PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-200 VRI

cz4rnuch
19-04-2012, 13:39
Witam! Mam mały problem z tym sprzętem. Obiektyw ostrzy w punkt i AF działa stosunkowo płynnie tylko do odległości ok 4 metrów na skali. Gdy próbuję ustawić ostrość na obiekty znajdujące się dalej obiektyw dochodzi do wartości ok 4m po czym zwalnia i zatrzymuje się, silnik nadal pracuje ale coraz głośniej(zaczyna popiskiwać) i nie jest w stanie ustawić ostrości. Towarzyszą temu wibracje które przenoszą się także na korpus. VR oczywiście wyłączone. Dziwne jest ponadto, że podczas próby ustawienia ostrości zaczyna poruszać się pierścień ostrzenia. Analogiczna sytuacja powtarza się gdy skala znajduje się w pobliżu granicy 10 metrów. Jednak gdy skieruję obiektyw ku górze jest on w stanie przelecieć przez całą skalę nie zatrzymując się, z tym że robi to wolno. Gdy ponownie wyceluję nim na wprost lub do dołu objawy powracają. Drugi problem to ostrzenie manualne, przy dojechaniu do wartości 4 i 10 metrów mogę sobie kręcić pierścieniem do woli, skala ani drgnie. Jak myślicie czym może to być spowodowane i jakie są ewentualne koszty naprawy.

mOSAd
19-04-2012, 15:31
Proponuję od razu do działu serwis wątek przenieść. Widać, że tam się obiektyw kwalifikuje. Szkoda.

karolt
20-04-2012, 17:16
Jak myślicie czym może to być spowodowane
Myślimy, że to uszkodzenie mechaniczne spowodowane tym, że silnik po prostu powiedział "dość" (na przykład).

i jakie są ewentualne koszty naprawy.
Myślimy, że najszybciej się dowiesz dzwoniąc do Nikon Polska i/lub paru innych polecanych tu na forum serwisów, także zagranicznych. Niektóre z nich możesz łatwo wygooglać.
Ja ostatnio korzystałem z tego naprawiając lampę:
http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=26
Mogę polecić, zadzwonić nie zaszkodzi.

wlods
20-04-2012, 17:48
-Kurcze ciężko zabić ten obiektyw no ale jak wszystko-może się zepsuć.Nagle zaczął tak się zachowywać czy po uderzeniu,upadku jakimś.Szkoda,naprawdę-myślę że uratujesz szkło bo części do niego są ale wiadomo-cena...

cz4rnuch
20-04-2012, 18:42
Proponuję od razu do działu serwis wątek przenieść. Widać, że tam się obiektyw kwalifikuje. Szkoda.
Wybaczcie, z nerwów nie zauważyłem działu serwis. Jeśli zachodzi taka potrzeba proszę moderację o przeniesienie wątku.

Myślimy, że to uszkodzenie mechaniczne spowodowane tym, że silnik po prostu powiedział "dość" (na przykład). Też tak podejrzewałem, ale łudziłem się że może wystarczyłoby przesmarować.

Myślimy, że najszybciej się dowiesz dzwoniąc do Nikon Polska i/lub paru innych polecanych tu na forum serwisów, także zagranicznych. Niektóre z nich możesz łatwo wygooglać.
Próbowałem się dodzwonić do serwisu Nikona, ale mi się nie udało. Zdaję sobie sprawę, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Chciałem jedynie poznać wasze opinie i przygotować się na ewentualne koszta. Przy okazji dzięki za link. Dziś już nie pracują, ale jutro się wybiorę bo daleko nie mam.

krzysztof jot
20-04-2012, 22:17
no miałem te obiektywy, mnie nic się nie działo - ale to objawy na serwis. Jak masz NPS - możesz liczyć na w miarę szybkie działania i ewentualnie szkło na czas naprawy. Tak czy inaczej - nie będzie ani szybko ani tanio. Najtaniej - o ile tylko czyszczenie i smarowanie, aczkolwiek wyglada to na silnik SWM, lub jakies mechaniczne przekładnie - a przy tym szkle to od kilku set do i 2tys może kosztować.

karolt
21-04-2012, 13:54
może wystarczyłoby przesmarować

Nie jest to wykluczone, ale bez obejrzenia/rozebrania szkła to pewnie nikt Ci niczego na pewno nie powie :-)

cz4rnuch
23-04-2012, 16:17
Z przesmarowania raczej nici będą. Jestem po rozmowie z technikiem z serwisu Nikona. Przeanalizował mój wcześniejszy mail z opisem, coś tam dopytał i doszedł do wniosku że powody wadliwego działania mogą być dwa: uszkodzony silnik lub pogięte helikoidy(tak to jakoś leciało) i powinienem się przygotować na drenaż portfela w granicach 800 do 1000 PLN.

karolt
24-04-2012, 13:09
Spytaj w innych serwisach, także za granicą. Niemcy, UK... czasem nawet z wysyłka wychodzi taniej i szybciej, niż w Polsce.