PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze parasole :)

romek257
19-04-2012, 16:38
Witam. Wiem , ze pewnie macie dosyc takich postow, ale mimo wszzystko sprobuje zapytac. Czy taki zestaw jaki widzicie po otwarciu tego linku jest warty tych pieniedzy, czy to raczej wciskanie "byle czego" w sumie za niewielkie pieniedze?http://www.koopgoedkoop.nl/vrije-tijd/fotografie/studiosets/fotostudio-set-2x-flitser-2x-statief-6x-flits-paraplu.html

Art Erie
19-04-2012, 16:46
Parasole to groszowe sprawy, dobre statywy robi Quantuum ("Air"), lampy w tym zestawie są jakieś badziewne.
Cena za zestaw, nie jest wysoka ale MZ szkoda pieniędzy na takie "coś".

romek257
19-04-2012, 17:12
dzieki za odzew. zapomnialem tylko napisac, ze te lampy potrzebne mi sa zeby nauczyc sie poslugiwac takim swiatlem. No, ale skoro nie warto to poczekam i kupie cos lepszego...

Art Erie
19-04-2012, 19:18
Quantuum PT, albo lepiej R+ są dobre, cenione i popularne.

bogdi64
19-04-2012, 21:33
z tego co widzę to prawdopodobnie odpowiednik lamp CY100 - cena 99euro, jak najbardziej atrakcyjna, zwłaszcza, że sam nie wiesz czy to ci się spodoba ? - jeśli tak to wtedy doinwestujesz w mocniejsze lampy, a te zostawisz jako dodatek i na pewno będziesz wykorzystywał
ps: ciekawe ceny w tym sklepie ;)

Art Erie
19-04-2012, 21:39
[...] - jeśli tak to wtedy doinwestujesz w mocniejsze lampy, a te zostawisz jako dodatek i na pewno będziesz wykorzystywał[...]

Ale trzeba uświadomić kolegę, że lampy z mocowaniem typu Bowens umożliwią w przyszłości dobór tanich akcesoriów, a ten schowany w głębi palnik też nie jest dobrym pomysłem...

romek257
19-04-2012, 21:39
No wlasnie ceny w tym sklepie przyciagaja mnie strasznie do niego :) Wszystko co mam kupilem w Holandii (maja niski podatek na elektronike) Wiec jesli trzeba by bylo cos przetlumaczyc ;) to sluze pomoca. Pozdrawiam

bogdi64
19-04-2012, 22:15
Ale trzeba uświadomić kolegę, że lampy z mocowaniem typu Bowens umożliwią w przyszłości dobór tanich akcesoriów, a ten schowany w głębi palnik też nie jest dobrym pomysłem...

masz rację pod warunkiem uświadomienia, że przeciętny (w miarę tani sofbox) kosztuje tyle co ten cały zestaw, a schowany palnik w tym przypadku (zastosowanie parasoli) akurat jest normalną (pożądaną opcją) bo do innych lamp aby umocować parasol zakładasz czaszę, która właśnie "chowa" palnik w środku - tu po prostu nie trzeba kupować tego elementu, tego typu lampy dobrze się spisują właśnie z parasolami, wrotami, strumienicami

Art Erie
19-04-2012, 22:34
masz rację pod warunkiem uświadomienia, że przeciętny (w miarę tani sofbox) kosztuje tyle co ten cały zestaw, a schowany palnik w tym przypadku (zastosowanie parasoli) akurat jest normalną (pożądaną opcją) bo do innych lamp aby umocować parasol zakładasz czaszę, która właśnie "chowa" palnik w środku - tu po prostu nie trzeba kupować tego elementu, tego typu lampy dobrze się spisują właśnie z parasolami, wrotami, strumienicami

Owszem, ale brnąc dalej ( a sądzę, że kolega ma takie zamiary ) trzeba zaznaczyć, że parasole w pomieszczeniu dają światło trudne do kontrolowania. Modyfikatory dające skupione światło, będą działać prawidłowo natomiast problem pojawi się już przy zastosowaniu softboxa, czy "słoneczka".
Do tego dochodzi jeszcze podział mocy i tutaj dochodzimy do sedna sprawy: czy warto kupić "coś", czy może zdecydować się na rozwiązanie dające możliwości rozbudowy i wykorzystania w przyszłości?
Oczywiście mamy tutaj kwestię finansową i decyzję musimy pozostawić koledze, ale dobrze będzie gdy zakup będzie w jakiejś tam części bardziej świadomy.

Dager
19-04-2012, 22:52
Szczerze mówiąc te holenderskie lampki, przy takiej cenie, prezentują się całkiem nie najgorzej (przynajmniej wizualnie). Są też chyba mniejsze niż CYki. Jednak inwestując faktycznie warto myśleć o rozwoju zestawu. Przy czym trzeba brać pod uwagę mnóstwo innych kryteriów - ile mamy miejsca, od czego chcemy zacząć no i fundusze. Dobry byłby zestaw z lampami zaopatrzonymi w jakąkolwiek regulację mocy + softbox + parasolka i jakieś sensowne statywy. Taka konfiguracja pozwala wypróbować wiele wariantów, trochę się nauczyć a przede wszystkim zorientować się w jakim kierunku chcemy iść. Budżetowych lamp do wyboru jest na rynku całkiem sporo: CYki, Mircopro, czy Jinbei w kilkunastu wariantach, nie wspominając o najzwyklejszych błyskach na gwint żarówkowy. Stworzenie rozwojowego zestawu to lepsza inwestycja, ale będzie już kosztować nieco więcej.

romek257
19-04-2012, 23:09
To moze ja troszke sprostuje.. Zaczne od tego co mam czyli D90, N35 1.8, N50 1.8 stary tamron 135mm 2.8 lampa nissin di622 markII , blendy i wolne wekendy na robienie zdjec :) Jak narazie przyczytalem 99 procent poradnikow dla poczatkujacych ktore niewiele mi daly (albo jestem, beztalenciem, albo poradniki nic nie warte) wiec w przyszlosci chce isc na jakies kursy fotograficzne bo strasznie lubie robic zdjecia i ciesze sie nawet gdy tylko jedna na 10000 jest fajne :) a lampy i parasolki to dlatego ze podpatrujac sesje w plenerze bardzo podoba mi sie oswietlenie modelki wlasnie za ich pomoca.
i Jeszcze cos nie chce zarabiac na zdjeciach, tylko byc z nich dumny..

Art Erie
20-04-2012, 09:34
[..]) a lampy i parasolki to dlatego ze podpatrujac sesje w plenerze bardzo podoba mi sie oswietlenie modelki wlasnie za ich pomoca.[...]

Przy świetle dziennym, a w słoneczny dzień to już bardzo szybko zetkniesz się z problemem małej mocy lamp i czasu synchronizacji. Robiłem ostatnio testy z lampą 600Ws w trybie FP ( były wątpliwości, co do tego czy 600Ws wystarczy ). Lampy które podlinkowałeś są bardzo słabe, a parasole zabiora jeszcze lwią część tej mocy.

romek257
20-04-2012, 18:02
Mam jeszcze jedo pytanie. A propo tego ze jestem poczatkujacy :) d90 synchronizuje czas blysku do 1/200 te lampy blyskaja od 1/500 jak to sie rozwiazuje? gdzies znalazlem cos o kostkach synchonizacyjnych ale niewiele mi to mowi. Mam jescze PIxel Pawn TF 362rx. Ale to chyba nie pomoze.. ?

Art Erie
20-04-2012, 18:17
[..]) d90 synchronizuje czas blysku do 1/200 te lampy blyskaja od 1/500 jak to sie rozwiazuje?

Za czas synchronizacji odpowiada body, a dokładniej migawka, a jeszcze dokładniej jej typ. W niektórych aparatach czas minimalnej synchronizacji to 1/500s ( Nikon D70 ), jednak w większości pozostałych 1/200-1/250s.
Jest też coś takiego jak tryb FP, czyli synchronizacja z krótkimi czasami ( do ustawienia w menu aparatu, ale nie dotyczy to prostrzych modeli ). Z trybem FP moc błysku spada dość drastycznie, ale można synchronizować nawet do 1/8000s. FP można używać z body i lampami reporterskimi obsługującymi taką opcję, bądż też z lampą studyjną ( w tym wypadku trzeba użyć triku - lampę studyjną należy wyzwolić poprzez fotocelę, lampą reporteską w trybie FP).
Inny sposób to CLS, ale oczywiście tylko z lampami reporteskimi obsługującymi ten protokół.
Z kolei lampy studyjne można też synchronizować w trybie FP za pomocą wyzwalaczy radiowych ( na dzień dzisiejszy jedynie PW i Pixel King potrafią zejść do 1/8000s).
Więcej na temat synchronizacji w trybie FP możesz doczytać tutaj ( na przykładzie Canona, u nich FP nazywa się HSS, reszta działa na tej samej zasadzie) http://www.optyczne.pl/53.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_%E2%80%93_praktyka.html

romek257
20-04-2012, 18:55
... Matko swieta ..... przeczytalem ten artykul i nie jest to takie proste. Ja myslalem ze po prostu dokupuje sie cos za powiedzmy cene do 800zl podpina sie to po aparat i wszystko blyska jak dyskoteka w remizie :) . O ile znam siebie to kupie te lampy i parasole za 99eur po to zeby sie nimi pobawic, jesli spodoba mi sie to w przyszlosci kupie lepsze lampy, jesli uznam, ze to nie dla mnie trudno - nie wiele zaplace to i strata bedzie niewielka. Dziekuje Wam bardzo za "naswietlenie" :) tematu.

Art Erie
20-04-2012, 19:16
... Matko swieta ..... przeczytalem ten artykul i nie jest to takie proste. Ja myslalem ze po prostu dokupuje sie cos za powiedzmy cene do 800zl podpina sie to po aparat i wszystko blyska jak dyskoteka w remizie :) [...]

Teorii nie musisz przyswajać, wystarczy jeśli będziesz "wiedział co z czym". Niestety błyskanie w plenerze przy silnym słońcu wymaga również sporej inwestycji w sprzęt. Pomyśl też o zasilaniu tych lamp, bo na łące raczej trudno o gniazdko z zasilaniem 230V, a przetwornice samochodowe 12/230V nie dadzą rady.

EDIT

Tak po taniości, to spróbuj z blendą.

romek257
22-04-2012, 10:35
Przetwornice mysle ze dadza rade. Mam taka ktora mozna obciazyc do 2000W. Podlaczylem do niej czajnik taki z domu i dala rade :) wiec i lamy powinny smigac

Akz
22-04-2012, 12:31
Bardzo wątpliwe. Jak się uda to napisz model.

Art Erie
22-04-2012, 13:33
Przetwornice mysle ze dadza rade. Mam taka ktora mozna obciazyc do 2000W. Podlaczylem do niej czajnik taki z domu i dala rade :) wiec i lamy powinny smigac

Kumpel tego typu przetwornicą zasilał betoniarkę i co z tego? Takie przetwornice mają uproszczoną sinusoidę ( taki "schodek" ) i nie nadają się do zasilania elektroniki. Druga sprawa jest taka, że lamy studyjne potrzebują dużego "kopa" w krótkim czasie, a zwykła przetwornica tego nie da. Możesz kombinować z dużym (ale to naprawdę dużym) UPS.
Z dedykowanych rozwiązań są lampy Quantuum Dual Power w wersji 300 i 600Ws, póżniej są generatory plenerowe do lamp ale to już większe i droższe od 1500zł w góre.

Dager
22-04-2012, 14:29
Potwierdzam, kombinowanie z przetwornicami samoróbkami nie jest najlepszym pomysłem, eksperymenty takie bywają zgubne dla lamp. Dedykowanych rozwiązań plenerowych jest całkiem sporo i z roku na rok coraz więcej: Discovery 600, Freepower RD600, małe zasilacze Tronixa - Explorer mini etc... Generalnie do wyboru do koloru. Jednak rozwiązania te oscylują w okolicach 1500zł i wyżej. W tym wypadku ma być chyba jak najbardziej budżetowo, więc blenda 5w1 będzie najlepszym zestawem plenerowym.

Art Erie
22-04-2012, 16:01
Jest jeszcze rozwiązanie pod tytułem "młotek"; te stare lampy są dość tanie a niektóre dysponują naprawdę potężną mocą ( szukaj tych zasilanych 6xAA ).