Zobacz pełną wersję : sb-900 i kompensacja błysku
Bardzo proszę o radę gdyż do tej pory pracowalem z sb-600 i nie miałem problemów.Chodzi o to że podczas robienia zdjęć w dość trudnych warunkach iso-1000-1600 f/2.0 i 1/50sek zaobserwowalem że lampa czasami z chwilą wcisnięcia spustu migawki jakby kompensuje moc blysku.Na wyświetlaczu pokazuje się na chwilę podkreslona liczba -1 czy -2 EV mimo że kompensację mam ustawioną na -o.3EV.Objawia się to ciemniejszą niedoswietloną klatką.Dzieje się to w chwili jakby brakowało mocy,gdy np podniosę iso-jest ok.Przy próbach w domu nie mogę zmusić lampy do takiego zachowania-wsztstko ok.Co robię nie tak...
adolfik9501
13-04-2012, 08:46
Zobacz może czy to nie jest sytuacja opisana w instrukcji na stronie D4.
Te wartości ev na lampie to informacja o niedoświetleniu. To się wyświetla po wyzwoleniu migawki. Informuję Cię ,że ekspozycja jest niedoświetlona za słaba była moc lampy o jakąś wartość ev. Tak twierdzi sprzęt. Skoro zdjęcia masz niedoświetlone to znaczy, że się nie myli. Trzeba zwiększyć kompensacje na lampie. Chyb, że celowo tylko muskasz błyskiem obiekt. Zależy od sytuacji i co chcesz osiągnąć. I jest to w instrukcji od lampy
Art Erie
13-04-2012, 10:21
Pokaż przykładowe zdjęcie, bo takie zachowanie jest typowe zarówno dla błyskania w silnie odbijającą powierzchnię, jak i dla kończącego się palnika lampy.
Kończacy się palnik wykluczam a instrukcję wcięło gdzieś.Franki-dzięki myślę ze o to chodzi.Gdy podnoszę iso jest dobrze,nie dokładam błysku bo nie lubię zbyt mocno.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Art Erie
13-04-2012, 11:26
Kończacy się palnik wykluczam a instrukcję wcięło gdzieś.Franki-dzięki myślę ze o to chodzi.Gdy podnoszę iso jest dobrze,nie dokładam błysku bo nie lubię zbyt mocno.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Też nie biorę pod uwagę rychłego zgonu palnika; zgadzam się z tym co napisał franki, ale chciałbym poznać przyczynę i dlatego prosiłem o przykładowe foto.
Spoko. Tu masz linki do instrukcji http://www.notopstryk.pl/information.php?info_id=12
http://virtualpc.pl/instrukcje/NSB900.pdf . Pozdrawiam
jeśli po ekspozycji widzisz "minus" a do tego mruga kontrolka gotowości, to oznacza że lampa błysnęła pełną mocą, a ten minus to info o ile niedoświetliła (oczywiście to co napisałem nie wyklucza "kończącego się" palnika)
[QUOTE=wlods;2788837iso-1000-1600 f/2.0 i 1/50sek [/QUOTE]
Zaciekawiło mnie, na stadionie fotografujesz? czy coś innego?
Zaciekawiło mnie, na stadionie fotografujesz? czy coś innego
-nie bardzo rozumiem pytanie.Ciemnawy kościół,aparat ustawiam praktycznie tak jakby lampy nie było.Lampą staram się doświetlić cienie,nie oswietlam nią sceny.Co w tym dziwnego.
Zaciekawiło mnie, na stadionie fotografujesz? czy coś innego
-nie bardzo rozumiem pytanie.Ciemnawy kościół,aparat ustawiam praktycznie tak jakby lampy nie było.
Kościół jako architektura? Ja bym odpuścił błysk. Statyw, podpórka, te sprawy. I książka Mroczka, choćby dla zderzenia poglądów.
PS. natomiast na czasie stać cię na więcej przynajmniej o jeden stopień, do 1/30 (wielu powie o 1/15).
Nie mówię o kościele jako o reportażu aka. ślub. Wtedy niestety troszkę światła na wprost być może trzeba dać, ale nie znam sytuacji dlaczego by miało braknąć.
Zapomnialem dodać-reportaż ślubny,d700,35/1.8,sb-900 palnik pod kątem 45 stopni a czasem calkowicie w gorę,bez rozpraszacza,czasami z wysunietą karteczką.Czasy 1/30-1/60.
Art Erie
13-04-2012, 21:47
45 stopni z "wizytówką" da radę przy takich parametrach, w pozostałych sytuacjach światło idzie w kosmos i nie wraca ( nie ma się od czego odbić i wrócić by doświetlić scenę ). W takiej sytuacji nie widzę nic dziwnego, że lampa melduje niedoświetlenie.