Zobacz pełną wersję : Nowy Nex F3 i Nex G5
Moze kogos zainteresuje, za okolo miesiaca ma sie pojawic nowy Sony NEX-F3, nieco pozniej chyba we wrzesniu NEX-5G z matryca 18 mpix - ktos wie cos wiecej na ich temat i czy to prawda? To piszcie..
Jedrek.S
14-04-2012, 20:33
Nic takiego nie słyszałem.
Jednak bedzie nowy Sony Nex-F3, 16 mpix, w polowie maja.
http://www.sonyalpharumors.com/?s=nex+f3 - tylko to foto jakies dziwne, tak ma wygladac przyszly Nex? Nastepca NEX-C3 :)
svistakk
17-05-2012, 20:42
Nex-F3 oficjalnie: http://www.dpreview.com/previews/sony-nex-f3/
http://www.optyczne.pl/4884-nowość-Sony_NEX-F3_i_Sony_E_18-200_mm_f_3.5-6.3_OSS_LE.html
O ale super, wiedzialam ze dzisial 17 bedzie cos wiadomo wiecej.. tymczasem zapomnialam o tym, wchodze teraz na Forum Nikona, a tu takie wiesci.. fajnie.. ciekawe jak sie zapowiada czy bedzie lepszy od Nex-5N?
Bedzie tez nowy Zoom 18-200 o 12% mniejszy od poprzednika, to tez wielki plus.
To teraz czekac na G5 - ma byc o wiele lepszy od F3 :)
pastwisko
17-05-2012, 22:21
Ty to serio bedziesz czekać w nieskonczoność na model idealny :)
Ten nowy zoom to żywcem Tamron 18-200VC III z mocowaniem E.
Ty to serio bedziesz czekać w nieskonczoność na model idealny
ale przeciez nie wymagam wiele, chce tylko Nexa-a z wizjerem za 600 euro, bo jak mam robic zdjecia Nexem, bez wizjera, na slepo? nie da sie, sami pisaliscie, ze jak jest slonce to nic nie widac.. No i niestety nie mam innego wyjscia i musze czekac na model idealny, lacznie z cena. A juz wybralam Nex-a tylko teraz to kwestia czasu, a ze mi sie nie spieszy bo to aparat dodatkowy, to czekam..
Moze G-5 bedzie z wizjerem? Czasami warto jest czekac.. :)
Dzieki za info, musze sprzedac mojego Nex5 :)
edit:
Sony NEX-F3 + Sony E 18-55mm + Sony 16mm f/2.8
£629.95
Sony NEX-5N + Sony E 18-55mm + Sony 16mm f/2.8
£599.95
Sony NEX-5N + 18-55mm
£469.00
Sony NEX-F3 + 18-55mm
£529.95
A tu sie zdenerwowalem bo jeszcze wczoraj byla cena 179£ a teraz
Sony 16mm f2.8 Pancake Lens for NEX
£229.95
Dzieki za info, musze sprzedac mojego Nex5 :)
edit:
Sony NEX-F3 + Sony E 18-55mm + Sony 16mm f/2.8
£629.95
Sony NEX-5N + Sony E 18-55mm + Sony 16mm f/2.8
£599.95
Sony NEX-5N + 18-55mm
£469.00
Sony NEX-F3 + 18-55mm
£529.95
A tu sie zdenerwowalem bo jeszcze wczoraj byla cena 179£ a teraz
Sony 16mm f2.8 Pancake Lens for NEX
£229.95
W CEX można kupić za £125
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 06:37
oni maja wyczucie podobne jak nikon
zazwyczaj prezentują nie to co ludziom potrzeba. Zamiast zrobic wreszcze UWA, to oni wyskakuja z kolejnym 18-200. Czyli wliczajac brata blizniaka w postaci Tamrona, to teraz sa juz trzy, a UWA opocz 16mm wciaz nie ma. No moze heliar 12mm, ale za taka kase, ze sie odechciewa...
...sami pisaliscie, ze jak jest slonce to nic nie widac..
A kto tak napisał ?
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 08:14
ja pisalem, ale pozniej uswiadomiono mnie, ze z ustawien jasnosc wyswietlacza "auto" trzeba przelaczyc na "sloneczny dzien"
no i wtedy juz jest git :)
downandout
18-05-2012, 11:24
oni maja wyczucie podobne jak nikon
zazwyczaj prezentują nie to co ludziom potrzeba. Zamiast zrobic wreszcze UWA, to oni wyskakuja z kolejnym 18-200. Czyli wliczajac brata blizniaka w postaci Tamrona, to teraz sa juz trzy, a UWA opocz 16mm wciaz nie ma. No moze heliar 12mm, ale za taka kase, ze sie odechciewa...
no przecież fiszka samyanga ma być, się wyprostuje i będzie uwa ;)
MariuszJ
18-05-2012, 11:26
Może Sony chce po prostu przeczekać modę na zdjęcia w stylu "przejście w warp"? ;)
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 11:41
no przecież fiszka samyanga ma być, się wyprostuje i będzie uwa ;)
hehe, tyle ze po wyprostowaniu nie wyjdzie wiele szerzej niz 16mm... zysk z takiego fiszka wiec bedzie niewielki.
caly czas licze ze zrobia cos w stylu 10-20, 10-22 albo od biedy 11-16.
ja wiem, ze moze mozna panoramowac, ale niestety to nie to co bym chcial miec, bo to wyglada mniej wiecej tak
panoramowanie w pozimie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img864.imageshack.us/img864/3623/dsc01155o.jpg)
panoramowanie w pionie
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/9171/dsc01154uc.jpg)
Przy panoramowaniu pojawiaja sie niestety duze znieksztalcenia, co szczegolnie widac na liniach teoretycnie prostych i znieksztalceniu kątów:
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/3268/dsc01151ql.jpg)
prawa fizyki :)
nie da się tego oszukać. co najwyzej mozna z pewnych ujec zrezygnowac :)
a pomost wygląda mniej wiecej tak:
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/263/dsc01144l.jpg)
te plamki na niebie to banda moskitow :D
Ogladalam zdjecia testowe z F-3, 5N i 3C, jak dla mnie nie ma zadnej doslownie roznicy w obrazku, a Wy co o tym myslicie?
MariuszJ
18-05-2012, 16:01
Ogladalam zdjecia testowe z F-3, 5N i 3C, jak dla mnie nie ma zadnej doslownie roznicy w obrazku, a Wy co o tym myslicie?
Myślimy, że nie wiadomo skąd miały by się wziąć.
No myslalam, ze jak cena jest taka niska to jest o wiele gorszy od 5N, ale widze ze video ma gorsze i nie ma dotykowego ekraniku, ale poza tym tez nie jest zly.
<| MICHAŁ |>
18-05-2012, 16:45
bo w obrazowaniu te aparaty prezentuja zblizony poziom
na stronie http://snapsort.com/compare/Sony-NEX-5N-vs-Sony-NEX-C3 masz zgrubne porownanie i wypunktowanie dlaczego jeden a nie drugi
mozesz zmieniac modele i bedziesz miala kupe materialu do zastanawiania sie
jesli chodzi o porownywanie zdjec - ma to sens jedynie w tych samych warunkach, przy uzycie tych samych szkiel i z jednakowymi ustawieniami. Inaczej to jest pozbawione jakiegokolwiek sensu...
dlatego sa strony, ktore sie zajmuja laboratoryjnymi testami - testy porownawcze rozbione przez uzytkownikow zawsze beda obarczone mniejszymi lub wiekszymi bledami - metodologia sie liczy....
pastwisko
18-05-2012, 17:06
licza się uciekajace kadry ;)
Jak się liczą skoro uciekły, może być co najwyżej żal tych utraconych :-P
licza się uciekajace kadry no nie, bo zawsze nosze duza lustrzanke.. ale nieraz to juz mam naprawde dosc i mam ochote wziac cokolwiek... :)
hmmm ten nowy 18-200 Sony wygląda z zewnątrz dokładnie tak samo jak... Tamron 18-200 do NEXów
superkomornik
18-05-2012, 19:30
Bo to jest na 100% tamron. Przeca te firmy mają wspólne modele - 11-18, 28-75.
Inna sprawa że teraz są trzy 18-200 do nexów a nie ma np jasnego 35mm.
No to ktory z wszystkich trzech najlepszy, roznia sie niewielka waga, Sony-Tamron, i ten nowy Sony jest tak samo lekki jak Tamron, a tak poza tym, ma wplyw jakis na zdjecia?
No to ktory z wszystkich trzech najlepszy, roznia sie niewielka waga, Sony-Tamron, i ten nowy Sony jest tak samo lekki jak Tamron, a tak poza tym, ma wplyw jakis na zdjecia?
To najlepszy bedzie SSSSmiena, tak, bez urazy, kup sobie Smienę - też na "S" , FF, lekki a fotki że cho, cho.
Jezu kochany, czy Ty czytasz co piszesz? - kup sobie nexa 5, n, w, c, czy jakiś inny ( jak będziesz czekała to w przyszłym roku będzie 5Z) będzie Ci pasił to zostawisz, nie to sprzedasz, stracisz parę EU,ale naocznie ( organoleptycznie)stwierdzisz - mnie to nie pasuje!
Pozdr
ps. nie miotaj się tylko zostań przy swoim D90
będzie Ci pasił to zostawisz, nie to sprzedasz No to normalne nie?
ps. nie miotaj się tylko zostań przy swoim D90 - a czy ja go gdzies oddaje? :)
<| MICHAŁ |>
19-05-2012, 13:31
No to normalne nie?
tak..
ale wypowiedz Stasia ma drugie dno - kup sobie cokolwiek, jakiegokolwiek nex'a i zacznij robic zdjecia zamiast zadawac pytania na ktore na forum nikona ciezko o znalezienie odpowiedz. Rozumiem, ze chcialabys sie upewnic, ze dobrze zainwestujesz pieniadze, ale tu na palcach moze dwoch rak mozna policzyc osoby, ktore maja nexy, a chyba nie ma nikogo kto macal jadnoczesnie 5n, 3c, k9 i j23...
i nie licz na to, ze sony wypusci 5n mk2 z wbudowanym wizjerem, bo by musieli tym sposobem zabic serie 7...
kup sobie cokolwiek, jakiegokolwiek nex'a i zacznij robic zdjecia
Wiem i tak zrobie C3/5N/F3 - z tego cos wybiore. Nigdy nie mialam takich dylematow wybierajac lustrzanke. :)
<| MICHAŁ |>
19-05-2012, 20:53
na fejsie dostalem tego linka - moze Ci sie przyda
http://forum.digitalphotographywriter.com/topic/332-sony-alpha-nex-f3-vs-nex-5n-vs-nex-7-comparison/
F3 - zwroc uwage na to:
Does not feature an external charger - charge via USB power adapter
no nie jestem przekonany co do slusznosci rozwiazania
Dzieki za link poczytam.
F3 - zwroc uwage na to:
Does not feature an external charger - charge via USB power adapter
no nie jestem przekonany co do slusznosci rozwiazania
A to nie ma znaczenia USB wydaje mi sie, mialam ladowarki na USB i teraz telefon, nie ma dla mnie roznicy, zeby w czyms przeszkadzalo.
Mekano, kup 5N i przestań "płakać" :) Taka duża dziewczynka a pisze jak małolata :) Ja po trzech miesiącach czytania testów i opinii na forach, po rozmowach z kolegami i po macaniu kupiłem 5N i jestem zadowolony. A żona pieje z zachwytu.
:) A widzieliscie zdjecia z F3 ? http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-nex-f3-preview-samples
ISO 400 http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1965276.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1337467891&Signature=M%2bSizWc0oHiGwcpEg7PXGo3hI%2b4%3d
ISO 12800 http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1965294.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1337467835&Signature=GsPyik4lZJCpCJ9e8Yb65WLYuww%3d
ISO 1000 http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1965289.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1337467969&Signature=XYJX%2bw%2fSnI7HO6kiZWqhokWMaPw%3d
Ten aparat ma jedna wade nie ma iso 100
No i co z tego. To juz jest bee?
ps. ale ma iso 200 :-)
<| MICHAŁ |>
20-05-2012, 01:43
:) Ten aparat ma jedna wade nie ma iso 100
A dlaczego uważasz ze to wada?
pastwisko
20-05-2012, 01:44
bo jakąś wadę mieć musi ;)
A dlaczego uważasz ze to wada?
Bo ja czesto mam duzo swiatla w dzien, az za duzo.. slonce... wiec im nizsze iso tym lepiej.. zawsze lepiej jest je miec, niz nie miec.
Dajcie spokój dziewczynie...znam ten ból...każdy chciałby mieć aparat idealny, wszystko mający :). Nie dziwię się więc że wybrzydza :-P. Ja zanim coś kupie, też długo szukam...i dlatego pewnie niedługo kupię "7" :), choć zaraz ktoś powie, że przecież on nie ma np. GPS....i tak dalej :)
Powiedza tylko, ze jest za drogi :)
Powiedza tylko, ze jest za drogi :)
Wczoraj odebrałem z Euro-Netu nex-a 5n z 18-55mm za równe 2040zł bez ponoszenia kosztów przesyłki ( odbiór w salonie ) teraz slęczę na instrukcją ( co chwila wchodzę ten wątek i się dokształcam ) potem trochę popstrykam i mam nadzieję, że nie będę narzekał a wachania miałem jeszcze większe niż Mekano. Rozważany był nx samsunga- dla mnie piorytetem była jak największa matryca. Cena tego pierwszego przeważyła szalę.
Może daj namiar bo w tej cenie nigdzie nie ma i to z obiektywem.
Może daj namiar bo w tej cenie nigdzie nie ma i to z obiektywem.
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/sony-nex-5n-body-czarny.bhtml?from=ceneo
teraz jest za 2300zł z groszami + koszt dostawy, zadzwoń może dadzą ci rabat 350 to będziesz miał taniej ode mnie tylko, ja miałem jeszcze gratis dostawę do salonu. Ja zamiawiałem w środę w piątek był już do odbioru odebrałem sobotę punkt 9,oo.
W samo południe poszedłem pstrykać już wiem, że trafiłem z zakupem. Z nikona zostawię tylko D 700 z N 24-70/2,8 reszta do ludzi.
Mekano tv działa mimo upału trzeba zrobić to o czym wcześniej pisali koledzy, wracam do instrukcji.
Ja zanim coś kupie, też długo szukam...i dlatego pewnie niedługo kupię "7"
Niedlugo, tzn. kiedy? :) I dlaczego bo ma wizjer?
Rozważany był nx samsunga- dla mnie piorytetem była jak największa matryca.
tez bralam pod uwage NX200, ale szumi.. :) I tez chce cos z duza matryca.
Jakiej firmy używacie filtra uv ? Oryginalny od Sony to kwota 169zł :shock:
Niedlugo, tzn. kiedy? :) I dlaczego bo ma wizjer?
Tak, to jedna z przyczyn...myślę że w czerwcu, przed wakacjami... :)
myślę że w czerwcu, przed wakacjami...
No to fajnie, zycze udanego zakupu. Na pewno bedziesz zadowolony.
Mekano, kup 5N i przestań "płakać" :) ...kupiłem 5N i jestem zadowolony. A żona pieje z zachwytu.
U mnie jest dokładnie tak samo :-)
:) A widzieliscie zdjecia z F3 ?
Ten aparat ma jedna wade nie ma iso 100
Póki co przypominam, ze Twój D90 też nie ma ISO 100 i jak narazie odpowiada Ci poza gabarytami :-)
A co uzywaliscie wczesniej?
Ja miałem przez długo D90 i przez krótko D7000.
Póki co przypominam, ze Twój D90 też nie ma ISO 100 i jak narazie odpowiada Ci poza gabarytami
A, L 1.0, to co to jest? :)
Ja miałem przez długo D90 i przez krótko D7000.
O, tak? A co ci sie w d7000 nie podobalo? Rozumiem ze Nex lepszy? :)
Co do D7000 to masz dość pokaźną lekturę na naszym forum. Mnie rozwaliły problemy z AF. Co do oleju na matrycy to dzieki Bogu nie doczekałem tego.
Tak, NEX5N jest dla mnie lepszy - podkreślam - dla mnie. Mniejszy, lżejszy, bardziej "mobilny", itd...
I Żona jest zadowolona, a to z punktu widzenia faceta bardzo cenna sprawa :-)
Tylko, ze 5N z 18-55 troche ogranicza, znow trzeba inwestowac w 18-200, zeby byc w pelni usatysfakcjonowanym, a ten jest drozszy od samego Nexa, ale jak juz w koncu sie zdecyduje kupic 5N, to niestety bede myslala o zoomie spacerowym, a to kolejny wydatek.. :)
Co do D7000 to masz dość pokaźną lekturę na naszym forum. Mnie rozwaliły problemy z AF. Co do oleju na matrycy to dzieki Bogu nie doczekałem tego.
Tak, NEX5N jest dla mnie lepszy - podkreślam - dla mnie. Mniejszy, lżejszy, bardziej "mobilny", itd...
I Żona jest zadowolona, a to z punktu widzenia faceta bardzo cenna sprawa :-)
Moja zona nawet polubila manualne ostrzenie :)
Mekano
Z tego co widzę to jak Ty kupisz w końcu ten aparat to imprezę forumową trzeba będzie zorganizować i parę dni opijać :-)
Tak powaznie to zawsze jest jakieś ale... Jak nie to , to co innego trzeba dokupić... i tak w koło :-)
Mekano
Z tego co widzę to jak Ty kupisz w końcu ten aparat to imprezę forumową trzeba będzie zorganizować i parę dni opijać
hehe co ja poradze, ze nie lubie wykastrowanych.. 5N nie ma wizjera i nie ma kolek.. wiec dlatego nic nie moge wybrac, a 7 jest za droga, chociaz raz sie zyje, ponoc.. ;)
Tak powaznie to zawsze jest jakieś ale... Jak nie to , to co innego trzeba dokupić... i tak w koło
No racja, ale odnoszac sie do d90 to mam to co mam i nie potrzebuje nic wiecej, tyle ze jest duzy.. :)
Moja przygoda z kompaktami skonczyla sie na Canonie A60 (2mpix) i Fuji S6500fd. Ostatnio w EuroRTVAGD zobaczylem, ze jest dzialajacy 5N. Jak wzialem to gowienko do reki i nacisnalem do polowy spust, aby zlapac ostrosc to od razu kopara mi opadla i powiedzialem "osz kur...". A jak przestawilem w opcjach na tryb seryjny (ten szybszy z blokowanym AF) to wydukalem "o ja pierd...". Masakra, jak to wszystko poszlo do przodu. AF blyskawica. Juz teraz rozumiem, jak niektorzy pisali, ze lustra to schylek technologii.
A czytalem, ze inne bezlusterkowce maja jeszcze szybszy AF...
Juz teraz rozumiem, jak niektorzy pisali, ze lustra to schylek technologii.
Nie do konca, bo.. to zalezy od danej dziedziny fotografii, watpie by taki Nex spelnil sie lepiej od ergonomicznego Nikona np. w fotoreportazu ulicznym.
ale tak w ogole, jako aparat na wycieczki, jest wymarzony. Maly, lekki i zdjecia lepsze niz lustrzanka.
MariuszJ
20-05-2012, 22:39
Nie do konca, bo.. to zalezy od danej dziedziny fotografii, watpie by taki Nex spelnil sie lepiej od ergonomicznego Nikona np. w fotoreportazu ulicznym.
Akurat w fotoreportażu ulicznym dyskretność małego aparatu oraz robienie zdjęć bez przykładania go do oka (ekranik poziomo) faworyzuje nexa nad lustrzanką.
Jakiej firmy używacie filtra uv ? Oryginalny od Sony to kwota 169zł :shock:
Każdy 49mm (do każdego systemowego prócz 18-200).
ale tak w ogole, jako aparat na wycieczki, jest wymarzony. Maly, lekki i zdjecia lepsze niz lustrzanka.
Przeciez ja nie pisalem o budowie, a o szybkosci AF w takiej zabawce bez lustra.
Dobra, nie robmy tu OT.
Akurat w fotoreportażu ulicznym dyskretność małego aparatu oraz robienie zdjęć bez przykładania go do oka (ekranik poziomo) faworyzuje nexa nad lustrzanką.
Racja, to nie podlega nawet dyskusji, ale sa sytuacje, jak w moim przypadku, gdzie liczy sie czas i szybko uciekajace sceny uliczne w procesjach/paradach ulicznych roznego typu, gdzie widok Fotografa, nie wzbudza zadnego zainteresowania, wiec bez znaczenia czy maly czy duzy.. no ale nie wiem jakby taki nex sobie z tym poradzil, ciekawa jestem. Przestawianie kolek odpada w takim N5, trzeba bylo by robic na pol automacie, chyba tak jak w cybershotach..
... i zdjecia lepsze niz lustrzanka.
...jasne;) taki d4 jest bez szans
MariuszJ
20-05-2012, 22:56
Racja, to nie podlega nawet dyskusji, ale sa sytuacje, jak w moim przypadku, gdzie liczy sie czas i szybko uciekajace sceny uliczne w procesjach/paradach ulicznych roznego typu, gdzie widok Fotografa, nie wzbudza zadnego zainteresowania, wiec bez znaczenia czy maly czy duzy.. no ale nie wiem jakby taki nex sobie z tym poradzil, ciekawa jestem. Przestawianie kolek odpada w takim N5, trzeba bylo by robic na pol automacie, chyba tak jak w cybershotach..
Ja bardzo cenię sobie rozsądną automatykę. Ilością pokręcadełek i wichajsterków lustrzanek profi jestem mocno znużony, w 5n jest tego i tak za dużo. Kiedy zakładasz ciemne szkło (a takie najczęściej masz), jak nie przekadrowujesz (bo ostrzysz gdzie chcesz), automatyka nexa (i to pełna czyli tzw. "zielony") nie zawiedzie Cię w 99% przypadków.
...jasne taki d4 jest bez szans
wiesz co, wiem ze d4 to najwyzsza polka, (czy tam prawie na samej gorze), ale chodzilo mi bardziej o najnizsza polke amatorska i srednia.. ale.. przy okazji, az z ciekawosci sobie sprawdzilam..
i jaki rezultat:
http://216.18.212.226/PRODS/NEX7/FULLRES/NEX7OUTBMP1.JPG
http://216.18.212.226/PRODS/nikon-d4/FULLRES/D4OUTBMM2.JPG
i co wolisz? Po tym widoku, to mam ochote sprzedac nawet d90 by kupic 7, a jezeli jestes szumofobem, to niestety bardzo mi przykro.. :) i zal..
edit. porownalam sobie kwiatki z obudwoch fotografii.. wiedzialam ze d3200 mydli, ale i tak chodzil mi po glowie.. ale zeby taki d4 mydlil w porownaniu do Nexa?
No chyba ze ostrosc, miala nie byc na kwiatkach... ale i tak twarz jest bardziej wyrazniejsza i ostrzejsza z Nexa.
W tym celu go właśnie zakupiłem. Lustra mi przeszkadzały a kompakty mają jak dla mnie zbyt małą matrycę. Docenisz brak wizjera:lol: w tym przypadku, wygiginając sobie dyskretnie telewizorek.
Edit; widzę teraz, że i kol. Mariusz Ci odpowiedział podobnie.
automatyka nexa (i to pełna czyli tzw. "zielony") nie zawiedzie Cię w 99% przypadków.
No tak mysle, mam kompakt Sony, nie uzywany od lat, nigdy nie zawiodl, a kazde zdjecie ladne i ostre.
a co najlepsze ma wizjer, ktorego nigdy nie uzywalam, zawsze na "zoombie", (ale to byly czasy, przed d80, jeszcze).
Docenisz brak wizjera w tym przypadku, wygiginając sobie dyskretnie telewizorek.
Mysle, ze to kwestia przestawienia, kiedys dawno temu, pare lat uzywalam LCD i nigdy nie mialam nawet potrzeby patrzec w wizjer, zupelnie odwrotnie gdy pozniej kupilam lustrzanke, w d80 bylam zmuszona uzywac wizjer i szybko sie przyzwyczailam, a teraz w sumie nie wiem jakby bylo, mysle ze podobnie.
<| MICHAŁ |>
21-05-2012, 06:39
ja robie tylko na proselekcji przeslony - takie przyzwyczajenie z nikona, natomiast spokojnie moglbym przejsc na green auto, tym bardziej, ze najlepiej robi mi sie 16ka, gdzie operowanie glebia jest bezsensowne, bo tam wszystko jest w glebi ostrosci :)
wiesz co, wiem ze d4 to najwyzsza polka, (czy tam prawie na samej gorze), ale chodzilo mi bardziej o najnizsza polke amatorska i srednia.. ale.. przy okazji, az z ciekawosci sobie sprawdzilam..
i jaki rezultat:
http://216.18.212.226/PRODS/NEX7/FULLRES/NEX7OUTBMP1.JPG
http://216.18.212.226/PRODS/nikon-d4/FULLRES/D4OUTBMM2.JPG
i co wolisz? Po tym widoku, to mam ochote sprzedac nawet d90 by kupic 7, a jezeli jestes szumofobem, to niestety bardzo mi przykro.. :) i zal..
edit. porownalam sobie kwiatki z obudwoch fotografii.. wiedzialam ze d3200 mydli, ale i tak chodzil mi po glowie.. ale zeby taki d4 mydlil w porownaniu do Nexa?
No chyba ze ostrosc, miala nie byc na kwiatkach... ale i tak twarz jest bardziej wyrazniejsza i ostrzejsza z Nexa.
Wiesz jak dobrze poszukasz w internecie to znajdziesz potwierdzenie , że 2+2=5 ;)
Pierwsza z brzegu porównywarka: http://snapsort.com/compare/Nikon_D7000-vs-Sony-NEX-7
(porównanie z D7000 zamiast D4, żeby nie balansowac na granicy śmieszności/humoru).
Zresztą możesz sobie porównać z innymi lustrzankami.
<| MICHAŁ |>
21-05-2012, 07:39
Wiesz jak dobrze poszukasz w internecie to znajdziesz potwierdzenie , że 2+2=5 ;)
Pierwsza z brzegu porównywarka: http://snapsort.com/compare/Nikon_D7000-vs-Sony-NEX-7
(porównanie z D7000 zamiast D4, żeby nie balansowac na granicy śmieszności/humoru).
Zresztą możesz sobie porównać z innymi lustrzankami.
Prawda jest tez taka, ze dla zwyklego amatora, ktory dosc zgrubnie obrabia swoje zdjecia, a nastepnie zmniejsza je do rozmiaru internetowego (to takie moje okreslenie na tworzenie znaczkow pocztowych) nie ma wiekszego znaczenia czy to nex5, 7, d7000 czy d4. Roznice widac na duzych powiekszeniach i przy bardziej forsownej obrobce,gdy istnieje koniecznosc wyciagania detali z glebokich cieni lub z partii lezacych na granicy przepalenia.
Nie wnikajac w latwosc uzytkowania i prostote obslugi, a jedynie patrzac na obrazowanie, to nie ma przpasci...
Dynamika: 13,9EV (d7000); 13,4EV (nex7)
glebia koloru: 23,5bit (d7000); 24,1bit (nex7)
uzyteczne iso: 1167 (d7000); 1016 (nex7)
O ilosci systemowych szkiel (nie wliczajac montowanych przez przejsciowki) nawet nie wspomne, bo to kazda lustrzanka bije nexy na glowe :)
Moim zdaniem nexow i lustrzanek nie da sie w prosty sposob porownac, tak samo jak cizko porownac ciezarowke i rower, choc jedno i drugie jezdzi.... pro prostu i jedno i drugie sluzy do nieco innych celow i kazde nalezy porownywac z innymi przedstawicielami swojej kategorii.
Prawda jest tez taka, ze dla zwyklego amatora, ktory dosc zgrubnie obrabia swoje zdjecia, a nastepnie zmniejsza je do rozmiaru internetowego (to takie moje okreslenie na tworzenie znaczkow pocztowych) nie ma wiekszego znaczenia czy to nex5, 7, d7000 czy d4. Roznice widac na duzych powiekszeniach i przy bardziej forsownej obrobce,gdy istnieje koniecznosc wyciagania detali z glebokich cieni lub z partii lezacych na granicy przepalenia.
Nie wnikajac w latwosc uzytkowania i prostote obslugi, a jedynie patrzac na obrazowanie, to nie ma przpasci...
Dynamika: 13,9EV (d7000); 13,4EV (nex7)
glebia koloru: 23,5bit (d7000); 24,1bit (nex7)
uzyteczne iso: 1167 (d7000); 1016 (nex7)
O ilosci systemowych szkiel (nie wliczajac montowanych przez przejsciowki) nawet nie wspomne, bo to kazda lustrzanka bije nexy na glowe :)
Moim zdaniem nexow i lustrzanek nie da sie w prosty sposob porownac, tak samo jak cizko porownac ciezarowke i rower, choc jedno i drugie jezdzi.... pro prostu i jedno i drugie sluzy do nieco innych celow i kazde nalezy porownywac z innymi przedstawicielami swojej kategorii.
Zgadza się. Ja tylko poddałem w wątpliwość stwierdzenie, że nex robi "zdjęcia lepsze niż lustrzanka".
Przy porównaniu z D800 byłoby z kolei tak:
dynamika: 14,4EV (d800); 13,4EV (nex7)
głebia koloru: 25,3bit (d800); 24,1bit (nex7)
użyteczne iso: 2853 (d800); 1016 (nex7)
opóźnienie migawki: 42 ms (d800); 223 ms (nex7)
opóźnienie startu aparatu: 120 ms (d800); 1200 ms (nex7)
...itd
Zresztą to trochę infantylna dywagacja... ;)
<| MICHAŁ |>
21-05-2012, 08:13
Zresztą to trochę infantylna dywagacja... ;)
oczywiscie, gdyz:
tych aparatow nie da sie tak po prostu porownac
sa skierowane do innych uzytkownikow
Ja tylko poddałem w wątpliwość stwierdzenie, że nex robi "zdjęcia lepsze niż lustrzanka"
moge sie jedynie odniesc do swojej osoby, jako ex uzytkownika d700 (d7K, d800 i d4 nigdy nie mialem nawet w rekach). Otoz znudzilo mi sie juz sleczenie nad komputerem i obrabianie NEFow. Chcialem do fotografii podejsc z wiekszym luzem i zupelnie rekreacayjnie. Zatem co? oczywiscie JPG. I tu moge powiedziec z pelna odpowiedzialnoscia - nex5N ma duzo lepszego JPG'a niz d700. Dla mnie w tym momencie to koniec dowodu dotyczacego wyzszosci jednych swiat nad drugimi :) bo nex dziala w trybie WYSiWIG :p
ja robie tylko na proselekcji przeslony - takie przyzwyczajenie z nikona, natomiast spokojnie moglbym przejsc na green auto, tym bardziej, ze najlepiej robi mi sie 16ka, gdzie operowanie glebia jest bezsensowne, bo tam wszystko jest w glebi ostrosci :)
Ale w fotografii ulicznej przydaje sie bardziej tryb preselekcji czasu, jak scena statyczna to to jak najbardziej preselekcja przysłony a nawet manual, a ja wypróbowałem we wczorajszych testach jeszcze trybik ZIELONY i przy dynamicznych scenach szczeka mi odpadła. I to co lubiłem w analogu - raz ustawione parametry ekspozycji ( światło tak szybko się przecież nie zmienia ) i tylko skupienie się komponowaniu kadru, szukanie ciekawych sytuacji.
Polubiłem fotografię cyfrową ! :lol:
<| MICHAŁ |>
21-05-2012, 09:04
ale ja nie napisalem, ze robie fotografie uliczna :):):)
napisalem po prostu "ja....." a ja robie widzoczki, krzaczki i taki tam przytwierdzony na stale do gleby badziew :)
ale ja nie napisalem, ze robie fotografie uliczna :):):)
napisalem po prostu "ja....." a ja robie widzoczki, krzaczki i taki tam przytwierdzony na stale do gleby badziew :)
A bo Ty jesteś artysta a ja czy Mekano to tylko drobni wyrobnicy :lol:
<| MICHAŁ |>
21-05-2012, 10:35
o przepraszam. ja raczej jestem ahtysta :mrgreen:
o przepraszam. ja raczej jestem ahtysta :mrgreen:
:lol: to tak jak ja ale musimy zmiatać z tymi tekstami, bo zaraz moderatorzy się wkurzą za sprzątanie po nas.
Chcialem do fotografii podejsc z wiekszym luzem i zupelnie rekreacayjnie. Zatem co? oczywiscie JPG. I tu moge powiedziec z pelna odpowiedzialnoscia - nex5N ma duzo lepszego JPG'a niz d700. Dla mnie w tym momencie to koniec dowodu dotyczacego wyzszosci jednych swiat nad drugimi bo nex dziala w trybie WYSiWIG
Ja naogladalam sie bardzo duzo zdjec porownawczych i prawie zawsze wygrywal Nex. Dlatego po dlugich namyslach, wiem ze to bedzie Nex.
Na wycieczki bedzie spelnial swoje zadania, a do zadan specjalnych poki co bede miec Nikona. :)
Ja naogladalam sie bardzo duzo zdjec porownawczych i prawie zawsze wygrywal Nex. Dlatego po dlugich namyslach, wiem ze to bedzie Nex.
Na wycieczki bedzie spelnial swoje zadania, a do zadan specjalnych poki co bede miec Nikona. :)
Czyżbyś podjęła już męską decyzję ? Czy jeszcze dajesz sobie trochę czasu :smile:
Czyżbyś podjęła już męską decyzję ? Czy jeszcze dajesz sobie trochę czasu
Podjelam decyzje bedzie to Nex 5N, w czerwcu zamowie, tylko ze.. po wczorajszym porownaniu obrazka z d4 vs nex-7, w przyszlosci chcialabym miec tez -7, ale to czas pokaze, widze ze to swietny aparat.. a matryca 24 mpix, jak najbardziej mi odpowiada, im wieksza tym lepiej, nie zmniejszam nigdy zdjec do malych rozmiarow.
pastwisko
21-05-2012, 16:35
a ja się cieszę ze kompakt ktory kupuję ma tylko 10 MP :)
a ja się cieszę ze kompakt ktory kupuję ma tylko 10 MP :)
Z tych samych zapewne powodów co Ty, ja zostawiam sobie z nikonów tylko d-80 !
MariuszJ
21-05-2012, 16:51
Nex-7 ze swoją 24-mpxową matrycą obnaża mizerotę sonowskich szkieł. Z obecnego asortymentu Photozone zakwalifikowało jedynie dwa obiektywy systemowe jako "dające radę" (zeissa i 50-tkę). Także im większa (raczej gęstsza) - tym... inaczej :)
Ja do tego Nex-a i tak docelowo bym chciala kupic 18-200 interesuje mnie ten nowy, bo stary jest za wielki, zawsze to troche mniejsze gabaryty, ktore w podrozy zawsze maja znaczenie. Na razie i tak bede uzywac kit, a potem zobacze, bo obiektyw ktory mnie interesuje musi byc uniwersalny, a wiec tylko kit lub 18-200 i to bedzie wszystko co bede potrzebowac na wycieczki.
Wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia.. 50 1/8 ma jeszcze akceptowalna cene, ale nie odpowiada mi zupelnie taka ogniskowa, bo moja 35 na ulicy jak potrzebuje to jest idealna. Zeis odpada bo za drogi.
a 16 mm dziwna ogniskowa... chyba za bardzo szeroko by bylo.. w porownaniu do 35
Jest jeszcze 30 macro, w normalnej cenie, ale to chyba na ulice sie raczej nie nadaje jako zamiennik 35 1/8 od Nikona?
Podjelam decyzje bedzie to Nex 5N, ...
Party czas zacząć :-) :-)
Party czas zacząć
No tez sie dziwie, tyle czasu wybierac jakas "wydmuszke" ;)
Dobrze, ze wybierajac d80 i d90, (kiedys) nigdy nie myslalam nad tym dlugo i nawet nikogo sie nie pytalam. :)
Moze dlatego, ze EVILAMI, nigdy sie nie interesowalam, a obrazki z nich bardzo pozytywnie mnie zaskoczyly.
Party czas zacząć :-) :-)
A miesiac pozniej placze nad brakiem szklarni ;)
Na dzis takim zlotym srodkiem wydaje sie NX200 + 20-50 + 16/2.4 + 30/2... Tyle ze NX200 tylko z zagranicy zdaje sie ...
Jest jeszcze 30 macro, w normalnej cenie, ale to chyba na ulice sie raczej nie nadaje jako zamiennik 35 1/8 od Nikona?
Jak dla mnie do streetu ogniskowa 30mm jest o wiele lepsza od ogniskowej 35mm a jak będzie za szeroko to możesz wykadrować zdjęcie - przy takiej rozdzielczości to nie ma problemu.
pastwisko
21-05-2012, 20:20
no, 30 a 35 to faktycznie róznica spora
Na dzis takim zlotym srodkiem wydaje sie NX200 + 20-50 + 16/2.4 + 30/2... Tyle ze NX200 tylko z zagranicy zdaje sie
Bralam pod uwage, ale odpadl, u mnie mozna dostac na zamowienie bez problemu, w .pl to moze ciezej, nie wiem.
W Nexie jest kit 18-55, lub 16, malo szkiel, ale nie kazdemu jest potrzebne 200 dostepnych.
Jak dla mnie do streetu ogniskowa 30mm jest o wiele lepsza od ogniskowej 35mm
Tzn. chodzilo mi bardziej czy to szklo MACRO, tak samo funkcjonuje jak np. 35 na street w Nikonie. Czy tylko moze jest przeznaczone do macro?
Czy napis macro nie ma zadnego znaczenia, bo to normalne szklo o takiej ogniskowej 30 mm? :)
pastwisko
21-05-2012, 21:06
szklo makro rozni się od zwyklego szkła przy zdjeciach makro, poza tym to normalne szkło. no chyba ze to jakieś turboorthomacro :)
Podjelam decyzje bedzie to Nex 5N, w czerwcu zamowie, tylko ze.. po wczorajszym porownaniu obrazka z d4 vs nex-7, w przyszlosci chcialabym miec tez -7, ale to czas pokaze, widze ze to swietny aparat.. a matryca 24 mpix, jak najbardziej mi odpowiada, im wieksza tym lepiej, nie zmniejszam nigdy zdjec do malych rozmiarow.
No to gratulacje :smile:
Jeżeli masz zamiar jednak nabyć Nex-7 w NIEDALEKIEJ przyszłości i nie zatrzymywać wówczas 5N, to może jednak kup od razu 7-kę, stracisz mniej pieniędzy.
No to gratulacje :smile:
Jeżeli masz zamiar jednak nabyć Nex-7 w NIEDALEKIEJ przyszłości i nie zatrzymywać wówczas 5N, to może jednak kup od razu 7-kę, stracisz mniej pieniędzy.
też tak uważam :)
też tak uważam
Tylko, wiadomo sprzet sie zuzywa, nic nie jest wieczne i za jakis czas 7 na pewno stanieje, a ja bym chciala kupic jeszcze obiektyw, wiec doszlam do wniosku ze kupie tanszy.
A Nexem 5N, pobawie sie jakis czas, nie wiem z rok.. a potem zobacze... czy mi to w ogole bedzie pasowac.. jesli tak, to na pewno kupie 7 :) Chyba, ze cos innego wyjdzie.. w przyjaznej cenie..
pastwisko
21-05-2012, 22:07
Tylko, wiadomo sprzet sie zuzywa, nic nie jest wieczne
raczej zużywają się parametry, bo wychodzą nowe lepsze.
raczej zużywają się parametry, bo wychodzą nowe lepsze.
No wlasnie to tez.. nauczona doswiadczeniem zawsze jest lepiej wybrac polke nizej, bo zaraz wyjdzie cos nowego i mniej boli, jak sie wyda mniej, no chyba ze kasa nie ma znaczenia.. to co innego, ale dzis to chyba kazdy sie z nia liczy.. :)
Sa inne priorytety tez.. :)
no, 30 a 35 to faktycznie róznica spora
Niby tak ale moja 35-tka czasem okazuje się trochę za wąska w strecie a widzę po ekscifach, że sporo zdjęć wykonuję na ogniskowej 26-30mm.
Mam w dalszej perspektywie zamiar zmienić ją na coś szerszego.
@Mekano ja bym wolał dopłacić do nex7 - to inna klasa aparatu. Sam cierpliwie czekam i zobaczę czy Samsung NX200 nie stanieje, mam już jedno lustro i kilka szkieł ale z doświadczenia wiem, że na dłuższych wyjazdach nie bedzie mi się chciało tego dźwigać.
...A Nexem 5N, pobawie sie jakis czas, nie wiem z rok.. a potem zobacze... czy mi to w ogole bedzie pasowac.. jesli tak, to na pewno kupie 7 :) ...
Kilka zdjęć z 7-ki + Sigma 30mm/2.8: http://lech.zenfolio.com/p358158016
pastwisko
21-05-2012, 23:21
No wlasnie to tez.. nauczona doswiadczeniem zawsze jest lepiej wybrac polke nizej, bo zaraz wyjdzie cos nowego i mniej boli, jak sie wyda mniej, no chyba ze kasa nie ma znaczenia.. to co innego, ale dzis to chyba kazdy sie z nia liczy.. :)
Sa inne priorytety tez.. :)
Ale w ten sposób to nigdy nie bedziesz zadowolona bo zawsze bedzie coś lepszego fajnego, co byś nie kupila. Zawsze bedzie jakiś aparat któy bedzie miał coś lepszego, lepsze iso, lepszy af, lepszą jakość... Tak samo z cenami, zawsze za jakiś czas bedzie taniej.
Lepiej kupić i robić foty, a do tego najlepiej przestać się oglądać za nowościami. Pamiętam że jak sprzedałem cyfrę to w ogole się przestałem interesować nowymi body, szkłami, osiągami, możliwosciami itp. i to było naprawdę fajne.
@Mekano ja bym wolał dopłacić do nex7 - to inna klasa aparatu.
Szczerze powiem, ja tez bym chyba wolala doplacic.. ale to jeszcze raz tyle.. :) tymbardziej, ze zajmujac sie fotografia, robie to czasami zarobkowo i duzy format dla mnie ma istotne znaczenie.
Sam cierpliwie czekam i zobaczę czy Samsung NX200 nie stanieje
Kosztuje teraz 600 euro w .es, mysle ze jak stanieje to niewiele, a dlaczego NX200 ze wzgledu na szkla?
Kilka zdjęć z 7-ki + Sigma 30mm/2.8
ja juz naogladalam sie sporo i wiem na co stac nex-7 widzialam jedno z papuga.. no po prostu zyletka piekne, niesamowite..
Lepiej kupić i robić foty
Hehe, zaczynajac w ogole temat jakis czas temu o bezlusterkowcach, nawet nie bylam pewna co do jakosci obrazka.. a teraz... w zasadzie od wczoraj jak zobaczylam zdjecie d4/7 - to ja chce tylko Nex-a :)
Szykuje sie znowu nowa zabawka od Sony :D
Sony NEX-F5 i 16-50mm pancake, czyli styl od 14-42 Lumix-a
Ma wyjsc w lato, 16 mpix
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-a-sony-nex-f5-is-also-coming-this-summer/ :)
MariuszJ
01-06-2012, 18:53
A obiektywow brak.
Dzisiaj zamówiłem 50/1.8 w Cyfrowych, będzie do kompletu z 16mm. Nic więcej mi nie trzeba. Nie po to kupiłem malucha, żeby mu 10 kół od tira przyczepiać.
Nie po to kupiłem malucha, żeby mu 10 kół od tira przyczepiać.
haha,
MariuszJ, ale ten pancake 16-50 co ma wyjsc to bedzie fajny miniaturowy..
MariuszJ
01-06-2012, 19:15
haha,
MariuszJ, ale ten pancake 16-50 co ma wyjsc to bedzie fajny miniaturowy..
I będzie droższy niż korpus i ciemny jak noc. Gdyby mi to nie szkodowało, już bym siedział w u43.
Szykuje sie znowu nowa zabawka od Sony :D
Sony NEX-F5 i 16-50mm pancake, czyli styl od 14-42 Lumix-a
Ma wyjsc w lato, 16 mpix
Łeeeeeetam, na jesień szykują NEX 5S, radzę poczekać ;)
Łeeeeeetam, na jesień szykują NEX 5S, radzę poczekać
Na pewno zartujesz? :)
Ja slyszalam ze na jesien to ma byc G5 z 18 mpix
Gdyby mi to nie szkodowało, już bym siedział w u43.
A co Ci szkoduje ?:)
pastwisko
08-06-2012, 01:16
A co Ci szkoduje ?:)
-->
będzie droższy niż korpus i ciemny jak noc.
Ktoś coś wie więcej o tych F5? Ile miałby kosztować mniej więcej i najważniejsze kiedy będzie.. zastanawiam się czy kupić 5N czy jeszcze poczekać.. dziecko w drodze więc za niedługo będzie temat na zdjęcia mocny.. ;)
Bierz 5N, jak wyjdzie to przeciez nie bedzie znaczaca roznica a kosmetyczna.. i przez ten czas popraktykuj sobie, dobra rada, mowie ci.. :)
I kto to mówi... :D:D
Popraktykować mam na czym bo od rodziców (w zasadzie tylko ja jej używam) leży u mnie D90.. więc czym focić jest. Ale zastanawiam się właśnie nad czymś dla nas.. zdjęcia jednak robie głównie w górach, w podróżach, na wakacjach.. no i wydaje mi się że taki NEX 5N byłby idealny..
z tego co wyczytałem to jakościowo fotki nie powinny odbiegać od tego co dostaje z D90 (+ 18-105 oczywiście) a rozmiarami.. ;)
Ale wracając.. jakby to była kwestia miesiąca to poczekałbym na F5.. może jeszcze bardziej rzuciłby mnie na kolana. A jak nie to i 5N powinien być tańszy..
I kto to mówi... :grin::grin:
Popraktykować mam na czym bo od rodziców (w zasadzie tylko ja jej używam) leży u mnie D90.. więc czym focić jest. Ale zastanawiam się właśnie nad czymś dla nas.. zdjęcia jednak robie głównie w górach, w podróżach, na wakacjach.. no i wydaje mi się że taki NEX 5N byłby idealny..
z tego co wyczytałem to jakościowo fotki nie powinny odbiegać od tego co dostaje z D90 (+ 18-105 oczywiście) a rozmiarami.. :wink:
Ale wracając.. jakby to była kwestia miesiąca to poczekałbym na F5.. może jeszcze bardziej rzuciłby mnie na kolana. A jak nie to i 5N powinien być tańszy..
No ja mowie, a czemu? ale d90, to nie to samo co 5N w obsludze, w 5N ustawiasz sobie rozne tryby i po prostu robisz zdjecia, nie ma ze nie wyjdzie, bo kazde wychodzi ladne, a co do gf5, to zaczynajac ten post slyszalam ze on ma wyjsc po wakacjach, jedynie co mi sie podoba to to, iz bedzie ze szkielkiem 16-50 PANCAKE - ahh
czemu? bo sama sie zastanawiałaś przez ładnych pare stron tego forum co kupić i czy jeszcze poczekać:D
No właśnie czytałem trochę o tym pancake.. co prawda jego grubość wygląda rewelacyjnie ale.. jak dobrze rozumiem zoom będzie regulowany silniczkiem? Bo tak to chyba wygląda na zdjęciu... Jeżeli tak to ja chyba wole kasyczny obiektyw, to za bardzo mi się kojarzy z tandetnym kompaktem
czemu? bo sama sie zastanawiałaś przez ładnych pare stron tego forum co kupić i czy jeszcze poczekać:D
No właśnie czytałem trochę o tym pancake.. co prawda jego grubość wygląda rewelacyjnie ale.. jak dobrze rozumiem zoom będzie regulowany silniczkiem? Bo tak to chyba wygląda na zdjęciu... Jeżeli tak to ja chyba wole kasyczny obiektyw, to za bardzo mi się kojarzy z tandetnym kompaktem
No to zrob tak jak ja, a nie zadawaj pytan bo glowa cie rozboli. ;)
a co do obiektywu, to znaczy, ze co.. ze nie mozna nim krecic recznie? :roll:
male jest fajne.. :)
wlaśnie nie wiem.. zastanawiam się głośno?