Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywów stałoogniskowych pod D800
Na początek chciałbym się przywitać z racji, że jest to mój pierwszy post na tym FORUM.
Od wielu lat pracuję na Canonie 5D obecnie 5DII i używam obiektywów stałoogniskowych: 24L, 35L, 50L, 85L i 135L.
Myślę o przejściu na Nikona 800D i mam gorącą prośbę o pomoc w doborze obiektywu stałoogniskowego 35mm i 85mm w jakości porównywalnej do szkieł które obecnie posiadam. Przeznaczeniem jest fotografia ślubna. Zależy mi na jakości obrazka oraz pewnym i szybkim AF przy współpracy z D800.
Czytałem opinie o obiektywach stałoogniskowych Nikona ale w większości wypowiadają się w nich ludzie którzy nie mieli z tymi obiektywami nic do czynienia. Może jest na FORUM osoba która wcześniej miała do czynienia ze stałkami Canona a teraz pracuje z obiektywami Nikona.
Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuje za wszelką pomoc.
mateo912
21-04-2012, 20:32
Na początek chciałbym się przywitać z racji, że jest to mój pierwszy post na tym FORUM.
Od wielu lat pracuję na Canonie 5D obecnie 5DII i używam obiektywów stałoogniskowych: 24L, 35L, 50L, 85L i 135L.
Myślę o przejściu na Nikona 800D i mam gorącą prośbę o pomoc w doborze obiektywu stałoogniskowego 35mm i 85mm
Potrzebujesz 35 i 85? Więc w czym widzisz problem? 35 1,4 af-s i 85 1,4 af-s
masz jeszcz 50 1,4 af-s i 135 2 DC af, 24 nowej chyba nie ma.
mateo912
21-04-2012, 20:53
24 f1,4 też jest
faktycznie jest ;) zapomniałem o niej całkowicie ;)
Potrzebujesz 35 i 85? Więc w czym widzisz problem? 35 1,4 af-s i 85 1,4 af-s
masz jeszcz 50 1,4 af-s i 135 2 DC af, 24 nowej chyba nie ma.
To że są odpowiedniki stałek w Nikonie to zdążyłem zauważyć. Chodzi mi o opinię czy będę z nich zadowolony, czy może polecacie odpowiedniki z Sigmy z mocowaniem do Nikona. Ja parę razy próbowałem dopasować sobie sigmy do Canona ale zawsze były problemy z FF, BF.
To że są odpowiedniki stałek w Nikonie to zdążyłem zauważyć. Chodzi mi o opinię czy będę z nich zadowolony, czy może polecacie odpowiedniki z Sigmy z mocowaniem do Nikona. Ja parę razy próbowałem dopasować sobie sigmy do Canona ale zawsze były problemy z FF, BF.
Przy stałkach BF i FF to nie jest moim zdaniem duży problem - w najgorszym razie czeka Cię wysyłka body i obiektywu do serwisu.
mateo912
21-04-2012, 22:28
A sigma ma odpowiedniki tych szkieł które Ci najbardziej zależy? ? Z tego co się orientuje to oprócz 85 1,4 nie ma.
50 1,4 sigmy jest lepsza niż nikona (ale jej nie szukasz) a 85 1,4 sigmy jest tak samo dobra ale "ma inny bokeh" więc musisz sam zdecydować który obrazek bardziej CI się podoba.
Przy stałkach BF i FF to nie jest moim zdaniem duży problem - w najgorszym razie czeka Cię wysyłka body i obiektywu do serwisu.
Łatwiej użyć mikro regulacji.
Jeśli porównujesz do 35L a szczególnie do 85L to chyba jakościowego odpowiednika ani w Nikonie ani nigdzie indziej nie znajdziesz...ale ja się nie znam jakby co - piszę tylko swoje subiektywne odczucia
Już na D700 85/1,4 ostrzyło znacznie szybciej i pewniej niż 85L (wiadomo, muł straszny) na 1DsmkII (na 5D jest jeszcze większa różnica na minus dla Canona). Owszem, jak "L" trafia w punkt to pęknie ale nie tak łatwo jak na Nikonie. Oczywiście obrazek 85L na f/1,2 z 5D był bardziej "miodny" jak to niektórzy określają, ale mi bardziej zależało na ilości trafionych w punkt zdjęciach.
Co do szybkości AF w 35/1,4 mi lepiej pracuje się zestawem D700/D4 niż 5D/1DmkII, co raczej dziwić nie powinno ;) . Jest szybciej i pewniej z ilością trafionych chociażby dlatego, że nie muszę przekadrowywać ze środkowego punktu AF (jak robiłem w 5D).
Moje subiektywne i praktyczne odczucia to przewaga Nikona. Według mnie nawet tak chwalona i faktycznie b.dobra 24L mkII nie jest lepsza od 24/1,4 G nikona.
PS. AF w D4 jest podobno taki sam jak w D800 więc pozwoliłem sobie na takie porównanie mimo, że nie mam D800.
PS2. Nie robię testów i tym podobnych pierdoł.
Chwała Ci za to :)
Już na D700 85/1,4 ostrzyło znacznie szybciej i pewniej niż 85L (wiadomo, muł straszny) na 1DsmkII (na 5D jest jeszcze większa różnica na minus dla Canona). Owszem, jak "L" trafia w punkt to pęknie ale nie tak łatwo jak na Nikonie. Oczywiście obrazek 85L na f/1,2 z 5D był bardziej "miodny" jak to niektórzy określają, ale mi bardziej zależało na ilości trafionych w punkt zdjęciach.
Co do szybkości AF w 35/1,4 mi lepiej pracuje się zestawem D700/D4 niż 5D/1DmkII, co raczej dziwić nie powinno ;) . Jest szybciej i pewniej z ilością trafionych chociażby dlatego, że nie muszę przekadrowywać ze środkowego punktu AF (jak robiłem w 5D).
Moje subiektywne i praktyczne odczucia to przewaga Nikona. Według mnie nawet tak chwalona i faktycznie b.dobra 24L mkII nie jest lepsza od 24/1,4 G nikona.
PS. AF w D4 jest podobno taki sam jak w D800 więc pozwoliłem sobie na takie porównanie mimo, że nie mam D800.
Też zależy mi na zdjęciach trafionych, do tej pory zawsze robiłem dla bezpieczeństwa większą liczbę tych samych ujęć bo nie miałem gwarancji że AF trafił tam gdzie powinien. Moimi ulubionymi ogniskowymi jest 35 i 85 w kościele, 50 na sali oraz 135 w plenerze. Z racji najlepszej współpracy z 5D2 największą liczbę zdjęć robiłem 35. Z powodu wolnej współpracy 85/1.2 z Canonem 5d2 używałem mniej mimo przepięknego obrazka (niestety osiągałem go sporadycznie bo AF zawodził).
Cierpliwie czekałem na nowe body Canona w rozsądnej cenie, które wreszcie będzie miało dobry AF i pozwoli rozwinąć skrzydła moim obiektywom w akcji. Pojawiło się wreszcie 5D3 ale nie podoba mi się polityka Canona. Teraz dostaliśmy dobry AF a za kilka lat pewnie w 5D4 dostaniemy lepszą matrycę. Moim zdaniem Nikon daje zawsze komplet od razu.
Moimi ulubionymi ogniskowymi jest 35 i 85 w kościele, 50 na sali oraz 135 w plenerze. Z racji najlepszej współpracy z 5D2 największą liczbę zdjęć robiłem 35. Z powodu wolnej współpracy 85/1.2 z Canonem 5d2 używałem mniej mimo przepięknego obrazka (niestety osiągałem go sporadycznie bo AF zawodził).
Mam 85G jest całkiem ok.
Trafia dość pewnie i nie jest powolna tak jak np. 50mm 1.4G
Jeśli chodzi o pewność AF to ogólnie sporo zależy jaki się trafi egzemplarz.
85G trafia mi naprawdę bardzo ok, miałem Sigmę 85 1.4 to trafiała losowo na nieco większy dystans.
Za to bardzo chwaliłem sobie Sigmę 50mm 1.4 bo trafiała mi szybko i pewnie (jest szybsza niż 50mm 1.4G Nikona).
Sigmy w Nikonie maja lepszą opinię niż w Canonie. Regulacja w serwisie lub mikroregulacja w korpusie zwykle załatwia sprawę dość skutecznie. Szczególnie jeżeli chodzi o obiektywy z wyższej półki. S50/1.4 ma dobre opinie, w przeciwieństwie do problemów Nikkora 50/1.4G przy współpracy z doświetleniem AF z lamp błyskowych reporterskich i w paru innych okolicznościach. Nie jest to takie pewno szkło i tu wyjątkowo Sigma jest ciekawą alternatywą. Natomiast z Nikkora 85/1.4G powinieneś być zadowolony generalnie, choć aż takiej magii jak 1.2 nie daje. Ale to porządny wół roboczy, na którym będzie można polegać. Jedynie aberracje mogą chwilami doskwierać, ale to przy jasnych szkłach częsta przypadłość. 135 Canona też o wiele ciekawsza niż w Nikonie. 135 f/2DC nie jest zła, ale chyba wszyscy posiadacze czekają na jego uaktualnienie.
Szczerze mówiąc ja bym NIE zmieniał systemu. Poczekaj spokojnie na kumpli z 5D III. Potestuj, zobacz jak obiektywy chodzą. Może nagle życie stanie się piękne? Nie ma się co obrażać na firmę - nie bądźmy dziećmi. Zmienić zawsze zdążysz. Na powrocie w przypadku ewentualnego niezadowolenia z Nikona stracisz masę kasy, czasu i nerwów. Masz czym focić, czy zmienisz teraz, czy za pół roku - co się zmieni?
Nigdy nie mialem do czynienia z obiektywami Canona, wiec trudno mi porownywac, ale z osobistych doswiadczen to:
35 1.4G - af wolny, ostre od 1.4, jak trafi oczywiscie, ogolnie jednak fajny obiektyw.
50 1.4G - af wolniejszy niz w 35, wrecz zniechecajacy, dlatego uzywam sporadycznie.
85 1.4D - w porownaniu z powyzszymi af to dzika bestia, no ale to nie af-s, wiec nie doostrza, optycznie wiadomo - super. Zmieniac na wersje G nie zamierzam, jedyny problem, jak dla mnie, to brak uszczelnien - po tygodniu uzywnia kurz na tylnej soczewce.
24 1.4G - nie mam, ale z tego co mozna wywnioskowac na podstawie opinii, to szybszy af i ostrzejszy niz 35G.
Osobiscie bym sie grubo zastanowil nad taka zmiana systemu, gdzies bedzie lepiej, a gdzies mozesz zalowac...
Sigmy w Nikonie maja lepszą opinię niż w Canonie. Regulacja w serwisie lub mikroregulacja w korpusie zwykle załatwia sprawę dość skutecznie. Szczególnie jeżeli chodzi o obiektywy z wyższej półki. S50/1.4 ma dobre opinie, w przeciwieństwie do problemów Nikkora 50/1.4G przy współpracy z doświetleniem AF z lamp błyskowych reporterskich i w paru innych okolicznościach. Nie jest to takie pewno szkło i tu wyjątkowo Sigma jest ciekawą alternatywą. Natomiast z Nikkora 85/1.4G powinieneś być zadowolony generalnie, choć aż takiej magii jak 1.2 nie daje. Ale to porządny wół roboczy, na którym będzie można polegać. Jedynie aberracje mogą chwilami doskwierać, ale to przy jasnych szkłach częsta przypadłość. 135 Canona też o wiele ciekawsza niż w Nikonie. 135 f/2DC nie jest zła, ale chyba wszyscy posiadacze czekają na jego uaktualnienie.
Szczerze mówiąc ja bym NIE zmieniał systemu. Poczekaj spokojnie na kumpli z 5D III. Potestuj, zobacz jak obiektywy chodzą. Może nagle życie stanie się piękne? Nie ma się co obrażać na firmę - nie bądźmy dziećmi. Zmienić zawsze zdążysz. Na powrocie w przypadku ewentualnego niezadowolenia z Nikona stracisz masę kasy, czasu i nerwów. Masz czym focić, czy zmienisz teraz, czy za pół roku - co się zmieni?
Dziękuję za Twój głos rozsądku, którego mi brakuje. Macie rację zmiana systemu to bardzo kosztowna zabawa. Uzbierałem w Canonie najlepsze jego stałki i ciężko się z nimi rozstać. Kupię więc 5D3 i zobaczymy jak będzie.
pozdrawiam serdecznie i WSZYSTKIM dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.