Zobacz pełną wersję : Jak usztywnić makaron?
Nie za bardzo wiem do jakiego działu zakwalifikować to pytanie. Otóż potrzebuję sfotografować przestrzenną konstrukcję z makaronu typu spaghetti. Tzn. musze go najpierw podgotowac żeby dałs ię kształtować, ale po ukształtowaniu muszę tę figurę usztywnić. Bawił się ktoś czymś takim? Czym ten ugotowany makaron usztywnić, żeby rzecz jasna wciąż wyglądał apetycznie?
Art Erie
20-04-2012, 12:15
Próbowałbym go spryskać lakierem do drewna ( do włosów będzie chyba zbyt słaby ) w atomizerze, lub jakąś żywicą.
Można też próbować po ugotowaniu ukształtować i wysuszyć.
Po zaschnięciu zapewne zmieni nieco kolor i pewnie potrzebne będzie malowanie.
Nigdy tego nie robiłem, ale chyba w tym kierunku bym szedł.
Też myśałem o lakierze, tylko obawiam się że będzie po tej kosmetyce zbyt nienaturalnie wyglądał.
Art Erie
20-04-2012, 12:20
Też myśałem o lakierze, tylko obawiam się że będzie po tej kosmetyce zbyt nienaturalnie wyglądał.
To z pewnością, dlatego wspomniałem o malowaniu. Ugotowany i wysuszony makaron też zmieni barwę; może zamiast makaronu użyć rurki/pręta z tworzywa termoplastycznego? Łatwiej by dało się formować strumieniem gorącego powietrza.
EDIT
Rurkę można nawet nafaszerować stalowym drutem i wyginać dowolnie.
EDIT 2
http://www.sintex.com.pl/page2.php?category=1&view=thumbnailList
Jodlowska
20-04-2012, 13:51
A może by stworzyć masę solną zabarwioną na makaron i przepuszczoną przez maszynkę do nitek?
Osobiście bym zrobiła różne ujęcia nitek prawdziwego ugotowanego makaronu i kleiłabym go graficznie, tak by uzyskać upragnione przestrzenne formy.
ps.
Gio - masz świetne zdjęcia z Toskani, aż chce się tam natychmiast jechać.
dzięki za pomysły. tego co chcę zrobić nie da się niestety skleić z kawałków w PS w przestrzenną formę.
a Toskania - na co czekać, chłopaki właśnie grupę na toskański plener zbierają!:-)
Można dodać viagry w czasie gotowania, potem to już tylko pokazać kilka fotek i będzie sztywny.
Można dodać viagry w czasie gotowania, potem to już tylko pokazać kilka fotek i będzie sztywny.
Wow, jakie to śmieszne! Autor na pewno się uśmiał niestety...
Może krochmal? Albo coś podobnego - jakaś woda z mąką itp. Wyszukiwarka nic nie pomogła? Pierwsza myśl to także lakier. :) Można też by spróbować jakiegoś szybkoschnącego kleju typu kropelka. Może nadziać na druciki? Kombinuj... Powodzenia i daj znać czego się nauczyłeś - zwykle o tym jakimś dziwnym sposobem ludzie często zapominają. ;)
Poszukaj w sklepie makaronu bucatini. Jest trochę grubszy niż normalny, ale ma przez całą długość dziurkę. Możesz, po ugotowaniu aldente, przewlec środkiem drucik i powyginać.
Poszukaj w sklepie makaronu bucatini. Jest trochę grubszy niż normalny, ale ma przez całą długość dziurkę. Możesz, po ugotowaniu aldente, przewlec środkiem drucik i powyginać.
Ja bym przewlekl drucik przed gotowaniem. Potem do goracej wody aby go zmiekczyc i mozesz ksztaltowac do woli. Problem raczej w tym, jak sprawic, by nie wysechl i nie popekal.
marszull
21-04-2012, 13:21
by nie wysech to trzeba dodac sporo oliwy do gotowania i gotowac bez soli.
Pozniej po odcedzeniu tez wymieszac z odrobina oliwy, po jakims czasie wyschnie ale nei tak szybko
Bucatini jak na razie pomysł zdecydowanie najlepszy jeśli chodzi o tę moją potrzebę. Oliwa w większej ilości też. Wielkie dzięki!! :-)
Ja bym przewlekl drucik przed gotowaniem
Przed gotowaniem dziurka jest dużo mniejsza i może nie wejść drucik na tyle gruby, żeby utrzymać konstrukcję.