Zobacz pełną wersję : Sosna
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/chaos_by_assire2d4vxaib-1.jpg
źródło (http://fc03.deviantart.net/fs71/i/2012/102/d/f/chaos_by_assire2-d4vxaib.jpg)
po początkowym zachwycie muszę jednak powiedzieć coś negatywnego: ostre, dość grube gałęzie przeplatają się z nieostrymi obszarami poza głębią ostrości. Jest to swoista siatka dyfrakcyjna, lub prążki interferencyjne. Dłuższe przyglądanie się powoduje bule i zawroty głowy. Przypomina to tzw. "eksperymenty akustyczne" zwane przez niektórych muzyką ... Tutaj mamy do czynienia z tak swoiście pojętym "eksperymentem fotograficznym", który by się udał, gdyby zastosować inne proporcje grubości gałęzi w stosunku do przerw między nimi.
Fotografia by się jeszcze broniła, gdyby w głębi ostrości znajdował się np. jakiś ptak lub wiewiórka.
Niestety zapomniałem drabiny i piły łańcuchowej z domu. Pokombinował bym coś z tymi gałęziami, a tak niestety wyszedł chaos i czysta abstrakcja. Ze zwierząt w okolicy była sarna, ale nie chciała wejść na drzewo i uciekła. A gdyby była tam wiewiórka to zaraz by mnie ktoś oskarżył o plagiat, bo jakiś amerykański fotograf zrobił podobne zdjęcie z wiewiórką w roli głównej.
Poza tym, to zdjęcie nie ma się bronić. Ma atakować. Najwyżej polegnie.
czyli jesteś zwolennikiem fotografii agresywnej ?
Jestem zwolennikiem fotografii która wzbudza zainteresowanie. A to ciekawym kadrem, a to pięknymi kolorami, albo też czymkolwiek innym. Ja to zdjęcie wstawiłem bo mi się podoba, bo pokazuje że natura nie jest uporządkowana, symetryczna itp. Pokazuje że natura to nieokiełznany chaos.
ja w takim razie zrobię podobną fotografię i zobaczymy, czy uda mi się wyeliminować jej mankamenty uwypuklając jednocześnie te zalety, o których wspominasz ...
Spoko, przeciwny nie jestem.
shaolin1
15-04-2012, 17:26
A mi się podoba zdjęcie. Takie inne jest niż większość ;)
Swoją drogą to będę bacznie śledził wasze abstrakcyjne spojrzenie na świat na forum :D
Jestem bardzo ciekaw co nowego zaprezentujecie. Do dzieła więc chłopakami! Liczę na Was ;)
chichot_losu
25-04-2012, 19:39
Wszystko byłoby ok na tym zdjęciu, gdyby kąt uchwycenia 'wnętrza' tej sosny był bardziej centralny...
Patrząc na zdjęcie cieżko stwierdzić czy drzewo stoi czy leży, czy co się z nim dzieje.
Po prostu coś jest nie tak z perspektywą i to kluje w oczy.
ja w takim razie zrobię podobną fotografię i zobaczymy, czy uda mi się wyeliminować jej mankamenty uwypuklając jednocześnie te zalety, o których wspominasz ...
Jak długo każesz nam czekać? Prosimy o zdjęcie!
pozdrawiam
Jak długo każesz nam czekać? Prosimy o zdjęcie!
Także wyczekuję lepszej wersji :)