PDA

Zobacz pełną wersję : Ankieta dla użytkowników D7000

rjb
16-04-2012, 11:45
Witam.
Otwieram ankietę dotyczàcà korpusu D7000.
Wg mnie łatwiej będzie się stwierdzić, który użytkownik jest zadowolony.
Ankieta jest po to aby odzielić plew od rzetelnej opini na temat tego korpusu.
Jeśli taka ankieta już była proszę o usunięcie ( ja takiej nie znalazłem).

arturmsi
16-04-2012, 12:14
Wszystko fajnie, tylko teraz ile ludzi kliknie, które d7000 nawet na oczy nie widziały...opierając się tylko na opiniach zasłyszanych...może to wyjść mało rzetelne ;)

kolarz
16-04-2012, 12:34
Moj pluje olejem i ma bf...

czy jestem zadowolony jest to moje pierwsze lustro ktore traktuje jako wprowadzajace w tajniki fotografii, z aparat raczej tak z jego wad stanowczo nie...

przy okazji wyjazdu do wa-wy chyba odwiedze serwis, mialem zakupic gripa i zaczynam sie zastanawiać czy nie zmienic sprzetu na c lub p jak mi tego nie naprawia.

dejote
16-04-2012, 12:47
Mam d7000 od lipca. Długo zastanawiałem się czy kupić d7000 czy d300s. Zdecydowałem się na D7000 ze względu na lepszą pracę przy wysokich iso i jestem zadowolony. W pracy mam możliwość korzystania z D700, i jak dla mnie pomijając plastykę pełnej klatki - wolę d7000. Lepiej radzi sobie przy iso 6400+ (bardzo często muszę używać takich czułości w teatrze), i jest szybszy. Poza tym możliwość rejestracji filmów (używam tego jako dyktafonu) nie raz ratuje z opresji. Nigdy nie miałem problemów z pluciem olejem ani AF-em, to dla mnie obecnie najlepszy DX na rynku.

rjb
16-04-2012, 13:01
Ta ankieta ma być dla osób, które majà lub miały ten korpus. Dlatego napisałem dla " użytkowników"

Lia
16-04-2012, 13:13
No i co z tego? Ankieta dalej nie będzie wiarygodna, bo są ludzie, których nic obchodzi czy są użytkownikami czy nie. Ktoś może kliknąć nawet dla zabawy. ;-)

kolarz
16-04-2012, 14:24
Za mało opcji dałbym jeszcze:
- raczej tak
- raczej nie

kazziz
16-04-2012, 14:37
A moim zdaniem jest w porządku :) Prosta, rzeczowa ankieta. Można dodać opcję "Nie mam/używałem D7000 raz czy dwa, ale się wypowiem" ;-))))

laaval
16-04-2012, 14:40
Hmm... Nie wiem jaki sens ma pytanie polecam/nie polecam, skoro w żaden sposób nie jest skorelowane z odpowiedziami na pytanie 1 i 2. Logicznym wydaje się opcja, że skoro jestem zadowolonym użytkownikiem, to mimo wszystko skłaniam się do polecania go innych. Tak działa ludzka psychika. Patrzę sobie teraz na aktualne wyniki ankiety i co? 68% powiedzmy "użytkowników" jest zadwowolonych ze sprzętu, a jedynie 36% go poleca. Bez sensu :) Po prostu źle skonstruowana ankieta, która tak naprawde prowadzi donikąd. Lepszym rozwiązaniem byłoby wskazanie stopnia zadowolenia z posiadanego aparatu w skali powiedzmy 1-5, gdzie 1 (jestem w pełni zadowolony) a 5 (nie jestem w ogóle zadowolony). Poza tym próbka losowa jest żadna, bo każdy ankietę może wypełnić, i ten co ma/miał i ten co nie ma i ten co mieć nie będzie. A tak powstał kolejny wątek do bicia piany nt. d7000 :/

rjb
16-04-2012, 15:21
Krytykować jest łatwo, zrobić coś na forum/ lepszà ankietę bardziej rozbudowanà nie ma nikogo.
Zawsze tà można zamknàć i zrobić lepszà.
Na stronie b&h photo jest ankieta z 25 pytaniami. Chcecie podobnà, można zrobić - kto chętny??
Ja zrobiłem najprostrzà po to aby nie czytać od poczàtku dwóch wàtków po 650 stron każdy. Klikasz na wyniki ankiety i widzisz procentowo ilu z nas jest zadowolonych, a ilu nie.
Łatwiej będzie chyba tak podjàć decyzje jak czytać 1300 stron przekomarzania się.

laaval
16-04-2012, 15:41
rjb a ja chce Ci uświadomić, że ta ankieta nie ma najmniejszego sensu :) Minimum wiedzy z zakresu statystyki i sam dojdziesz do podobnych wniosków. No, ale jak chcesz walczyć z wiatrakami, to droga wolna :)

A swoją drogą konia z rzędem temu, kto podejmie decyzję na podstawie takiej ankiety, przeprowadzonej w takich a nie innych warunkach ;)

Lia
16-04-2012, 15:49
Dokładnie, to już swoją drogą. Jestem w temacie ankiet na bieżąco, bo konstruuję do pracy dyplomowej (poza tym kierunek zobowiązuje - m.in. mam na uczelni statystykę w paru odmianach). Konstrukcja na zasadzie tak/nie i polecam/nie jest bez sensu. Powinno być albo to, albo to, nie dwa naraz, bo ankieta nie ma sensu. Lepsza byłaby skala albo wybór proponowany wcześniej. ;-)

qualin
16-04-2012, 16:18
Mam d7000 od lipca. Długo zastanawiałem się czy kupić d7000 czy d300s. Zdecydowałem się na D7000 ze względu na lepszą pracę przy wysokich iso i jestem zadowolony. W pracy mam możliwość korzystania z D700, i jak dla mnie pomijając plastykę pełnej klatki - wolę d7000. Lepiej radzi sobie przy iso 6400+ (bardzo często muszę używać takich czułości w teatrze), i jest szybszy. Poza tym możliwość rejestracji filmów (używam tego jako dyktafonu) nie raz ratuje z opresji. Nigdy nie miałem problemów z pluciem olejem ani AF-em, to dla mnie obecnie najlepszy DX na rynku.

D7000 lepszy na wysokim ISO oraz szybszy od D700 ? Ja rozumiem, ze aparat troche kosztuje i po jego zakupie kazdy bedzie sobie wmawial, ze ma najlepszy sprzet na swiecie, ale bez przesady. D7000 na ISO 6400 daje obrazek podobny do ISO 3200 na D700.

rjb
16-04-2012, 16:21
@laaval / Lia
Zgadza się. Ta ankieta nie jest perfekcyjna. Macie oboje jakieś doświadczenia ze statystyki, prosze odpowiedzcie czy łatwiej się zorientować dzięki tak prostej ankiecie, czy czytajàc 1300 stron o tym korpusie - ilu z nas użytkowników jest zadowolonych??
Jak już pisałem tà ankiete można zamknàć i zrobić nowà bardzie dokładnà, tylko czy będzie sens??

panoramix
16-04-2012, 16:36
D7000 na ISO 6400 daje obrazek podobny do ISO 3200 na D700.

Czyli jest lepszy ;)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

badacz
16-04-2012, 16:40
Mam D7000. Wiedziałem, że ryzykuję prz zakupie. Udało się. Jestem bardzo zadowolony. Chyba najlepsze DX dla amatora z dostępnych na rynku. Do większych obiektywów warto dokupić grip. Na codzień ze stałką 35mm - miodzio.

Sent from my iPad using Tapatalk

qualin
16-04-2012, 16:49
Czyli jest lepszy ;)

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Moj blad, mialo byc odwrotnie napisane :)

Chogori
16-04-2012, 17:02
Jak na razie 7 jest niezadowolonych ale 9 nie poleca. Czyli jest 2 zadowolonych ale nie polecających :-)

krzysiozboj
16-04-2012, 17:21
A się czepiacie ankiety, w końcu można być zadowolonym z zabawki i nie polecać takiej samej innym (zapytajcie kobiet o kieckę z której jest najbardziej zadowolona, czy poleciłaby identyczną koleżance :D) lub też nie być zadowolonym a polecać innym (np żonaty facet, nie musi być zadowolony ale niby dlaczego nieżonaci mają mieć lepiej? :D )

A tak poważniej, D90 bił rekordy popularności tutaj w ankietach a D7k dumnie go zastąpi i będzie bił rekordy w generowanych postach o tej puszce ;) Wyniki ankiety też mogą być mało miarodajne, D7k nie jest (chyba) aż tak złą puszką by 40% posiadaczy miało jej nie polecać a tu na to się zanosi, taki wynik to dyskwalifikacja produktu.

Dla mnie mimo wszystko miarodajnym o tej puszce są dwa fakty - możliwa niemożność usunięcia wady która trafić się może (przykład Fatmana) oraz znikomy odsetek puszek walniętych (gdy Fatman robił akcję to było widać ile piany a ile faktycznie walniętych puszek). Resztę każdy musi sobie sam dopowiedzieć stając przed wyborem tej puszki.

ps
jeśli zaśmiecam wartościową dyskusję to zgłoście do kasacji, nie będzie mi specjalnie przykro ;)

Lia
16-04-2012, 17:39
@laaval / Lia
Zgadza się. Ta ankieta nie jest perfekcyjna. Macie oboje jakieś doświadczenia ze statystyki, prosze odpowiedzcie czy łatwiej się zorientować dzięki tak prostej ankiecie, czy czytajàc 1300 stron o tym korpusie - ilu z nas użytkowników jest zadowolonych??
Jak już pisałem tà ankiete można zamknàć i zrobić nowà bardzie dokładnà, tylko czy będzie sens??

Mi taka ankieta NIC nie mówi. Jak zmierzałam do kupna swojego body, to robiłam wcześniej 2-miesięczny wywiad m.in. na tym forum. Czytałam i czytałam aż mi niedobrze było (i innym też od moich wątpliwości ;-)), bo nie mam pracy, a sprzęt kupowałam za oszczędności zbierane latami. Jeśli komuś zależy na odpowiednim przygotowaniu, to przejrzy wszystko co jest w temacie, a jak ktoś ma nadmiar kasy, to może wystarczy mu opinia "polecam".

Ta ankieta bynajmniej nie jest dla mających wahania co do kupna D7000.

krzysiozboj, przykład z kobietą to kompletnie inna sytuacja. Ankiet nie tworzy się w wersji uniwersalnej, tylko dopasowanych do konkretnej tematyki i do potrzeb badania.

rjb
16-04-2012, 17:48
Hm....
Oj namieszałem. Może ankieta powinna wyglàdać tak.
Czy jestem zadowolonym użytkownikiem TAK/NIE
Czy mój korpus ma/ miał usterke/ wade układu AF. TAK/NIE
Czy po wizycie w serwisie usterke naprawili. TAK/NIE.
Zrobiłem ankiete jakà zrobiłem. Miało być szybciej, wygodnie i wyszedł kolejny tasiemiec.

dejote
16-04-2012, 18:20
D7000 lepszy na wysokim ISO oraz szybszy od D700 ? Ja rozumiem, ze aparat troche kosztuje i po jego zakupie kazdy bedzie sobie wmawial, ze ma najlepszy sprzet na swiecie, ale bez przesady. D7000 na ISO 6400 daje obrazek podobny do ISO 3200 na D700.

Nie zgadzam się. I nie uważam że mam najlepszy sprzęt na świecie - D700 ma swoje zalety jak plastyka, czy jakość obrazka na niskich czułościach. Jednak wiem z doświadczenia (bo naprawdę miałem długo pod łapą d700) że zwyczajnie obrazek przy 6400 czy 12 800 wypadał fajniej na d7000, i więcej dało się z niego wyciągnąć bez szumów. Ogólnie jeśli chodzi o wyciąganie niedoświetlonych detali nefy z d7k radzą sobie świetnie. Bez porównania z D300 choćby. Przy wysokich czułościach (6400+) przy próbie wyciągania cieni zdaje mi się że później zaczyna szumieć.

qualin
16-04-2012, 18:41
D7000 zrobilem prawie 15 tys zdjec, od 2 miesiecy mam D700 i nie dam sobie wmowic, ze ten pierwszy daje lepszy obrazek na wysokich czulosciach. Chociaz przyznaje, jak na DX to ma mega mozliwosci wyciagania z cieni czy nawet calkowitych ciemnosci :)

dejote
16-04-2012, 19:12
Jak w wolnej chwili uda mi się dorwać D700 to zrobię porównanie, które będę mógł tutaj wrzucić. Dla mnie praca z D700 odsunęła mnie od myśli że to ten aparat będzie moim drugim, fx-owym body. Chcę pracować na komplecie 70-200 + dx i 14-24 + fx. Już wiem niestety że do repo lepiej dopłacić do d3s/d4.

pil74
16-04-2012, 19:15
Taka ładna sonda, a tu już się 3 strony dyskusji zrobiło.
Może mały zakładzik czy przy okazji sondy wątek dobije do 500 str? :)

PS
D7000 vs reszta świata czyli D700 już jest wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167416

krzysiek.81
16-04-2012, 20:02
Ja w sumie to jestem zadowolony z mojego D7000, natomiast nie polecam go osobom czytającym wątki o wadach tego sprzętu ,gdyż po pewnym czasie możecie zauważyć, że robicie więcej fot testowych niż wartościowych zdjęć :). U mnie tak właśnie było,że na 6k zdjęć pewnie połowa to były testowe ;), i choć ostatnio staram się testów nie robić to jakoś nie mam zaufania do AF, mimo że nie mam z nim większych problemów. Z ciemnym kitem 18-105 działa super, z Tamronem 70-200 tez dobrze (celny ale wolny), natomiast z 35 1.8 już różnie....w dobrych warunkach oświetleniowych działa celnie i powtarzalnie bez używania korekty, w pomieszczeniach w półmroku i przy słabym świetle sztucznym niezbyt pewnie i przeważnie wychodzi że ma BF , trochę poprawia sytuacje włączenie korekty na -10( ze wspomaganiem z lampy sb-700 działa celnie bez kalibracji). Wiem ze to body typowo amatorskie i tak go tez Nikon pozycjonuje, ale na pewno cześć osób chciała by go wykorzystywać jako narzędzie pracy bądź chociaż body zapasowe, ale tu moim zdaniem nie bardzo się nadaje ( oczywiście to tylko moje zdanie bo może są osoby którym AF działa pewnie w gorszych warunkach....?)
Denerwuje mnie jeszcze fatalnej jakości pokrywa kart pamięci która wykonana jest z badziewnego i mało sztywnego plastiku , poza tym zbyt lekko się zatrzaskuje i często otwieram ją niechcący np. wyjmując body z torby. Często tez otwiera się gumowa zaślepka przy klapce baterii (osłona złącza zasilania)....niby drobiazg ale wkurzający ;).
Kółko wyboru trybów pracy też moim zdanie działa ze zbyt małym oporem i kilka razy zdarzyło się że bez mojej wiedzy zmieniło położenie.( szkoda ze nie dołożyli blokady)
Ostatnia wadą która zauważyłem i która bardzo mnie irytuje to fakt ze mając włączoną w body opcje manualnego filmowanie, to podczas kadrowania na LiveView w trybie M nie ma możliwości zmiany przesłony. Po zmianie opcji filmowania na auto wszystko działa jak należy. Ktoś już kiedyś pisał o tym i wielu odpowiadało że tak ma być i że jest ok ,bo D7000 ma zablokowaną możliwość zmiany przysłony podczas filmowania. Dla mnie nie jest OK , bo jeżeli ma już nie działać przysłona podczs filmowania, to niech nie działa np.po wciśnięciu REC a nie cały czas. ;(
Np. stawiam aparat na statywie, włączam podgląd na żywo, ustawiam tryb M i chcąc ustawić parametry muszę wejść w menu i przestawić filmowanie na AUTO bądź mieć włączoną ta opcję cały czas:(............więcej grzechów nie pamiętam ;)

Chogori
17-04-2012, 08:32
W niedzielę namierzyłem właściciela D7000 z kitem N18-105vr. Był to mój brat. Nawet nie wiedziałem, że ma "mojego" Nikosia. Kupił go w wakacje zeszłego roku nr 615...
Focił chrzciny swojego syna. Podpatrzyłem zdjęcia. Wszystkie ostre (zrobił jakieś 70% zdjęć z wbudowaną lampą i 30% bez lampy). Jak wziąłem do ręki jego aparat to mi powiedział "tylko nic nie zmieniaj bo się nie połapię". Czyli robi w trybie zielonym bez jakichkolwiek zmian ustawień fabrycznych. Jest tak zadowolony ze swojego aparatu, że nawet nie próbowałem go uczyć robić zdjęcia z wykorzystaniem pozostałych funkcji tej puszki. A o tym forum nawet mu nie wspominałem. Szczęśliwy gość, że nie czytał tak jak ja. Z robienia testów wyleczyłem się dopiero dwa miesiące temu. Jak już pisałem na forum mój działa bez plam i "wariowania" AF. Ale przez to, że czasami odwiedzam to forum nie jestem tak szczęśliwy jak mój brat.

laaval
17-04-2012, 08:34
I wykrakałem - kolejny wątek merytoryczno-niemerytoryczny o d7000 :) Ludziska, ileż można? :)

rjb zrozum w końcu, że nie sama treść ankiety jest najmniej istotna. Chodzi o tzw. próbkę reprezentatywną. Jej brak sprawia, że jakakolwiek ankieta ma naprawdę niewielką wartość. Ktoś kto chce się dowiedzieć więcej i ma zamiar wydać ciężko zarobione pieniądze na ten aparat niestety nie będzie sugerował się ankietą tylko zakasa rękawy i przeczyta bardziej lub mniej dokładnie któryś z wcześniejszych wątków. A do tego czasu może cena wróci do normalności? :)

jarvik
19-04-2012, 14:52
ktoś potrzebował znaleźć pracę jako tester i potrzebował próbki swojej siły perswazji... :P i tak powstał wątek "d7000 a..."
P.S. Proszę nie odbierać tego jako atak kogokolwiek i podważanie czegokolwiek :)

Grey
19-04-2012, 18:07
Świetny aparat, jak zmienie to tylko na fx...