PDA

Zobacz pełną wersję : Sosna

Assire
12-04-2012, 17:35
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/chaos_by_assire2d4vxaib-1.jpg
źródło (http://fc03.deviantart.net/fs71/i/2012/102/d/f/chaos_by_assire2-d4vxaib.jpg)

UBoot
13-04-2012, 01:50
po początkowym zachwycie muszę jednak powiedzieć coś negatywnego: ostre, dość grube gałęzie przeplatają się z nieostrymi obszarami poza głębią ostrości. Jest to swoista siatka dyfrakcyjna, lub prążki interferencyjne. Dłuższe przyglądanie się powoduje bule i zawroty głowy. Przypomina to tzw. "eksperymenty akustyczne" zwane przez niektórych muzyką ... Tutaj mamy do czynienia z tak swoiście pojętym "eksperymentem fotograficznym", który by się udał, gdyby zastosować inne proporcje grubości gałęzi w stosunku do przerw między nimi.

Fotografia by się jeszcze broniła, gdyby w głębi ostrości znajdował się np. jakiś ptak lub wiewiórka.

Assire
13-04-2012, 16:48
Niestety zapomniałem drabiny i piły łańcuchowej z domu. Pokombinował bym coś z tymi gałęziami, a tak niestety wyszedł chaos i czysta abstrakcja. Ze zwierząt w okolicy była sarna, ale nie chciała wejść na drzewo i uciekła. A gdyby była tam wiewiórka to zaraz by mnie ktoś oskarżył o plagiat, bo jakiś amerykański fotograf zrobił podobne zdjęcie z wiewiórką w roli głównej.
Poza tym, to zdjęcie nie ma się bronić. Ma atakować. Najwyżej polegnie.

UBoot
13-04-2012, 17:05
czyli jesteś zwolennikiem fotografii agresywnej ?

Assire
13-04-2012, 17:15
Jestem zwolennikiem fotografii która wzbudza zainteresowanie. A to ciekawym kadrem, a to pięknymi kolorami, albo też czymkolwiek innym. Ja to zdjęcie wstawiłem bo mi się podoba, bo pokazuje że natura nie jest uporządkowana, symetryczna itp. Pokazuje że natura to nieokiełznany chaos.

UBoot
13-04-2012, 17:20
ja w takim razie zrobię podobną fotografię i zobaczymy, czy uda mi się wyeliminować jej mankamenty uwypuklając jednocześnie te zalety, o których wspominasz ...

Assire
13-04-2012, 17:27
Spoko, przeciwny nie jestem.

shaolin1
15-04-2012, 17:26
A mi się podoba zdjęcie. Takie inne jest niż większość ;)

Swoją drogą to będę bacznie śledził wasze abstrakcyjne spojrzenie na świat na forum :D
Jestem bardzo ciekaw co nowego zaprezentujecie. Do dzieła więc chłopakami! Liczę na Was ;)

chichot_losu
25-04-2012, 19:39
Wszystko byłoby ok na tym zdjęciu, gdyby kąt uchwycenia 'wnętrza' tej sosny był bardziej centralny...
Patrząc na zdjęcie cieżko stwierdzić czy drzewo stoi czy leży, czy co się z nim dzieje.
Po prostu coś jest nie tak z perspektywą i to kluje w oczy.

gniady
26-04-2012, 10:10
ja w takim razie zrobię podobną fotografię i zobaczymy, czy uda mi się wyeliminować jej mankamenty uwypuklając jednocześnie te zalety, o których wspominasz ...
Jak długo każesz nam czekać? Prosimy o zdjęcie!

pozdrawiam

Assire
28-04-2012, 21:54
Jak długo każesz nam czekać? Prosimy o zdjęcie!

Także wyczekuję lepszej wersji :)