PDA

Zobacz pełną wersję : Początek zabawy z Nikon-em

Kamil_ols
19-04-2012, 18:56
Witam. Jestem tutaj nowy, a więc na początek witam wszystkich ;)

Posiadam aktualnie Sony HX7V i stwierdzam, że nie mam satysfakcji z tego aparatu. Chcę zrobić krok na przód a więc skierowałem kroki na poszukiwania lustrzanki Nikon. Mam okazję kupić D40 z kitowym obiektywem 18-55mm za 500 zł. Lustrzanka ma przebieg mniejszy niż 2000 zdjęć. Czy do nauki fotografowania lustrzanką nada się ten D40? Czy warto z czasem rozszerzyć jego możliwości o inne obiektywy, czy może zainwestować w inne body?

Chcę fotografować krajobrazy i portrety oraz miasto nocą. Wiem, że D40 posiada tryb "Bulb" co bardzo by mi odpowiadało. Czy jest możliwość blokady spustu w tym trybie?

Z czasem dokupiłbym obiektyw szerokokątny właśnie do krajobrazów. Jaki wtedy dopasować do portretówki?

Najlepiej sprzedać "kitowy" czy zostawić go sobie?

Jak na razie wszystkie pytania z mojej strony. Bardzo liczę na odpowiedzi :)

Pozdrawiam Kamil

wasilewk
19-04-2012, 19:17
Posiadam aktualnie Sony HX7V i stwierdzam, że nie mam satysfakcji z tego aparatu.

A czy mógłbyś skonkretyzować ?

Pzdr.

P.S.
Ja mogę przytoczyć mój najgłówniejszy powód przejścia od Z10 do D80: w ZOO zawsze aparat ostrzył na siatkę a nie na zwierzę poza nią.

Kamil_ols
19-04-2012, 19:38
Brakuje mi wymiennych obiektywów, możliwości rozbudowy o dodatkowe lampy itd. Czas max naświetlania to 30 sekund, a czasem potrzebuję więcej. Osiągam maksymalną przesłonę f13, a czasem potrzebuję mniejszej. To tylko z niektórych jego wad / braków.

wasilewk
19-04-2012, 19:56
Pytałem nie bez przyczyny: chcesz zmienić dość nowoczesny aparat na coś starszego.

D40 nie ma śrubokręta - celowałbym w D50 - droga alternatywa, to D3200.
Wiadomo, że Nikon uzupełnia gamę obiektywów AF-S, żeby takie aparaty jak D40 nie miały problemów - kwestia tylko, że nie robi tego dla ulżenia kieszeni właścicielom aparatów bez śrubokręta... Tak więc pozostaje ręczna obsługa tanich starszych obiektywów :wink:

Do krajobrazu: docelowy to oczywiście Sigma 10-20/4-5.6 HSM - lepsza ta starsza (ale po drodze pewnie spróbujesz innych).
Do portretu: hmmm... zanim skończysz na N80/1.4 - to może najpierw spróbuj jakieś manualne (rosyjskie ?) albo kup N70-300VR - do nauki się nada.

Ja bym kitowego obiektywu nie sprzedawał.
Matryca w D40 będzie się nagrzewać przy zbyt długich czasach.

Pzdr.

P.S.
Przysłona f>10 w cyfrowej fotografii ? ---> może tylko do makro.

krzysiozboj
19-04-2012, 19:58
Ani D40 nie powala ani ten kit ale ... to tylko 500 zł, każde jako takie szkło kosztuje więcej z osobna więc nie wiem czy ktoś sensownie odpowie. Ja sam myślę by dzieciakowi kupić coś do 1000 zł na komunię, swojego mi szkoda dawać do zabawy a taki za pare stówek jak zepsuje to jakby mniej żal będzie. Ty zawsze możesz sprzedać jak uznasz że to nie to lub zmienić jesli już będziesz wiedział co brakuje.

woit
19-04-2012, 20:27
Witam!

Nawet bym się nie zastanawiał...Cena dobra, przebieg mówi że puszka jest w dobrym stanie, na start w sam raz. I zostajesz posiadaczem lustrzanki która nawet z tym kitem bedzie pracowała dużo lepiej niż ten kompakt Sony. Jakość obrazka którą Tobie da D40 pozwoli Ci na większą rozpiętość obróbki typu np kadrowanie i inne nie tracąc znacząco na jakości zdjęcia. A jak już dobrze poznasz się z aparatem, i chwycisz go do reki to ciężko będzie się Tobie z nim rozstać, i będziesz odliczał czas do nastepnego wyjscia na zdjęcia...

misiekk76
20-04-2012, 23:49
Miałem kiedyś D40 i na początek wydaje mi się to rozsądną propozycją (za takie pieniądze). Z czasem zaczynało mnie irytować to, że do wielu rzeczy trzeba się było "dopstrykać", co nie rzadko przekładało się na to, że kadr po prostu uciekł... ciężko w tym modelu się korzystało z trybu M, no ale...
Odpuściłbym kit`a. Za niewielkie pieniądze możesz kupić N 18-70 AFS (kiedyś też dawali jako kit, ale o ile pamiętam to do D80), o wiele lepsze szkło (oczywiście na tej półce cenowej).

Kamil_ols
21-04-2012, 16:06
Zdecydowałem się, że go kupię. Jednak to lustrzanka a za 500 zł nie ma co żałować. Najwyżej sprzedam jak radził kolega krzysiozboj.

Zostały jeszcze trzy pytania. Czy D40 posiada blokadę spustu migawki? Czy można sterować spustem przez wężyk / pilot? Oraz czy przy dłuższym naświetlaniu (powiedzmy około minuty - dwóch minut) matryca nagrzeje się na tyle, że powstaną widocznie mocne szumy a sama matryca może się zepsuć?

wasilewk
21-04-2012, 16:10
1. Czy D40 posiada blokadę spustu migawki?
2. Czy można sterować spustem przez wężyk / pilot?
3. Oraz czy przy dłuższym naświetlaniu (powiedzmy około minuty - dwóch minut) matryca nagrzeje się na tyle, że powstaną widocznie mocne szumy a sama matryca może się zepsuć?

1. Nie.
2. Tak.
3. Do 30 min. nie ma się co bać - choć szumy mogą być, ale to zależy od sceny.

Pzdr.

unicode
21-04-2012, 17:16
3. Do 30 min. nie ma się co bać - choć szumy mogą być, ale to zależy od sceny.

Powyżej 40 sek daje prześwietlone rogi zdjęcia, a przy 180 sek rogi są zupełnie białe! - wynik nagrzewania się matrycy ccd, na to samo cierpi d40x oraz d60.

odsyłam Cię do strony www.optyczne.pl i dział testy.

wasilewk
21-04-2012, 18:27
Powyżej 40 sek daje prześwietlone rogi zdjęcia, a przy 180 sek rogi są zupełnie białe! - wynik nagrzewania się matrycy ccd, na to samo cierpi d40x oraz d60.

odsyłam Cię do strony www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl) i dział testy.

Naszukałem się i ... nie znalazłem (mogłeś podać gotowy link wyświetlonej strony). Znalazłem tylko opis do innego aparatu (D40X) o większej i nowocześniejszej matrycy - pewnie słabo szukałem. Tam jest wzmianka o 180s, ale to nie ta matryca - raczej bliżej jej do D80, który miałem i robiłem fotki kilkunastominutowe, niż do D50 - dla najbliższego aparatowi D40. Teraz też mam co prawda 6Mpix - a nawet x2 (w trybie DX) - no ale to CMOS. Tak więc nie jestem przekonany o tym, ze palnąłem jakieś wielkie głupstwo - przynajmniej autor wątku spokojnie będzie mógł robić zdjęcia nocne --> a o to chodziło.

Pzdr.

misiekk76
21-04-2012, 19:52
Właśnie z czystej ciekawości zajrzałem do swojego archiwum i stwierdzam, że swoją D40ką najdłużej naświetlałem 600sek (przy ISO200), i żadne rogi mi się nie prześwietliły.

unicode
21-04-2012, 20:13
d40x -> http://www.optyczne.pl/42.7-Test_aparatu-Nikon_D40x_Jakość_obrazu_i_szumy_w_RAW.html

d60 -> http://www.optyczne.pl/78.7-Test_aparatu-Nikon_D60_Szumy_i_jakość_obrazu_w_RAW.html

d40 jest poprzednikiem tych modeli z tym samym typem matrycy tyle, że z mniejszą liczbą pikseli... najprościej zakryć dekielkiem obiektyw i sprawdzić osobiście... nie od dziś wiadomo, że matryce CCD się bardzo nagrzewają i powodują zwiększone szumy. Nie znalazłem typowego darka z nikonem d40 ale jestem pewny, że 30 minut naświetlania nie wpłynie pozytywnie na jakość zdjęcia.

edit.

d80 ma ten sam problem -> http://www.optyczne.pl/38.7-Test_aparatu-Nikon_D80_Jakość_obrazu_i_szumy_w_RAW.html

wasilewk
21-04-2012, 20:17
ale jestem pewny, że 30 minut naświetlania nie wpłynie pozytywnie na jakość zdjęcia.

To max, w praktyce wystarczy kilka minut. Ważne, że po jednym nocnym zdjęciu aparat nie będzie musiał jechać do serwisu.

Pzdr.

unicode
21-04-2012, 20:48
Może żeby podsumować dla autora wątku... warto kupić d40 za 500zł... wiadomo jest to aparat z niższej półki ale i tak jakością zdjęć bije na głowę kompakty, ma swoje wady jak każda puszka ale jak to się mówi trzeba nauczyć się z tym żyć:)

Kamil_ols
22-04-2012, 21:26
Panowie, zazwyczaj fotografując miasto nocą do obiektywu dotrze trochę światła a więc naświetlanie rzędu dwóch minut mi w zupełności wystarczy. Aż tak skrajnie naświetlać nie będę.

Chcę na tym D40 nauczyć się obsługi lustrzanki by zobaczyć czy to sprzęt dla mnie czy też lepiej pasuje mi zaawansowany kompakt. Jeśli będzie ok, wtedy może D200?

Jeszcze chciałbym spróbować za jakiś czas lustrzanki analogowej, ale wiem że wtedy muszę opanować do perfekcji lustrzankę cyfrową.

Dziękuje za dotychczasowe porady i opinie - bardzo mi pomogły. Jak już zakupię D40 to na pewno podzielę się wrażeniami :)

unicode
22-04-2012, 23:01
czekamy na wrażenia i życzymy wielu udanych kadrów:)

Kamil_ols
10-05-2012, 20:52
Hej!

D40 już jest w moim posiadaniu. W komplecie oprócz kastrata dostałem filtr UV Hoya, ładowarkę, pasek na szyję Nikon-a oraz pokrowiec LowePro. Chyba opłacało się ;)

Kadry wychodzą fajnie, obsługa też nie natręcza problemów. Praktycznie cały czas używam trybów M, A i S (A i S brakowało mi w Sony HX7V). Miło zaskoczyła mnie regulacja mocy lampy błyskowej :) Dziś może sesja nocna...

Wadą jest słabej jakości obiektyw (też macie takie luzy w 18-55?). W między czasie wrzucę kilka zdjęć, oczywiście do Waszej oceny.

Dziękuję za wszystkie opinie i porady - bardzo się przydały.

Na koniec jeszcze małe pytanko:
- czy D40 może dobrze współpracować z lampami typu SB 24 - 26?

Pozdrawiam Kamil

zgera
10-05-2012, 21:05
Wadą jest słabej jakości obiektyw (też macie takie luzy w 18-55?).

Przecież to kit, u mnie w nowym już były luzy, ma też swoje zalety, niska cena i dobry optycznie.
Zawsze możesz kupić lepszy, tylko ceny trochę zniechęcają.
Przyjemnej zabawy z Nikonem.

hotrok
10-05-2012, 22:09
Na koniec jeszcze małe pytanko:
- czy D40 może dobrze współpracować z lampami typu SB 24 - 26?

Pozdrawiam Kamil

Nie będzie współpracować. Nie działa automatyka - brak TTL, to stare typy lamp.
Z D40 smigają SB-400, SB-600, SB-700, SB-900, SB-910