Zobacz pełną wersję : Nex-7...
Ma ktos? jakies wrazenia z uzytkowania?
zapraszam do klubkm.pl tam poczytaj
Bawiłem się na targach NEX-7+24/1.8 zeissa - mz. bajka piękna jak lajka. Kiedyś jak ceny ochłoną wymienię swoje 5n na 7. Zajsik smakowity, do tego jeszcze jakiś*szerszy Voitek i jestem w domu. Swoją drogą to zajebiaszcze, że można teraz mieć ten poziom jakości i wygody w takiej śmiesznej popierdółce, dla mnie np. lustrzanki powoli tracą*rację bytu.
też powoli do tego stwierdzenia dochodzę... a żeby tak jeszcze FF w to fuji, czy nex wpakowali... eh... w cenie do 8tys... wiem wiem ....ściętej głowy. Nawet mam nazwę sony nex 9 :P
Sony jest finansowo w baaaardzo ciemnej d..., więc realnie patrząc nie ma sensu robić sobie zbędnych nadziei.
jezeli juz FF w bezlusterkowcach to pewnie samsung albo fuji ale nie wierze zeby do tego doszlo. Ostatno gdzies czytalem ze nowy bagnet fuji zmiesci FF ale dla mnie jakos tak nie wyglada
Raczej zmieści, nie ma sensu projektować bagnetu po to żeby go za chwilę zmieniać....
fuj zdaje mi sie nieco przesadzony z cena...na lajke zwyczajnie kasy nie chce wydawac bo taki state of art to dla mnie przerost formy nad trescia....macalem dzis nexa7...ciekawy nie powiem....poczekam chwile az cena okrzepnie nieco
Sony mogłoby niezły biznes na tych NEXach zrobić, jakby trochę szkieł więcej porobili.
tomek...
11-04-2012, 18:09
Pobawiłem się ostatnio nexem 7. I powiem tak: gdyby miał lepszy autofocus, to właściwie lustrzanka byłaby zbędna. Pod każdym innym względem (włącznie z ergonomią) dorównuje D7000. Szkoda tylko, że nie ma jakiegoś lepszego zooma, czegoś pokroju 17-55 lub chociaż 16-85, No i oczywiście UWA, poniżej 16 mm nie ma nic...
Za to 24-ka jest znakomita, chyba mimo wszystko zamienię kiedyś mojego X100 na nex7 z 24-ką.
Pozdrawiam
Tomek
Pobawiłem się ostatnio nexem 7. I powiem tak: gdyby miał lepszy autofocus, to właściwie lustrzanka byłaby zbędna. Pod każdym innym względem (włącznie z ergonomią) dorównuje D7000
Piszac "lustrzanka" - masz na mysli konkretny model D7000?
A ktos wie jak jest z tym przyciskiem nagrywania, czy duzo on przeszkadza? Bo slyszalam negatywne opinie o tym, ze przeszkadza i mozna niechcacy czasem wcisnac. a tak poza tym, to tez mi sie podoba, bo ma wizjer, w ktorym 5n - brak.
tomek...
11-04-2012, 18:58
Tak, ale IMO D90 też miał lepszy, szczególnie w trybie AFC
Mi przycisk nagrywania nie przeszkadzał.
Pozdrawiam
Tomek
Mozna tez poczekac na kolejne nowosci nexa, a maja wkrotce byc, wtedy bedzie wiekszy wybor niz to co proponuje obecnie rynek, bo tak naprawde po za tym Nexem nie ma nic sensownego wlasnie z wizjerem. Na dodatek w normalnej cenie.
Mozna tez poczekac na kolejne nowosci nexa, a maja wkrotce byc, wtedy bedzie wiekszy wybor niz to co proponuje obecnie rynek, bo tak naprawde po za tym Nexem nie ma nic sensownego wlasnie z wizjerem. Na dodatek w normalnej cenie.
A nowy Olympus OM-D E-M5 ?
Olympus po aparacie E-400 stosował (stosuje) mierne matryce, wątpię żeby coś w tej kwestii się zmieniło na plus.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/olyc/olympus_progress.png)
Wolalabym i tak tanszego Nexa
Marcin Jakubowski
12-04-2012, 17:28
no cóż ja mam od jakiegoś czasu nex-a 7 z kitem. Praktycznie go nie używam (kita znaczy nie używam). Na stałe mam za to podpiętego takumara s-m-c 50 1.4.
co do jakości plików - nie mam pytań. Jest super. Detal aż wylewa się z ekranu (i mówię tutaj o stricte domowych pstrykach)
aparat super leży w dłoni, evf nie jest taki ekstra jak się da przeczytać w niektórych opiniach (chociaż zauważalnie lepszy od olkowego ef-2). Ok. może trochę z tym wizjerem przesadzam bo jest bardzo dobrze w świetle dziennym i tragicznie gdy robi sie ciemnawo.
średnia ocena za wizjer to db - . Wadą rozwiązania z nexa jest to , że w moim przypadku nie mogę używać wizjera w okularach. POdejrzewam, iż ma to związek z kalibracją czujnika zbliżeniowego. Wariuje po prostu jak przyłożę do wizjera oko uzbrojone w okular, nie może się zdecydować co włączyć - ekran czy wizjer i co chwila przełącza.
Ustawianie ostrości z manualnymi szkłami jest bardzo wygodne a po uzyskaniu wprawy także i szybkie.
Tri navi to bajecznie wygodne rozwiązanie. Chyba jednak w trakcie projektowania obłożenia klawiszy komendami odszedł z Sony ktoś kto miał w głowie poukładane i rezultat jest taki, że niektóre rozwiązania są po prostu niezrozumiale komiczne. Pierwszy przykład z brzegu:
w trybie preselekcji przysłony pod górnym prawym kółkiem jest korekcja kompensacji, pod tylnym kółkiem iso, a pod dolnym przyciskiem tylnego kółka na sztywno przypisana jest - da, dam! korekcja kompensacji. Rozumiem, że ktoś może mieć nawyk z wcześniejszych nexów ale żeby to robić na sztywno. Przecież można by było podpiąć pod ten przycisk (zamiast dublować go z górnym prawym kółkiem) jakieś inne funkcje - chociażby kompensacje siły błysku lampy (której musimy szukać w menu).
Jakie inne wady?
- auto iso nie działa w pełnym zakresie czułości (jedynie do 1600), zbyt duży skok iso w trybie manualnym 100-200-400-800-1600-3200-6400-12800-16000.
jest jeszcze trochę innych drobiazgów, które wkurzają ale generalnie aparat jest responsywny, wysoce konfigurowalny ( choć z pewnymi niezrozumiałymi ograniczeniami), a jego używanie sprawia dużo radochy.
pozdrawiam
A jak jest z nagrywaniem filmów .Nie chodzi mi o jakość bo ta podejrzewam że jest bd. ale o wygodę .Czy jednak trzeba mieć i aparat i kamerę.
Marcin Jakubowski
14-04-2012, 10:26
A jak jest z nagrywaniem filmów .Nie chodzi mi o jakość bo ta podejrzewam że jest bd. ale o wygodę .Czy jednak trzeba mieć i aparat i kamerę.
To zalezy do czego porównujesz. Z jednej strony jest wygodniej niz np. w ep-2. Z drugiej strony kilka razu uruchomilem juz przypadkowo nagrywanie przez niefortunne umieszczenie ( biez mozliwosci blokady) przycisku rec.
Dziwne jest tez rozwiazane przegladanie filmów i zdjęć. W olku jest prosto - przegladasz film, potem mozesz obejrzec kolejno to co robiłeś, obojętnie czy to był film czy zdjęcie. W nex-ie jest to tak rozwiązane, ze jak przegladasz fotki, to aby obejrzeć film musisz wejśc do menu i zmienić folder. Moim zdaniem nie jest to fajne. Mogli przynajmniej dać wybór jak to chcemy mieć zorganizowane.
Z drugiej strony kilka razu uruchomilem juz przypadkowo nagrywanie przez niefortunne umieszczenie ( biez mozliwosci blokady) przycisku rec.
Pisalam wlasnie, o tym wyzej, ze to jest wada, ktora zniecheca do kupna takiego aparatu i to za takie pieniadze.
I jeszcze jedna rzecz, nie wiem jak w Polsce, (bo nie mieszkam), ale trzeba tez uwazac na matryce, potrafia byc pochlapane olejem identycznie jak w Nikonie d7000, widzialam zdjecia, usyfione i koszmarnie to wygladalo.. Byc moze to byl tylko jeden taki przypadek, oby, bo kupic taka zabawke i miec takie niespodzianki, to kolejna rzecz ktora zniecheca..
Swoja droga to Nex-7 pod wzgledem szumow wypada znacznie gorzej od Nex-5N ogladalam porownanie tych samych kadrow i szumy byly niefajne... lustrzanki takich nie maja..
Marcin Jakubowski
14-04-2012, 21:51
Pisalam wlasnie, o tym wyzej, ze to jest wada, ktora zniecheca do kupna takiego aparatu i to za takie pieniadze.
I jeszcze jedna rzecz, nie wiem jak w Polsce, (bo nie mieszkam), ale trzeba tez uwazac na matryce, potrafia byc pochlapane olejem identycznie jak w Nikonie d7000, widzialam zdjecia, usyfione i koszmarnie to wygladalo.. Byc moze to byl tylko jeden taki przypadek, oby, bo kupic taka zabawke i miec takie niespodzianki, to kolejna rzecz ktora zniecheca..
Swoja droga to Nex-7 pod wzgledem szumow wypada znacznie gorzej od Nex-5N ogladalam porownanie tych samych kadrow i szumy byly niefajne... lustrzanki takich nie maja..
Nie przesadzalbym, robienie zdjeć tym aparatem naprawdę sprawia frajdę. Tych dosłownie kilka niechcianych filmów nie stanowi zadnego problemu. Co do szumow to powiem tak, mialem d300, d700, ep2, i w przypadku mojej fotografii to co jest w nex 7 absolutnie mi styka. Nie wpatruje sie w 100 % cropy, nie porównuje do innych aparatów, bo wiem, ze to co jest calkowicie mnie satysfakcjonuje. Nie używam też ekstremalnych iso co zapewne ma znaczenie. Dla mnie wazniejsza od szumów jest rozpietość matrycy i ta też mi odpowiada. Posune się do stwierdzenia, ze matryce już od jakiegoś czasu nie ograniczają fotografów.
Oleju na matrycy W moim egzemplarzu tez nie stwierdzilem. powiem wiecej, jest prawie pewne, że przy dużym wolumenie produkcji jakiegokolwiek sprzętu, do sieci trafią historie wadliwych egzemplarzy. Takie mamy czasy. I albo to zaakceptujemy albo zrezygnujemy z zakupów.
Mekano piszesz że 5n bardziej szumi. To dziwne bo z moich doświadczeń tymi aparatami i nie tylko z moich wynika że 7 szumi mniej i ładniej. Może bawiłeś się jakimś przedprodukcyjnym egzemplarzem. Jeszcze wieczorem spróbuje poszukać na dysku rawów z obu puszek i jeszcze raz je przemielić.
pastwisko
15-04-2012, 15:38
Mekano piszesz że 5n bardziej szumi. To dziwne bo z moich doświadczeń tymi aparatami i nie tylko z moich wynika że 7 szumi mniej i ładniej.
Skoro ona twierdzi że 5 szumi bardziej, a ty ze 7 mniej, to chyba nie ma w tym nic dziwnego?
...Swoja droga to Nex-7 pod wzgledem szumow wypada znacznie gorzej od Nex-5N ogladalam porownanie tych samych kadrow i szumy byly niefajne... lustrzanki takich nie maja... Inaczej myślałem inaczej napisałem :) chodzi mi o to że po mojemu to 7 mniej szumi od piątki :P
Sluchajcie, nic takiego nie pisalam ze 5N szumi bardziej, przeczytajcie moj tekst wyzej ze zrozumieniem. Napisalam ze Nex-7 pod wzgledem szumow (dla mnie) wypada gorzej od Nex-5
Sami zobaczcie przykladowe foto tych samych kadrow:
Nex-7 http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-7-photo-gallery/DSC00306.JPG
Nex-5 http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-5n-photo-gallery/DSC00095_0.JPG
i:
http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-7-photo-gallery/DSC00300.JPG
http://www.dcresource.com/sites/default/files/galleries/sony-alpha-nex-5n-photo-gallery/DSC00081.JPG
Spojrzcie na niebo, szum z Nex-5N jest jakis bardziej przyjemniejszy..
Marcin Jakubowski
19-04-2012, 13:21
Podpisuję się pod tą opinią:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/nex_7_six_month_on.shtml
Zobaczymy za sześć miesięcy...
Marcin Jakubowski
20-04-2012, 07:49
Zobaczymy za sześć miesięcy...
Za sześć miesiecy będzie nex 9 i "siódemka" przestanie zdjęcia robić ;)
Odnośnie czy 5n szumi do nexa7..
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/3527/75974633.jpg)
źródło (http://img715.imageshack.us/img715/4438/ddddqt.jpg)
pozdr
Marcin Jakubowski
20-04-2012, 13:26
Jak dla mie różnice są pomijalne (no może z wyjątkiem a77 ;).
Jednak przyznaję, iż pozytywnie zaskakuje olek.
A jak myslicie czy nowy Nikon d3200 bedzie robil ladniejsze zdjecia od nex-a7?
<| MICHAŁ |>
20-04-2012, 14:10
to zalezy od tego kto bedzie naciskac na wyzwalacz. Jeden ladnie narysuje olowkiem, drugiemu nex-7777 nie pomoze
pastwisko
20-04-2012, 14:45
zależy tez co się tam podczepi do tych aparatów..
a ja mysle ze tu wlasnie wyjdzie roznica bezlusterkowce vs lustrzanka, bo wiadomo bezlusterkowce radza sobie o wiele lepiej od starszych lustrzanek, ale teraz bedzie porownanie swiezych nowych modeli i sie okaze co w testach bedzie lepsze, bo po co placic 2x drozej za Nexa, jak mozna miec o polowe tanszego Nikona..
pastwisko
20-04-2012, 16:45
Ja mysle ze nawet ten który wypadnie gorzej, nadal bedzie w pełni akceptowalny pod względem jakosci obrazu. A skoro oba mają akceptowalny poziom jakości to moze lepiej skupić się na innych aspektach takich jak optyka, ergonomia, wymiary czy wygoda obsługi?
Mam wrazenie ze robi się z tego cyferkologia i oglądanie szumu iso sto tysięcy na powiększeniu 500%
Za sześć miesiecy będzie nex 9 i "siódemka" przestanie zdjęcia robić ;)
Miałem na myśli, iż zobaczę czy za pól roku będę się mógł podpisać pod cytowanym artykułem :wink:
Marcin Jakubowski
21-04-2012, 06:42
Miałem na myśli, iż zobaczę czy za pól roku będę się mógł podpisać pod cytowanym artykułem :wink:
Wiem, wiem:)
Ale w swojej opinii bedziesz musiał uwzględnic następcę ;)
Ja w kazdym razie stwierdzam tu i teraz ( po prawie dwóch miesiacach), że jak sony poprawi oprogramowanie aparatu to nex pozostanie moją puszką na dłużej niż ostatnie korpusy ( czyli dłuzej niż dwa lata),bez względu na to czy d3200 i inne aparaty bedą robiył lepsze zdjęcia ;)
Jak już jestesmy przy d3200 to myśle, że jest oczywiste- i o czym wspominali już koledzy powyżej- iż to jakie zdjęcie zrobi aparat (tzn. Lepsze/gorsze) w największej mierze zależy od tego kto go trzyma. Reszta czynników decydujacych o zakupie to indywidualne potrzeby. Ja np. nabylem nexa bo chcę pobawić sie ze starymi, manualnymi szkłami. A ten aparat znakomicie to ulatwia. Tego komfortu manualnego ostrzenia na dzień dzisiejszy nie da mi zadna puszka "entry lewel dslr", nawet wspomniany d3200.
Ja w kazdym razie stwierdzam tu i teraz ( po prawie dwóch miesiacach), że jak sony poprawi oprogramowanie aparatu to nex pozostanie moją puszką na dłużej niż ostatnie korpusy ( czyli dłuzej niż dwa lata),bez względu na to czy d3200 i inne aparaty bedą robiył lepsze zdjęcia
a ja rozwazalam decyzje o malym bezlusterkowcu i wyglada na to ze trzeba zaczekac na nastepce nex5n i jesli mialby wbudowany wizjer, ten aparat zjednal by sympatie wielu uzytkownikow, ktorzy potrzebuja malego aparatu na wakacje, nie chcac nosic ze soba lustrzanki, a nex 7 jest w tej chwili za drogi by go uzywac z kitowym obiektywem, chociaz jakby tak nieco stanial mozna bylo by zamiast nex5n wziac 7, bo wiadomo chodzi tez o komfort uzywania go, nex5n to przeciez inna bajka.. mi sie podoba 7, ale nie za ta cene.. 1100 euro, to jednak jest koszt, dlatego nad 5n sie zastanawiam.. tylko wiadomo wizjer, zniecheca, ze go brak.. wiec chyba trzeba czekac, bo inne aparaty mnie tak nie zainteresowaly jak wlasnie Nexy.
A co do jakosci obrazka, N3200 (z kitowym obiektywem) vs Nex-7, dla mnie lepszy jest Nex zdecydowanie.
Nex-7 i D3200 może mają tą samą matryce. Obrazki będą pewnie porównywalne w RAWach, jpgi to zależy jak się kto przyłożył do softu ;-) Ja póki co zachwycam się moim Panasoniciem G3 i szykuję się do porównania z D90 co może zaowocować decyzją "czy naprawdę potrzebuję lustrzanki?".
Ja póki co zachwycam się moim Panasoniciem G3 i szykuję się do porównania z D90 co może zaowocować decyzją "czy naprawdę potrzebuję lustrzanki?
O, to ja jestem bardzo ciekawa, wynikow, mam d90 i od paru tygodni niezmiernie nosze sie ktory bezlusterkowiec wybrac, ze wzgledu na ich wielkosc i nie moge sie zdecydowac, a tu jeszcze wyszedl Nikon, ktory idealnie by mi tez odpowiadal, pod wzgledem parametrow, jedyna wada, to jego wielkosc, chce malutki, a nie kolejna duza lustrzanke..
ja co prawda Panasonici odrzucilam, jedynie biore pod uwage Nexy, a te jak wiadomo maja swoje wady, musze miec lustrzanke ze wzgledu na to co fotografuje duzo dynamicznych scen przy slabym oswietleniu, ale oprocz tego, do architectury, street photo, to juz nie potrzebna mi lustrzanka, chce cos malego.. cos co by uzupelnialo lustrzanke, ale mam czas, na razie jestem w trakcie obserwowania nowosci, za jakis czas zdecyduje.. moliwe ze wezme nexa5N, choc nie ma wizjera, jakos moze przeboleje, ale pobawie sie i zobacze czy mi bedzie odpaowiadac.. moze tak Sony zrobi niespodzianke i wypusci cos fajnego niebawem.. :)
moze tak Sony zrobi niespodzianke i wypusci cos fajnego niebawem.. :)
Najlepszą niespodzianką byłoby gdyby Sony opuścił cenę "7", tak do 3500 :razz:
O, to ja jestem bardzo ciekawa, wynikow, mam d90 i od paru tygodni niezmiernie nosze sie ktory bezlusterkowiec wybrac, ze wzgledu na ich wielkosc i nie moge sie zdecydowac, a tu jeszcze wyszedl Nikon, ktory idealnie by mi tez odpowiadal, pod wzgledem parametrow, jedyna wada, to jego wielkosc, chce malutki, a nie kolejna duza lustrzanke..
ja co prawda Panasonici odrzucilam, jedynie biore pod uwage Nexy, a te jak wiadomo maja swoje wady, musze miec lustrzanke ze wzgledu na to co fotografuje duzo dynamicznych scen przy slabym oswietleniu, ale oprocz tego, do architectury, street photo, to juz nie potrzebna mi lustrzanka, chce cos malego.. cos co by uzupelnialo lustrzanke, ale mam czas, na razie jestem w trakcie obserwowania nowosci, za jakis czas zdecyduje.. moliwe ze wezme nexa5N, choc nie ma wizjera, jakos moze przeboleje, ale pobawie sie i zobacze czy mi bedzie odpaowiadac.. moze tak Sony zrobi niespodzianke i wypusci cos fajnego niebawem.. :)
Ja skreśliłem NEXy bo ich optyka zbyt kompaktowa to nie jest więc w sumie aparat muszę nosić w torbie niewiele mniejszej niż ta od D90. Dodatkowo system Micro 4/3 ma tyle optyki co bezlusterkowe systemy Sony, Nikon, Samsung razem wzięte i nowości też szybciej dochodzą bo pracuje nad nimi Panasonic, Olympus i producenci niezależni (Sigma już, a Tamron niebawem). Co więcej żaden NEX prócz drogiego NEX-7 nie ma stopki lampy, a ja lubię pracować z błyskotkami, również zdjętymi z aparatu (strobing, studio). Pewnie mój G3 pracuje gorzej na ISO6400 od NEX-5n ale i tak nie używam takich czułości bo lubię zdjęcia o dużych detalach więc wolę dopalić lampą lub użyć statywu. Do moich zastosowań m 4/3 sprawdza się świetnie ale każdy powinien dobierać sprzęt wg swoich potrzeb :-)
Zajrzyj czasem na mój blog ze stopki. Przez weekend majowy zrobię porównanie z D90 i może z D7000 jak kolega mi użyczy. Póki co stwierdzam, że różnice w rozpiętości tonalnej G3 z D90 widzę tylko na papierze. Może po prostu nie pracuję w warunkach gdzie bym to jakoś ewidentnie poczuł. Poza tym ISO, kolorki, AF, filmowanie na korzyść Panasonica. Nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf :-)
Najlepszą niespodzianką byłoby gdyby Sony opuścił cenę "7"
Myslisz ze to realne, tak np. po wakacjach? Najtaniej samo body to koszt 1000 euro. A widze ze ceny poszybowaly w dol, na leb, w przypadku Olympusa, ciekawe kto po nim..
Nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf ja to wiem. Zdjecia masz ladne, chociaz malo. Ja sie wczesniej zastanawialam nad jednym niedrogim panasonikiem gf3, on to jest dopiero malutki, ale niestety, nie ta jakosc co oferuje Nex, wiec odpadl..
Zdjecia masz ladne, chociaz malo. Ja sie wczesniej zastanawialam nad jednym niedrogim panasonikiem gf3, on to jest dopiero malutki, ale niestety, nie ta jakosc co oferuje Nex, wiec odpadl..
Zdjęcia cykam ale nie mam czasu na zbyt wiele uploadowania :-( Po trochu się nazbiera ;-) Szczególnie pasuje mi duet Lumix G3 + M. Zuiko 45mm f/1.8 - nie zdejmuję prawie tego szkiełka :-)
A co byscie wybrali nowego Nikona czy Nexa 5N?
Dajmy na to ze nie potrzebna Wam szczegolnie ergonomia i zastosowanie w trudnych warunkach.. :)
Jak dla mnie to Nikon 1 nie pozwala na sensowną zabawę głębią ostrości.
Chodzilo mi o Nikona d3200 :)
A co byscie wybrali nowego Nikona czy Nexa 5N?
Chodziło mi o 3200
D3200 NIE. D5100 TAK.
Ale jak masz D3200 albo Nex 5N to jeśli pasuje Ci ergonomia - bierz 5N.
D3200 NIE. D5100 TAK.
Na pewno bym nie wziela D5100 majac d90, bo to byla by czysta glupota, wziac gorszy aparat.
ale i tak nie moge sie zdecydowac.. ani na Nexa, ani na Nikona.. na razie czekam na wiecej opinii. :)
downandout
29-04-2012, 23:38
Na pewno bym nie wziela D5100 majac d90, bo to byla by czysta glupota, wziac gorszy aparat.
ale i tak nie moge sie zdecydowac.. ani na Nexa, ani na Nikona.. na razie czekam na wiecej opinii. :)
D5100 gorszy od D90? Proszę Cię. Ergonomia to nie wszystko, jeśli nie pracujemy z aparatem w ręku ciągiem przez kilka godzin, to schodzi ona na dalszy plan. A mało kto z posiadaczy tych puszek trzyma aparat przy oku tak długo, to są aparaty 'wyciągnij - zrób - schowaj'. Matryca z D5100 zjada na śniadanie D90.
D5100 gorszy od D90? Proszę Cię. Ergonomia to nie wszystko, jeśli nie pracujemy z aparatem w ręku ciągiem przez kilka godzin, to schodzi ona na dalszy plan. A mało kto z posiadaczy tych puszek trzyma aparat przy oku tak długo, to są aparaty 'wyciągnij - zrób - schowaj'. Matryca z D5100 zjada na śniadanie D90.
No widzisz, ja nie mam zamiaru dyskutowac o tym ktory sprzet jest lepszy, bo to zalezy od preferencji tego kto go uzywa. Bo tez moge napisac ze ergonomia d90 zjada na sniadanie d5100 i co tez bede miala racje, proste nie?
a co do frazy " 'wyciągnij - zrób - schowaj' ", zamiast d5100 wymyslono po to wlasnie bezlusterkowce, ktore dadza identyczny, lub bardzo zblizony obrazek co Nexy czy Panasoniki przeroznej masci..
downandout
30-04-2012, 14:10
No widzisz, ja nie mam zamiaru dyskutowac o tym ktory sprzet jest lepszy, bo to zalezy od preferencji tego kto go uzywa. Bo tez moge napisac ze ergonomia d90 zjada na sniadanie d5100 i co tez bede miala racje, proste nie?
a co do frazy " 'wyciągnij - zrób - schowaj' ", zamiast d5100 wymyslono po to wlasnie bezlusterkowce, ktore dadza identyczny, lub bardzo zblizony obrazek co Nexy czy Panasoniki przeroznej masci..
aparat jest od robienia zdjęć, nie od trzymania - czyż nie? efekt finalny powinien decydować o wartości sprzętu.
co do drugiej kwesti, to zgadzam się. sam mam dwa evile.
aparat jest od robienia zdjęć, nie od trzymania - czyż nie? efekt finalny powinien decydować o wartości sprzętu.
Tylko, ze sa sytuacje ekstramalne, gdzie ergonomia sprzetu znacznie pomaga w robieniu zdjec, a taki okrojony nikon bez dwoch kolek bedzie tylko utrudnial przyjemnosc z fotografowania, co nie zmienia faktu, ze kazdym aparatem da sie zrobic dobre zdjecie i tak jak mowisz efekt koncowy jest najistotniejszy. Szczerze powiem, ze nawet mnie to zastanawia jak sobie by poradzi taki wykastrowany Nikon w takich trudniejszych warunkach, bo mam na mysli 3200, a on ma ta sama ergonomie co wlasnie d5100.
downandout
30-04-2012, 15:46
Tylko, ze sa sytuacje ekstramalne, gdzie ergonomia sprzetu znacznie pomaga w robieniu zdjec, a taki okrojony nikon bez dwoch kolek bedzie tylko utrudnial przyjemnosc z fotografowania, co nie zmienia faktu, ze kazdym aparatem da sie zrobic dobre zdjecie i tak jak mowisz efekt koncowy jest najistotniejszy. Szczerze powiem, ze nawet mnie to zastanawia jak sobie by poradzi taki wykastrowany Nikon w takich trudniejszych warunkach, bo mam na mysli 3200, a on ma ta sama ergonomie co wlasnie d5100.
na forum olympusa D3200 było testowane przez jednego forumowicza, opinie są bardzo pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o wyciąganie cieni.
na forum olympusa D3200 było testowane przez jednego forumowicza, opinie są bardzo pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o wyciąganie cieni.
A to pokazesz link do watku, jak nie mozna tutaj to na priw, dzieki, bo nie wiem czy poprzez Google znajde, a mnie interesuje bo zastanawiam sie nad tym Nikonem, a za jakis rok, jak dopracuja Nexa z wizjerem i w przystepnej cenie to chyba kupie tez Nexa, a teraz bedzie drugi Nikon.
downandout
30-04-2012, 16:42
http://forum.olympusclub.pl/threads/82072-Nikon-D3200-piksele-atakują
Ciekawy artykuł porównujący rozdzielczość obiektywów do Nex-7 (i nie tylko :smile:):
http://www.lensrentals.com/blog/2012/04/nex-7-lens-imatest-resolution-comparison
Fragment podsumowania:
"We chose the Leica 50mm f/1.4 Summilux because we’ve tested it on a lot of other camera systems and know the lens is as good as it gets from a resolution standpoint. That the Sigma 30mm, a $200 lens, is keeping pace with it is really amazing. Obviously it’s not really a wide aperture prime, with a maximum aperture of f/2.8, but it gives world-class resolution. The Sony 24mm f/1.8 is not the bargain the Sigma is, but from f/2.2 on it has amazing center resolution, although it lags behind the other two in the corners.
...
My hat is off to Sigma for making a couple of really good lenses at amazingly good prices. Well done! "
(Roger Cicala Lensrentals.com April 2012)