Zobacz pełną wersję : Pierwsze parasole :)
romek257
19-04-2012, 16:38
Witam. Wiem , ze pewnie macie dosyc takich postow, ale mimo wszzystko sprobuje zapytac. Czy taki zestaw jaki widzicie po otwarciu tego linku jest warty tych pieniedzy, czy to raczej wciskanie "byle czego" w sumie za niewielkie pieniedze?http://www.koopgoedkoop.nl/vrije-tijd/fotografie/studiosets/fotostudio-set-2x-flitser-2x-statief-6x-flits-paraplu.html
Art Erie
19-04-2012, 16:46
Parasole to groszowe sprawy, dobre statywy robi Quantuum ("Air"), lampy w tym zestawie są jakieś badziewne.
Cena za zestaw, nie jest wysoka ale MZ szkoda pieniędzy na takie "coś".
romek257
19-04-2012, 17:12
dzieki za odzew. zapomnialem tylko napisac, ze te lampy potrzebne mi sa zeby nauczyc sie poslugiwac takim swiatlem. No, ale skoro nie warto to poczekam i kupie cos lepszego...
Art Erie
19-04-2012, 19:18
Quantuum PT, albo lepiej R+ są dobre, cenione i popularne.
z tego co widzę to prawdopodobnie odpowiednik lamp CY100 - cena 99euro, jak najbardziej atrakcyjna, zwłaszcza, że sam nie wiesz czy to ci się spodoba ? - jeśli tak to wtedy doinwestujesz w mocniejsze lampy, a te zostawisz jako dodatek i na pewno będziesz wykorzystywał
ps: ciekawe ceny w tym sklepie ;)
Art Erie
19-04-2012, 21:39
[...] - jeśli tak to wtedy doinwestujesz w mocniejsze lampy, a te zostawisz jako dodatek i na pewno będziesz wykorzystywał[...]
Ale trzeba uświadomić kolegę, że lampy z mocowaniem typu Bowens umożliwią w przyszłości dobór tanich akcesoriów, a ten schowany w głębi palnik też nie jest dobrym pomysłem...
romek257
19-04-2012, 21:39
No wlasnie ceny w tym sklepie przyciagaja mnie strasznie do niego :) Wszystko co mam kupilem w Holandii (maja niski podatek na elektronike) Wiec jesli trzeba by bylo cos przetlumaczyc ;) to sluze pomoca. Pozdrawiam
Ale trzeba uświadomić kolegę, że lampy z mocowaniem typu Bowens umożliwią w przyszłości dobór tanich akcesoriów, a ten schowany w głębi palnik też nie jest dobrym pomysłem...
masz rację pod warunkiem uświadomienia, że przeciętny (w miarę tani sofbox) kosztuje tyle co ten cały zestaw, a schowany palnik w tym przypadku (zastosowanie parasoli) akurat jest normalną (pożądaną opcją) bo do innych lamp aby umocować parasol zakładasz czaszę, która właśnie "chowa" palnik w środku - tu po prostu nie trzeba kupować tego elementu, tego typu lampy dobrze się spisują właśnie z parasolami, wrotami, strumienicami
Art Erie
19-04-2012, 22:34
masz rację pod warunkiem uświadomienia, że przeciętny (w miarę tani sofbox) kosztuje tyle co ten cały zestaw, a schowany palnik w tym przypadku (zastosowanie parasoli) akurat jest normalną (pożądaną opcją) bo do innych lamp aby umocować parasol zakładasz czaszę, która właśnie "chowa" palnik w środku - tu po prostu nie trzeba kupować tego elementu, tego typu lampy dobrze się spisują właśnie z parasolami, wrotami, strumienicami
Owszem, ale brnąc dalej ( a sądzę, że kolega ma takie zamiary ) trzeba zaznaczyć, że parasole w pomieszczeniu dają światło trudne do kontrolowania. Modyfikatory dające skupione światło, będą działać prawidłowo natomiast problem pojawi się już przy zastosowaniu softboxa, czy "słoneczka".
Do tego dochodzi jeszcze podział mocy i tutaj dochodzimy do sedna sprawy: czy warto kupić "coś", czy może zdecydować się na rozwiązanie dające możliwości rozbudowy i wykorzystania w przyszłości?
Oczywiście mamy tutaj kwestię finansową i decyzję musimy pozostawić koledze, ale dobrze będzie gdy zakup będzie w jakiejś tam części bardziej świadomy.
Szczerze mówiąc te holenderskie lampki, przy takiej cenie, prezentują się całkiem nie najgorzej (przynajmniej wizualnie). Są też chyba mniejsze niż CYki. Jednak inwestując faktycznie warto myśleć o rozwoju zestawu. Przy czym trzeba brać pod uwagę mnóstwo innych kryteriów - ile mamy miejsca, od czego chcemy zacząć no i fundusze. Dobry byłby zestaw z lampami zaopatrzonymi w jakąkolwiek regulację mocy + softbox + parasolka i jakieś sensowne statywy. Taka konfiguracja pozwala wypróbować wiele wariantów, trochę się nauczyć a przede wszystkim zorientować się w jakim kierunku chcemy iść. Budżetowych lamp do wyboru jest na rynku całkiem sporo: CYki, Mircopro, czy Jinbei w kilkunastu wariantach, nie wspominając o najzwyklejszych błyskach na gwint żarówkowy. Stworzenie rozwojowego zestawu to lepsza inwestycja, ale będzie już kosztować nieco więcej.
romek257
19-04-2012, 23:09
To moze ja troszke sprostuje.. Zaczne od tego co mam czyli D90, N35 1.8, N50 1.8 stary tamron 135mm 2.8 lampa nissin di622 markII , blendy i wolne wekendy na robienie zdjec :) Jak narazie przyczytalem 99 procent poradnikow dla poczatkujacych ktore niewiele mi daly (albo jestem, beztalenciem, albo poradniki nic nie warte) wiec w przyszlosci chce isc na jakies kursy fotograficzne bo strasznie lubie robic zdjecia i ciesze sie nawet gdy tylko jedna na 10000 jest fajne :) a lampy i parasolki to dlatego ze podpatrujac sesje w plenerze bardzo podoba mi sie oswietlenie modelki wlasnie za ich pomoca.
i Jeszcze cos nie chce zarabiac na zdjeciach, tylko byc z nich dumny..
Art Erie
20-04-2012, 09:34
[..]) a lampy i parasolki to dlatego ze podpatrujac sesje w plenerze bardzo podoba mi sie oswietlenie modelki wlasnie za ich pomoca.[...]
Przy świetle dziennym, a w słoneczny dzień to już bardzo szybko zetkniesz się z problemem małej mocy lamp i czasu synchronizacji. Robiłem ostatnio testy z lampą 600Ws w trybie FP ( były wątpliwości, co do tego czy 600Ws wystarczy ). Lampy które podlinkowałeś są bardzo słabe, a parasole zabiora jeszcze lwią część tej mocy.
romek257
20-04-2012, 18:02
Mam jeszcze jedo pytanie. A propo tego ze jestem poczatkujacy :) d90 synchronizuje czas blysku do 1/200 te lampy blyskaja od 1/500 jak to sie rozwiazuje? gdzies znalazlem cos o kostkach synchonizacyjnych ale niewiele mi to mowi. Mam jescze PIxel Pawn TF 362rx. Ale to chyba nie pomoze.. ?
Art Erie
20-04-2012, 18:17
[..]) d90 synchronizuje czas blysku do 1/200 te lampy blyskaja od 1/500 jak to sie rozwiazuje?
Za czas synchronizacji odpowiada body, a dokładniej migawka, a jeszcze dokładniej jej typ. W niektórych aparatach czas minimalnej synchronizacji to 1/500s ( Nikon D70 ), jednak w większości pozostałych 1/200-1/250s.
Jest też coś takiego jak tryb FP, czyli synchronizacja z krótkimi czasami ( do ustawienia w menu aparatu, ale nie dotyczy to prostrzych modeli ). Z trybem FP moc błysku spada dość drastycznie, ale można synchronizować nawet do 1/8000s. FP można używać z body i lampami reporterskimi obsługującymi taką opcję, bądż też z lampą studyjną ( w tym wypadku trzeba użyć triku - lampę studyjną należy wyzwolić poprzez fotocelę, lampą reporteską w trybie FP).
Inny sposób to CLS, ale oczywiście tylko z lampami reporteskimi obsługującymi ten protokół.
Z kolei lampy studyjne można też synchronizować w trybie FP za pomocą wyzwalaczy radiowych ( na dzień dzisiejszy jedynie PW i Pixel King potrafią zejść do 1/8000s).
Więcej na temat synchronizacji w trybie FP możesz doczytać tutaj ( na przykładzie Canona, u nich FP nazywa się HSS, reszta działa na tej samej zasadzie) http://www.optyczne.pl/53.1-poradnik-Przewodnik_PocketWizard_%E2%80%93_praktyka.html
romek257
20-04-2012, 18:55
... Matko swieta ..... przeczytalem ten artykul i nie jest to takie proste. Ja myslalem ze po prostu dokupuje sie cos za powiedzmy cene do 800zl podpina sie to po aparat i wszystko blyska jak dyskoteka w remizie :) . O ile znam siebie to kupie te lampy i parasole za 99eur po to zeby sie nimi pobawic, jesli spodoba mi sie to w przyszlosci kupie lepsze lampy, jesli uznam, ze to nie dla mnie trudno - nie wiele zaplace to i strata bedzie niewielka. Dziekuje Wam bardzo za "naswietlenie" :) tematu.
Art Erie
20-04-2012, 19:16
... Matko swieta ..... przeczytalem ten artykul i nie jest to takie proste. Ja myslalem ze po prostu dokupuje sie cos za powiedzmy cene do 800zl podpina sie to po aparat i wszystko blyska jak dyskoteka w remizie :) [...]
Teorii nie musisz przyswajać, wystarczy jeśli będziesz "wiedział co z czym". Niestety błyskanie w plenerze przy silnym słońcu wymaga również sporej inwestycji w sprzęt. Pomyśl też o zasilaniu tych lamp, bo na łące raczej trudno o gniazdko z zasilaniem 230V, a przetwornice samochodowe 12/230V nie dadzą rady.
EDIT
Tak po taniości, to spróbuj z blendą.
romek257
22-04-2012, 10:35
Przetwornice mysle ze dadza rade. Mam taka ktora mozna obciazyc do 2000W. Podlaczylem do niej czajnik taki z domu i dala rade :) wiec i lamy powinny smigac
Bardzo wątpliwe. Jak się uda to napisz model.
Art Erie
22-04-2012, 13:33
Przetwornice mysle ze dadza rade. Mam taka ktora mozna obciazyc do 2000W. Podlaczylem do niej czajnik taki z domu i dala rade :) wiec i lamy powinny smigac
Kumpel tego typu przetwornicą zasilał betoniarkę i co z tego? Takie przetwornice mają uproszczoną sinusoidę ( taki "schodek" ) i nie nadają się do zasilania elektroniki. Druga sprawa jest taka, że lamy studyjne potrzebują dużego "kopa" w krótkim czasie, a zwykła przetwornica tego nie da. Możesz kombinować z dużym (ale to naprawdę dużym) UPS.
Z dedykowanych rozwiązań są lampy Quantuum Dual Power w wersji 300 i 600Ws, póżniej są generatory plenerowe do lamp ale to już większe i droższe od 1500zł w góre.
Potwierdzam, kombinowanie z przetwornicami samoróbkami nie jest najlepszym pomysłem, eksperymenty takie bywają zgubne dla lamp. Dedykowanych rozwiązań plenerowych jest całkiem sporo i z roku na rok coraz więcej: Discovery 600, Freepower RD600, małe zasilacze Tronixa - Explorer mini etc... Generalnie do wyboru do koloru. Jednak rozwiązania te oscylują w okolicach 1500zł i wyżej. W tym wypadku ma być chyba jak najbardziej budżetowo, więc blenda 5w1 będzie najlepszym zestawem plenerowym.
Art Erie
22-04-2012, 16:01
Jest jeszcze rozwiązanie pod tytułem "młotek"; te stare lampy są dość tanie a niektóre dysponują naprawdę potężną mocą ( szukaj tych zasilanych 6xAA ).