PDA

Zobacz pełną wersję : Mrugający wyświetlacz w D300s z MB10

wolly10
11-04-2012, 16:14
Witam!

Mam problem z D300s, otóż po podłączeniu pustego koszyczka do MB10 wyświetlacz po włączeniu aparatu czasem kilka krotnie mruga /widać jak skacze poziom naładowania baterii, która jest w body/. Mało tego jak otworzę wbudowaną lampę błyskową problem jest za każdym razem, zaraz po włączeniu aparatu. Jeśli wyciągnę koszyk na baterie, problem znika. Próbowałem czyścić połączenia, dogiąć blaszki itp. Miał ktoś taki problem? Za miesiąc kończy mi się gwarancja ;-(

franki
11-04-2012, 16:39
Jeżeli masz gwarancję to bym się nie zastanawiał. Ewidentnie coś ze stykami. Dziwnie ,że zakłócenia są bez baterii w mb10. Wszystkie skoki napięcia nie wpływają dobrze na elektronikę więc dla własnego dobra wyślij do serwisu.

Lvcas
11-04-2012, 21:19
Ja tak miałem ale gdy baterie były padnięte i siedziały w koszyczku. Jeżeli masz gwarancję to opłaca Ci sie odesłać, jeżeli jest to firmy meike itp to prawdopodobnie dadzą Ci nowy :)

wolly10
24-04-2012, 07:21
Wysłałem do serwisu nikona, teraz tylko pozostaje czekać.

Wysłano z HTC EVO 3D X515m z użyciem Tapatalk

wolly10
10-05-2012, 17:17
Po dwóch tygodniach serwis odesłał mi aparat z gripem. Oto ich odpowiedź:
We can confirm that if using the mb-10 with the AA battery holder fitted, without batteries, the display will flicker when powered up. the camera is looking for the power source and as there are no batteries in the grip the display will flicker. we would recommend using the EN-EL3 battery and holder in the grip or fitting AA batteries.

Czyli niby wszystko ok, po prostu ma mrugać i JUŻ!!! Moim zdaniem tak być nie powinno, jakiś bubel. Czy może ktoś z forumowiczów sprawdzić u siebie działanie w/w zestawu i podzielić się ze mną informacją. Zależy mi na czasie ponieważ 19 maja mam koniec gwarancji!

MaciekW
11-05-2012, 00:30
U mnie na D300 i MB-D10 ani z pustym koszyczkiem na akumulator EN-EL3, ani z pustym koszyczkiem na akumulatorki AA taki problem nie występuje. Nic nie mruga, poziom naładowania baterii nie skacze. Włączenie wbudowanej lampy też nic nie zmienia.

bednario
11-05-2012, 08:39
D300 + zamiennik gripa Phottix = zero problemów w jakiejkolwiek konfiguracji, z oryg. EN-EL3, z zamiennikami EN-EL3, z AA, z pustym gripem.

Larson
11-05-2012, 19:58
D700 + oryginalny MB-D10 nic nie mruga i nie skacze ze wszystkimi możliwymi pustymi koszyczkami...