Zobacz pełną wersję : pomoc - lapmy błyskowe
Proszę o pomoc posiadam nikona D5000 proszę o pomoc chcę kupić lampę do mojego nikusia .
Budżet jakim dysponuję to 600zł wybrałem juz model metz 44 lub metz 50.
Moje pytanie jest nastepujące zostać przy metz 44 czy raczej dołożyć i kupić metz 50?
Fotografią zajmuję się amatorsko traktuję to jako moje hobby.
Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam i dziekuję.
dołóż i kup "coś" z Nikona
adolfik9501
14-04-2012, 15:44
Proszę o pomoc posiadam nikona D5000 proszę o pomoc chcę kupić lampę do mojego nikusia .
Budżet jakim dysponuję to 600zł wybrałem juz model metz 44 lub metz 50.
Moje pytanie jest nastepujące zostać przy metz 44 czy raczej dołożyć i kupić metz 50?
Fotografią zajmuję się amatorsko traktuję to jako moje hobby.
Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam i dziekuję.
Zalet M50, poza mocą, nie wykorzystasz z D5000, więc jeśli lampa ma być na teraz M44AF1Digital będzie ok. M50 możesz zaś potraktować jako "kupić raz a porządnie". Aparat kiedyś może wymienisz na lepszy, w pełni współpracujący, a lampa będzie jak znalazł.
Może również rozważyć Nissina Di622 II - cena jak M44, a jednak oferuje więcej oraz jest mocniejszy (+/- jak M50).
Albert44
14-04-2012, 17:41
Będziesz miał piękny napis Nikon... :) na tym cosiu... za to dołożone..
... więc jeśli lampa ma być na teraz M44AF1Digital będzie ok. M50 możesz zaś potraktować jako "kupić raz a porządnie". Aparat kiedyś może wymienisz na lepszy, w pełni współpracujący, a lampa będzie jak znalazł.
Może również rozważyć Nissina Di622 II - cena jak M44, a jednak oferuje więcej oraz jest mocniejszy (+/- jak M50).
I to by było na tyle.. ;) M44 lub Di622 albo M50..
bartoszkon314
14-04-2012, 20:43
Witam forumowiczów.
pozwólcie że dołączę się do tematu
Posiadam nikona d90.
I pojawia się pytanie, jaki budżet trzeba szykować na lampę do strobingu oraz czasem zdjęć ślubnych
co polecacie
co możecie powiedzieć do strobingu o : YN-460 II lub Nikon sb-28
I pojawia się pytanie, jaki budżet trzeba szykować na lampę do strobingu oraz czasem zdjęć ślubnych
ty też?
Aleś powiedział ... możesz to uzasadnić czyms więcej niz przesądami?
adolfik9501
14-04-2012, 23:31
(...)
I pojawia się pytanie, jaki budżet trzeba szykować na lampę do strobingu oraz czasem zdjęć ślubnych (...)
Do strobingu każda lampa z podziałem mocy w manualu, dająca się wyzwolić za pomocą wyzwalacza radiowego, do ślubów zaś mocna lampa z dobrym automatem (iTTL) [przy okazji będziesz miał CLS/AWL, co powinno załatwić sprawę strobingu].
co możecie powiedzieć do strobingu o : YN-460 II lub Nikon sb-28
Możemy powiedzieć, że się nadają.
Przeszperać dział i samemu podjąć decyzję odnośnie zaspokajania fotograficznych potrzeb za pomocą biletów płatniczych NBP.
Kup SB-600 nikona , używka za 650 pln i po kłopocie .
G
Dziękuję za podpowiedż co do lampy mam już swojego faworyta.
Dzięki.