Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie zdjecia bez zgody w ogólnopolskiej gazecie
Piotr Spek
11-04-2012, 21:19
Na wstepie napisze ze juz przeszukałam forum i nie znalazłem jasnej odpowiedz.
Dziś znalazłem swoje zdjęcie jako jedno z głoónych fotografii z ogólnopolskiej gazecie i jak sie łatwo domyslec nie wyrażałem na to zgody.
Jak sie domyslam gazeta pozyskała fotografie z portalu IMAGEShack - gdzie jest ono dostepne i umieszczone.
Z tego co sie orientuje to umieszczając to zdjecie na tym portalu jako ogólnie dostepne godzę się na udostepnienie go do domowego wykorzystania jednocześnie zabraniajac wykorzystania komercyjnego
Jak wiadomo by pobrac to zdjęcie należy wejść na profil uzytkownika i z niego pobrac fotografie
Jesli macie jakieś doświadczenia w tej materii prosze i pomoc i informacje
pozdrawiam Piotr
O ile dobrze kojarzę takowe dyskusje, to najpierw warto się skontaktować z redakcją gazety i zapytać, jaką rekompensatę proponują. Przy sensownej kwocie, brać i tyle.
Jeżeli ta droga zawiedzie, to przede wszystkim ważne jest, czy zarabiasz na fotografii. Jeżeli tak, to można określić wartość fotografii, a co za tym idzie nieuzyskany przychód z powodu braku wynagrodzenia. W tym momencie można się pokusić o rozmowę z prawnikiem.
Jeżeli na fotografii nie zarabiasz to sprawa jest niestety o wiele trudniejsza, gdyż gra może być niewarta świeczki. W takim wypadku można szukać porady prawnej, co z tym dalej zrobić. Można także sprawę spróbować nagłośnić lub to zasugerować redakcji gazety. W normalnym państwie byłaby to mało przyjemna perspektywa dla gazety i w dalszym rozrachunku przynosząca większe straty niż wypłata odszkodowania. Jednak nasz kraj jest trochę w tyle za czołówką.
Piotr Spek
12-04-2012, 08:58
mOSAd dziekuje za informację , najpierw rozpoznam temat od strony prawnej.
Na zdjęciach nie zarabiam jednak wydaje sie mi sie, że to nie ma znaczenia formalnego - wykorzystanie bez zgody jest faktem - może miec natomiast wpływ na mozliwości w zakresie wysokości roszczeń itp itd. Jeszcze raz dziekuje
pozdr
Piotr Spek
13-04-2012, 20:39
Zaczynam podejrzewać ze zdjęcie zostało pobrane z naszego forum :-O
Hoho, gratuluję! Pewnie trochę grosza wpadnie po takiej akcji :D
Motorniczy
14-04-2012, 00:00
Idziesz do adwokata i sprawa zalatwiona, oni sa takze od tego aby pomagac i reprezentowac. Powodzenia
Podpowiem Ci co stracisz: masę nerwów i trochę kasy. Co zyskasz: naukę na przyszłość.
mOSAd dobrze napisał, jak nie zarabiasz na fotosach, to sąd uzna, że owszem zdjęcie wykorzystano bezprawnie, dostaniesz kilkadziesiąt złotych odszkodowania i kilkaset złotych kosztów sądowych, to ostatnie oczywiście do zapłaty.
Nie chce mi się pisać tego drugi raz.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2636951&postcount=5
Są jeszcze osobiste prawa autorskie. Tutaj już jest grubsza sprawa niż z majątkowymi.