PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakcik

KSIĘŻAK
13-04-2012, 11:36
Mam takiee pytanko do koleżeństwa
Jako że nie interesuję się kompaktowymi nowinkami a zaszła potrzeba zakupu na ślubny prezencik proszę o poradę.
Potrzebna maszynka do robienia fotek mała dyskretna . Zakup kontrolowany w kwociw 1500-1700 zeta
Prosze Was o poradę

MariuszJ
13-04-2012, 11:46
Nex C3 z 18-55, małe 1700 w Fotojokerze.

KSIĘŻAK
13-04-2012, 11:47
Czy tym można jakiś filmin nakrecić

MariuszJ
13-04-2012, 11:48
Czy tym można jakiś filmin nakrecić
Jak najbardziej.

jm
13-04-2012, 16:09
Sam NEX mały.
Z obiektywem już niestety nie.
Pytanie co dla przyszłych obdarowanych oznacza słowo "mały"....?

Jedrek.S
14-04-2012, 20:32
Ja od siebie mogę polecić coś z penów : EPM1 z 14-42 lub EPL-3 z 14-42 lub 17/2.8 naprawdę przyzwoity sprzęt za niecałe 2000zł.

qba87
14-04-2012, 22:50
Przepraszam że nie na temat ale nie chce zakładać nowego wątku.

Czy moglibyście polecić kompakt do 500-700 PLN brutto ?

Aparat miałby być dla Żony do pstrykania w sytuacjach gdy nie warto targać ze sobą mojej lustrzanki. Głównie podczas imprez rodzinnych i tych mniej rodzinnych :)

dzięki

downandout
14-04-2012, 23:44
qba87 - popatrz na ixusy canona.

koberek
15-04-2012, 00:01
qba87 polecam Ci canon sx130, moja żona jest w nim zakochana, miała najpierw sx120, ale jej cycolubek zmajstrował kompakt bez obiektywu, więc szybko pognałem do sklepu i jako, że nie było sx120 kupiłem sx130, naprawdę fajna maszynka, troszkę większa niż typowe kompakty do kieszeni obcisłych spodni, ale jakość naprawdę zadowalająca, nawet w auto
pozdrawiam

qba87
15-04-2012, 18:50
Byłem dzisiaj w MM w Lublinie pomacać te kompakciki. Nie wątpliwie SX130 zrobił na mnie lepsze wrażenie niż ixusy.

Mam tylko jedną obawę - ten aparacik ma matryce CCD. Jako że nie mam wieloletniego doświadczenia z foto to nigdy nie używałem niczego z matrycą CCD tylko zawsze CMOS. Słyszałem że jakość z matrycy CCD jest gorsza.

stachmuszel
15-04-2012, 19:18
Przewaga CMOS nad CCD jest tylko na wyzszych ISO. Na niskich ISO jest dokladnie odwrotnie. CCD na niskich ISO daje ladniejsze kolorki i subtelniejszy obrazek.

qba87
15-04-2012, 19:35
Przewaga CMOS nad CCD jest tylko na wyzszych ISO. Na niskich ISO jest dokladnie odwrotnie. CCD na niskich ISO daje ladniejsze kolorki i subtelniejszy obrazek.

Dzięki za objaśnienie. Tak też słyszałem że CMOS po prostu mniej szumi na wysokich czułościach. Nie wiedziałem tylko że na niskich CCD wygląda lepiej.

Chyba zdecyduję się na tego SX130 w parze z 5dmark III :)

koberek
15-04-2012, 20:49
naprawdę polecam Ci tego sx130, naprawdę fajna maszynka za niską dość cenę, sx120 lubiałem robić kiedyś macro, zbliżenie od 1cm, no i te kolorki canona, naprawdę polecam, można też użyć manuala, a co ciekawe w kategrii tego sprzętu wszystkie zmienianie parametry widoczne są na ekranie lcd, tzn zmieniasz przesłone, a na ekranie masz uzyskaną kompozycję tzn jasność całego obrazka, lampa podnoszona ręcznie to też zaleta, szczerze mówiąc jak ma żonka tym robi fotki dzieciaką jest bardzo zadowolona, są o wiele droższe kompakciki, ale myślę, że dla żony będzie ok matryca ccd 2,3, może w dzisiejszych czasach nie jakaś rewelacja, no ale za tą cenę nie ma co się oszukiwać, a co do iksusów, nawet żonie nie pasowały tak małe gabaryty
co do sx130 trza się zaopatrzyć w dobre denvelopy akumulatorki, bo w porównaniu do sx120 więcej prądu zajada
nie chcę Cię namawiać, ale widząc zachwyt mojej żony, uważam zakup za udany
pozdrawiam

qba87
24-04-2012, 10:50
naprawdę polecam Ci tego sx130, naprawdę fajna maszynka za niską dość cenę, sx120 lubiałem robić kiedyś macro, zbliżenie od 1cm, no i te kolorki canona, naprawdę polecam, można też użyć manuala, a co ciekawe w kategrii tego sprzętu wszystkie zmienianie parametry widoczne są na ekranie lcd, tzn zmieniasz przesłone, a na ekranie masz uzyskaną kompozycję tzn jasność całego obrazka, lampa podnoszona ręcznie to też zaleta, szczerze mówiąc jak ma żonka tym robi fotki dzieciaką jest bardzo zadowolona, są o wiele droższe kompakciki, ale myślę, że dla żony będzie ok matryca ccd 2,3, może w dzisiejszych czasach nie jakaś rewelacja, no ale za tą cenę nie ma co się oszukiwać, a co do iksusów, nawet żonie nie pasowały tak małe gabaryty
co do sx130 trza się zaopatrzyć w dobre denvelopy akumulatorki, bo w porównaniu do sx120 więcej prądu zajada
nie chcę Cię namawiać, ale widząc zachwyt mojej żony, uważam zakup za udany
pozdrawiam

Coraz bardziej skłaniam się ku temu sx130 :)
koberek tylko powiedz jak z tą lampą jest bo czytałem że trzeba ją ręcznie podnosić - uciążliwe to jest ?

i czy w trybie auto aparat chociaż informuje nas że powinniśmy podnieść lampę i zrobić z nią zdjęcie ?

rdcom
25-04-2012, 07:11
a co powiecie na Panasonica TZ-20 matryca MOS takiej nie znam

koberek
29-04-2012, 00:00
qba87 tak w trybie auto informuje nas o konieczności otworzenia lampy
ręczne podnoszenie lampy uważam za b. dobre, nie wyskakuje Ci jak szalona kiedy Ty akurat nie chcesz, mi bardzo odpowiada ten sposób otwierania i jest bardzo prosty, paluszkiem do góry za lampkę i wuala
żona jak cyka w auto to ma info o konieczności otwarcia lampki, ale nie zawsze z tej porady korzysta
pozdrawiam

qba87
29-04-2012, 21:51
qba87 tak w trybie auto informuje nas o konieczności otworzenia lampy
ręczne podnoszenie lampy uważam za b. dobre, nie wyskakuje Ci jak szalona kiedy Ty akurat nie chcesz, mi bardzo odpowiada ten sposób otwierania i jest bardzo prosty, paluszkiem do góry za lampkę i wuala
żona jak cyka w auto to ma info o konieczności otwarcia lampki, ale nie zawsze z tej porady korzysta
pozdrawiam

Kupiłem w MM samsunga wb 750, bez przekonania bo przekonania do tej marki nie mam:) ale patrząc na specyfikacje to całkiem całkiem. Kiedy przyszedłem do domu i włączyłem aparat okazało się że zoom nie działa :)

Tak więc wróciłem i wymieniłem na SX130 - podobno pierwszy wybór najlepszy:) bardzo fajne zdjęcia robi ten Canon i wydaję mi się że to najlepszy wybór biorąc pod uwagę cena/jakość.

koberek dzięki za wszelkie rady.

Pozdrawiam

downandout
29-04-2012, 23:35
Kupiłem w MM samsunga wb 750, bez przekonania bo przekonania do tej marki nie mam:) ale patrząc na specyfikacje to całkiem całkiem. Kiedy przyszedłem do domu i włączyłem aparat okazało się że zoom nie działa :)

Tak więc wróciłem i wymieniłem na SX130 - podobno pierwszy wybór najlepszy:) bardzo fajne zdjęcia robi ten Canon i wydaję mi się że to najlepszy wybór biorąc pod uwagę cena/jakość.

koberek dzięki za wszelkie rady.

Pozdrawiam

Sprzedałem kilkanaście Samsungów WB750 i jeszcze żaden nie wrócił z usterką. Miałeś potwornego pecha ;) Generalnie seria WB jest mało awaryjna, zwłaszcza w porównaniu do WP i PL.

koberek
30-04-2012, 00:13
qba87 będziesz naprawdę zadowolony zobaczysz, wyciągniesz z niego naprawdę fajne fotki, a jak jeszcze przełączysz na manual, to naprawdę idzie wycisnąć z tego kompakciku wiele, pamiętaj tylko o dobrych akumulatorkach,
pozdrawiam