PDA

Zobacz pełną wersję : F:\ nie jest dostępny

jerezano
16-04-2012, 07:45
Właśnie wróciłem z wyjazdu. Używałem dwóch kart CF (8 i 4 GB) - tych co zazwyczaj. Nigdy nie było z nimi kłopotów. Teraz z jednej przetransferowałem zdjęcia do kompa, z drugiej nie da rady! Pokazuje się komunikat, jak w tytule postu. Do tego:"Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików..."... Acha, na początku windows proponuje sformatowanie dysku i dopiero potem będzie można go używać :)
Co z tym zrobić - nie chciałbym stracić zdjęć. Zaznaczam, że w aparacie (D300) wszystko widać i nie ma żadnych problemów...

Pomożecie?

zdyboo
16-04-2012, 07:53
Może przegraj po kablu, a potem zapodaj jakąś diagnostykę karty.

Kevak
16-04-2012, 07:54
Witaj!
Jeżeli D300 widzi zdjęcia na karcie to proponuję przegrać je z aparatu z umieszczoną w nim kartą na komputer przy pomocy kabla (usb) dołączonego do aparatu.
Jeżeli to by się nie udało, to proponuję użyć jakiegoś popularnego programu do odzyskiwania zdjęć z kart pamięci. Ja używam z powodzeniem Ashampoo Undeleter. Prosty i skuteczny, w języku polskim.
Pozdrawiam.

Johanan
16-04-2012, 11:18
Co do kabla do oczywiście zgoda, bo to oczywista oczywistość, ale już soft do odzysku, to lepiej jak jest konkretnie do fotek, a nie do wszystkiego.

Swego czasu do kart SanDiska dodawane były też gratisowo Rescue PRO i całkiem to nawet dobrze działa.

jerezano
16-04-2012, 20:51
Dzięki Panowie.
Jak na razie (na XP) przy podłączeniu aparatu widzę bardzo dziwną sytuację - 2/3 zdjęć pokazują się jako ikonki (nie widać zdjęcia), a po sprawdzeniu prawym przyciskiem pokazuje się info, że to plik NEF. (robię tylko w nefach). Natomiast pozostałe widać jako zdjęcia i ujawniają się jako JPGi ???????? (nie robię w jpg)...
Jutro sprubuję na win7, znalazłem też płytkę z Rescue... zobaczymy :)
Jeszcze raz dzięki.

sokrates
16-04-2012, 21:04
Właśnie wróciłem z wyjazdu. Używałem dwóch kart CF (8 i 4 GB) - tych co zazwyczaj. Nigdy nie było z nimi kłopotów. Teraz z jednej przetransferowałem zdjęcia do kompa, z drugiej nie da rady! Pokazuje się komunikat, jak w tytule postu. Do tego:"Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików..."... Acha, na początku windows proponuje sformatowanie dysku i dopiero potem będzie można go używać :)
Co z tym zrobić - nie chciałbym stracić zdjęć. Zaznaczam, że w aparacie (D300) wszystko widać i nie ma żadnych problemów...

Pomożecie?
pewnie to niewiele pomoże, ale miałem identyczny komunikat niedawno wsadzając do czytnika kart kartę microSD ze smartfona. Kartę wsadziłem jeszcze raz do smartfona, tam wszystko było OK, potem jeszcze raz do kompa i znowu to samo. W menedżerze dysków zmieniłem literę przypisania karty na inną i pomogło.

Windows 7 HP x64 jakby co :-)