Zobacz pełną wersję : Jaka głowice wybrać ? Benro BH-2 M czy może Manfrotto 496RC2 ?
grzegorzdz72
19-04-2012, 15:44
Witam
Posiadam statyw SLIK 340DX z głowicą Slik SH-705E.
Chciałbym zmienić głowicę na kulową i tutaj zastanawiam się nad Benro BH-1 lub BH-2 lub Manfrotto 496RC2. Głowice Benro są tanśze, a dodatkowo wyczytałem gdzieś, że są lepsze od głowic kulowych Manfrotto.
Proszę o pomoc w wyborze.
pozdrawiam
grzegorzdz72
Miałem obie, najpierw Manfrotto potem Benro. Zdecydowanie polecam drugą. Znacznie solidniejsza z lepszym uchwytem (skręcanym a nie zatrzaskowym).
pozdr.
adalbertus44
27-04-2012, 10:14
Sirui serii KX.
jesli chodzi o jakosc wykonania, to raczej trudno sie zblizyc do poziomu Manfrotto. to juz nawet Triopo RS-1 jest lepsze od tego dziadostwa. o Benro laskawie nie wspomne, bo to jest przepasc.
pomyslalbym nad tym Sirui. zbiera swietne recenzje, a seria Kx jest dodatkowo zgodna z systemem Arki...
Nie wiem skąd ta przepaść w przypadku Benro, te które miałem okazję oglądać wcale nie prezentują się gorzej od innych (widywałem gorsze patenty). Inna kwestia, jak to wypada podczas długotrwałego użytkowania. Co do Sirui to póki co właściwie nie wiadomo o co chodzi, jeżeli znalazłeś gdzieś dobre recenzje to ja chętnie poczytam :)
pomyslalbym nad tym Sirui. zbiera swietne recenzje, a seria Kx jest dodatkowo zgodna z systemem Arki...
A Benro i Triopo to niby nie?
grzegorzdz72
29-04-2012, 22:55
jesli chodzi o jakosc wykonania, to raczej trudno sie zblizyc do poziomu Manfrotto. to juz nawet Triopo RS-1 jest lepsze od tego dziadostwa. o Benro laskawie nie wspomne, bo to jest przepasc.
piszesz że Triopo RS-1 jest już lepsze od tego dziadostwa , nie wspominając już o Benro
hmmm, nie rozumiem zatem którą głowicę określasz jako "dziadostwo" ?
Posiadam Triopo 3230X8.C oraz Manfrotto 322RC2 z płytką 200pl-14... Również zastanawiałem się nad 496RC2 - ogólnie jakąs średnią głowicą kulową, lżejszą od pistoletowej i do ogólnego użytku, a przeglądam forum i troche zaskakują mnie tu wypowiedzi co do jakości tej głowicy... niestety nie mam jak i gdzie przetestować jej... Miałem kiedys triopo nb-2s ale irytowało mnie w niej pokrętło które z czasem zaczeło sie ślizgać - guma na nim - co nie pozwalało na dokręcenie i obniżanie sie kadru... Sam teraz nie wiem co wybrać... nie chciałbym przeznaczac wiecej ka 300zł na nią... płytka dodatkowo byłą by ok do obu głowic wiec nie musiałbym non stop przepinać... Czy moglibyście coś podpowiedzieć jeszcze w tym temacie? są jakieś modele z "wajchą" zamiast typowego okrągłego pokrętła może?