

Jak czytam takie wypowiedzi, to od pewnego czasu całkowicie rozumiem niechęć niektórych forumowiczów do udzielania pomocy.

Do wiadomości: Paweł robi piękne zdjęcia dzikich ptaków, również w locie i z wypracowanymi skrzydłami.

kordolio
10-05-2012, 12:40
I co mi z tego, jakie fotki robi, skoro tu tylko obraża? I to ludzi zupełnie sobie obcych. Powinienem napisać: "Ach, skoro Paweł robi fotki, to bardzo dobrze, że obraża, tak trzymać Pawle"?
A może odwdzięczyć się pięknym za nadobne i równie napuszonym i debilnym tonem napisać kilka słów na temat tego, w jakich porach dnia duże ptaki latają i co sądzę o wiedzy i umiejętnościach gościa, który o tym najwyraźniej pojęcie ma cokolwiek mgliste? O taki poziom chodzi?
Przykro mi, nie znam Pawła, poznałem go tutaj i to przed chwilą i jak dotąd oprócz inwektyw i napuszonego tonu nic nie zaprezentował.
Co gorsza jakoś nikt nie zauważył, kto tu kogo obraża, z moderatorem włącznie. To jest jakieś kółko wzajemnej adoracji, czy forum chcących sobie wzajemnie pomagać użytkowników sprzętu foto?

Slon
10-05-2012, 12:43
I co mi z tego, jakie fotki robi, skoro tu tylko obraża?

w ktorym momencie Cie obrazil?

tutaj?

każdy fotograf przyrody wie czego potrzebuje najbardziej - wszystko zalezy od tematów, optyki posiadane itp.

a moze tutaj?

najwyraźniej za głupi jestem na Twój tok rozumowania.

chlopie, wez ogarnij sie...

kordolio
10-05-2012, 12:44
Tutaj:
"Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy."
Proponuję najpierw czytać ze zrozumieniem. Potem doradzać ogarnianie.

Slon
10-05-2012, 12:46
Tutaj:
"Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy."
Proponuję najpierw czytać ze zrozumieniem. Potem doradzać ogarnianie.

a co w tym obrazliwego? Napisal prawde, z ktora pewnie wiekszosc forum sie zgodzi...
jak to bylo u kogos w stopce:

"na nic sprzetu kupa jak fotograf dupa" ;)

kordolio
10-05-2012, 12:47
OK, czyli obrażanie obcych jest tu po prostu normą.

wilk325
10-05-2012, 13:04
Normą to są rady, stwierdzenia typu "Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy" nie są obrazą lecz zwróceniem uwagi na fakt; że sprzęt to tylko dodatek do fotografa.
Ale skoro chcesz przepis - to ja Ci podam taki:
1. D3x ( niestety wyższe ISO ponad 800 nie jest dobre ), za to można używać tryb dx - trochę mało fps; bardzo dobre DR
2. D3s baaardzo dobre ISO, ale to już pełen FX więc kąt widzenia się zmienił; czyli "potocznie ogniskowa " się skróciła o połowę i obiektywy już "inaczej" widzą ( to w związku z Twoim D300s).
3. D800 - nie znam
4. D4 - też nie znam

kordolio
10-05-2012, 13:10
Może coś przeaczam, ale do czego odnosi się wyraz "takie" w "Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy". Dla mnie jest to przytyk do "mojej" wiedzy i do "moich" umiejętności, a skoro ktoś mnie nie zna, a stosuje takie przytyki, to tylko obraża. Co zresztą w internecie jest niestety nagminne.
Poza tym dzięki za pierwszą od mojego postu sensowną wypowiedź. Choć mi głównie właśnie chodzi o porównanie z D800, którego nie znasz. Cena D4 zaś załatwia sprawę. I dobrze, że zauważyłeś, że w moim przypadku dochodzi jeszcze kwestia przejścia z DX na FX.

grissley
10-05-2012, 18:04
Może coś przeaczam, ale do czego odnosi się wyraz "takie" w "Nie ma sprzętu który nadrobi takie braki w umiejętnościach i wiedzy". Dla mnie jest to przytyk do "mojej" wiedzy i do "moich" umiejętności,

Podales, jakie masz problemy, z czym i jakim sprzętem. Paweł uznał, ze to połączenie świadczy nie o kiepskim sprzęcie, a o brakach w warsztacie. Jeśli się pośpieszył z tym wnioskiem, to mu to np udowodnij jakaś fotka.

kordolio
10-05-2012, 18:30
Czyli, jeśli Ciebie (i jak rozumiem przynajniej część z tych tutaj internautów) rozumiem, rzeczony Pawełek ma na tym forum pełne prawo na podstawie kilku krótkich zdań wydać swój dowolny osąd o kimkolwiek, po czym na niego napluć, jeśli przyjdzie mu na to ochota, po czym jeśli opluta pawełkową śliną osoba poczuje się urażona, przysługuje jej możliwość odwołania się od pawełkowej śliny dokumentując niewłaściwość ślinowego osądu Pawełka.
I co dalej? Co stanie się, gdy przedstawię przepiękną fotkę? Będę mógł zebrać się w sobie, charchnąć porządnie i swoją śliną poczęstować twarz Waszego Pawełka? A może, jeśli fotka będzie super prima, będę mógł przez najbliższy tydzień pluć na kogokolwiek z Was, wedle mojego tym razem osądu?
A co w przypadku, jeśli Pawełek okaże się wspaniałym jasnowidzem i rzeczywiście "mój warsztat" będzie pozostawiał wiele do życzenia? Pawełek będzie mógł pluć dalej, czy może wtedy każdemu z Waszego grona będzie przysługiwać takie prawo?
A może jeszcze mam przedstawić zaświadczenie, że w zeszłym miesiącu oddałem krew? :-)
Tak to działa na tym forum?
To moje gratulacje!

jaroo1
10-05-2012, 18:54
Waść na rozumku zdrowy chyba nie.... rzeczony Pawełek ma parę sukcesów foto przyrodniczych !!! a ty możesz
się czym pochwalić wnioskuję z charakteru ,wypowiedzi że nie bardzo... Paweł będziesz na plenerze w Janowie Lubelskim ???

kordolio
10-05-2012, 20:05
Aha, kolejny interesujący post: parę sukcesów fotograficznych = możliwość plucia na innych na forum nikoniarze.pl.
To musi być "parę" sukcesów fotograficznych? Czy jeden, ale duży sukces może wystarczy? Czy jeśli organizatorem konkursu był Nikon, to przysługują dodatkowe możliwości plucia?
Jeszcze ktoś z pomysłami co może upoważniać do plucia na innych? A może macie gdzieś jakąś listę? Będzie szybciej.

krokus66
10-05-2012, 20:21
Czyli, jeśli Ciebie (i jak rozumiem przynajniej część z tych tutaj internautów) rozumiem, rzeczony Pawełek ma na tym forum pełne prawo na podstawie kilku krótkich zdań wydać swój dowolny osąd o kimkolwiek, po czym na niego napluć, jeśli przyjdzie mu na to ochota, po czym jeśli opluta pawełkową śliną osoba poczuje się urażona, przysługuje jej możliwość odwołania się od pawełkowej śliny dokumentując niewłaściwość ślinowego osądu Pawełka.
I co dalej? Co stanie się, gdy przedstawię przepiękną fotkę? Będę mógł zebrać się w sobie, charchnąć porządnie i swoją śliną poczęstować twarz Waszego Pawełka? A może, jeśli fotka będzie super prima, będę mógł przez najbliższy tydzień pluć na kogokolwiek z Was, wedle mojego tym razem osądu?
A co w przypadku, jeśli Pawełek okaże się wspaniałym jasnowidzem i rzeczywiście "mój warsztat" będzie pozostawiał wiele do życzenia? Pawełek będzie mógł pluć dalej, czy może wtedy każdemu z Waszego grona będzie przysługiwać takie prawo?
A może jeszcze mam przedstawić zaświadczenie, że w zeszłym miesiącu oddałem krew? :-)
Tak to działa na tym forum?
To moje gratulacje!

"Kończ Waść, wstydu oszczędź" - sobie.

Jestem już trochę na forum. Czytałem wiele postów Pawła, nigdy nie zauważyłem aby kogokolwiek uraził. Pawła nigdy nie widziałem na oczy i bezstronnie stwierdzam, iż nie widzę aby Cię w czymkolwiek dotknął.

Pawel Pawlak
10-05-2012, 22:52
Miałem zamiar już się nie odzywać ale widzę że temat bardzo rozwija się w nie właściwą stronę.

kordolio; widzę że bardzo silnie uraziłem Twoją ambicję. Przykro mi. Prosze żebyś zaniechał dalszego wycierania sobie mną klawiatury.
Przepraszam wszystkich za tą dyskusję, którą rozpętałem.

jaroo1; niestety, nie mogę :(

kordolio
10-05-2012, 22:57
Też żałuję, że tak wyszła ta wypowiedź. Ja nie pytam, kto z Was umie robić zdjęcia i czy posiada umiejętności, pomimo iż zdaję sobie sprawę z faktu, że posiadanie danego sprzętu niekoniecznie musi oznaczać wiedzę na temat fotografii. I nie oczekuję od Was żadnych ocen moich poczynań. Zwykła porada wystarczy, a komentarze można zachować dla siebie.

Dobcio
11-05-2012, 22:37
W skrócie: temat można zamknąć Nikon powiedział, że już na polski rynek nie sprowadzi D3s'ek definitywnie, a nowych w Polsce już nie ma (obdzwaniałem parę tygodni 73 sklepy ;) Używek też niewiele na allegro i w zawyżonych cenach. Lepiej zostać przy D800, których wprawdzie jak na kropelkę ale w końcu się na dniach powinny pojawić.

himi
17-05-2012, 13:23
Nie ma nowych, nie ma też używek. Świetna puszka i mało kto chce się pozbywać.

grissley
17-05-2012, 14:39
za krótko produkowali, za mało ich wyszło => nawet za 3 lata nie da się tego w sensownej cenie kupić (używki).
A szkoda.
Chyba się nie doczekam w torbie jednocyfrowego body z "D" na przedzie ;)

karolt
17-05-2012, 18:44
Co do puszek: D3s/D700 to wg mnie w tej chwili dwie najlepsze puszki Nikona. O ile ktoś nie potrzebuje 36 MP i filmowania w pakiecie. D4 uważam za średnio udany lifting D3s.
Co do umiejętności itp.: mój znajomy birdwacher do dziś foci dwoma mocno przechodzonymi D200, choć zapewne stać go na każdą z puszek Nikona. Do filmowania ptaków nabył właśnie 500/4 + 1.7 i... D5100. Który wygląda jak zaślepka do tego szkła dorzucona gratis, ale działa.
Więc jeśli ktoś się zastanawia, czy zamiana D300s na D800 sprawi, że jego zdjęcia coś zyskają... cóż :-D
Z doświadczenia znajomego wiem, że w fotografowaniu ptaków sprzęt jest zaskakująco mało istotny, choć oczywiście spektakularnie wyglądają wszystkie te wielkie tele i ich ceny. Ale bez umiejętności szukania i podchodzenia ptaków wszystkie te tele można sobie wsadzić w stojak na parasole.
Kordolio: ja swoje ulubione ptaszki skutecznie sfotografowałem prościutkim zestawem D7000 + 70-200, choć też niejeden by mnie gasił, że tym zestawem to najwyżej mogę polować na "dzikie" kaczki w warszawskich Łazienkach. Chociaż, wg Kena Rockwella D800 sprawia, że stają się zbędne teleobiektywy, bo zawsze można skadrować. Może coś w tym jest :-)

himi
17-05-2012, 20:21
D800 jest bardzo kuszącą puszką. Jako uzupełnienie d3s wprost genialną do moich zastosowań. Może pod koniec roku zastąpi d700, choć bardzo lubię tą puchę (d700).

Pawel Pawlak
17-05-2012, 21:32
Co do umiejętności itp.: mój znajomy birdwacher do dziś foci dwoma mocno przechodzonymi D200, choć zapewne stać go na każdą z puszek Nikona. Do filmowania ptaków nabył właśnie 500/4 + 1.7 i... D5100. Który wygląda jak zaślepka do tego szkła dorzucona gratis, ale działa.
Więc jeśli ktoś się zastanawia, czy zamiana D300s na D800 sprawi, że jego zdjęcia coś zyskają... cóż :-D
Z doświadczenia znajomego wiem, że w fotografowaniu ptaków sprzęt jest zaskakująco mało istotny, choć oczywiście spektakularnie wyglądają wszystkie te wielkie tele i ich ceny. Ale bez umiejętności szukania i podchodzenia ptaków wszystkie te tele można sobie wsadzić w stojak na parasole.
Kordolio: ja swoje ulubione ptaszki skutecznie sfotografowałem prościutkim zestawem D7000 + 70-200, choć też niejeden by mnie gasił, że tym zestawem to najwyżej mogę polować na "dzikie" kaczki w warszawskich Łazienkach. Chociaż, wg Kena Rockwella D800 sprawia, że stają się zbędne teleobiektywy, bo zawsze można skadrować. Może coś w tym jest :-)

Jeszcze mniej istotne jest body w jakimkolwiek repo. Po co masz d700 i d3s ? przecież D200 a nawet d70 można według tej teorii zrobić dokłądnie to samo.
Bardzo mocno upraszczasz temat do tego na podstawie nie swoich doświadczeń. Po co temu znajomemu 500/4 do tego z tc17 a wszystko podpięte pod DXowe body jeśli wysztko jest kwestią techniki ?

kordolio
20-05-2012, 12:25
I co, uzyskuje Pan z nich dobrej jakości plakaty metr na metr? (wspominałem, że taki jest mój cel).
Dzięki za wypowiedź, choć obawiam się tego, że zaraz zacznie się to, czego nie chcę, tzn. teoretyczne dywagacje na temat sensu istnienia obiektywów itp.
A nie chcę tego, bo mam to co mam, wiem, co umiem oraz wiem co mi potrzeba. Tego co nie wiem to to, jak zachowuje się w praktyce sprzęt, o który pytam i którego w rękach jeszcze nie miałem.
Co do "podchodzenia" ptaków to od jakiegoś czasu pracuję z nimi na codzień, więc nawet nie muszę podchodzić. Zresztą nie będąc zapalonym fotografem zdaję sobie sprawę, ile już przyroda wycierpiała się od ludzi i tych właśnie, co podchodzą. Co tydzień różne historie albo do mnie dochodzą, albo jestem ich świadkiem. :-(
Pozdrawiam

szymek2327
26-05-2012, 14:52
Co do puszek: D3s/D700 to wg mnie w tej chwili dwie najlepsze puszki Nikona. O ile ktoś nie potrzebuje 36 MP i filmowania w pakiecie. D4 uważam za średnio udany lifting D3s.

Ja się też pod tym podpiszę, moim zdaniem duet bardzo udany, sam bym przygarnął D3s w idealnym stanie do kompletu z D700 a tutaj nigdzie go nie ma...:(

jjj
26-05-2012, 17:53
A w czym D3 ustępuje D700? Nawet jak ktoś nie potrzebuje 36 MP to są sytuacje kiedy te dodatkowe MP się przydadzą ;)

Pawel Pawlak
26-05-2012, 19:31
D3s i d700 to swietne body, ale czy obecnie najlepsze?

wywar
26-05-2012, 21:50
D4 uważam za średnio udany lifting D3s.
Ale twoja opinia bierze się z tabelek przeczytanych w necie czy z osobistego doświadczenia?

BorysR
27-05-2012, 15:12
D3s dla mnie lepsze do reporterki niz d800. Szybsze, wytrzymalsze i ergonomicznie dla mnie wygodniejsze. W dodatku ma 12 mega matryce a nie pierdyliard 200 tysi. Jak bym mogl to bym bral jeszcze ze 3 d3s-y na zapas, bez porownania do d700 ktore tez zreszta mam.

RobertMiernik
27-05-2012, 15:33
Bo do reporterki to 4 jest a nie 800 ;)

wywar: odrobinę zgadzam się z karoltem, odrobinę, bo jednak rewolucja w filmowaniu, wykrywanie twarzy liftingiem nazwać nie można. Natomiast funkcje czysto fotograficzne to w zasadzie lifting - w zasadzie gdyż, ponieważ:
- autofokus
- pomiar światła
- matryca
to w zasadzie ulepszenia. I znów 'chociaż', chociaż akurat w przypadku autofokusa zmiana zdecydowanie rewolucyjna.

Gdybym w tej chwili miał kupić puszkę, byłaby to czwórka a nie trzyes, ale aktualnie też nie widzę powodu dla którego miałbym chcieć (nawet nie musieć) zmienić na czwórkę.

A 800 to nie następca 700!!
To potwór studyjny i mimo, że nadaje się też do każdej innej fotografii, to jeśli już chcemy coś szufladkować to on powinien być w szufladce "studio".

Nie wiem czy słyszeliście ale Hasselblad zrobił 30% promocję na swoje puszki po ukazaniu się 800 - dla mnie samo to jest sporą nobilitacją dla Nikona...

milk
27-05-2012, 18:52
Też dorzucę swoje trzy grosze :)

Jak kupiłem trójkę i poczytałem porównania z 700 to troszkę mi mina zrzedła a teraz po trzech zleceniach i jednoczesnym używaniu D3s jako główny i d700 jako pomocniczy ... śmieję się pełną gębą bo to było bardzo dobre posunięcie... cena za używkę nie była aż tak powalająca jak za 4 a różnice w obu puszkach baaaardzo duże i to nie tylko w użytkowaniu.... przede wszystkim w uzyskanym obrazku!

szymek2327
28-05-2012, 12:11

Jak kupiłem trójkę i poczytałem porównania z 700 to troszkę mi mina zrzedła a teraz po trzech zleceniach i jednoczesnym używaniu D3s jako główny i d700 jako pomocniczy ... śmieję się pełną gębą bo to było bardzo dobre posunięcie... cena za używkę nie była aż tak powalająca jak za 4 a różnice w obu puszkach baaaardzo duże i to nie tylko w użytkowaniu.... przede wszystkim w uzyskanym obrazku!

...i dla tego z chęcią przygarnę D3s:)

stachmuszel
28-05-2012, 22:26

Aż tak duża różnica jest w obrazku pomiędzy D3s vs D700?

Pawel Pawlak
29-05-2012, 01:46
Od iso3200 zaczyna byc naprawde zauważalna, na iso6400 jest spora, na12800 i wiecej nie ma co porównywać. Roznica jest nie tylko w poziomie szumów, ale wich charakterze, w utrzymaniu detali i dr na wysokim iso.

milk
29-05-2012, 08:44
Aż tak duża różnica jest w obrazku pomiędzy D3s vs D700?

Oj tak ... pracowałem głównie w przedziale 3200-5000iso a w d700 ustawiłem 2400 aby nie przeginać i porównywanie klatek wyszło z miażdżącą przewagą d3s... do tego AF chodzi zdecydowanie szybciej i pewniej ... dlatego moje wcześniejsze obawy po przeczytaniu tekstów typu "ależ to to samo, ta sama matryca itd" zostały zupełnie rozwiane...

siedemczwartych
30-05-2012, 09:11
zawsze twierdziłem, że D700 to bubel zrobiony na szybko na kolenie... :)
Poczekaj aż trafisz na te sławne pasy w D700 przy wyższych ISO (3200)... masakra
Miałem tę puszkę 3 miesiące i jak zawaliła mi kilka zleceń to sprzedałem i kupiłem D3s... koniec problemów

mateo912
30-05-2012, 09:40
zawsze twierdziłem, że D700 to bubel zrobiony na szybko na kolenie... :)
Poczekaj aż trafisz na te sławne pasy w D700 przy wyższych ISO (3200)... masakra
Miałem tę puszkę 3 miesiące i jak zawaliła mi kilka zleceń to sprzedałem i kupiłem D3s... koniec problemów

Tak, tak jak tylko widzę biadolenie jakie to D700 jest be i w ogóle to jestem pewien ze pisze to 7/4. Chłopie sądzę ze wszyscy już na forum znajdą Twoje zdanie. Poza tym użytkowników (zadowolonych!)D700 jest pewnie 10x więcej niż d3/s/4 razem wziętych. Sam mam swoją prywatna sztukę, 2 służbowe dostęp do kilku innych i nigdy nie zauważyłem ani nie słyszałem o tym co Ty mówisz.

Pawel Pawlak
30-05-2012, 10:20
Prawda jest ze przy specyficznych scenach w d700, ale takze w d3 moga sie pojawic pionowe pasy na calym kadrze, prominiuja one od bardzo silnych pkt. Swiatel na bardzo ciemnym tle. Uciazliwosc tego zjawiska kazdy musi okreslic sam. Jesli to z ich powodu d700 jest taki beznadziejny to d3 tez sie do niczego nie nadaję. D3s tego nie ma za to w glebokich cieniach czai sie w jego rawach banding ktory moze byc tak samo znienawidzony jak ten z d3/d700.

siedemczwartych
30-05-2012, 14:06
Tak, tak jak tylko widzę biadolenie jakie to D700 jest be i w ogóle to jestem pewien ze pisze to 7/4. Chłopie sądzę ze wszyscy już na forum znajdą Twoje zdanie. Poza tym użytkowników (zadowolonych!)D700 jest pewnie 10x więcej niż d3/s/4 razem wziętych. Sam mam swoją prywatna sztukę, 2 służbowe dostęp do kilku innych i nigdy nie zauważyłem ani nie słyszałem o tym co Ty mówisz.

no i dobrze, że wiedzą. Forum jest po to by móc się wypowiedzieć.

Tyle krwi co D700 mi napsuł, to i tak można uważać, że delikatnie się o nim wypowiadam.

Ps. Polecam wypowiedzi merytoryczne a nie ataki personalne.
Pozdrawiam

mateo912
30-05-2012, 14:26
no i dobrze, że wiedzą. Forum jest po to by móc się wypowiedzieć.

Tyle krwi co D700 mi napsuł, to i tak można uważać, że delikatnie się o nim wypowiadam.

Ps. Polecam wypowiedzi merytoryczne a nie ataki personalne.
Pozdrawiam

To nie był atak personalny a jedynie luźna sugestia abyś wrzucił na luz z tym "hejtowaniem" D700. Bo to że Ty miałeś puszkę z problemami nie znaczy że w innych jest to samo.

himi
30-05-2012, 17:52
Używam równolegle d3s i d700 właśnie. Złego słowa o d700 nie powiem, choć oczywiście d3s jest bez dwóch zdań lepszą puchą (iso, ergonomia, obrazek. af). Naprawdę dużo fotografuję i nie przypominam sobie przy obróbkach poważnych problemów z niesławnym bandingiem d700. Ale też rzadko wyjeżdżam ponad iso 3200 w d700. Pilnuję tego. W d3s nie muszę.

30-05-2012, 19:09
co użytkownik to opinia.
Ja od d3s wole używać d700 (no może poza ograniczonym iso).
d3s ma kilka dla mnie ważnych niedoróbek których nie ma d700.

RobertMiernik
30-05-2012, 19:27
co użytkownik to opinia.
Ja od d3s wole używać d700 (no może poza ograniczonym iso).
d3s ma kilka dla mnie ważnych niedoróbek których nie ma d700.

Przykłady?

30-05-2012, 19:37
-lampka wspomagania af w d700 - niby pierdu ale bardzo się przydaje i poprawia af w ciężkich warunkach, bardzo często d3s bez niej sobie nie radzi. jest na to rada ale nie zawsze chce się targać na body lampę zewnętrzną.
-d700 z gripem daje nam bardzo wygodne 2 przyciski zmiany pól af-d3s jest w tej kwestii nie wygodny.
- niefortunnie umieszczony z boku przełącznik w d3s pomiaru światła. d700 tez nie idealnie ale wygodniej.
-brak wbudowanej lampy dzięki której można używać wyzwalania bezprzewodowego z lampa na odległość ,d700 bez problemów. Wiem wiem osobne wyzwalacze itp do d3s to profeska ale w reportażu liczy się bardzo wygoda i targanie jak najmniejszej ilości zbędnych gratów.
wiele osób się może nie zgodzić z moją opinia tak samo jak z opiniami 7/4 ale to każdego subiektywne odczucia i każdy ma do nich prawo.

himi
30-05-2012, 19:40
Wiesz - to trochę tak jakby przekonywać, że lepszy 126p od audi a8, bo:
- mniejszy, łatwiej zaparkujesz w mieście
- mniej pali
- tańsze części
- mniejsze prawdopodobieństwo kradzieży

To oczywiście brzmi jak brzmi. D700 to fajna pucha, ale d3s to jednak inna liga. Ja bym chętnie popracował na 2x d3s. Może z czasem....

30-05-2012, 19:52
gdyby nie duza strata po odsprzedaży to bym dziś używał d700x2 kwestia własnych preferencji.
d3s poza iso nie oferuje dla mnie jakiejś przepaści do d700. co innego d4 w którym wyeliminowano bolączki d3s.

himi
30-05-2012, 19:56
Zamieńmy się, dam ci d700 i dopłacę:)

30-05-2012, 20:14
Zamieńmy się, dam ci d700 i dopłacę:)

za dużo byś musiał dopłacić ;-)

krzysztof jot
31-05-2012, 00:03
za dużo byś musiał dopłacić ;-)

a to jeszcze ja - za D3, oczywiście dopłatę ustalimy - pasuje mi Twoja miejscówka, bo na drugim końcu polski miałbym właśnie3s. A eska pasuje mi szczególnie... przemyśl :) jestem otwarty na propozycje.

mateo912
31-05-2012, 08:17
-lampka wspomagania af w d700 - niby pierdu ale bardzo się przydaje i poprawia af w ciężkich warunkach, bardzo często d3s bez niej sobie nie radzi. jest na to rada ale nie zawsze chce się targać na body lampę zewnętrzną.
-d700 z gripem daje nam bardzo wygodne 2 przyciski zmiany pól af-d3s jest w tej kwestii nie wygodny.
- niefortunnie umieszczony z boku przełącznik w d3s pomiaru światła. d700 tez nie idealnie ale wygodniej.
-brak wbudowanej lampy dzięki której można używać wyzwalania bezprzewodowego z lampa na odległość ,d700 bez problemów. Wiem wiem osobne wyzwalacze itp do d3s to profeska ale w reportażu liczy się bardzo wygoda i targanie jak najmniejszej ilości zbędnych gratów.
wiele osób się może nie zgodzić z moją opinia tak samo jak z opiniami 7/4 ale to każdego subiektywne odczucia i każdy ma do nich prawo.

Wiesz - to trochę tak jakby przekonywać, że lepszy 126p od audi a8, bo:
- mniejszy, łatwiej zaparkujesz w mieście
- mniej pali
- tańsze części
- mniejsze prawdopodobieństwo kradzieży

To oczywiście brzmi jak brzmi. D700 to fajna pucha, ale d3s to jednak inna liga. Ja bym chętnie popracował na 2x d3s. Może z czasem....

Himi a który z w/w przykładów jest taką "błahostką" że zaraz porównujesz malucha i audi?

2 wybieraki do zmiany pól AF? To jest bardzo duża ułomność w d3/s/x. Jeśli by tak nie było to po co w d4 by to zmieniali?
Wspomaganie AF? Życzę powodzenia w ciemnych warunkach bez założonej sabiny czy su-800.
Wbudowana lampa? jak ktoś nie używa to zakleić taśmą izolacyjna i po kłopocie. Ja ( i wiele innych osób) używam bardzo często jako sterownik CLS

Wszyscy którzy narzekają na wbudowana lampę w d700(bo nie używają itp) piali by z zachwytu gdyby nikon wsadził sterownik CLS bezprzewodowy do puszki (a nie oszukujmy się do tego w 90% przypadków jest używana wbudowana lampa. )

R
31-05-2012, 10:01

-brak wbudowanej lampy dzięki której można używać wyzwalania bezprzewodowego z lampa na odległość.

jednak wprowadzenie selektywnej dystrybucji to chyba byla trafiona decyzja...

gdyby nie duza strata po odsprzedaży to bym dziś używał d700x2 kwestia własnych preferencji.
d3s poza iso nie oferuje dla mnie jakiejś przepaści do d700.

tia...

mateo912
31-05-2012, 10:20
tia...

a co d3s oferuje poza lepszym iso? przy założeniu że pancerność i 1fps więcej nie jest potrzebne?
Kilka rzeczy mu brakuje, kilka rzeczy w d700 jest wygodniejszych. Więc?

R
31-05-2012, 10:24
hmm specyfikacje obu puszek znamy doskonale... przepychanki na parametry sobie darujmy. wez do reki d3s, zrob nim troche zdjec a pozniej zamien sie na d700 i wszystko bedzie jasne.

mateo912
31-05-2012, 10:29
hmm specyfikacje obu puszek znamy doskonale... przepychanki na parametry sobie darujmy. wez do reki d3s, zrob nim troche zdjec a pozniej zamien sie na d700 i wszystko bedzie jasne.

miałem d3s w rękach, d3 dłużej a d4 tylko parę chwil. I co?
d3/s/4 się mi po prostu źle trzymało na chwycie pionowym, d700+grip jest dla mnie wygodniejszy. Do tego dochodzi brak wybieraka pól AF w chwycie pionowym w d3/s/x.

R
31-05-2012, 10:33
ja siedzialem raz w maserati... i tez go nie mam bo mi sie nie podobal guzik do otwierania szyb... ale czy to oznacza ze byl do bani i nie chcialbym go miec gdybym mogl sobie pozwolic? z pewnoscia wolalbym sobie nim pojezdzic zamiast swoim zuzlem, mimo ze daje mi jako taki komfort z jazdy...

tak jak powiedzialem... jesli zaczniemy sprzeczac sie o ksztalt albo umiejscowienie przycisku to chyba prozna polemika.

Pawel Pawlak
31-05-2012, 10:51
Jednym z moich pomysłów była zamiana d700 na D3s-a. Ale od kiedy poznałem D4 i mam d800 pomysł stracił na aktualności. I tak nie używałbym D3s-a za względu na (dla mnie) AF znaczie słabszy niz to co mam w d800. Do tego przewaga obrazka z d800 na iso100-400(800) jest dla mnie kolosalna, więc znów D3s jest bez sensu.
Nie zmienia to faktu że widzę przewagę w D3s-a nad d700. Zarówno jeśli chodzi o obrazek, AF, reakcje aparatu, jak i przyjemność z pracy - ta ostania może być zagrożona tylko przez D4 - wybieraki AFa D4 po prostu mnie zauroczyły :)

mateo912
31-05-2012, 10:52
ja siedzialem raz w maserati... i tez go nie mam bo mi sie nie podobal guzik do otwierania szyb... ale czy to oznacza ze byl do bani i nie chcialbym go miec gdybym mogl sobie pozwolic? z pewnoscia wolalbym sobie nim pojezdzic zamiast swoim zuzlem, mimo ze daje mi jako taki komfort z jazdy...

tak jak powiedzialem... jesli zaczniemy sprzeczac sie o ksztalt albo umiejscowienie przycisku to chyba prozna polemika.

A dlaczego próżna polemika? Wiele osób narzekało na brak wybieraka przy pionowych kadrach dlatego wsadzili go w d4.

A ja bym np wolał matryce z d3s w puszce typu d700 dlaczego? Bo jest dla mnie wygodniejszy ;)
A co do "chcenia d3/s/4" to gdyby było mnie bezproblemowo stać to może i bym kupił ale nie twierdziłbym nagle że nie ma on "wad" i jest pod każdym względem lepszy do d700, który z kolei był takim złomem że szok.

R
31-05-2012, 10:59
Jednym z moich pomysłów była zamiana d700 na D3s-a. Ale od kiedy poznałem D4 i mam d800 pomysł stracił na aktualności. I tak nie używałbym D3s-a za względu na (dla mnie) AF znaczie słabszy niz to co mam w d800. Do tego przewaga obrazka z d800 na iso100-400(800) jest dla mnie kolosalna, więc znów D3s jest bez sensu.
Nie zmienia to faktu że widzę przewagę w D3s-a nad d700. Zarówno jeśli chodzi o obrazek, AF, reakcje aparatu, jak i przyjemność z pracy - ta ostania może być zagrożona tylko przez D4 - wybieraki AFa D4 po prostu mnie zauroczyły :)

porownujmy d3s z d700 - czyli zgodnie z tematem polemiki... d4 to troche inna puszka ;)

[...] może i bym kupił ale nie twierdziłbym nagle że nie ma on "wad" i jest pod każdym względem lepszy do d700, który z kolei był takim złomem że szok.

miesiac... mysle ze tyle by wystarczylo, zebys dokladnie tak twierdzil ;)

Pawel Pawlak
31-05-2012, 11:02
temat wątku obejmuje także "nowości" - stąd myślę ze D800 i D4 jest na miejscu

shaolin
31-05-2012, 11:05
I tak nie umiecie robic zdjec wiec co to za roznica czym bedziecie je robic? :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Robilem D700 poltora roku, teraz robie D3s. Jedyna rzecz, ktorej mi brakuje w D3s to dzoj przy gripie, bo musze siegac daleko kciukiem do wybieraka. Reszta na korzysc D3s. Jezeli ktos ma mozliwosc zamiany D700 na D3s i styknie mu 12mpx oraz nie przeszkadza mu zintegrowany grip to bardzo polecam.

prz3mo
31-05-2012, 11:09
Wbudowana lampa? jak ktoś nie używa to zakleić taśmą izolacyjna i po kłopocie. Ja ( i wiele innych osób) używam bardzo często jako sterownik CLS

Dokładnie. Lepiej ją mieć niż nie. Poza tym pamiętam jak wchodził D700 na rynek, że bardzo wiele osób chwaliło Nikona za to, że tę lampkę zostawił, a nie wykastrował jej jak C zrobił w serii 5d.

R
no ale jak wypada porownanie d3s do d4 i d700 do d800 to sam napisales... chyba w tej kwestii nikt nie bedzie probowal podwazac oczywistej oczywistosci ;)

Jacek_Z
miesiac... mysle ze tyle by wystarczylo, zebys dokladnie tak twierdzil ;)Po tym zdaniu można się zorientować jaką ilość zdjęć robisz w uchwycie pionowym. Mało. Dla ciebie widać nie jest to istotne. Wiele razy pracowałem na D3, D3s, D3x. Fajnie się słyszy lustro i migawkę, piękne maszyny. Tylko co z tego, skoro brak wybieraka przy pionach. Seria jednocyfrowa ma sens (dla mnie) dopiero od D4.

Ja pracuję na pojedynczym bocznym punkcie AF w trybie AF-S. I musze mieć wybierak/joystick do pionów. Inaczej to jest kiepsko, po prostu kiepsko.

R
31-05-2012, 11:10
I tak nie umiecie robic zdjec wiec co to za roznica czym bedziecie je robic? :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Robilem D700 poltora roku, teraz robie D3s. Jedyna rzecz, ktorej mi brakuje w D3s to dzoj przy gripie, bo musze siegac daleko kciukiem do wybieraka. Reszta na korzysc D3s. Jezeli ktos ma mozliwosc zamiany D700 na D3s i styknie mu 12mpx oraz nie przeszkadza mu zintegrowany grip to bardzo polecam.

dla tych co maja za krotki palec... to jest d4 :mrgreen:

Seria jednocyfrowa ma sens (dla mnie) dopiero od D4.

wysoko zawieszona poprzeczka... ;)

jak ktos ma lape jak bochen chleba, to zawze mozna przykrecic jakos pieniek w miejsce statywu...
pionowy chwyt w jednocyfrowkach nie jest zly dla osob o optymalnej wielkosci dloni :mrgreen:

mateo912
31-05-2012, 11:13

ale z tego co pamiętam w d700 nie za często miałeś grip :D
dla mnie grip z D3/s/x4 jest po prostu za płytki i niewygodny przez to ;)

R
31-05-2012, 11:15
Dokładnie. Lepiej ją mieć niż nie.

no widzisz... a ja bylem gotow zmieniac system z powodu tego niezbednego ficzera... na taki w ktorym go nie ma. ;)

oczywiscie rozumiem, ze ktos moze znajdowac dla tej lampki zastosowanie, ale nawet do sterowania cls jest srednia (w jasnych miejscach lampy musza byc ustawione przed i musza sie solidnie widziec) przynajmniej z mojego doswiadczenia.

shaolin
31-05-2012, 11:16
Mateusz nie mialem czesto gripa, ale to nie znaczy ze mi dzoja nie brakuje :D no i pamietaj, ze jednak miales dluzsze paluchy ode mnie... dla mnie grip w D3s jest akurat, ale srednio wygodne jest sieganie do wybieraka. Na szczescie na wszystko znajdzie sie sposob - trzeba znac wady i zalety swoich aparatow i wyciskac z nich max.

mateo912
31-05-2012, 11:24
no widzisz... a ja bylem gotow zmieniac system z powodu tego niezbednego ficzera... na taki w ktorym go nie ma. ;)

oczywiscie rozumiem, ze ktos moze znajdowac dla tej lampki zastosowanie, ale nawet do sterowania cls jest srednia (w jasnych miejscach lampy musza byc ustawione przed i musza sie solidnie widziec) przynajmniej z mojego doswiadczenia.
A z mojego doświadczenia wynika że "zasięg" lamy wbudowanej i su-800(a więc pro sterownika cls) w plenerze(jasnym) jest taki sam. Więc mając lampkę mam 800 zł w kieszeni + dokładniejsze sterowanie mocą (co 1/3 ev a nie co 1ev) "trace" tylko kanał C.

Mateusz nie mialem czesto gripa, ale to nie znaczy ze mi dzoja nie brakuje :D no i pamietaj, ze jednak miales dluzsze paluchy ode mnie... dla mnie grip w D3s jest akurat, ale srednio wygodne jest sieganie do wybieraka. Na szczescie na wszystko znajdzie sie sposob - trzeba znac wady i zalety swoich aparatow i wyciskac z nich max.

Wiem wiem :D
trzeba znać wady i akceptować że w "półce niżej" jest coś lepiej rozwiązane a nie twierdzić że wad nie ma :)

PS. Shao Ty nie siedź tyle u tych skośnych bo zaczynasz się kurczyć chyba :D

R
31-05-2012, 11:32
A z mojego doświadczenia wynika że "zasięg" lamy wbudowanej i su-800(a więc pro sterownika cls) w plenerze(jasnym) jest taki sam. Więc mając lampkę mam 800 zł w kieszeni + dokładniejsze sterowanie mocą (co 1/3 ev a nie co 1ev) "trace" tylko kanał C.

sb800 jest pewnie ze 100zl drozsza a nie dosc ze zalatwia sprawe znacznie lepiej to nic jej nie brakuje... po co sie mordowac z su800 ktory powiedzmy sobie szczerze... jest mocno nietrafionym wynalazkiem. gdyby mial cos w rodzaju obracanej glowicy to jesszcze jak cie moge, ale w obecnym ksztalcie taki sobie ficzer.

mateo912
31-05-2012, 11:40
sb800 jest pewnie ze 100zl drozsza a nie dosc ze zalatwia sprawe znacznie lepiej to nic jej nie brakuje... po co sie mordowac z su800 ktory powiedzmy sobie szczerze... jest mocno nietrafionym wynalazkiem. gdyby mial cos w rodzaju obracanej glowicy to jesszcze jak cie moge, ale w obecnym ksztalcie taki sobie ficzer.

też nie do końca ;) bo w plenerze nie problemem jest "zasięg" a różnica w jasności między zastanym a błyskiem a w sb800 z mydelniczką (żeby sterowało lampami po obu stronach) nie jest jakoś mega lepiej. A w dodatku tracimy możliwość dokładniejszego sterowania mocą( tak samo jak su800). Do tego dochodzi rzecz oczywista czyli zwiększenie wagi zestawu i jego gorsze wyważenie.

R
31-05-2012, 11:44
i pewnie do kazdego akcesorium moznaby podobnie szeroko opisac zalety i wady... ;)

krzysztof jot
31-05-2012, 12:15
i pewnie do kazdego akcesorium moznaby podobnie szeroko opisac zalety i wady... ;)

cóż fabryka produkuje, my kupujemy i nie zawsze z sensem
offtopowo (ino raz) - to największym chyba g... z napisem Nikon na jakie wydałem bez sensu pieniądze to był Coolwalker. 2tys zł za databank wolny jak nieszczęście, obsługujący karty 1 GB po upgreadzie 2 GB i koniec. I szczęście bo 2Gb zgrywały się 15-20 min kiedy za 400 zł kupiłem jakiegoś chinola robiącego 4GB w 5 minut. Jedyne to pewnośc 'zgrania" podgląd - czyli tzw "spokój duszy" ale utrata funkcjonalności a co za tym idzie wartości zabiła to akcesorium w dwa lata do całkowitego zera.

himi
31-05-2012, 19:37
Nikon d3s, aby naprawdę pokazał pazur, wymaga odpowiedniej obróbki plików, wówczas właściwie widać jak miażdży d700. Mówię o trudnych warunkach np. iso 3200 w górę, mieszane światło, a w zasadzie często jego deficyty. Obrabiam właśnie kolejny materiał i znów doceniam potencjał matrycy d3s. Lepsze kolory, lepszy WB - nawet jeśli nie wyjściowo (co ciekawe miałem dwa d3s i pierwszy z nich gorzej mierzył balans) to później w korekcjach softowych, łatwiej mi uzyskać to, czego szukam. Rzeczywiście niefortunna lokalizacja pokrętła pomiarów (d3s.d3.d3x) jest do obejścia w banalny sposób (tak samo mam d 700 - przypisanie spota do Fn-ów pod palcem przy bagnecie. Zmiana pomiaru, ułamek sekundy.

mOSAd
01-06-2012, 03:34
No i dlatego jest w ogóle D3s. A nie ma D700s z tą samą matrycą. Bo ktoś się zorientował, że za mało D3 chyba się coś sprzedaje. Gdyby tak samo zaktualizowali w tym samym czasie D700, o matrycę oraz filmowanie, to byłoby super. Ale niestety dział marketingu odrobił lekcję szybko i zostawił D700 z tyłu, by nie zagrażał D3s. Nie ma więc co się dziwić, że D700 jest słabszy pod względem matrycy, czy prędkości AFa. Jednak to puszka, która produkuje świetne zdjęcia i do tego jest naprawdę wygodna pod wieloma względami, co dało się powyżej wyczytać. Odłączalny grip jest naprawdę świetnie wykonany i zaprojektowany. W reporterce dość często liczy się masa zestawu oraz jego wielkość, by się dał zapakować w różnych kombinacjach. Ja bym nie zamienił D700 na D3s i wielu innych także. To tak jakby wmawiać właścicielom Leica M9, że im jest potrzebny grip pionowy. Ok, d3s ma lepszą matrycę. Ale nie tylko tym człowiek żyje. Jak się pokaże D8 z używalnym ISO 800000, to znaczy, że D3s przestanie być dobrym korpusem? Nie. Dlatego D700 w stosunku do D3s też tak daleko nie odbiega z jego wadami. Bo do każdego niemal zlecenia się nadaje.

BorysR
02-06-2012, 01:49
Mi tam brak wybieraka nie przeszkadza ale lape mam wiec sobie siegam. D4 to dla mnie przerost formy nad trescia . Nie wydam tyle by cykac sluby w PL. Za angielskie stawki moze i bym sobie strzelil. Problemow z d3s w af tez nie mialem.

DonAlberto
20-06-2012, 22:48
Moje pytanie też dotyczy wybieraka - a w zasadzie kultury jego pracy, miałem w rękach D3s i w nim wybierak działa zupełnie inaczej niż w D700 do D800 nawet nie porównując. Z takim wyraźnym oporem, czy ktoś może mi to potwierdzić że tak faktycznie jest?

franki
21-06-2012, 08:00
Wybierak tak działa, czuć opory już się przyzwyczaiłem ale jak czasem wezmę żony d300 to mam wrażenie, że wybierak w d300 jest zbyt luźny.

elbarto
21-06-2012, 10:05
Nie mam porównania z D700, ale mam z D90. Wybierak w D3s ma znacznie mniejszy "skok", przez co może wydawać się twardszy, ale dzięki temu o wiele szybciej reaguje i nie trzeba go mocno wciskać, żeby szybko przerzucać punkty.

Muszę pochwalić D3s i jego baterię. Jestem wlasnie na imprezie poślubnej u siostry. Stan naładowania baterii pokazuje 3%, a liczba zdjęć 4242 - całość w RAW. Mam drugie aku, ale przy takich wynikach, praktycznie można go nie mieć.

4455 i aparat poprosił o wymianę akumulatora. Przy okazji doceniam potęgę zwykłych białych eneloopów w SB-700. Przy fotografowaniu serią 6 kl/s. i mocy na 1/16 lub 1/8 lampa działa jak stroboskop i ani na chwilę nie przerywa serii :-)
Teraz bawię się już testując sprzęt zamiast robić nirmalne foty, ale wyniki przerastają moje najśmielsze oczekiwania.

shaolin
24-06-2012, 04:07
Muszę pochwalić D3s i jego baterię. Jestem wlasnie na imprezie poślubnej u siostry. Stan naładowania baterii pokazuje 3%, a liczba zdjęć 4242 - całość w RAW. Mam drugie aku, ale przy takich wynikach, praktycznie można go nie mieć.

4000 (i wiecej (http://img809.imageshack.us/img809/4691/zdjecias.jpg)) to mozna zrobic na jednej en-el3e w D700 :twisted: :mrgreen:

EDIT: Sprawdzilem u siebie wybierak i faktycznie jest sztywniejszy niz w D700 (jakby byl mocniej podgumowany), ale w sumie nigdy nie zwracalem na to uwagi ;)

DonAlberto
02-07-2012, 22:14
czy ktoś ma profile PORTRAIT i LANDSCAPE do D3s? czy nikon wypuścił coś takiego - bo ja już nie pamiętam jak się je robiło i skąd je się brało - ze 4 lata temu wgrywałem do D700 i nie mam pojęcia jak to zrobić ponownie i czy da się do tego aparatu

przepraszam za zamieszanie oczywiście wszystko znalazłem
http://nikonimglib.com/opc/portrait/index.html.en
http://www.wojteh.com/?page_id=14
http://www.4wm.fora.pl/srubkologia,16/profile-kolorow-porownanie-przyklady-d300-d700-d3-d3x,1110.html
zamieszczam może się komuś przyda

apsza
03-07-2012, 22:08
Ja chyba zaryzykuję od razu D4 zamiast D800, choć ten drugi, jako drugie body, przydałby się też z moim 70-200 przez co nie zmieniałbym słoików w akcji. Zastosowanie - głównie do ślubów (nareszcie posiądę używalne 1600-3200 ISO! ), krajobrazów i reporterki sportowej. Zresztą w porównaniu z moim, jedynym obecnie, D70 chyba wszystko inne będzie szokiem dla mnie. Zaraz potem pojawi się co prawda pewnie od razu D4s lub D4x, ale inaczej nigdy się nie kupi tego najwłaściwszego.
A właśnie, czy można w D4 ustawić ustawienia użytkownika (np M/czas/przesłona/ISO) wywoływane pod zaprogramowanym przyciskiem ? Byłoby to mi b.przydatne po wyjściu z "piwnicy kościoła" nagle na słoneczny plac.

Jacek_Z
03-07-2012, 23:44
Z D70 na D4 ? Faktyczne, będzie szok.

slawczyk
04-07-2012, 08:22
D800 do reportażu średnio się nadaje. Po dwóch tygodniach fotografowania D800 w RAW bardzo, ale to bardzo szybko kurczy się miejsce na dyskach. Jeden RAW bez kompresji 70-80 MB a mam i takie, które ponad 100 MB zajmują (bez kompresji celowo dla porównania). Z kompresją to 40-50 MB ale i tak nie mało. D4 natomiast ma dużo mniejsze pliki (20-30 MB) więc ja wybrałem D4. Przejście z D70 na D4 to różnica porównywalna ze zmianą systemu. :p
Można jeszcze dostać nowe D3s?

Pawel Pawlak
04-07-2012, 10:02
D800 do reportażu średnio się nadaje. Po dwóch tygodniach fotografowania D800 w RAW bardzo, ale to bardzo szybko kurczy się miejsce na dyskach. Jeden RAW bez kompresji 70-80 MB a mam i takie, które ponad 100 MB zajmują (bez kompresji celowo dla porównania). Z kompresją to 40-50 MB ale i tak nie mało. D4 natomiast ma dużo mniejsze pliki (20-30 MB) więc ja wybrałem D4. Przejście z D70 na D4 to różnica porównywalna ze zmianą systemu. :p

było o tym już wiele razy - dla osób obrabiających RAWz w sofcie czytającym DNG, wielkość RAWów z d800 to ZEROWY problem.

grissley
04-07-2012, 10:20
było o tym już wiele razy - dla osób obrabiających RAWz w sofcie czytającym DNG, wielkość RAWów z d800 to ZEROWY problem.
Ktoś inny pisał, że obrabiając RAWy z D800 na komputerze z i7 dostaje nerwicy, bo mu muli...

Pawel Pawlak
04-07-2012, 10:35
jeśli rawy d800 przekonwertowane do DNG np. do 15mpix "mulą", te z d4 czy d3s też będa muliły

wilk325
04-07-2012, 10:53
jeśli rawy d800 przekonwertowane do DNG np. do 15mpix "mulą", te z d4 czy d3s też będa muliły

jakoś mi rawy z D3x nie mulą:), oczywiście wszystko zależy od ilości; ale ja więcej jak 50 sztuk nie otwieram jednorazowo.

shaolin
04-07-2012, 11:00
Tadziu nie wszyscy maja komputer zdolny konkurowac z Tianhe-I :D

Mi nefy z d3s nie mula, a czasem wrzucam ich spooooro (czyt. >500) :D

Pawel Pawlak
04-07-2012, 11:12
Ja nie zauwżyłem żeby 36mpix RAWy muliły na NX2 64bit na starym kompie, nawet jak miałem otwartych 10-15rawów. przy 20 już zdarzała się czkawka, ale powodem było za mała pamięć - 6GB. Na PS CS5 wersji trial też nigdy nie widziałem problemów z mulenie - choć zauważyć się dało że pliki z d800 to nie to samo co maleństwa z D300 czy D700.
Problem mulenia jest tak naprawdę probleme Adobe LR4.

Jacek_Z
04-07-2012, 11:53
Tzn wiele razy pisałes głównie o tym ty. Sporo osób nie ma zamiaru bawić się w DNG, ma nawyki których nie zmieni. Czasami nawyki sa bardzo ważne i nawet jesli co innego ma sens to nie znaczy, że ludzie zaczną to stosować.
Bardzo szkoda, że nikon nie dał sRAW, co z tego, że dają one mniejszą ilość detalu, wielu osobom by to wystarczyło.

..ale powodem było za mała pamięć - 6GB. ...Ostatnio standardem stało się 4 GB RAMu, sporo osób ma jeszcze w laptopach po 2 GB (ja w tym laptopie na którym teraz pisze mam 1 GB, w drugim mam 4GB).
Jeśli ktoś nie chce zmieniać komputera (często samo upgrade ramu jest bezsensowne albo i niemożliwe w niektórych laptopach) to wielkość plików RAW z D800 ma znaczenie.
Obróbka dużej ilości RAWów to problem.
Sama objętość plików to problem mniejszy - trzeba dokupować kolejne (zewnętrzne) HDD.

Pawel Pawlak
04-07-2012, 12:16
Jacku, nie moja wina że "tylko mi" chce się rozwiązywać problemy zamiast biadolić. Tak już mam - jest problem to jeśli mozna go rozwiązuję, jeśli nie to szykam innej drogi. Większość niestety zawsze pozostaje na etapie problemu.
Jeśli zakup D4 do ślubów ma być podyktowany w głównej mierze brakiem konieczności wzmocnienia kompa - bo to dodatkowe wydatki, to ktoś chyba nie potrafi liczyć. Różnica miedzy D4 a D800 to nie mniej niż 10.000zł. Tymczasem dokadając 3000zł do przeciętnego kompa, można mu dać taką moc że RAWy z d800 będą szybciej obrabiane niż te z d700 na poprzenim sprzęcie. I nadal mamy 7000zł choćby na drugie body - D700. Poza tym o czym mówimy ? o ślubach - komercyjnej fotografii - komputer i soft jest tu tak samo potrzebny jak aparat czy obiektyw. JEśli ktoś uważa że jest inaczej, - to niech oddaje JPGi prost oz aparatu - komp będzie zupełnie zbędny.
Tak się składa że od 20lat zajmuję się kompami zawodow i 4 GB to standardem stało się kilka lat temu - dla przeciętnych domowych użytkowników i do biznesu. Dla grafików już dawno przestał to być standard. Jeśli ktoś chce do wysoko rozdzielczość grafiki podejśc z celerone i 2GB RAMu to problem nie jest w plikach tylko w nastawiniu użytkownika.
Ale wiem... nawyki trudno zmienić. Zwłaszcza nawyk biadolenia...

Jacek_Z
04-07-2012, 12:35
..Jeśli zakup D4 do ślubów ma być podyktowany w głównej mierze brakiem konieczności wzmocnienia kompa - bo to dodatkowe wydatki, to ktoś chyba nie potrafi liczyć. Różnica miedzy D4 a D800 to nie mniej niż 10.000zł. Tymczasem dokadając 3000zł do przeciętnego kompa,..Z tym się absolutnie zgodzę. Także zakup kilku dysków po 2 TB też będzie tańszy niż róznica w cenach D4 i D800.
To, że kolega stwierdził nagle, że D4 będzie lepszy do reporterki mnie nie dziwi wcale, bo tak jest i nikogo do tego chyba nie trzeba przekonywać. Ale po co to tak dziwnie argumentował - to pojęcia nie mam.

cezary-k
05-07-2012, 08:44

Na alledrogo można kupić używkę (obecnie są 2 sztuki, za 16000 i 16650 - z małym przebiegiem).
Na nówkę to raczej nie licz.

elbarto
05-07-2012, 10:41
Cena 16000 to pobożne marzenia sprzedających. Niedawno kupiłem za 13 półroczne body z gwarancją Nikon Polska, przebiegiem poniżej 10000 klatek i pełną fakturą VAT.

apsza
05-07-2012, 18:27
Wyczytałem, że w D4 można ustawić kilka ustawień użytkownika np związanych z parametrami ekspozycji. Czy można je wywołać bezproblemowo, tzn bez wchodzenia do menu jakimś zaprogramowanym przyciskiem ? Byłoby to mi b.przydatne po wyjściu z "piwnicy kościoła" nagle na słoneczny plac.