PDA

Zobacz pełną wersję : Hellios konwersja

Kuba1986
16-04-2012, 19:59
Witam,

Wiem że się da, nie wiem jak ;) Chcę przerobić Helliosa by pasował pod Nikona i ostrzył na nieskończoność (albo w okolice) bez używania adaptera z soczewką (zależy mi na obrazie z "pełnej dziury").

Szukałem trochę ale przepisu nie znalazłem, wiem tylko że trzeba go skrócić. I teraz, wystarczy skrócić tylną część obudowy ( o ile mm?) czy można (bo i opcje o przejustowaniu tylnej soczewki trafiłem) wykręcić tylną soczewkę na odpowiednią odległość?

Zakładam że bd używał zwykłej przejściówki M42-NikonF a nie slicka. Rozważam też wywalenie "dupki" M42 i przykręcenie adaptera NikonF bezpośrednio do tylnej części obiektywu (coś a la T-Mount jak w Taira czy Jupitera 37A).

JacekCz
16-04-2012, 20:15
czy można fiacikiem 126p pojechać do Hiszpanii. Można, tylko po co.

EDIT. Jeśli już, model '2' z przysłoną preselekcyjną, ma sporo metalu do usunięcia i nic mechaniki w środku.

Kuba1986
16-04-2012, 20:36
Bo mi do szczęścia potrzebny. Mam wybrany obiektyw który bardzo silnie winietuje i od czasu do czasu go używam. Ponieważ jednak rezygnuje pomału z małego obrazka na film, chciałbym to szkło przerobić pod syfre. :>

JacekCz
16-04-2012, 20:47

Bo mi do szczęścia potrzebny.

Wiesz, tylko kumpel który pojechał do tej Hiszpanii ... i dojechał. Tyle, że nigdy nie opowiadał jaka Hiszpania jest, ale za to o jeździe ....

Nikkor 50/1.8E od 180zł. Wydasz mniej na ten pomysł?

Kuba1986
16-04-2012, 21:55
Nikkor 50/1.8E od 180zł. Wydasz mniej na ten pomysł?
Mniej. Wydam tyle co na adapter ;) Obiektyw mam, narzędzia mam.

Poza tym ten Nikkor nie da mi konkretnego efektu na jakim mi zależy. To jest obiektyw bo który będę sięgać niezwykle rzadko, tylko chcąc uzyskać pewne rzeczy na zdjęciu. Więc używając Twojej retoryki chcę dojechać do Hiszpanii małym fiatem, właśnie dla atrakcji jazdą nim związanych.

Kuba1986
17-04-2012, 04:13
OK już mam co chciałem ;) Prosto i przyjemnie.

EOT

Seeker
23-05-2012, 03:57
"Mam wybrany obiektyw który bardzo silnie winietuje i od czasu do czasu go używam. Ponieważ jednak rezygnuje pomału z małego obrazka na film, chciałbym to szkło przerobić pod syfre. :>"

Pod cyfrą będzie nieco mniej winietował (czysto informacyjnie).