Zobacz pełną wersję : d7000-lampa błyskowa
nowator01
20-04-2012, 09:46
Od niedawna mam Nikona d7000, proszę o poradę jaką najlepiej dopasować lampę błyskową niedrogą/zdjęcia u Cioci na imieninach/, posiadam od Canona Spedlight 580 II, ale nie mogę jej zsynchronizować. Będę wdzięczny za pomoc.
Co rozumiesz przez niedroga? Do ilu zł?
Jednym z tańszych rozwiązań jest Yagnuo 560, mam ją jako drugą lampę i jestem zadowolony.
U cioci na imieninach na pewno wystarczy ;-)
Jak będziesz chciał przetestować, to daj nać na PW :-)
adolfik9501
20-04-2012, 16:09
Nic się nie zmienia w ludziach: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2793274&postcount=11
militarius
20-04-2012, 16:22
posiadam od Canona Spedlight 580 II, ale nie mogę jej zsynchronizować.
W czym problem? Musi działać.
Hmm nie do końca wiem czy Ty chcesz kupić lampę czy użyć tej obecnej.
Wyższe modele lamp Nikona mają własną automatykę.
Można ustawić na niej ISO i przesłonę z aparatu i potem robić naprawdę dobre zdjęcia aparatem zupełnie innej marki.
Poszukaj w instrukcji czy Twoja lampa nie ma podobnej własnej automatyki.
Aha wtedy polecałbym tryb M plus ręczne ustawianie czułości.
Czas też wybierz nie za krótki bo mogą być problemy z synchronizacją.
D7000 ma niby 1/320, ale przy takich kombinacjach to może nie działać poprawnie.
chichot_losu
22-04-2012, 21:23
U cioci na imieninach robi się zazwyczaj najlepsze fotki! Są takie emocjonalne, hehe.
A co do lampy to polecam tę (http://www.foto-tip.pl/sklep/fomei_thunderbolt_pf300_nikon-p-1376.html). Niedroga i przyzwoita. Reflektor pochylany pionowo, całkiem niezły efektywny zasięg, no i czas ładowania nie taki długi bo 8s.
Warto wziac pod rozwagę :)
adolfik9501
22-04-2012, 21:48
U cioci na imieninach robi się zazwyczaj najlepsze fotki! Są takie emocjonalne, hehe.
A co do lampy to polecam tę (http://www.foto-tip.pl/sklep/fomei_thunderbolt_pf300_nikon-p-1376.html). Niedroga i przyzwoita. Reflektor pochylany pionowo, całkiem niezły efektywny zasięg, no i czas ładowania nie taki długi bo 8s.
Warto wziac pod rozwagę :)
Chyba jedynie wówczas gdy się jest Szkotem z zamiłowania oraz nie słucha rad bardziej doświadczonych kolegów z forum.
digitaltee
23-04-2012, 14:06
Dużo taniej od analogicznej systemowej - Yongnuno 565EX, zresztą też używam jej czasem z moim d7000 i w sumie działa mi to nacodzień zwykle bardzo podobnie do sb-900 (no może w sb900 lubię to pokrętełko do regulacji ;), którą też miałam okazję używać przez jakiś czas. A jeśli faktycznie u cioci na imieninach to może być nawet coś słabszego YN-468 II TTL albo YN-465 z I-TTL - funkcje i możliwość najwyższych modeli (tak samo jak moc) nie będą Ci przydatne po prostu raczej jeśli fotografujesz tak jak mówisz "u cioci..."
Koledzy ja też posiadam D7000 mam mętlik w głowie którą lampe kupić SB-700, SB-800, SB-910 raczej nie bo krowa z niej wielka i mi nie leży. Zaczynam fotografować ale mam przeczucie że będę się kształcił i rozwijał w tym kierunku. Fotki na razie na imprezach rodzinnych itp. ale mysle może kiedyś jakis ślub też zrobić znajomemu czy w rodzinie więc którą byście polecili. Myśle o systemowej bo są najbardziej kompatybilne z aparatami Nikona.
digitaltee
07-05-2012, 10:06
Niesystemowe (te przeznaczone do nikona) są generalnie zwykle całkiem kompatybilne z Nikonem, ...ale jeśli stać Cię na systemową to chyba każda z tych którą wymieniłeś - różnice to tak naprawdę kwestia priorytetów - sb-700 najtańsza, nowa, najlżejsza - ale też najsłabsza moc, sb-800 mocna, sprawdzona.. ale tylko używana, sb-910 jest moc są wszystkie możliwe opcje i funkcjonalności (np. błysk stroboskopowy i pełna automatyka, których nie ma w sb-700), ale jest znacznie droższa i cięższa.
Dzięki. Już zamówiłem i w sobote będzie SB-700 gdyż jestem początkujący więc pobawię sie nią a potem jak będę potrzebował więcej mocy to może kupię SB-910 a może już nowsza będzie o gabarytach 700 a funkcjonalności 910:)
krzysiozboj
11-05-2012, 10:59
Ja do dzisiaj nie jestem pewien czy nie lepsza od sb700 nie byłaby sb800, sb700 zaczyna brakować w większych pomieszczeniach przy odbijaniu światła, trzeba się ratować iso lub przesłoną. Poza nieprzesadną mocą lampa może chyba tylko miło zaskakiwać.
Odebrałem właśnie moją sabinke tylko co mnie zastanawia to napis made in Chine czy to normalne i czy jest orginalna?
Raczej normalne: SB-700 China, SB-900 Japan. Nie ma to wpływu na "oryginalność" lampy. Śmiało błyskać i dużo ćwiczyć :-)
Dzięki bo już myślałem że wcisneli mi lewą . Sprawdziłem też w necie i Nikon ma też w Chinach swoją fabryke więc jestem już spokojny. Teraz pora na testowanie:)
digitaltee
16-05-2012, 13:23
i jak sprawdza się nowy zakup (tj. sb-700) ?
Sabinka śmiga bardzo dobrze, spędziłem weekend na http://www.creativelive.com/courses/speedlights-101-mark-wallace i już opanowałem funkcjonalność mojej sb 700 Jak na początek myślę że w zupełności mi wystarczy. Polecam wszystkim którzy szukają lampy systemowej a nie zajmują się fotografią profesjonalnie.