PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ulotkę do druku

pierote
19-04-2012, 22:45
Mam zamiar przygotować koledze ulotkę pod 'offset'. Biedaczyna wydrukował ze 1000 szt. i zapominał zabrać projekt a karteczki się rozeszły szybciej niż myślał.
Mam jedną na wzór: tło cieniowane ~gradient liniowy~ góra jaśniejsza, w tło wtopione parę zdjęć lokalu, 3 'ramki' tekstu - meni, jakieś tam jeszcze na adres i inne.

Czy mogę opierniczyć temat w PS-ie i w pliku zanieść do drukarni a oni sobie z tym poradzą czy muszę się bawić w to całe dtp - pdfy, fonty, spady, liniatury, 'na cmyka', wektory!?, i buk raczy wiedzieć co jeszcze??

ps. narazie nie mogę wyjść z fazy tła, z górnego boku chciałbym mieć z 50% gradientu a nie do 0% czyli biały.

jacoslavgth
19-04-2012, 22:51
polecam www.chroma.pl
ściągasz sobie matryce ze strony o konkretnym wymiarze, masz zaznaczone spady oraz linie nieprzekraczalne dla tekstu, robisz tiff, zmieniasz z rgb na cmyk, i wysyłasz, po 4 dniach otrzymujesz do domu gotowe ulotki, tekst rasteryzujesz a cały obraz łączysz w jedną warstwę, w chromie robię już od 2 lat i zawsze jestem zadowolony :)

pierote
19-04-2012, 23:13
ściągasz sobie matryce...

Nie do końca kumam. Wiem jak wyglądają naświecone blachy, wiem że z formatu A1+ wyjdą mi 4 użytki ulotek w A4. Wiem że na blachach jest pełno punktur, sznytów, kostek i innych takich ale czy ja to wszystko sam muszę zrobić? Drukarnie przecież często dostają prace w 'plikach' i jest z nich robiony 'montaż'.

> tekst rasteryzujesz < tutaj zabiłeś ni trochę ćwieka!?

piwkoo
19-04-2012, 23:20
Przygotowujesz plik w rozmiarze ulotki, powiększony po 2mm (niekiedy 3mm) na spad, oczywiście w 300dpi, CMYK, zapisujesz jako pdf, ewentualnie jpg, tiff i wysyłasz do drukarni. Żadnych paserów i innych śmieci nie umieszczasz. To wszystko.

pierote
19-04-2012, 23:31
Oto cała Polska walczyła :) Czyli ulotkę 297 x 210 robię z tła 303 x 216. Skladanka na 3 a więc bigi na 100, 99, 98.
Jakie to proste, znajomy majster grafik chciał 5 stów za taką robotę!
No ciekawe jak mi wyjdzie wtapianie fotek z tło, jeszcze nie wiem jak się do tego zabrać. Przydałby się jakiś tutek :roll:

sote
25-04-2012, 10:50
Ten znajomy grafik chcial siano za to, ze wiedzial JAK sie do tego zabrac, a Ty dopiero sie uczysz i pytasz...