PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] U kresu Mola Południowego

Lia
20-04-2012, 10:20
Właściwie to mój pierwszy poważny portret. Nie wiedziałam jak ugryźć BW, co by nie przesadzić.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-aPtjk4EiOfE/T460CTjoj7I/AAAAAAAAAd0/imF6i5zApB0/s800/2012041704.jpg)

kkokosz
20-04-2012, 11:17
Mam cztery zastrzeżenia:
- nie widać tego kresu mola - spodziewałem się, że będzie widać samą końcówkę, a za nią już tylko morze - tutaj widać tylko dwie betonowe konstrukcje rozdzielone wodą ;)
- nie przekonuje mnie konwersja do tej niezdecydowanej sepii (pewnie puste niebo nie pomaga ;))
- tutaj nie jestem pewny, bo oglądam na monitorze w pracy, ale wydaje mi się, że postać kobiety poza włosami i butami pozbawiona jest wszelkich szczegółów - to czarna, jednolita plama; ale jak mówię, tutaj nie mam pewności, czy to po prostu nie wina monitora :)
- PODPIS... :( nie dosyć, że wielki, to jeszcze znajduje się tam, gdzie para i ściąga wzrok ;)

Pozdrawiam i czekam na dalsze wrzutki :)

Lia
20-04-2012, 11:26
No raczej kres, bo dalej nie ma jak iść. :-P Widać tylko zagrodę, ale do niej to chyba trzeba wpław. :-D Mogłam inaczej zatytuować, np. "na końcu". U mnie w zależności od kąta widać lekkie szczegóły, ale faktycznie, masz rację - nie jest zbyt "rozjaśniona". Miałam wersję ze szczegółami, ale zdecydowałam się to zmienić. Podpis zawsze wrzucam w tamto miejsce, niezależnie czy pasuje czy nie. Sugerujesz zmieniać położenie w zależności od fotografii?

Dziękuję!

kkokosz
20-04-2012, 11:51
Sugerujesz zmieniać położenie w zależności od fotografii?
Nie, sugeruję usunięcie go :) A przynajmniej spore zmiejszenie, dodanie przezroczystości - cokolwiek, żeby go mniej było widać. Rozumiem, że to może jest jakaś metoda autopromocji czy coś, ale osobiście jestem przeciwko umieszczaniu (zwłaszcza tak dużych) podpisów na zdjęciach. Zwłaszcza jeśli się je wrzuca po to, by ktoś oceniał daną fotografię ;)

Lia
20-04-2012, 12:00
Nie usunę, bo padłam już parukrotnie ofiarą kradzieży i nie chcę tego więcej doświadczać. Raz miałam mały podpis, to go ktoś skrzętnie usunął kadrem, wstawił swój podpis (!!!) i jeszcze czerpał zyski sprzedając przedstawiony przedmiot dzięki mojej fotografii. :-? Nie życzę tego nikomu.

Zdaję sobie sprawę, że utrudnia to odbiór. Spróbuję zmniejszyć trochę "bicie", dam przezroczystość, jak sugerujesz, to może złagodzi podpis. Nie jest to wcale zwykła autopromocja.

kkokosz
20-04-2012, 12:08
Nie usunę, bo padłam już parukrotnie ofiarą kradzieży i nie chcę tego więcej doświadczać. Raz miałam mały podpis, to go ktoś skrzętnie usunął kadrem, wstawił swój podpis (!!!) i jeszcze czerpał zyski sprzedając przedstawiony przedmiot dzięki mojej fotografii. :-? Nie życzę tego nikomu.

Zdaję sobie sprawę, że utrudnia to odbiór. Spróbuję zmniejszyć trochę "bicie", dam przezroczystość, jak sugerujesz, to może złagodzi podpis. Nie jest to wcale zwykła autopromocja.

Przepraszam, nie chciałem Cię urazić :). Ale tak naprawdę (to też tylko moje zdanie) wydaje mi się, że podpis w niczym nie pomaga. Jeśli jest na w miarę jednolitym tle (tak jak powyżej), da się go usunąć w 5 minut w Photoshopie, a jeśli jest na tle niejednolitym, to zwykle trwa to jeszcze krócej, bo wystarczy klika maźnięć pędzlem klonowania... Więc ochrona jest iluzoryczna. Póki co nie ma pewnej metody ochrony zdjęć w necie. Wierz mi, że niektórych nawet taki napis nie zniechęciłby przed wrzuceniem fotki do swojej galerii (najwyżej trochę by wykadrowali). Przykre to i też nie życzę nikomu, żeby jego zdjęcia były kradzione i wykorzystywane bez wiedzy autora...

Lia
20-04-2012, 12:15
Tylko nie każdy jest taki mądry co do PS, moje zdjęcia kradły raczej osoby kompletnie nieposiadające takiej wiedzy. Wspomniany "usunięty podpis" wykonała osoba, która używała... Painta. Gdyby chodziło o innego rodzaju kradzieże, to bym się pewnie poddała. Chronię się raczej przed ludźmi innego pokroju niż Ci na forum. ;-) Nie uraziłeś mnie.

fufinek
20-04-2012, 16:51
Lia.... napisałaś , że to Twój pierwszy poważny portret.
Daleko mi do złośliwości, ale GDZIE tu jest portret ? Dwoje ludzi pstrykniętych od tyłu.
Do tego zdjęcie kiepsko skadrowane. Również sceneria do kitu - nie uzasadnia nostalgicznego wpatrywania się w dal (o ile założymy , że oni się gdzieś wpatrują......
BW też mi nie leży. Szaro.

Tak przy okazji - to chyba Gdynia na końcu skwerku :)
Pozdrawiam

edit: Widzę , że to jednak była Gdynia. (po analizie portfolio)
Też kończyłem UG. :)

Lia
21-04-2012, 10:15
To w sumie ciekawe, bo sugerowałam się radą jednego kolegi w moim źródłowym wątku:

Czy 8 nie pasowałaby też do portretu?

No jest to też portret, z planem ogólnym… na upartego można podciągnąć nawet pod portret środowiskowy, ale myślę sobie, że przede wszystkim jest to street.

Dlatego umieściłam fotografię w tym dziale ze wskazaniem na portret - bo przedstawia parę, a pojęcie portretu jaki widać jest szerokie. To nie tylko facjata... stereotyp. Wpływu na położenie ludzi nie miałam, bo robiłam im zdjęcie z zaskoczenia. Mi też się nie podobało tło, ale chodziło mi o uwiecznienie momentu. Mogłam dać mocniejszy BW, ale wtedy było dość kiepsko z kontrastem, szczegóły były zbyt mocne, a kobiety stała się w ogóle niewidoczna.

Jak radziłbyś zdjęcie skadrować? Dać ich na środek? Bo na pewno nie zostawiłabym samych głów, jak to niektórzy artyści mają wizję (dla mnie to się nazywa zepsutym zdjęciem!).

Tak, to jest Gdynia. ;-) Dziękuję.

swider
22-04-2012, 01:23
To w sumie ciekawe, bo sugerowałam się radą jednego kolegi w moim źródłowym wątku:

No jest to też portret, z planem ogólnym… na upartego można podciągnąć nawet pod portret środowiskowy, ale myślę sobie, że przede wszystkim jest to street.
Dlatego umieściłam fotografię w tym dziale ze wskazaniem na portret - bo przedstawia parę, a pojęcie portretu jaki widać jest szerokie. To nie tylko facjata... stereotyp.
Swoje zdanie podtrzymuję. :)
Może (w sumie to molo, więc lepiej chyba napisać „morze” ;)) faktycznie nie jest najlepszy (plecki, plecki…), ale jednak portret. Jak słusznie zauważyłaś przyjęło się uważać, że portret to sfotografowana sama główka lub co najwyżej cała postać. W fotografii portretowej są jednak różne plany -- od zbliżenia/detalu, gdzie fotografujemy jakiś mały wycinek modela, np. oko, dłoń; po plan totalny, na którym element ludzki jest na dobrą sprawę sztafażem. :)

Ale to tak na marginesie… ;)

UBoot
22-04-2012, 09:13
Lia - ja problem kradzieży moich fotografii rozwiązałem drastycznie: otóż fotografuję JPG + RAW i RAW pozostaje dla mnie jako dowód, że to ja jestem autorem.
Od tego czasu nie zdarzyła mi się ani jedna kradzież mojej fotografii ...

Lia
22-04-2012, 09:45
swider, i weź tu się ucz jak jeden zaprzecza drugiemu! A poszkodowanym jest autor. :mrgreen:

UBoot, też tak fotografuję, ale co z tego? To nie powstrzyma nikogo. Nie zarabiam na swoich zdjęciach, więc sprawa w sądzie by mi się nie opłacała. Dlatego wolę zapobiegać.

UBoot
22-04-2012, 09:58
Lia, a nie możesz zrobić tego napisu jako znak wodny słabo widoczny, nie kujący w oczy ?

Lia
24-04-2012, 12:10
Spróbuję. ;-)

Henio Jawa
24-04-2012, 18:00
Lia - ja problem kradzieży moich fotografii rozwiązałem drastycznie: otóż fotografuję JPG + RAW i RAW pozostaje dla mnie jako dowód, że to ja jestem autorem.
Od tego czasu nie zdarzyła mi się ani jedna kradzież mojej fotografii ...

Nie do końca ogarniam to zabezpieczenie na poziomie prewencji.
Znaczy, że nikt nie kradnie Twoich zdjęć bo masz rawa w domu?
Zanim zacząłeś stosować tą metodę to dużo Ci tego ukradli?

Z innej strony to uważam, że czepianie się podpisów na zdjęciach jest w równie złym tonie jak czepianie się błędów ortograficznych.

kkokosz
24-04-2012, 18:39
Z innej strony to uważam, że czepianie się podpisów na zdjęciach jest w równie złym tonie jak czepianie się błędów ortograficznych.
Idąc tym tropem, gdyby na forum literackim ktoś wrzucił, dajmy na to, krótkie opowiadanie z błędami ortograficznymi, też w złym tonie byłoby to wytknąć? Moim zdaniem odwracające od treści podpisy równie mocno szkodzą odbiorowi zdjęcia co nawet pojedynczy błąd ortograficzny, rujnujący wcale udany wiersz ;) Każdy ma prawo do własnego zdania.

Henio Jawa
24-04-2012, 19:02
Idąc tym tropem, gdyby na forum literackim ktoś wrzucił, dajmy na to, krótkie opowiadanie z błędami ortograficznymi, też w złym tonie byłoby to wytknąć?

Może zbyt głęboko się nie zastanawiałem nad tematem.
Kiedyś zapoznałem się z "instrukcją obsługi" do grup dyskusyjnych zwaną netykietą i tam między innymi była sugestia aby nie zwracać dyskutantom uwagi na ortografię. W czasach gdy polskie znaki diakrytyczne nie były oczywistością a program nie podkreślał błędów na czerwono - nie było to takie głupie. Tak mi zostało:-)

kkokosz
24-04-2012, 19:09
W czasach gdy polskie znaki diakrytyczne nie były oczywistością a program nie podkreślał błędów na czerwono - nie było to takie głupie. Tak mi zostało:-)
Rozumiem Cię, też pochodzę "z dawnych czasów" - i nie wytykam komuś błędów ortograficznych w wypowiedziach. Jednak na forum literackim, takie błędy w prezentowanym do oceny materiale raczej należałoby wytknąć. Tak samo traktuję zdjęcie, które ktoś wystawia do oceny - to jest jakieś skończone dzieło graficzne. Podpis staje się jego częścią, jeśli autor go zamieści. Jeśli przeszkadza mi w odbiorze, piszę o tym i nie czuję, żebym popełniał nietakt ;)

Myślę, że nie ma co ciągnąć tego tematu, czekamy na kolejne fotografie Autorki (z podpisem lub bez niego) :)

Lia
24-04-2012, 22:04
Podpis na nowych zdjęciach już zmieniłam. ;-) Nie powinien tak razić oczu.

A co do fotografii - czekają już, aby je wrzucić do sieci. Niestety, to może trochę potrwać, bo obecnie mam w domu remont i korzystam z jakiegoś darmowego, wolnego łącza, które pozwala jedynie na przeglądanie treści (bez zdjęć :-().