Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] plaża
skilpadde
20-04-2012, 10:31
Witam :)
Zdjęcie zostało zrobione rok temu w UK niedaleko Liverpoolu. Osobiście podoba mi się ono, choć czasem mam ochotę w nim coś zmienić, ale nie wiem co :) Dlatego jestem ciekawa co sądzą o tym fachowcy. Zapraszam do komentowania i udzielenia ewentualnych wskazówek.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/4165/plazav.jpg)
jak zmienisz, to już będzie inny kadr ...
Uważam, że ten kadr jest dobry, gdyż nie ma w nim czegoś, co ewidentnie burzy kompozycję. Można więc zrobić inny, też dobry kadr ...
Jest to kadr z serii "minimalistycznych z motywem" (motywem są ludzie, ale mógłby to być ptak, statek, korzeń lub peryskop ...)
Można mieć chmury "dramatyczne" lub wręcz pójść w stronę HDR-ów ...
Możliwości jest sporo, ale zawsze trzeba sobie zadać pytanie: "po co ?"
Technicznie niespecjalnie, ale w tego rodzaju zdjęciach nie ma to znaczenia, przydałoby się tylko wyprostować. Co do kadru, to jest ciekawie, ale ludzie "wychodzący" nie najlepiej chyba działają, gdyby coś jeszcze działo się po lewej, to by nie przeszkadzało.
żółto-czarny
20-04-2012, 15:26
Ale czy wtedy nie byłoby przysłowiowych "2 grzybków w barszczu"? ;) Dla mnie te postacie, choć niepozorne, są wystarczające. Chłodna tonacja pasuje do nastroju tematu.
JaroPienza
20-04-2012, 17:52
jak zmienisz, to już będzie inny kadr ...
Uważam, że ten kadr jest dobry, gdyż nie ma w nim czegoś, co ewidentnie burzy kompozycję. Można więc zrobić inny, też dobry kadr ...
Jest to kadr z serii "minimalistycznych z motywem" (motywem są ludzie, ale mógłby to być ptak, statek, korzeń lub peryskop ...)
Można mieć chmury "dramatyczne" lub wręcz pójść w stronę HDR-ów ...
Możliwości jest sporo, ale zawsze trzeba sobie zadać pytanie: "po co ?"
Widac ze nie jestes fachowcem, zero skromnosci w tobie :D Ja sie nawet nie porywam;)
Ale co tam. W zasadzie tego typu zdjęciach najważniejszy jest przekaz emocji i tu mamy wszystko. Mozna by zadbać o detale co wyróżnia pstryki spacerowe od zdjęć krajobrazowach (bo to akurat ten dzial) w dosłownym znaczeniu tego słowa. Zmiany które ja bym wprowadził to wyciągnięcie szczegółów na plaży, poprawa balansu bieli tak aby piasek miał cieplejszy kolor, zatanowilbym sie mocniej nad winieta.