PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wgraniem profilu portret do d700

adamas
16-04-2012, 11:30
Koledzy pomóżcie! Mam problem z wgraniem profilu portret do d700, robiłem to już na wszelkie możliwe sposoby jakie znalazłem tu na forum i za każdym razem to samo: po wyjęciu karty z czytnika kart z nagranym profilem i po włożeniu go do aparatu mam komunikat by sformatować kartę co za tym idzie opcja wczytania zegranego profilu z karty do aparatu jest niedostepna ;/ za każdym razem karte formatowałem wcześniej w aparacie, próbowałem już wgrywać przez bezpośrenie kopiowanie pliku jak i przez program Picture Control Ut. Za każdym razem to samo ;/ Pomocy!

mOSAd
16-04-2012, 20:18
A próbowałeś zmienić kartę? Ewentualnie odmontować dobrze kartę przed wyjęciem z czytnika? No i co się dzieje, gdy nagrywasz plik przez USB podłączone bezpośrednio do aparatu, w którym siedzi karta? Nadal po włączeniu aparatu w normalny tryb, proponuje on format?

Pytania dodatwe: próbowałeś użyć innego kabelka USB i ewentualnie innego złącza USB?
Czy kiedy używałeś kabelka z czytnikiem i z aparatem, to był to ten sam kabelek?

adamas
16-04-2012, 22:23
Dzięki za odpowiedź. Tak próbowałem na dwóch kartach CF, i zawsze to samo. Co ciekawe na d300s da się skopiować te profile ale tylko na karcie SD, gdy próbuje na CF wyskakuje to samo co w d700 że konieczny format karty i żadnych plików tam nie widzi. Czy przez odmontowanie karty rozumiesz jej bezpieczne usuniecie z systemu? jeśli tak to robiłem to i efekt ten sam. Pliku bezpośrednio do aparatu nie da się wgrać w d700 bo nie ma trybu mass storage, próbowałem coś działaś uruchamiając aparat w kompie przez program Camera Control Pro 2 ale tam o dziwo nie podświetla sie funkcja edit curwes przez która to niektórzy jak czytałem na forum wczytywali także ten profil. Co ciekawe gdy skopiuje na CF ten plik w kompie i wyjme go, to po ponownym jej włożeniu do czytnika karta wymaga formatowania tak samo jak to ma miejsce w aparacie, próbowałem formatowania karty na kompie ale nie wykonalne bo nie potrafi skonczyc formatowania w zadnym z systemu plików. Tylko format w aparacie działa.Innego kabelka usb nie próbowałem gdyż uznałem że skoro na Karcie Sd wszystko działało w d300s to i w przypadku kopiowania na karte Cf do d700 powinno. Sam nie wiem, zastanawiam sie czy czasem gniazdo CF w czytniku nie jest uszkodzone, ale gdyby było to by pliku nie skopiował. Wiec może obie karty CF coś nie tego sam nie wiem... Irytuje mnie to że na karcie Sd do d300s wszystko działa, aparat widzi plik ale na kartach Cf kompletna lipa nie tylko w d700 ale i w d300s

Jacek_Z
16-04-2012, 22:32
napisz PW do usera wojteh http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4673 albo poczytaj co pisze na
www.wojteh.com/?page_id=38 (http://www.wojteh.com/?page_id=38) i
www.wojteh.com/?page_id=14 (http://www.wojteh.com/?page_id=14)

poczytaj tu http://nikonimglib.com/opc/manual/en/opc_win_en_ABF.html

albo ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=67159

maro842
16-04-2012, 23:25
Jak już pobrałes te profile i masz je rozpakowane (masz mieć folder NIKON )
na karcie pamięci masz folder DCMI i OBOK NIEGO WKLEJ TEN FOLDER NIKON -PAMIĘTAJ OBOK ,(A NIE DO KATALOGU DCMI) !!!!!!
Teraz w menu aparatu daj MENU FOTOGRAFOWANIA następnie DOPASUJ PRZETWARZANIE OBRAZU a tam ŁADUJ/ZAPISZ i następnie KOPIUJ DO APARATU wtedy to powinny się pokazać te dodatkowe profile a są trzy więc każdy z osobna wgrywasz do aparatu Teraz dodatkowe profile masz w USTAWIENIACH PRZETWARZANIA OBRAZU.

adamas
17-04-2012, 00:03
Dzięki za odzew, byłem już na każdym z tych wątków które podesłałeś, i próbowałem sposobów jakie tam polecają, lecz za każdym razem to samo, karta sformatowana po wgraniu na nią pliku w czytniku wymaga ponownego formatu po włożeniu ja do d700 i co ciekawe także po ponownym włożeniu jej do czytnika z tym nagranym plikiem, karta jest czytelna w obu miejscach jedynie zaraz po formacie w d700 wszelka jej edycja w czytniku kart zakłóca jej poźniejszą czytelność. I dzieje się tak na obu kartach Cf jakie mam.

maro842 robiłem także i tak jak Ty piszesz, wklejałem obok folderu DCMI za każdym razem to samo, karta po włożeniu do aparatu wyświetla komunikat o konieczności jej formatowania co za tym idzie opcja zapisz ładuj w apracie jest niedostepna wtedy :(

przypomne tylko że problem ten nie wystepuje w przypadku zgrywania na karte Sd w d300s, jedynie na kartach CF w obu puszkach.

maro842
17-04-2012, 00:21
To już nie wiem jak ci pomóc może to czytnik,bo piszesz że nie da się sformatowac w kompie, bo nie wierze żeby 2 karty miały to samo?

adamas
17-04-2012, 07:28
no zgadza się na żadnej z kart w czytniku nie da się dokończyć procesu formatowania, więc winne było by gniazdo w czytniku? bo obie karty w aparatach działają prawidłowo..

w jednym z forów wyczytałem że ktoś miał podobny problem z formatowaniem Karty CF na komputerze , tzn formatowanie nie mogło się ukonczyć i okazał sie winny czytnik kart pamięci.. system karte w tym czytniku widział lecz podobnie jak u mnie nie mógł jej sformatować. Chyba pozostanie mi zakupić jakiś porządny czytnik najlepiej dedykowany tylko do CF a nie all-in-one ;/ Jeśli to nie pomoże to już nie wiem :(

adamas
19-04-2012, 18:09
Sukces! :D tak jak myślałem, czytnik o kant dupy rozczaść ;/ Nie kupujcie nigdy tanich czytników all in one, jak już to tylko markowych firm. Ja kupiłem nowy czytnik
tylko do kart CF, włożyłem kartę CF zrobiłem pełne formatowanie w czytniku a potem wkleiłem folder NIKON z profilem .nop. Po włożeniu do aparatu wszystko ładnie i czytelnie tylko zapisać :D