Zobacz pełną wersję : Warsztaty, kursy dla początkujących
adinikon
15-04-2012, 16:21
Czy organizuje ktoś z forum jakieś warsztaty, kursy dla początkujących na śląsku tak aby obecną wiedzę jeszcze bardziej rozbudować?
Przestudiowałem porządnie instrukcję obsługi i ekspozycje bez tajemnic, ale mimo wszystko chciałbym się sprawdzić na takim kursie i dowiedzieć się o błędach jakie popełniam i podnieść swoje umiejętności.
Czuję taką potrzebę zgłębiania wiedzy, żeby maksymalnie wykorzystać obecny swój sprzęt i ewentualnie dokupić kolejne obiektywy jak będzie taka potrzeba.
Najwięcej wiedzy czerpie się poprzez robienie zdjęć. Im więcej, tym lepiej, w różnych warunkach oświetleniowych. To zmusi CIę do zmieniania ustawień swojego aparatu (ISO, czas, przesłona, praca AF, itd.). Musisz mieć jakieś podstawy, a dopiero później rozglądaj się za jakimiś konkretnym kursem. Bo co byś chciał jeszcze wiedzieć na etapie zupełnego amatora? Jak zmienić jakość JPG, albo wybrać punkt AF? Lepiej samemu ogarnąć podstawy, a później się udać na jakieś warsztaty, np. fotografii plenerowej, portretu, studia, itd.
adinikon
15-04-2012, 22:16
Podstawy już mam opanowane widać to na zdjęciach. Kiedyś każde zdjęcie było dla mnie uhh, ahh, ale po opiniach, radach wielu doświadczonych forumowiczów i przebrnięciu przez instrukcję + książka Petersona 90% starych zdjęć poszła do kosza i na ich miejscu pojawiły się nowe dokładnie wyselekcjonowane zdjęcia.
Brakuje mi jednak jakiejś fachowej rady, pokazania kilku konkretnych metod, technik do otrzymywania ciekawych portretów, które kuleją u mnie.
Chętnie bym skorzystał odpłatnie z takich wskazówek na spotkaniu.
ThomasVoland
16-04-2012, 07:50
Chodzi ci o zdjęcia w świetle zastanym czy błyskanym? Mam w planach warsztaty ale ze światła błyskanego i photoshopa (te drugie właściwie już ruszyły (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=190916377643548&set=a.123477327720787.20990.123454411056412&type=1), te pierwsze ciężko ugryźć żeby cena nie zwalała z nóg więc póki co to tylko plany).
adinikon
21-04-2012, 20:22
Głównie oba typy świateł, więc mimo wszystko jeżeli by coś takiego wypaliło w dobrym terminie to jasne że idę na takie coś.
ThomasVoland
26-04-2012, 22:38
Autora wątku uprasza się o czytanie prywatnych wiadomości :-).
mirongie
08-05-2012, 23:18
slyszałem trochę dobrego o kursach organizowanych przez ZPAF w Katowicach - nie kosztują fortuny a można się trochę dowiedzieć. zdaje się trwają kilka miesięcy (raz w tygodniu) i teraz, końcem maja, kończy się aktualna edycja. Sam chciałbym się wybrać na kolejną ale nie wiem czy będzie jeszcze przed wakacjami czy dopiero od września/października.
Info na www.zpaf.katowice.pl
Przy okazji - może ktoś z forumowiczów był, widział, może polecić/odradzić?