PDA

Zobacz pełną wersję : Czy nowy D3200 bedzie mogl konkurowac z Nexem i d7000?

Mekano
19-04-2012, 18:35
Nikon d3200 ma ta sama matryce co Nex-7, a wiec 24 mpix
Mnie ciekawi jakosc obrazka, czy te aparaty beda porownywalne do siebie, pod wzgledem jakosci zdjec, jak myslicie?
Nie chodzi mi o ergonomie i prace w bardziej exstramalnych warunkach bo wiadomo, tutaj wygrywaja lustrzanki DX bardziej zaawansowane, pokroju d7000, bo to inna klasa sprzetu..
ale o sam koncowy efekt obrazka, gdzie nie potrzeba szybkiego AF i zaawansowanych szybkich funkcji..

Nex-7 i Nikon d7000 obrazuja bardzo podobnie i jak dla mnie, sa do siebie porownywalne, opierajac sie o sample z Google, wiec tak sie zastanawiam, czy ten nowy Nikon moze sie rownac z Nexem-7, 5N, Nikonem d-7000?, co sadzicie o tym?

Mekano
21-04-2012, 17:55
No to napisze co zaobserwowalam.
Jak dla mnie Sony Nex-7 i 5N wygrywa z Nowym Nikonem bezkonkurencyjnie. Ogladalam te same kadry i jakosc zdjec byla na wielki plus dla Nexa. Ilosc detali, wszystko ostre, a w Nikonie gdzies zamydlone, no ale zdjecia byly robione na kitowym obiektywie, wiec zdaje sobie sprawe ze to ma wielkie znaczenie i gdyby podpiac inne lepsze szklo, byla by pewnie inna roznica. Ostatnio zainteresowalam sie tym tematem, bo chcialam wiedziec czy aparaty bez lustra, moga dorownac lustrzankom, pod wzgledem obrazka (nie liczac ergonomii) i wiem ze moga. Zaznaczam tez, ze to jest tylko moja opinia, ktos inny moze stwierdzic inaczej, zdjecia ogladalam na 100% powiekszeniu i bardziej mi sie podobaly z Nex.

d5000
21-04-2012, 18:04
A posty zniknely?

tomek67
21-04-2012, 18:26
Jak dla mnie Sony Nex-7 i 5N wygrywa z Nowym Nikonem bezkonkurencyjnie. Ogladalam te same kadry i jakosc zdjec byla na wielki plus dla Nexa. Ilosc detali, wszystko ostre, a w Nikonie gdzies zamydlone, no ale zdjecia byly robione na kitowym obiektywie, wiec zdaje sobie sprawe ze to ma wielkie znaczenie i gdyby podpiac inne lepsze szklo, byla by pewnie inna roznica.
Sądząc po samplach to kit Nikona faktycznie przegrywa z 18-55 Sony.
Ostatnio pokazały się też stałki Sigmy 19 i 30mm.
Jest też 50mm ze stabilizacją w obiektywie.
Mnie trochę kusi zakup jakiegoś najtańszego z NEXów plus stałki.
Tanie lustrzanki mają problemy z precyzją AF plus FF/BF.
Gdy przez jakiś czas używałem Samsunga 30mm 2.0 to byłem zaskoczony jakością obrazu na 2.0.
Dosłownie każde zdjęcie idealnie ostre.
Oczywiście lustrzanki mają przewagę szybkości i gdy obiekt się porusza lub jest naprawdę ciemno wtedy AF Samsunga się gubił.

Mekano
21-04-2012, 20:00
Sądząc po samplach to kit Nikona faktycznie przegrywa z 18-55 Sony
ale zeby az tak? Bo po miedzy Nexami, a Nikonem 7000 jest mala roznica w jakosci zdjec, tymczasem 3200 z kitowym obiektywem, przy Nexach dla mnie wypada mizernie..

Mnie trochę kusi zakup jakiegoś najtańszego z NEXów plus stałki.
Tylko, ze najtansze Nexy sa o wiele slabsze od 5N czy 7
ja bym chciala zeby wyszedl nastepca 5n z wizjerem, moglby byc ciekawy..

kolas
21-04-2012, 20:26
Według mnie takie porównywanie sampli z neta nie jest do końca miarodajne. Głównie dlatego że sony na dzień dobry zwiększa ostrość softwerowo.

Mekano
21-04-2012, 21:15
Sony Nex-7 KLIK (http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-7-photo-gallery/DSC00300.JPG)
Nikon d3200 KLIK (http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/nikon-d3200-photo-gallery/DSC_0010.JPG)

Sony Nex-7 KLIK (http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-7-photo-gallery/DSC00306.JPG)
Nikon 3200 KLIK (http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/nikon-d3200-photo-gallery/DSC_0015.JPG)

Te same kadry, a roznica jest ogromna.. ja bym chciala zobaczyc te same kadry ale nie z kitowym obiektywem, tylko innym.. albo zeby jakies wyostrzenie ustawic.. czy cos.. trzeba zaczekac na testy..

mcleod
21-04-2012, 21:29
Strony sie nie otwierają ...

Do tej pory Nikon z sony'oskich matryc wyciagał więcej niz ich producent ...

Mekano
21-04-2012, 22:04
Strony sie nie otwierają ...
Dziala, zmien przegladarke wejdz na przyklad z Chrome, jesli z FireFox, nie mozesz.

Umbra
21-04-2012, 22:19
Ja mam chrome i też nie działa.

Mekano
21-04-2012, 22:28
hmm.. to podam Wam strone, a Wy sobie porownacie obrazki (nie wiem czemu wam nie dziala w takim razie, bo probowalam z FF i tez nie dzialalo, myslalam ze to wina przegladarki)
Nex-7 http://www.dcresource.com/reviews/sony/nex7-review/gallery
D3200 http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d3200-review/gallery

ale powiem tak, wzielam jeden obrazek z Nikona, wyostrzylam, zredukowalam lekki szum i jest pieknie teraz moze sie rownac z Nexami.. ale moze Wy sie wypowiecie na ten temat, co sadzicie o jakosci Nikon3200 vs Nex (pomijam ergonomie i prace w trudnych warunkach), sam obrazek statyczny.. mi sie teraz bardzo podoba..

kolas
22-04-2012, 10:25
Tak na szybko korzystając z dpreview sprawdziłem jak wygląda menu w nex i nikonie. Z tego co zauważyłem to w nex ostrość da się regulować od -3 do 3 a w nikonie 0-9. Czyli mogę przypuszczać że w nex'ach na dzień dobry ostrość jest podnoszona do połowy skali. Natomiast w nikonie, w w/w samplach jest ostrość na 3 - cokolwiek to znaczy ;). Podejrzewam więc że różnica jest znikoma, no chyba że coś jest z filtrem AA (AA - nie jestem pewny nazywy) a to może znacznie wpływać na ostrość zdjęć.

woit
22-04-2012, 17:40
Myślę że to nie o matrycę tu chodzi tylko jak dana firma korzystająca z danej matrycy ją wykorzysta, czyli jaki przejdzie zrobione zdjęcie postprocesing w aparacie zanim trafi na kartę pamięci. Matryca która ma z góry założoną powierzchnie, czyli mówimy tu o standardzie, w tym przypadku DX, już ma dawno wykorzystaną możliwość upychania na niej Mpix. Ale firmy produkujące aparaty nadal prześcigają się w tych liczbach w danych technicznych matrycy, aby taki kowalski który budzi sie w niedzielę rano i oznajmia rodzinie: " Dziś jedziemy do centrum h. kupić lustrzankę...Wakacje tuż tuż a kumple w pracy już mają...." Wydaję mi się że firmy produkujące sprzęt foto będą prowadzić wewnętrzny swój wyścig, kto napisze najlepszy program do postprocesingu zdjęcia, niedługo sami nie będziemy wiedzieć czy RAW to RAW czy RAW po obróbce wstępnej...hehe
Jeżeli upychanie Mpix w matryce już im szkodzi, ale za to się sprzedają, to czym to nadrobić? Oprogramowaniem !!!

Mekano
25-04-2012, 17:42
Jezeli okaze sie ze Nikon d3200 bedzie podobny jakosciowo do Nexa, bo na razie i tak jest za malo sampli, to za taka fajna cene (w porownaniu do nexa-7) fajnie bylo by dokupic drugie body.. zwlaszcza ze nieco starszy sprzet juz jest troche w tyle od nowych lustrzanek i bezlusterkowcow.

AMI
26-04-2012, 17:29
Jestem ciekaw ceny tego aparatu. Darmowy crop x2 może być całkiem przydatną sprawą do fotografii przyrody.

Pozdrawiam,
AMI

Mekano
27-04-2012, 22:36
Cena ma oscylowac okolo 650 euro, za samo body. Na razie sie zastanawiam czy wybrac tego Nikona, czy Nexa.. dla mnie to w sumie ciezki wybor. Bo oba aparaty mi sie podobaja.

d5000
27-04-2012, 23:26
W UK ceny takie:

Nikon D3200 Digital SLR Camera Body in Black
£559.95

Nikon D3200 Digital SLR Camera Body in Red
£559.95

Nikon D3200 Digital SLR Camera in Black + 18-55mm VR Lens
£649.95

Nikon D3100 Digital SLR Camera with 18-55mm VR Lens
£369.95

Nikon D5100 Digital SLR Camera + 18-55mm VR Lens
£519.95

Sony NEX-5N Compact System Camera with 18-55mm Lens in Black
£469.95

Sony NEX-7 Compact System Camera with 18-55mm Lens in Black
£1089.00

Naprawde jest ciezko z wyborem bym musial pobawic tymi dwoma cackami.

Mekano
28-04-2012, 00:06
Jak tanio w UK, u mnie w .es drozej :(

Naprawde jest ciezko z wyborem bym musial pobawic tymi dwoma cackami.
A to masz zamiar kupic do d7000? Ze wzgledu na matryce 24 mpix? :)

d5000
28-04-2012, 01:21
Szukam czegos mniejszego ale zeby nie stracic na jakosci zdjec i filmow. Nieraz ciezko jest te wszystkie graty ogarnac na wycieczce z rodzina.

Pawel Pawlak
28-04-2012, 17:56
no i niezłe jaj :D biorąc pod uwagę RAWy z http://www.dpreview.com/previews/nikond3200/6 D3200 szumi o ok. 1EV słabiej niż NEX7 :D Albo to nie ta sama matryca, albo nikon nieźle przy niej grzebał

Mekano
28-04-2012, 20:40
Mniej szumi fakt, ale za to zdjecia sa jakies takie malo ostre, a w Nexie sa zyleta.. podsumowujac mysle ze nie ma co sie zastanawiac, masz kase, kupujesz Nexa, chcesz zaoszczedzic bierzesz Nikona, gorsza jakosc, ale i polowe tanszy.

docxxx
28-04-2012, 20:59
Ja ja widze te wszystkie nowe plastikowe lustrzanki z nowa matryca i czulosciami rzedu natywne 6400 + H1. To mi sie slabo robi i wyje do ksiezyca: Nikonie, wypusc w koncu nastepce D300!