PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] Moja gastronomia

Lia
19-04-2012, 17:37
Czas najwyższy założyć ten wątek, w końcu to mi sprawia największą przyjemność w fotografii. :mrgreen: Pierwsze zdjęcie - świeżo po obróbce - przedstawia wielkanocną babę. Przygotowanie - ja, dekoracja - mama. :-P

Nie było możliwości strzelenia fotki z innym światłem niż padającym od lewej strony (okno).

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-aCxCtkgLrL0/T5Awt617blI/AAAAAAAAAf0/VC880Y0M4N8/s800/2012041901.jpg)

2pompony
19-04-2012, 17:48
Gratuluję mamie! Tobie za zdjęcie już mniej...

Lia
19-04-2012, 17:49
A co Ci się nie podoba konkretnie?

2pompony
19-04-2012, 17:54
Po pierwsze kadr. Po drugie perspektywa - dopiero z opisu się dowiedziałem co to jest, bo na zdjęciu widzę coś płaskiego jak grubszy naleśnik. Po trzecie nei podoba mi się brak jakichkolwiek działań, żeby zagrać GO, co na ogół świetnie się sprawdza. Kompozycji brak.

Reasumując - jak widzę dzieło mamy - to gratuluję, jak widzę zdjęcie, to już nie.

Lia
19-04-2012, 18:00
Znaczy się przyciemnić dół ciasta? GO raczej nie będzie, bo wyszłaby ciapa (kiedyś próbowałam z tej pozycji). Jaką byś sugerował kompozycję do ciasta, skoro chodziło mi o pokazanie góry? :D

2pompony
19-04-2012, 18:06
W zasadzie każde inne, byle nie z dołu. Zwykła perspektywa, jak zwykła filiżanka leżąca na stole z punktu widzenia siedzącego powinna być dobra. Niżej, wyżej - kwestia gustu... Byle widać było bryłę, kształt, trzeci wymiar (głębia ostrości)...

To co zrobiłaś już chyba nei nadaje się do dalszych ćwiczeń, po prostu masz takie zdjęcie i już. Lepiej poćwiczyć na nowej babce, albo na jakiejs inne bryle: filiżance, cukiernicy, dzbanku...

Lia
19-04-2012, 18:08
A to miałam jedno z boku, ale nie podobało mi się, bo nie było widać tej przepięknej góry. :mrgreen: Filiżankę z kawą masz na mojej stronie i wygląda chyba przyzwoicie z góry. :-P Najwyraźniej ta perspektywa do jedzenia się nie nadaje... Chętnie usłyszę opinię innej osoby na ten temat. ;-)

2pompony
19-04-2012, 18:13
Najwyraźniej ta perspektywa do jedzenia się nie nadaje...

Widzę, że masz tendencję do szufladkowania i schematów... CO to znaczy, że się nei nadaje do jedzenia? A do picia się nadaje?

Rzecz w tym, że raz się nadaje, a raz nie. Raz do picia, raz do jedzenia, a raz do kamienia - nei ma takich reguł. Ważne, żeby robić dobre zdjęcia, a nei schematycznie sądzić, że pionowo do filiżanki, a niepionowo do babki...

Bez dobrej woli i chęci zrozumienia nie wróżę lepszych rezultatów niestety.

Lia
19-04-2012, 18:26
Nie musisz tak ostro po mnie jechać (odniesienie głównie do ostatniego zdania), jestem tu, żeby się czegoś nauczyć. Trochę zamotałeś swoją poprzednią wypowiedź, ja ją zrozumiałam tak, a nie inaczej i od razu to odebrałeś jako "szufladkowanie". "Byle widać było bryłę, kształt, trzeci wymiar" - dla mnie to jednoznaczne, że takie rzeczy lepiej pokazywać z boku, a nie z góry... Mogłeś ująć to bardziej konkretnie, co rozwinąłeś w ostatnim poście. Nie jestem profesjonalistą, nie oczekuję pochwał, ale dobrej konstruktywnej krytyki. Kobiecie (szczególnie tej początkującej z fotografią) czasami trzeba lepiej wytłumaczyć. ;-)

2pompony
19-04-2012, 18:42
Lia, jeszcze po nikim - jak mówisz - nie jadę. A już zwłaszcza nie ostro.

Po drugie, nie mam do Ciebie o nic pretensji. Zachowujesz się, jakbym Cię neisłusznei skrzyczał. Jeśli coś mówię, wyciągnij wnioski, jeśli masz wątpliwości - spytaj. Ale nie przekręcaj tego, co mówię.

Po trzecie, wbrew temu co mówisz, wcale nei uważam, żeby kobiecie trzeba było tłumaczyć lepiej. Nie mam aż tak złego zdania o kobietach.

No i na koniec - nei nauczysz się robić zdjęć bez oglądania zdjęć innych i bez wyciągania z nich wniosków. Oczywiście ktoś na początku może Ci pomóc, zwrócić uwagę na co uważać, i jak unikać błędów. Ale nie łudź się, ze bez własnej obserwacji zaczniesz robić dobre zdjęcia.

Nie myśl też schematami - pewnei gdzieś na świecie ktoś zrobił świetne zdjęcei babki prosto z góry, nei wykluczam tego. Ale to zdjęcie akurat dobre nie jest - i to nie tylko dlatego, że z góry. Dla paru jeszcze innych powodów też (o tym m.in. w drugim moim poście). Jeśli nauczysz sie myśleć schematami typu: pionowo do filiżanek, niepionowo do babek - to zginiesz we własnoręcznie wymyślonych stereotypach. Stąd gorąco odradzam.

Gorąco za to radzę obejrzenie paru porządnych galerii i zobaczenie, jak zdjęcia robią jacyś wyczynowcy. A potem wyciągnięcie wniosków co powoduje, że ich zdjęcie jest tak fajne i spróbowanie zrobienia czegoś podobnego. To dużo daje, ale nie wolno zamknąć się w schematach - stąd moja reakcja, Ja naprawdę w to wierzę.

Lia
19-04-2012, 18:58
Nie przekręcam - podałam przykład. Zdanie "Bez dobrej woli i chęci zrozumienia nie wróżę lepszych rezultatów niestety." odebrałam, jakbyś od razu mnie ocenił - że nie jestem tu po to, żeby się czegoś nauczyć, tylko zbierać pochwały. A co do kobiet, to chodziło mi o co innego, ale naprawdę nie chce mi się tego tłumaczyć.

Wstawiam zdjęcie z innej perspektywy. Wiem, że dół ucięty, ale chcę zobaczyć czy to ujęcie prezentuje się lepiej od poprzedniego. Robiłam już kiedyś takie i się podobało (tylko nie było ucięte :P).

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/4327/2012041902.jpg)

Murphy
19-04-2012, 19:25
Myślę, że Bombel ma rację co do opinii o pierwszym zdjęciu. To drugie moim zdaniem jest lepsze. A swoją drogą to polecam: http://helion.pl/ksiazki/ujecia-ze-smakiem-kulisy-fotografii-kulinarnej-i-stylizacji-dan-helene-dujardin,ujesma.htm

Pozdrawiam

Lia
19-04-2012, 19:32
Dziękuję za opinię i polecenie książki, przyjrzę się tej pozycji. ;-)

marszull
23-04-2012, 13:04
ksiazke polecam poczatkujacym, a co do zdjecia, to drugie jest lepsze tylko ostrosc zle zlapana, trzeba bardziej na napisie niz na szlaczkach z boku
przy takim mniej ciasnym kadrze, przydaly by sie jakies rekwizyty
a co do filizanki z kawa, to wg mnie nie jest to najszczesliwsze ujecie (przy tej porcelanie i spodku) bo raczej wyglada na zupe kawowa niz kawe (przynajmniej ja przez chwile sie zastanowilem co to za zupa)

majchrzak
15-01-2013, 01:14
mnie się tam podoba ... wytrwałości ... efekty przyjdą same :)