PDA

Zobacz pełną wersję : jaka jest optymalna/maksymalna temperatura procesora T2400

shaolin1
13-04-2012, 23:09
Witam

Zastanawiam się jaka jest optymalna i maksymalna temperatura procesora. Przeszukałem net i znalazłem dziwne informacje, aż mi się wierzyć nie chce.
Więc zapytam tu.
Jaka jest maksymalna temperatura procesora Mobile Intel Core Duo T2400 (Yonah DC) (ES)

Jeśli potrzebne jakieś inne dane to:
platforma: Socket M (479-oin)
taktowanie 1828.78 Mhz
technologia 65 nm.
Laptop bazowy to IBM T60.

Obecnie używam do monitorowania temperatury programu Core Temp 1.0 RC3.
Niby pokazuje mi że max 100 stopni C
Obecnie mam między 75 a 85 z reguły.
W necie są informacje o pomiarach temperatury i wychodzi im w tym laptopie z reguły nie więcej niż 40 stopni, w różnych miejscach obudowy, ja jak dotykam laptop od spodu to jest bardzo gorący, jakby się miał zagotować za chwilę, więc pewnie 40 stopni przekracza. Ale ile w środku ma a ile może mieć?

A może to już pora wymienić staruszka?

Z góry dziękuję za porady.

rychu_cmg
14-04-2012, 00:00
W T61 mam C2D T7100 42 stopnie

costi
14-04-2012, 00:16
CoreTemp z reguły dobrze pokazuje na tych prockach.

thorcik
14-04-2012, 01:29
U mnie ma w tej chwili 46 stopni. Też T60, też T4200. Przeczyściłem dziś wentyl i wymieniłem pastę na procku, muszę jeszcze dokupić thermalpady na GPU i mostek.

Greg77
14-04-2012, 05:11
Wymiana pasty i czyszczenie wentylatora pomoze i spokojnie temperatura spadnie o te 40C;)
Co jest smieszne, czyscilem juz kilka laptopow i sam wentylator jest dosc czysty, czesto brudzi sie filtr na tych otworach odprowadzajacych cieplo....

Sam calkiem nie dawno czyscilem moje roczne Vaio na i5, wyl jak szalony i temperatury w granicach 60-90C......po wyczyszczeniu i wymianie pasty temperatury od 30-50C;)

shaolin1
14-04-2012, 08:40
Dzięki za odzew chłopaki.
No to widzę że muszę przystąpić do czyszczenia po raz kolejny. Wentylator był czyszczony całkiem niedawno bo strasznie był zakurzony. Trzeba będzie się wziąć teraz jeszcze za ten procesor bo przy takim traktowaniu go to chyba długo nie pożyje...

Ogólnie w stanie spoczynku zauważyłem teraz temperaturę ok 50-53 stopni, ale jak odpalę dużo softu to się zaczyna robić cieplej :D
Ale to nie znaczy że temperatura powinna być na takim poziomie jak mam, tylko tak jak u was 40-50 max.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
(O ile zimą to było przyjemne o tyle latem już niekoniecznie ;) hehe )

thorcik
14-04-2012, 08:48
Tylko pamiętaj o usunięciu resztek starej pasty izopropanolem. I jak będziesz zdejmować bezel klawiatury to ostrożnie - zaczepy są bardzo delikatne.

A serwisówkę (http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=migr-62733) masz?

shaolin1
14-04-2012, 08:57
dzięki, faktycznie nie miałem, ale może jakoś bym doszedł do tego... ;)
Zawsze mimo wszystko lepiej mieć gdzie zerknąć niż nie mieć :)

Akurat "zabawy" z komputerami zawsze lubiłem :cool: (choć nie wiem czy komputery lubiły zabawy ze mną :P)

Robson_87
14-04-2012, 09:18
otworz go i przeczysc. Wyjmij radiator z wiatraczkiem na cpu, oczysc radiator daj nowa paste na procesor i powinno byc lepiej.
Moj laptop mi ciagle mielil wiatraczkiem, a po takim czyszczeniu znow chodzi jak powinien. Sprobuj bo temp jest bardzo wysoka

edit
Widze, ze juz wczesniej ktos to podpowiedzial:)

thorcik
14-04-2012, 09:40
dzięki, faktycznie nie miałem, ale może jakoś bym doszedł do tego... ;)
Zawsze mimo wszystko lepiej mieć gdzie zerknąć niż nie mieć :)

Akurat "zabawy" z komputerami zawsze lubiłem :cool: (choć nie wiem czy komputery lubiły zabawy ze mną :P)

Warto mieć, serwisówki IBM/Lenovo to przydatny wynalazek ;o)

Choć mi wczoraj zostały 2 śrubki, za Chiny nie wiem skąd :razz: ale był totalny demontaż, przy okazji wymieniłem se matrycę :mrgreen:

Kurtz
14-04-2012, 12:21
Mi raczej brakuje srubek, ostatnio na allegro musialem dokupic. Cale szczescie ze ludzie cala mase thinkpadow zlomuja... :P
Temperatury jak wyzej, kolo 45 stopni. Jezeli po przeczyszczeniu i wymianie smarow termoprzewodzacych sie nie poprawi, To moze warto popatrzec na dzialajacy w tle soft ;P

thorcik
14-04-2012, 12:29
A brakować to mi też brakuje, szkoda, że innych niż to, co zostały ;oP

thorcik
15-04-2012, 18:22
Aha, obczaj sobie TPFancontrol (http://sourceforge.net/projects/tp4xfancontrol/files/) do ogarnięcia wentyla. A co do wymiany staruszka - nie po to mam UXGA FlexView żeby się tego pozbywać, raczej wymienię T2400 na T7200 :razz:

shaolin1
15-04-2012, 18:41
Dzięki za linka.

Ja bym chciał wymienić bo skalibrować u mnie się nie da raczej wyswietlacza i rozdziałkę mam "trochę" mniejszą niż u Ciebie (tylko 14 cali).
Sam nie wiem, póki co go ogarnę i pomyślę. Najlepiej by było wymienić to na duet: w miarę mocny PC do obróbki w warunkach domowych + jakiś tablet od IBM 12 cali żeby sobie na kolanie, w kawiarni przy kawie obrobić przed chwila wykonane zdjęcia i pokazać np. znajomej/znajomemu ;)

Moje typy jeśli chodzi o drugi element w/w duetu to X60-61 albo X200.

ku6i
15-04-2012, 21:17
Nie wiem jak w X200, ale tabletowe wersje X60/X61 istniały także w wersji z jakąś konkretną rozdzielczością (>1024x768,) i IPS. Problem w tym, że to nie jest najnowszy sprzęt i obrabianie RAWów nie jest szczytem wygody.

shaolin1
15-04-2012, 21:23
Tak istniały dwie wersje. Jedna miała to czego druga nie miała ;/
Wiec ciężko wybrać coś bo jedna ma lepsza rozdzielczość a druga ma chyba multitouch.
A to że na laptopie ciężko się obrabia to ja wiem nie od dziś... Nigdy te wyświetlacze nie dorównają chociażby średniemu monitorowi do obróbki (którego można skalibrować z reguły).

ku6i
15-04-2012, 21:43
Miałem na myśli wydajność komputera a nie jego "laptopowość". Multitouch w Windowsie, no bez żartów ;)

thorcik
15-04-2012, 21:51
Nie wiem jak w X200, ale tabletowe wersje X60/X61 istniały także w wersji z jakąś konkretną rozdzielczością (>1024x768,) i IPS. Problem w tym, że to nie jest najnowszy sprzęt i obrabianie RAWów nie jest szczytem wygody.

FlexView występował tylko w X60 - dwa panele Boe-Hydis (1024x768 i 1400x1050). Po szczegóły polecam zajrzeć do nieocenionej ThinkWiki (http://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display).
Z nowszych konstrukcji IPS występuje tylko w X220.

ku6i
15-04-2012, 22:48
I x61 ;)

thorcik
16-04-2012, 08:02
I x61 ;)

Pacz, nie zauważyłem. W sumie nie od dziś wiadomo, że psref się czasem myli :razz:

Grzybu
27-04-2012, 18:33
Przykleję się trochę do tematu z tym że pytam o temp AMD Phenom 960T.
Po dosyć ostrym mieleniu, temperatury wskazane przez Everesta 5 to
85 *C dla CPU (ogólnie)
i po 60 *C dla każdego rdzenia.
Czy to aby nie za dużo dla tego typu procesora??

thorcik
28-04-2012, 19:19
A ja się pochwalę - przełożyłem płytę główną z 14" t61, działa jak złoto :) tylko trzeba było wyjąć modem i przyszlifować ramę ;)

Greg77
29-04-2012, 00:43
Przykleję się trochę do tematu z tym że pytam o temp AMD Phenom 960T.
Po dosyć ostrym mieleniu, temperatury wskazane przez Everesta 5 to
85 *C dla CPU (ogólnie)
i po 60 *C dla każdego rdzenia.
Czy to aby nie za dużo dla tego typu procesora??

Zdecydowanie za duzo, pewnie chlodzenie wyje jak szalone........mozliwe, ze upaly robia swoje, ale docelowo sprawdz czy kurz nie osadzil sie na coolerze, jak to nie to, to warto wymienic paste a wczesniej sprawdzic wentylacje "budy";)
Mialem sporo AMDkow i takie temperatury byly norma przy Athlonie 1GHz dawno temu......ostatni Phenom 965 ktory mialem z chlodzeniem tego typu, ale model w wersji 1 (http://www.scythe-usa.com/product/cpu/120/scbsk2000_index.html), mial temperatury w spoczynku 19C a przy duzym obciazeniu ok 50C;)

Grzybu
29-04-2012, 13:14
Dzięki Greg. Trzeba będzie zainwestować w chłodzenie i obudowę.
Nie chcę bić rekordów temperaturowych więc taki SilentiumPC Spartan z obudową Gladius powinno wystarczyć.
Co o tym myślicie?

Kurtz
29-04-2012, 13:30
Jaka masz bude? Cooler stockowy? Kiedy czyszczony? Kiedy wymieniana pasta?
Takeie temperatury sa na boxowym dosc spore ( dla tych AMD ) i trzeba cos z tym zrobic, jezeli szanujesz swoj processor.

Grzybu
29-04-2012, 13:46
Buda jest marna. Pamięta jeszcze czasy Celerona 900. Dorzuciłem co prawda do niej jakieś wentylatory, ale to dało niewiele.
Procek kupiony był jeszcze w tym roku, więc pasta jest w miarę świeża a cooler powinien być czysty. W zasadzie to przyczynę znam, po prostu do tej pory miałem mniej danych do zmielenia i procek się nie nagrzewał aż tak bardzo.
Decyzja już podjęta - zmieniam obudowę i chłodzenie. Nie chce wydawać kupy kasy, ale też nie chcę jakiejś kupy kupić.

Greg77
29-04-2012, 21:07
Buda jest marna. Pamięta jeszcze czasy Celerona 900. Dorzuciłem co prawda do niej jakieś wentylatory, ale to dało niewiele.
Procek kupiony był jeszcze w tym roku, więc pasta jest w miarę świeża a cooler powinien być czysty. W zasadzie to przyczynę znam, po prostu do tej pory miałem mniej danych do zmielenia i procek się nie nagrzewał aż tak bardzo.
Decyzja już podjęta - zmieniam obudowę i chłodzenie. Nie chce wydawać kupy kasy, ale też nie chcę jakiejś kupy kupić.

Procek moze byc nowy, ale pasta z coolera boxowego jest marnej jakosci, jak i cooler boxowy jest malo wydajny;)

Grzybu
29-04-2012, 21:41
Procek moze byc nowy, ale pasta z coolera boxowego jest marnej jakosci, jak i cooler boxowy jest malo wydajny;)
Wiem wiem.
Zawsze sobie z tego zdawałem sprawę, ale jakoś zawsze wystarczał mi boxowy cooler.
No ale teraz już jestem "na granicy" więc nie będę ryzykował.
Przy okazji, żonie zrobię tą przyjemność i zmienię obudowę ;)

Greg77
30-04-2012, 15:18
Przy okazji, żonie zrobię tą przyjemność i zmienię obudowę ;)

No tak, bo dla zon, to podstawa:D

Grzybu
30-04-2012, 15:27
No tak, bo dla zon, to podstawa:D

Ehh a teraz ma pretensje że czarna ;) O ludzie!!! ;)

Greg77
02-05-2012, 00:41
Ehh a teraz ma pretensje że czarna ;) O ludzie!!! ;)

Powiedz jej, ze czarne daja wieksza wydajnosc:D

thorcik
02-05-2012, 08:00
Powiedz jej, ze czarne daja wieksza wydajnosc:D

Albo że wyszczupla :mrgreen:

Grzybu
03-05-2012, 11:54
No to już jestem po zmianie.
Temperatury w stresie spadły do ok 51*C na CPU i ok 32 - 33*C na rdzeniach, więc jest całkiem nieźle biorąc pod uwagę temp otoczenia.
Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek :/
Wentylator Spartan, jak się okazało, nie pasował do mojej płyty (Gigabyte MA78G-DS3H). Blaszka która miała łapać to plastikowe mocowanie na płycie była za bardzo odgięta i nie sięgała zaczepów. Trzeba było odginać, a to nie było takie proste.
Druga sprawa to zasilacz. Żeby nie było za łatwo to okazało się, że przewody zasilające MoBo są za krótkie i trzeba było naciągać ;P (na szczęście miedź przy tej temp jest rozciągliwa hehe)
No i ostatnia niespodzianka to zasilanie SATA które podpięte jest pod dysk....wychodzi poza obrys obudowy.... no myślałem że padnę normalnie :/

EDIT
Przy ostrzejszym liczeniu tj gdy procesor obciążony jest stale na 100% (wykres obciążenia jest w miarę stały) temp CPU wzrosła prawie do 60*C, ale rdzenie nie przekroczyły 35*C

Greg77
04-05-2012, 11:58
Przy ostrzejszym liczeniu tj gdy procesor obciążony jest stale na 100% (wykres obciążenia jest w miarę stały) temp CPU wzrosła prawie do 60*C, ale rdzenie nie przekroczyły 35*C

Nie rozumiem tego, u mnie temperatura rdzenia 30C a rdzenie wahaja sie od 25-35C, temperatura procesora to srednia temperatura rdzeni.......nie kumam tego 50C a rdzenie 30C......moze masz czujnik temp. zepsuty.....

Grzybu
07-05-2012, 16:46
Nie rozumiem tego, u mnie temperatura rdzenia 30C a rdzenie wahaja sie od 25-35C, temperatura procesora to srednia temperatura rdzeni.......nie kumam tego 50C a rdzenie 30C......moze masz czujnik temp. zepsuty.....
W zasadzie nie wiem dlaczego tak jest. W każdym razie spotkałem się z taką sytuacją szukając maksymalnych temperatur dla tego procka.

velaskez
07-05-2012, 19:55
Oj muszę wyczyścić swój :D U mnie T61p T7700 i 52 stopnie przy normalnej pracy.

Grzybu
18-05-2012, 20:16
Ponudzę jeszcze trochę ;)
Czy jest jakiś programik do sterowania wentylatorami obudowy?? Oba mam wpięte na 4 pinach, ale nie wiem jak nimi sterować.
W biosie znalazłem opcje sterowania wentylatorem CPU, a nie widzę ustawień do wentylatorów obudowy.
Ktoś pomoże?

Kyle
19-05-2012, 15:44
Ponudzę jeszcze trochę ;)
Czy jest jakiś programik do sterowania wentylatorami obudowy?? Oba mam wpięte na 4 pinach, ale nie wiem jak nimi sterować.
W biosie znalazłem opcje sterowania wentylatorem CPU, a nie widzę ustawień do wentylatorów obudowy.
Ktoś pomoże?Sterowanie wentylatorami zależy od płyty głównej. Np. w ASRock można sterować wszystkim (3 pin i 4 pin), wymuszać stały RPM, wprowadzać limity powyżej których zwiększa się RPM i inne cuda o których np. Gigabyte może tylko pomarzyć (chyba że poszli po rozum do głowy i można coś regulować).

Kurtz
19-05-2012, 17:30
Sterowanie wentylatorami zależy od płyty głównej. Np. w ASRock można sterować wszystkim (3 pin i 4 pin), wymuszać stały RPM, wprowadzać limity powyżej których zwiększa się RPM i inne cuda o których np. Gigabyte może tylko pomarzyć (chyba że poszli po rozum do głowy i można coś regulować).
To zalezy od tego na jakim poziomie chcesz sterowac i od konkretnej plyty. W Gigabyte z BIOSu, faktycznie niewiele mozna ustawic ( podstawy dla 2 coolerow ), ale np w mojej ( nota bene dosc starej ) GA-EX58-UD5 mozna kontrolowac predkosc 3 coolerow systemowych i coolera CPU z poziomu OS - a to chyba jest najwazniejsze. SpeedFan czy dedykowany soft pod mobo i sie jedzie.

Kyle
19-05-2012, 17:50
Miałem Gigabyte i chyba faktycznie z poziomu OS można coś tam sterować - moim zdaniem strasznie beznadziejne i zawodne rozwiązanie (musi być program rezydujący w pamięci chociażby). W ASRock też tak można , ale dzięki Bogu nie ma potrzeby. Jak będę kiedyś zmieniał tą płytę, to tylko na taką która umożliwia kontrolę wentylatorów z poziomu UEFI .

Grzybu
19-05-2012, 21:17
No dobrze, ale tu nie chodzi o to która płyta co potrafi, bo MoBo jest konkretne: Gigabyte MA78G-DS3H
i już jest ustalone co potrafi a czego nie...
Padła nazwa programu SpeedFan. Niestety nie obsługuje mojego sensora temp...
No chyba że ja nie potrafię go skonfigurować, bo program pokazuje temperatury i prędkości RPM (pokazuje poprawnie, tak jak Everest), ale gdy w zakładce Configure/Fan Control ustawiam krzywą RPM(temp) to nic się nie zmienia. Może nie potrafię tego uruchomić??

Co do dedykowanego oprogramowania od G, to znalazłem Easy Tune6, ale potrafi tylko sterować prędkością wentylatora CPU :(

shaolin1
02-06-2012, 08:22
Witam po krótkiej przerwie.

Zaopatrzyłem się w pastę Arctic Silver 5 (3,5 g), zrobiłem lekkie rozeznanie w internecie.
No i przed wymianą pasty mam kilka wątpliwości.
Panowie, warto polerowac powierzchnię radiatora papierem ściernym żeby lepiej potem przewodziło to ciepło i lepsze efekty uzyskać z wymiany pasty?
Czym nakładacie pastę, bo technik jest wiele? Z tego co się zorientowałem to mniej więcej trzeba dwie linie po przekątnych rozsmarować, troszkę poruszać radiatorem po przyłożeniu żeby pasta dobrze się rozeszła.
Może ktoś doradzi jakąś metodę żeby nie powstały żadne pęcherzyki powietrza w tej paście na koniec...?

Grzybu
02-06-2012, 12:12
Takie "polerowanie" to MZ przerost formy nad treścią. Ile zyskasz *C? Nie sądzę że temp. spadnie o 1*C (w stosunku do normalnego nałożenia) jeśli w ogóle odnotujesz jakikolwiek spadek temp. Z resztą tego nie zauważysz bo jak to sprawdzisz?
Nałóż normalnie pastę metodą "na ziarnko ryżu" i pracuj normalnie na kompie. Co za różnica czy będziesz miał temp. 23*C czy nawet te 25*C przy normalnej pracy? A jeśli ten jeden (czy nawet dwa) wątpliwy stopień C będzie dla Ciebie kluczowy to zmień całkowicie chłodzenie.

Kurtz
02-06-2012, 14:08
Zgadzam sie z grzybu. O ile nie masz mocno kreconego procka i high endowego chlodzenia, to roznica bedzie praktycznie znikoma, najprawdopodobniej spokojnie mieszczaca sie w granicach bledu pomiaru. Polerowanie to troche urban legend - dobre, high endowe coolery sa wypolerowane wystarczajaco dobrze zeby zapewnic dobre przewodzenie ciepla i dodatkowe polerowanie papierem sciernym praktycznie nic nie da. Kipeskie chlodzenie za to, albo nie bedzie i tak potrafilo szybko odprowadzic takiej ilosci ciepla jaka bedzie generowal processor, albo processor nie bedzie generowal wystarczajaco duzo ciepla zeby roznica byla widoczna czy znaczaca.
Zabawa w 99% dla onanistow sprzetowych, ktorzy pozniej wmawiaja sobie i nadinterpretuja uzyskane wyniki ( dysonans poznawczy ) zeby potwierdzic swoja racje. No i trzeba uwazac zeby polerujac nie sprawic ze powierzchnia stanie sie nierowna :P

Jezeli chodzi o rozlozenie pasty - tu juz ma to troche wieksze znaczenie, ale tez, glownie przy high endowych chlodzeniach i cieplych processorach. Ja nakladam na X, bo wydaje mi sie ze tak osiagalem najlepsze wyniki. Ale ze sprawdzenie tego jest bardzo trudne, bo wymaga conajmniej setek testow, zeby jak najbardziej usrednic dane ( bez zmiany warunkow otoczenia ) ze samemu ciezko to stwierdzic.

Generalnie, naloz paste w dowolny sposob, tylko zeby nie bylo jej za duzo, pozniej docisnij radiatorem i tyle.
Jaki masz cooler i processor?

shaolin1
24-06-2012, 15:29
Jaki masz cooler i processor?
Procesor jak w temacie - T2400.

Wczoraj wymieniłem pastę na procesorze :D
Trochę się człowiek bał jak to przy pierwszym razie gdy się wymienia pastę :-P
No ale poszło całkiem dobrze, może trochę to trwało ale dałem radę.

To co zauważyłem po zdjęciu chłodzenia to była jakaś masakra, wiem już dlaczego tak się procesor gotował.
A teraz śmiga pięknie - Tak w okolicach 50-65 stopni teraz mam...

Miałem przez chwilę wątpliwości czy nie posmarować termal padów od chłodzenia grafiki pastą :-P
Ale tego nie zrobiłem, wyczyscilem tylko alkoholem pad i płytkę stykającą z tym padem od grafiki...