Hej, jak w temacie. temat o fotoksiążkach był już wałkowany na forum nie raz, mi chodzi jednak o coś innego. Coraz więcej podmiotów świadczy tego typu usługi (np. cewe), każdy z nich wykorzystuje do tego jakiś własny soft za którego pomocą zwykły Kowalski może sobie taką fotoksiążkę złożyć i wysłać do zrobienia. W związku z tym mam pytanie, ile może kosztować wykonanie takiej aplikacji, poza tym gdzie szukać ewentualnego wykonawcy na tego typu program. Inną kwestią jest to czy na masowej produkcji fotoksiążek można rzeczywiście zarobić?
2pompony
14-04-2012, 12:31
Kto, to ja wiem, gorzej za ile, bo kompletnie nie jest znana specyfikacja, co ten program miałby robić.
Jak sądzę w graficznym interfejsie miałby umożliwić (zauważ, że jeszcze trzeba zaprojektować do tego wszystkiego interface):
1. Utworzenie konta
2. wybranie formatu książki (z defaultową liczbą stron, być moze z możliwością automatycznego dodawania stron w razie potrzeby)
3. uploadowanie zdjęć (i dodanie ich na strony, ale jak: w ramach przyjętego szablonu, czy dowolnie)
4. manipulacje tymi zdjęciami (obracanie, skalowanie, itp)
5. dodawanie textu (i cała związana z tym obsługa: wielkość, krój i rodzaj liter, jeżdżenie po stronie blokiem textu, justacja, itp)
6. tło (co z tłem - czy kolor, czy grupa kolorów, np przepływ, czy zdjęcie)
7. wszystkii dodatkowe 'małe' rzeczy, które są dla użytkownika niewidoczne, a które trzeba zrobić: paginacja, spis treści, edytowalna master strona, linie (guides), produkcja samych szablonów i jeszcze ze czterdzieści innych spraw, ktore nie przychodzą mi w tej chwili do głowy
8. prawie wszystko to co wyżej, ale z różnymi wersjami okładek
9. z tuzin umilających dodatków jak snap to guides i podobnych
10. zapisywanie pracy i odczytywanie jej w nowej sesji
A teraz to, co jest niewidoczne dla usera:
1. obsługa konta
2. obsługa sesji (np. żeby user nie tworzył za każdym razem wszystkiego od nowa, tylko otwierał zapisaną sesję)
3. obsługa poligraficzna (obróbka grafiki, tworzenie pdfów według zadanych parametrów, pasery, znaczki, krzyżyki, ale to już by polecaiło z jakiegoś automatu)
4. dodatkowe historie, o jakich nei mam pojecia.
jak masz na to budżet, wal na priva.