PDA

Zobacz pełną wersję : F100 - regulacja lustra pomocniczego (AF)

MariuszJ
12-04-2012, 11:56
Mam problem z F100, który wyszedł na długich jasnych szkłach (śrubokrętowych). Obraz na matówce w celu, na filmie wyraźnie przed. Porobię jeszcze dla pewności testy z aparatem w funkcji projektora (porysowane szkiełko przytknięte do ramki filmu, oświetlone od tyłu), ale gdyby sprawa się potwierdziła, szukam sposobu regulacji luster a najlepiej kogoś, kto mi to interesownie ale fachowo ustawi. Znacie jakiś dobry adres? (do serwisu firmowego nie mam zaufania ani nadziei, że robią cokolwiek prócz firmowych procedur).

wojteh
12-04-2012, 12:17
Lustro zobacz czy opada do końca ? - zobacz matowke czy siedzi w swoim miejscu ? - śruba potrzymujaca lustro czy jest ok - to chyba taki mimosrod ... Można nim kręcić ...

MariuszJ
12-04-2012, 12:39
Wszystko gra z lustrem, matówka nie ma wiele do rzeczy, czujniki AF są przecież na dnie korpusu.

F100 nie ma blokady lustra, więc operacja jest ryzykowniejsza (trzeba znać sposób albo robić na bulbie - wolałbym nie zatrudniać do tego swoich lewych rączek... )

zdyboo
12-04-2012, 12:53
W cyfrówce odpalało się bulba i wyjmowało baterie. Lustro na trwale zostawało na górze. Potem bateria, włącznik i opadało.
Polecę pana Andrzeja Wysockiego z Wrocławia. Mnie regulował lustro w FM2, koledze ustawiał to co u Ciebie w D90. wojteh u niego robił bessę.
tel. 602243894

MariuszJ
12-04-2012, 13:55
W cyfrówce odpalało się bulba i wyjmowało baterie. Lustro na trwale zostawało na górze. Potem bateria, włącznik i opadało.
Polecę pana Andrzeja Wysockiego z Wrocławia. Mnie regulował lustro w FM2, koledze ustawiał to co u Ciebie w D90. wojteh u niego robił bessę.
tel. 602243894
Wielkie dzięki za namiar, tylko potwierdzę przypadłość i nawiązuję kontakt.

Gdyby ktoś miał podobnego speca w mieście stołecznym (u mnie na miejscu ostatni fachmen przebranżowił się i prowadzi... myjnię samochodową ;) ), będę bardzo wdzięczny - kontakt będzie mógł być wtedy osobisty :)

MariuszJ
13-04-2012, 16:14
No szlag by to...

Przestrzeliłem całą kliszę bateryjkami i innymi wiewiórkami no i żadnej pomyłki... :confused: świąteczny operator error od alkoholu czy co?? Jak tu z tym pójść do fachmana, przecież wyśmieje...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/616/48800036.jpg)

A poważniej - chyba jednak wyciągnąłem zbyt daleko idące wnioski z podobieństwa D700 i F100 - układ AF po prostu działa inaczej i muszę się go lepiej nauczyć.

MariuszJ
13-04-2012, 20:27
Słabe baterie?

Obejrzałem jeszcze raz negatywy z feralnych sesji. Jakieś blade... niedoświetlone?
Wziąłem D700 i zacząłem porównywać wskazania światłomierza, w różnych trybach. Działka światła różnicy na minus w F100... A dla mnie to zawsze D700 niedoświetlał...

Coś mnie tknęło i zmierzyłem napięcie baterii - 5V. Włożyłem nowe (6.3V) i od razu chyżej chodzi silnik. Ale nie tylko... światłomierz zaczął pokazywać to samo co w D700 bez żadnej korekty!

Robocza hipoteza: F100 na słabych bateriach słabo ostrzy, a na dodatek niedoświetla, co potęguje efekt pudła, gubiąc mikrokontasty. Spróbuję to wkrótce potwierdzić empirycznie.

zdyboo
15-04-2012, 12:26
Nie zauważyłem takich objawów w swoim F100. Pierwszym objawem padających baterii jest natychmiastowe wyłączanie światłomiarki po pomiarze, ale ostrzy i mierzy poprawnie, aż do padu baterii. A używam tylko z aku, więc napięcie z definicji mam niższe niż w przypadku baterii. Po podłączeniu gripa z 6 aku, dostał wigoru, ale objawia się on tylko szybszym przewijaniem filmu i zwijaniem po skończeniu rolki. I chyba szybkostrzelność wzrasta.

MariuszJ
15-04-2012, 12:45
Jeżeli chodzi o akumulatory NiMH, zrezygnowałem z nich praktycznie po pierwszym razie - działały ok, wykazując pełne naładowanie, potem bez ostrzeżenia rozładowały się do takiego poziomu, że aparat ani be ani me (a ja oczywiście jak na złość bez zapasu). Poczytałem wtedy o sprawie i działanie takie potwierdzało wielu użytkowników F100. Przeszedłem więc na zwykłe alkalicznie baterie i wszystko było ok. Cała sprawa dała mi jednak do myślenia - sprawa zasilania F100 kryje wiele tajemnic ;) Więcej się wyjaśni po następnych naświetlonych przeze mnie filmach.

zdyboo
16-04-2012, 09:22
Dwa razy mi tylko klęknęły eneloopy w F100, raz na mrozie. Akurat nie miałem zapasu i drugi raz przy długich czasach, ale tu już miałem zapas. Poza tym nie zauważyłem żeby jakoś źle pracowały, wykazywały odchyły od normy itp. Jedyne co, to jeżeli kończy się energia, to kończy się szybko, ale to akurat wada każdego zasilania bez styku informacyjnego. W D50 mimo zasilania Li-Ion, było podobnie. Wskaźnik tez pokazywał, że jest full, po jakimś czasie pokazywał, że niedługo się skończy, a to niedługo można było liczyć w godzinach, a nawet w minutach.

MariuszJ
16-04-2012, 10:18
Ja stwierdziłem, że AA są na tyle tanie, że nie warto zawracać sobie głowy aku. Na tych wykończonych zrobiłem chyba 20 rolek.

Noszę ze sobą SB-23 z czwórką Eneloopów, w razie czego zawsze mam zapas ratunkowy.

Przepis na regulację lustra pomocniczego w F100. Potrzebny będzie imbus kątowy 2mm.

1. Ładujemy świeże baterie.
2. Włączamy aparat i ustawiamy czas bulb, focus na manual.
3. Wciskamy migawkę i trzymamy.
4. Otwieramy drzwiczki - lustro jest w górze, migawka otworzona.
5. Patrząc od strony filmu: po prawej stronie, blisko płaszczyzny migawki, widzimy łeb śruby regulacyjnej lustra pomocniczego. Po lewej stronie mamy podobny twór, ale bez sześciokątnego otworu - na nic nam się nie przyda. Nieco dalej w stronę bagnetu widać dwie symetryczne śruby regulacyjne lustra głównego - ich nie ruszamy.
6. Kręcimy imbusem ;)
7. Wyjmujemy imbus z komory lustra i puszczamy spust - nigdy odwrotnie ;)

Niestety, to analog - nie zrobimy szybko próby, jak nam poszło. Możemy kombinować, przykładając porysowane szkiełko do płaszczyzny filmu i mocno oświetlając je od tyłu (czyli odwrotnie ogniskować), ale moim zdaniem gra nie warta zachodu. Małe korekty, przestrzelać i zobaczyć co będzie. Skalę zmiany można jakoś tam zobaczyć na matówce. Przy usuwaniu front focusa sprawdzić, czy szerokie szkła ostrzą na nieskończoność - jeżeli nie, przedobrzyliśmy ;)