Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ciężko z powrotem UBoot'a konkurować .....
Kolejny pstryczek ze Szkocji i w zasadzie proponuję od razu klikać w link do większego rozmiaru (http://img689.imageshack.us/img689/4775/pano1wieksza.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img542.imageshack.us/i/pano1maa.jpg/)
Mi sie podoba, bardzo. Ladny kadr, czuc przestrzen. No ale Strusiu niestety z ubootem nie mozesz konkurowac ;)
Właśnie zauważyłem że mimo łączenia PT Gui wyszła kaszana :( :( Czy powodem może być fakt że zrobiłem fotki składowe na A zamiast w manualu ?
JaroPienza
13-04-2012, 19:29
powiem Ci że pięknie pokazane miejsce. Podoba mi się. Chociaż inna pora dnia mogłaby zrobić to coś co robi na zdjęciu to "ach"
Adam Majchrzak
13-04-2012, 19:47
Ciekawa odsłona tego miejsca, bardzo fajne jesienne barwy (no chyba,że to wczesna wiosna jest ;] ). Kadrowo widziałbym nieco więcej góry, kosztem dołu, zwłaszcza LD rozprasza tymi "gałązkami". Niestety na większym rozmiarze widać pewne niedoróbki siodło na szczycie góry jest mdłe, natomiast całość za bardzo wyostrzona. Ale to jest oczywiście moje zdanie =))) ... [Jestem tu nowy i nie do końca ogarniam jeszcze to miejsce, ale co trzeba zrobić żeby dostać rocznego bana? No i myślę, że ta fota, po drobnych korektach może z powodzeniem konkurować z tą... (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205289) ]
Adamie, z gałązkami się zgodzę. Jak się przyjrzeć..... :) Góry mniej bo niebo nieciekawe. Kompletnie nic się nie działo. A górze góry muszę się przyjrzeć bo obróbka jest raczej globalna więc dziwne mi się to wydaje.
Jano - to było jakąś godzinkę przed zachodem. Na zachód zeszliśmy na dół. Seba zresztą już pokazywał fotkę z dołu
Ładny zakątek :).
Na początku wydaje mi się, że duży rozmiar warto w takich odsłonach jak najbardziej zamieszczać, ale w jakimś rozsądnej wielkości. No chyba, że ktoś posiada 32 calowy monitor, to wtedy bardzo przepraszam ;).
Co do zdjęcia, to sam kadr jak najbardziej podobać się może. Chociaż największy egzemplarz górski w kadrze zbyt mocno mz dominuje. Może trochę mniej dołu, a więcej oddechu z góry nie byłoby złym posunięciem ;). Szczególnie, że LD nie jest zbyt urokliwy ;).
Zdjęcie przeostrzone. Szczególnie dalekie plany zbyt mocno zostały potraktowane ;). Warto selektywnie podejść do tego tematu. Krawędzie ostre jak żyletki ;). Cienie miejscami zbyt głębokie. Brakuje tam szczegółu ;).
Kolorystyka mocną stroną jest.
I na koniec pozdrawiam :).
Ostrzone wsio jednakowo, jak zawsze zresztą. Ostrzę jak zawsze a coś ostatnio nie teges. No nic. Jak będę chciał podłubać to może coś poprawię
Mi tam się podoba, kolorystyka dobra.
jak zwykle problem, na który my, fotografowie, nie zwracamy zwykle uwagi: krzaki i wysokie trawy w dolnej części kadru, które w trakcie oglądania bardzo przeszkadzają. Radą jest odpowiednie kadrowanie, ale wiem, że to łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić ...
jak zwykle problem, na który my, fotografowie, nie zwracamy zwykle uwagi: krzaki i wysokie trawy w dolnej części kadru, które w trakcie oglądania bardzo przeszkadzają.
My amatorzy to usuwamy w PSie;)
Uboot jest na wyzszym poziomie ewolucji, przez co bardziej dorosl fotograficznie i juz przy robieniu zdjec pomija takie szczegoly jak wchodzace w kadr trawy. A jak sie nie da pominac po prostu odpuszcza, zdajac sobie sprawe z tego ze to by nie byl tworczy i atrakcyjny kadr.
to mam propozycję ! Zróbcie sobie prosty eksperyment fotograficzny: zasłońcie kartką dół fotografii tak, aby te badyle nie były widoczne i zobaczycie, że odbiór fotografii będzie inny, lepszy ...
Dobra rada... spróbowałem tutaj, na Strusiowym zdjęciu i trochę pomogło, jednak przeszedłem do Twoich zdjęć zakryłem trawę... lepiej, zasłoniłem całość kartka i powiem Ci, że odbiór Twoich prac jest diametralnie inny... Ten balans bieli, kadr i w ogóle - "mjud malina". Jak będziesz miał problemy, które zdjęcie zapodać na forum, zasłoń je biała kartka i zobacz czy nie lepiej jest :)
Panowie, proszę w moim wątku nie karmić UBoota
Sorry, "poniesło mnie" :) Z ilu klatek skladane i jakim to szkielkiem bylo cykane?
Składane z 9 klatek. Cyknięte Sigmą 10-20 na 20mm